TV TIPY 14.6. - 20.6. 2021

TV TIPY 14.6. - 20.6. 2021

VOD recenzia



Pondelok, 14. jún

Nikdy nezostarnú (They Shall Not Grow Old, Veľká Británia, Nový Zéland, 2018, Peter Jackson), ČT2, 21:00
Peter Jackson využil pre tento svoj dokumentárny film archívne zábery z Prvej svetovej vojny, ktoré za 100 rokov ich existencie nikto nevidel. Jednotlivé zábery jeho tím zreštauroval, koloroval a doplnil ich audiom pochádzajúcim z Imperial War Museum. Vytvoril tak portrét mladých mužov, bojujúcich v konflikte, ktorý mal ukončiť všetky budúce konflikty.

Ahoj, Terezka (Poľsko, 2001, Robert Gliński), Dvojka, 23:25
Hlavnou postavou poľskej sociálnej drámy je tínedžerka Tereza. Medzi jej najobľúbenejšie kratochvíle patrí šitie a sníva o tom, že sa raz stane módnou návrhárkou. Doma však nenachádza veľa podpory. V panelákovom byte na chudobnom sídlisku býva spoločne s pracovne vyťaženou mamou a od alkoholu závislým otcom. Jej jedinou spoločníčkou je spolužiačka Renata, spoločne objavujú chlapcov, cigarety aj alkohol. Terezin svet sa rýchle mení a z naivného dieťaťa sa stáva krutá žena.

Prísľuby z Východu (Eastern Promises, Veľká Británia, Kanada, USA, David Cronenberg), ČT2, 22:40
Režisér David Cronenberg si vo Východných prísľuboch zopakoval úspešnú spoluprácu s hercom Viggom Mortensenom po snímke História násilia. Opäť nejde o typický Cronenbergov explicitný hororový film, ale drásavý triler z ruského mafiánskeho prostredia v Londýne. Viggo si zahral člena mafiánskej skupiny, Naomi Watts ošetrovateľku, ktorá sa rozhodne pátrať po minulosti mŕtvej ruskej dievčiny. Obzvlášť slizký je vo svojej mafiánskej úlohe Vincent Cassel.

TV tipy 14.6. - 20.6. 2021


Utorok, 15. jún

Casanova '70 (Taliansko, Francúzsko, 1965, Mario Monicelli), ČT art, 22:55
Dobre známy príbeh o historickom milovníkovi sa režisér Mario Monicelli rozhodol pretransformovať do modernej doby – Casanovu vníma ako tragikomickú postavu, muža, ktorý nie je schopný lásky, hoc sa mu ženy vrhajú k nohám. Po tom, čo sa rozíde so svojou priateľkou nie je schopný naviazať erotické vzťahy s inými ženami. V núdzi nachádza psychoanalytika, ktorému rozpovie všetky svoje zážitky. Ten má pre neho diagnózu – nie je schopný sa so ženou milovať, kým mu nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo. V hlavnej úlohe bláznivej komédie uvidíte legendárneho Marcella Mastroianniho.

Na nože (Knives Out, USA, 2019, Rian Johnson), JOJ Cinema, 14:40
Rian Johnson patrí medzi výrazných amerických režisérov. Na výslnie sa dostal snímkou Brick s Josephom Gordonom-Levittom. Neskôr sa prepracoval až do stredného prúdu s akčným titulom Looper či posledným z najnovšej trilógie Star Wars - Star Wars: The Last Jedi. Na nože je zatiaľ jeho posledným projektom a dá sa povedať, že aj veľmi zdarným – chválili ho diváci aj kritika. Dokonca natoľko, že sa na budúci rok chystá jej pokračovanie. Svojrázny detektív v ňom vyšetruje vraždu autora detektívok. Jeho najbližší sú nielen veľmi excentrickou rodinou, ale aj hlavnými podozrivými v prípade.

Od súmraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn, USA, 1996, Robert Rodriguez), AMC, 22:00
Podľa scenára Quentina Tarantina nakrútil v roku 1996 Robert Rodriguez žánrový hybrid s názvom Od súmraku do úsvitu. Drsná gangsterka sa v polovici stopáže prekvapivo preklopí do béčkovej vampírskej vyvražďovačky, čo ale paradoxne snímke dodá na šťave. Hlavné postavy dvoch nie príliš zladených bratov-gangstrov na úteku po vykradnutí banky zo Štátov do Mexika stvárnili spomínaný Tarantino a George Clooney. Samozrejme nesmie chýbať ani Danny Trejo, najviac však prekvapí Salma Hayek ako... nechajte sa prekvapiť.

TV tipy 14.6. - 20.6. 2021


Streda, 16. jún

Hora medzi nami (The Mountain Between Us, USA, 2017, Hany Abu-Assad), Prima MAX, 20:00
Netradičná romanca odohrávajúca sa v zasnežených severoamerických horách. Fotoreportérka Alex chystajúca sa na vlastnú svadbu a muž v stredných rokoch Ben havarujú s lietadlom uprostred divočiny a vydávajú sa na strastiplnú cestu za záchranou. Táto cesta im však navždy zmení životy. Takmer po celý čas vidíme na plátne Kate Winslet a Idrisa Elbu, medzi ktorými to patrične iskrí. Film nakrútil palestínsky režisér Hany Abu-Assad, tvorca oscarovej snímky "Raj teraz hneď".

Milenci tých druhých (Sleeping With Other People, USA, 2015, Leslye Headland), Prima MAX, 22:20
Snímka Lesley Headlandovej sa premietala na Festivale v Tribece, kde vygenerovala slušný divácky ohlas. Jake a Lainey spolu na univerzite prežili vášnivú noc, po ktorej sa 12 rokov nevideli. Za ten čas mali obaja niekoľko vzťahov, obaja majú ale problém s vernosťou. Keď sa stretnú, rozhodnú sa nadviazať na staré priateľstvo, čisto platonické, s jediným cieľom – motivovať toho druhého nájsť si partnera na zdravý vzťah.

Světáci (Československo, 1969, Zdeněk Podskalský st.), Prima MAX, 11:20
Jednu z najobľúbenejších československých komédií nakrútil v roku 1964 Zdeněk Podskalský. Úsmevný príbeh o predstieraní nám predstavuje trojicu robotníkov v podaní Jiřího Sováka, Vlastimila Brodského a Jana Libníčka, ktorí by si chceli užiť trochu tej pražskej zábavy. Zoznamujú sa s trojicou jednoduchších žien v podaní Jiřiny Jiráskovej, Jiřiny Bohdalovej a Ivy Janžurovej. Problém je, že pri pravidelných stretávkach v nóbl podnikoch všetci protagonisti predstierajú, že sú vzdelaní a inteligentní.

TV tipy 14.6. - 20.6. 2021


Štvrtok, 17. jún

Hra o jablko (Československo, 1976, Věra Chytilová), ČT2, 22:30
Věra Chytilová v Hre o jablko rieši nekonečný rozpor medzi mužským a ženským videním sveta, čo je symbolicky naznačené aj v názve filmu. Hlavnými hrdinami sú milenecký pár, ktorý sa zoznámi na pracovisku, a to v nemocnici na oddelení pôrodov. Muž v podaní Jiřího Menzela je povrchný a dosiaľ nedokázal brať žiaden vzťah príliš vážne, naopak jeho nová priateľka berie vzťahy vážnejšie. Rozohráva sa tak medzi nimi nerovná hra, na ktorej pozadí sa režisérka nebojí zobraziť aj explicitné zábery pôrodu.

Dokážete mi niekedy odpustiť? (Can You Ever Forgive Me?, USA, 2018, Marielle Heller), Prima MAX, 15:20
Melissu McCarthy má väčšinové filmové publikum zafixované ako komediálnu herečku, v tejto životopisnej snímke však dokazuje aj svoje seriózne herecké kvality. Stvárňuje spisovateľku Lee Israelovú, ktorá sa v 70. a 80. rokoch minulého storočia živila písaním biografií slávnych osobností. Časom sa jej knihy ale prestali predávať, keďže jednoducho neponúkali to, po čom práve trh túžil. Začala sa teda živiť inak – falšovaním listov po zosnulých celebritách.

Kráľovstvo nebeské (Kingdom of Heaven, Veľká Británia, Španielsko, USA, Nemecko, 2005, Ridley Scott), Plus, 20:30
Jeden z najmonumentálnejších veľkofilmov megalomana Ridleyho Scotta nás presúva do dôb stredovekých križiackych výprav do mesta Jeruzalem. Na začiatku spoznávame mladého rytiera Baliana, žijúceho v Európe, ktorý ide do Svätej zeme naplniť ideál vlastného „kráľovstva nebeského“. Balian vedie kresťanské vojsko proti presile Saladinovej saracénskej armády, väčšieho nepriateľa však nachádza vo vlastných radoch. Hlavnú úlohu rytiera stvárnil Orlando Bloom, ktorému asistujú Liam Neeson, Eva Green alebo Jeremy Irons.

TV tipy 14.6. - 20.6. 2021


Piatok, 18. jún

Vesničko má středisková (Československo, 1985, Jiří Menzel), Nova, 20:20
Jedna z najlegendárnejších československých komédií dokáže pobaviť aj po rokoch, pretože citlivo nazerá na na „česko-slovenskú“ mentalitu, na ktorej sa nič nemení ani po zmenách režimu, či pri nástupe nových technológií. Jednoducho ani tie nemajú „žádný vlyv na funkci“. Žiadny herec si nekradne celý film pre seba, všetci od Rudolfa Hrušínskeho, cez Libuši Šafránkovou, až po Mariána Labudu predvázajú vrchol svojich hereckých schopností. Podľa scenára Zdeňka Svěráka a v réžii Jiřího Menzela musí byť, alebo aspoň bola, radosť hrať.

Wimbledon (Veľká Británia, Francúzsko, USA, Richard Loncraine), ČT2, 23:35
Peter je tenista, ktorý sa celý život snaží o profesionálny úspech. Nepatrí však medzi najlepších ani najšťastnejších. Premýšľa o konci kariéry, keď ale dostane jedinečnú príležitosť – na legendárny turnaj vo Wimbledone sa dostal vďaka divokej karte. Popri tom sa s stretáva s Lizzie, rovnako tenistkou, ktorá je ale na vrchole svojich síl a patrí medzi najúspešnejšie športovkyne sveta. Medzi dvoma tenistami preskočí iskra – Peterovi sa na turnaji začína dariť, Lizzie, naopak, premýšľa o tom, či vrcholový tenis je to, čo jej jej priorita.

Svadba môjho najlepšieho priateľa (My Best Friend's Wedding, USA, 1997, P.J.Hogan), AMC, 17:05
Julia Roberts je synonymom romantických komédií 90. rokov, jedným z dôvodov je aj táto snímka. Zahrala si v nej Julianne, ktorá sa po rozchode s Michaelom ocitne v pozícii jeho najlepšej priateľky. Sľúbila mu, že ak sa do 28 ani jeden z nich nevydá, zoberú sa. Krátko pred jej narodeninami sa však Michael Julianne ozve. Na jej veľké prekvapenie ju pozýva na svadbu. Lenže nevestou nie je Julianne, ale krásna, dlhonohá blondína. Julianne je správami šokvaná, no je odhodlaná Michaelovi sa so svojimi pocitmi zveriť.

TV tipy 14.6. - 20.6. 2021


Sobota, 19. jún

Smrt si říka Engelchen (Československo, 1963, Ján Kadár, Elmar Klos), Dvojka, 20:35
Adaptácia románu Ladislava Mňačka Smrť sa volá Engelchen od režisérskej dvojice Jan Kadár a Elmar Klos, ktorá získala Oscara za film Obchod na korze. Mladý partizán Pavel, vážne zranený pri oslobodzovaní Zlína začiatkom mája 1945, počas svojho pobytu v nemocnici spomína na svoje zážitky z posledných mesiacov a snaží sa vyrovnať so svojou najväčšou traumou, vypálením osady Ploština nemeckým komandom po tom, ako ju partizáni opustili.

Náhoda (Przypadek, Poľsko, 1987, Krzysztof Kieślowski), ČT art, 21:55
V tomto filme využíva legendárny poľský režisér Krzysztof Kieślowski náhodu ako hnací motor príbehu. Ten ide troma smermi, v závislosti od toho, či stihne vlak, ktorým plánuje odísť na otcov pohreb. Buď sa stane straníkom a angažovaným komunistom, alebo, naopak vstúpi do disentu a stane sa aktívnym bojovníkom za demokraciu. Stredná cesta lekára neponúka žiadne individuálne uspokojenie.

Bojovali za vlasť (Oni sražalis za Rodinu, Sovietsky zväz, 1975, Sergej Bondarčuk), ČT2, 20:00
V bývalom Sovietskom zväze sa okrem množstva balastu nakrúcali aj veľmi kvalitné snímky venujúce sa bojom počas druhej svetovej vojny. Jedno z najlepších diel je určite aj veľkofilm Sergeja Bondarčuka Bojovali za vlasť. Počas takmer troch hodín sledujeme ústup vojakov Červenej armády z nehostinných donských stepí. Film sa zameriava na prekreslenie charakterov, ich prežívanie krízy a ponúka silné dialógy. Bondarčuk nakrútil film na základe predlohy Michaila Šolochova.

TV tipy 14.6. - 20.6. 2021


Nedeľa, 20. jún

Mapy ku hviezdam (Maps to theStars, Kanada, USA, Nemecko, Francúzsko, 2014, David Cronenberg), ČT2, 22:20
David Cronenberg v poslednej fáze svojej kariéry neponúka tak vizuálne explicitné diela, čo ale vôbec neznamená, že je menej provokatívny a žeby jeho snímky mali menšiu hĺbku. Mapy ku hviezdam nás zavádzajú do Hollywoodu medzi tamojšiu smotánku, poskytujú náhľad medzi viacero rodín a postáv a medzi tých, ktorí by tiež radi zakúsili sa dostať na pozície slávnych a bohatých. Nejde o žiadne oslavu tohto životného štýlu, ale ako sa dalo od Kanaďana čakať, o veľmi podvratné dielo, takmer až v lynchovskom štýle.

Terminátor 2: Deň zúčtovania (Terminator 2: TheJudgement Day, USA, Francúzsko, 1991, James Cameron), Prima COOL, 14:20
Druhý diel nízkorozpočtového sci-fi je zrazu jeden z najdrahších projektov svojho času. Opäť sa z budúcnosti do prítomnosti dostáva Terminátor T 800, tentokrát má však za úlohu ochrániť Johnna Connora pred omnoho modernejším modelom T 1000. Osemstovku stvárnil opäť Arnold Schwarzenegger, tisícku Robert Patrick a Johna Edward Furlong. Kvôli postave jeho mamy Sarah musela Linda Hamilton poriadne drieť v posilňovni a je to vidieť. Ide o najkvalitnejší film dnes už 6 – dielnej série.

Constantine (USA, Nemecko, 2005, Francis Lawrence), Nova Cinema, 22:30
John Constantine má schopnosť vidieť anjelov a démonov, ktorých ostatní nevidia. O túto schopnosť však nestojí, doženie ho dokonca k samovražde. To sa mu ale nepodarí a keď sa preberie, je rozhodnutý chytiť sa ponúknutej druhej šance – vracia sa do života, jeho úlohou ale bude strážiť hranicu medzi pozemským a nadpozemským. Jedného dňa sa s ním spojí Angela, detektívka vyšetrujúca vraždu jeho sestry-dvojčaťa.

TV tipy 14.6. - 20.6. 2021


autor Tatiana Rusnáková 15.6.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.