TV TIPY 7.6. - 13.6. 2021

TV TIPY 7.6. - 13.6. 2021

VOD recenzia



Pondelok, 7. jún

Čistá duša (A Beautiful Mind, USA, 2001, Ron Howard), ČT2, 21:50
John Forbes Nash bol nositeľom Nobelovej ceny za ekonómiu. Akademická snímka Rona Howarda je klasickým hrejivým životopisom vyhýbajúcim sa zbytočne kontroverznejšiemu vyzneniu. To však nič neuberá na jeho atraktívnosti. Scenár využíva momenty prekvapenia, skvele zobrazuje hlavný charakter aj Nashov vzťah s manželkou. Snímka získala 4 Oscarov, vrátane ceny za najlepší ženský herecký výkon pre Jennifer Connelly v úlohe manželky a ceny za réžiu pre Howarda. Russell Crowe ostal tentokrát bez Oscara.

Iba deň (Československo, 1988, Vladimír Štric, Kvetoslav Hečko, Michal Ruttkay), ČT art, 22:50
Poviedkový film Iba deň patrí medzi najodvážnejšie a zároveň najoriginálnejšie počiny z čias socializmu v slovenskej kinematografii. Nielen štruktúrou rozprávania, ale aj obsahom, zameriava sa totiž na členov bývalej bigbítovej kapely, ktorá bola pred dvadsiatimi rokmi v dobe nastupujúcej tvrdej normalizácie zakázaná. V súčasnosti traja členovia pripravujú vystúpenie po dlhých desaťročiach, táto cesta však nebude jednoduchá. Film režírovali traja režiséri, v hlavných úlohách uvidíte Jara Filipa, Pavla Zedníčka, a Miroslava Donutila.

Lidice (Česko, Slovensko, 2011, Petr Nikolaev), ČT1, 22:25
Pravdepodobne každý pozná okolností jednej z najväčších lokálnych tragédii 2. svetovej vojny. Samotný projekt chceli natočiť už majstri režiséri Martin Frič či Miloš Forman. Ani jednému z nich sa to nepodarilo. Neskôr začala podľa scenára Zdeňka Mahlera (s ktorým chcel pracovať aj Forman) nakrúcať film Alice Nellis, kvôli zraneniam však dokončenie snímky musela prenechať Petrovi Nikolaevovi. Film prepája tri dejové linky – nešťastnej synovražde, vďaka ktorej ale prežije jediný občan Lidic, osud listu, ktorý slúžil ako zámienka pre vypálenie dediny a nakoniec osud lidického žandára a jeho vzťah k novému politickému zriadeniu.

TV tipy 7.6. - 13.6. 2021


Utorok, 8. jún

Všetko alebo nič (All or Nothing, Veľká Británia, Francúzsko, 2002, Mike Leigh), ČT art, 23:15
Zabudnite na rovnomennú slovenskú urban-style romantiku a pozrite si radšej ďalší poctivý film Mikea Leigha s dokonalým Timothym Spallom v hlavnej úlohe otca rodiny. Phil a Penny žijú dlhé roky v manželstve, ktoré však už dávno stratilo iskru. Zhodou okolností sa ich syn dostáva kvôli srdečnému kolapsu do nemocnice, čo by paradoxne mohlo starší pár opäť zblížiť. Leigh opäť dokazuje svoj cit pre verné zachytenie britskej reality dneška a vedenie hercov. Vo filme hrá aj Sally Hawkins.

Rivali (Rush, USA, Veľká Británia, Nemecko, 2013, Ron Howard), Jednotka, 23:55
Životopisný film o pretekároch Formule 1 Jamesovi Huntovi a Nikim Laudovi sa skutočných udalostí nedrží ani zďaleka tak, ako by si fanúšik tohto športu želal, každopádne to iba málo bude trápiť radového diváka. Ten si užije oboch hercov v hlavných úlohách, Chrisa Hemswortha a Daniela Brühla a dokonale sa naladí na úžasne inscenované preteky. Pramálo ho potom bude trápiť, že obaja jazdci neboli v skutočnosti chlapíci s diametrálne odlišnými povahami, ale výborní kamaráti.

Po čom ženy túžia (What Women Want, USA, 2000, Nancy Meyers), AMC, 17:50
Známa scenáristka a režisérka Nancy Meyers stojí v pozadí tohto príbehu o reklamnom agentovi Nickovi, ktorému sa darí v práci, ale aj v súkromí – dostane každú ženu, stačí si vybrať. Nick však dostane novú nadriadenú – ambicióznu Darcy. Rozhodne sa vysloviť želanie – počuť, čo si ženy myslia. Náhodou sa mu to splní, čo však zo začiatku vyzerá ako splnený sen sa veľmi rýchlo stáva nočnou morou.

TV tipy 7.6. - 13.6. 2021


Streda, 9. jún

Postřižiny (1980, Československo, Jiří Menzel!, ČT2, 14:20
Režisér Jiří Menzel bol špecialistom na adaptácie románov Bohumila Hrabala a Postřižiny patria dodnes medzi navydarenejšie prepisy diel tohto spisovateľa na filmové plátno. Film je plný svojráznych postavičiek, ktoré v českom a slovenskom národe časom zľudoveli, predovšetkým ukecaný Pepin v podaní Jaromíra Hanzlíka. Dej sa odohráva v malom českom mestečku s pivovarom. Menzelova adaptácia Ostře sledované vlaky na motívy Hrabalovho románu získala Oscara za najlepší cudzojazyčný film roku 1966.

Dôkaz (Proof, USA, 2005, John Madden), Film+, 14:40
Snímka je drámou z réžie Johna Maddena, ktorý nakrútil filmy ako Zamilovaný Shakespeare alebo Báječný Hotel Marigold. Anthony Hopkins si v Dôkaze zahral starnúceho matematika, ktorý pomaly podlieha mentálnej chorobe. Jeho dcéra Catherine sa logicky začína zajímať o to, či mohla chorobu spoločne s otcovým nadaním pre matematiku zdediť. Do mysle matematika chce vstúpiť aj jeho aktívny žiak Hal. Spoločne s Catherine najdú v poznámkach starého profesora niečo, čo má potenciál zmeniť svet.

Operácia Zlomený šíp (Broken Arrow, USA, 1996, John Woo), Plus, 22:35
Napriek nie príliš priaznivým kritikám recenzentov bola snímka mimoriadne úspešná medzi divákmi a dodnes patrí k najznámejším akčných snímkam z 90. rokov. V hlavných úlohách sa predstaví John Travolta a Christian Slater – ich postavy sú spočiatku kolegami, no jeden proti druhému sa obrátia počas vykonávania super tajnej misie pre americkú vládu. Zaujímavosťou je, že hudbu k filmu zložil Hans Zimmer, Operácia Zlomený šíp patrí medzi najúspešnejšie americké snímky čínskeho režiséra Johna Woo.

TV tipy 7.6. - 13.6. 2021


Štvrtok, 10. jún

Faunovo velmi pozdní odpoledne (Československo, 1983, Věra Chytilová), ČT2, 22:25
Faunovo velmi pozdní odpoledne patrí emdzi tie „diváckejšie“ filmy neortodoxnej režisérky a predstaviteľky českej novej vlny. Námet je totiž veľmi zrozumiteľný, scenár nám približuje život postaršieho elegána, ktorý stále nedospel a snaží sa loviť najmä mladé dievčatá. Faun je aj vďaka vynikajúcemu výkonu Leoša Suchařípy tragickou postavou, ale dokáže v divákovi vzbudiť aj určité sympatie a súcit. Výsledkom je tak mix morality, osobnej drámy a komédie. Film bol nakrútený na motívy poviedky Jiřího Brdečky.

Chaplin (USA, Japonsko, Francúzsko, Taliansko, 1992, Richard Attenborough), Prima MAX, 14:45
Zdalo by sa, že Chaplinovi bude venovaných mnoho biografií, no opak je pravdou. Výnimočným dielom je Chaplin v réžii Richarda Attenborougha v hlavnej role s Robertom Downey Jr. Režisér skúma legendárneho komika v jeho začiatkoch, v čase jeho najväčších úspechoch, počas jeho najstrmších pádov a pri všetkých kariérnych aj osobných otrasoch a aj na úplnom závere svojej kariéry.

Muž bez tieňa (Hollow Man, USA, Nemecko, 2002, Paul Verhoeven), Film+, 22:00
Vedec by sa mal pre svoj projekt vedieť obetovať a Sebastian Caine v podaní Kevina Bacona medzi takéto typy rozhodne patrí. Vyskúša na sebe revolučný vynález umožňujúci telu stať sa neviditeľným. Ale dobre vieme, ako to so šialenými vedcami chodí a že sa im ich pokusy neraz vymknú z rúk. Premena sa totiž netýka iba teľa, ale aj mysle a Sebastian začne byť pre svoje okolie nebezpečný. Túto viackrát sfilmovanú populárnu sci-fi látku tentokrát spracoval holandský provokatér Paul Verhoeven.

TV tipy 7.6. - 13.6. 2021


Piatok, 11. jún

Albert (Československo, 1985, František Vláčil), Dvojka, 10:00
Mimoriadne zaujímavý televízny film ponúka Dvojka. František Vláčil, mimo iné režisér snímky Markéta Lazarová, nakrútil v roku 1985 pre televíziu drámu Albert o bývalom úspešnom huslistovi, ktorý bol kedysi niekým, no dnes je len troskou, akousi akceptovanou súčasťou všetkých večierkov. Pod krídla si však vezme gróf Delesov. Je totiž presvedčený, že človeka možno zmeniť zmenou jeho materiálnych pomerov. To však ale nie je také jednoduché. V titulnej role sa výnimočne predstaví Jaro Filip.

Grissomova banda (The Grissom Gang, USA, 1971, Robert Aldrich), ČT2, 23:30
Robert Aldrich nakrútil snímku podľa predlohy Jamesa Hadley Chasea. Hlavnou hrdinkou je Barbara, dcéra kansaského milionára, ktorú unesie banda kriminálnikov. Neohreje sa však u nich dlho, keďže jej únoscov zabije iná skupina kriminálnikov, Grisomov gang. Jeho hlavou je Gladys, ktorá Barbaru týra fyzicky aj psychicky. Záujem o ňu má iný člen Slim, ktorý sa jej zverí, že je nažive len vďaka jeho náklonnosti k nej. Barbara pochopí, že Slim je jej jedinou šancou na prežitie.

Pomáda (Grease, USA, 1978, Randal Kleiser), Prima MAX, 20:00
Klasika všetkých muzikálových klasík, so všetkými klišé, ktoré k teenagerským príbehom zo strednej školy patria. Napríklad aj vyšší vek hlavných predstaviteľov, Johna Travoltu a Olivie Newton-John. Takže ocitáme sa na strednej škole v Los Angeles v 50. rokoch minulého storočia, kde sa Danny Zuco zaľúbi do Sandy, respektíve oni sa už milujú od leta, len na škole to bude predsa len niečo iné. To ale nie je podstatné, dôležité sú nesmrteľné hitovky a tanečné kreácie ako oboch hlavných hviezd, tak aj ich „krovia“.

TV tipy 7.6. - 13.6. 2021


Sobota, 12. jún

Amatér (Amator, Poľsko, 1979, Krysztof Kieślowski), ČT art, 21:55
Kieślowského Amatér patrí medzi najzaujímavejšie diela Kina morálneho nepokoja, teda jedinečného obdobia v dejinách poľskej kinematografie. Zaujímavým je nielen svojím námetom, ale aj vďaka svojej formálnej stránke – nakrútený je totiž takmer obyčajne, až dokumentárne, prehnane stroho. Súvisí to však s príbehom, v ktorom sa z letargického muža stane všímavý občan až po tom, čo si zaobstará kameru a začne sa venovať kamerovaniu svojho okolia. Až náhľad cez hľadáčik ho zrazu prinúti vidieť skutočnú realitu.

Telefónna búdka (Phone Booth, USA, 2002, Joel Schumacher), ČT2, 21:55
Námet tohto klaustrofobického trileru siaha až do obdobia, kedy sa okolo neho krútil aj Hitchcock. Mladý, ale sebestredný a arogantný agent náhodou zdvihne na ulici, konkrétne v centre New Yorku, telefónny hovor a ako rýchlo zistí, nemal to robiť. Tajomný muž na druhom konci totiž pozná mnohé detaily jeho súkromného aj pracovného života a chlapík bude musieť vyhovieť viacerým jeho želaniam, inak dostane guľku. V telefónnej búdke sa bude tiesniť vo svojej one man show Colin Farrell.

Stroskotanec (Cast Away, USA, 2000, Robert Zemeckis), Markíza, 15:15
Inžinier firmy FedEx Chuck Holand má síce dobre platenú prácu a doma milujúcu manželku, ale jeho pracovné povinnosti mu nedovoľujú si užívať život naplno. Po havárii lietadla však bude mať na rozjímanie až príliš veľa času, stroskotá totiž na opustenom ostrove, kde mu jedinú spoločnosť bude robiť... futbalová lopta s primaľovanou tvárou. Moderná verzia príbehu Robinsona Crusoea má výhodu najmä v obsadení hlavnej úlohy Tomom Hanksom, ktorý kvôli filmu drasticky schudol.

TV tipy 7.6. - 13.6. 2021


Nedeľa, 13. jún

Bez konca (Nije kraj, Chorvátsko, Srbsko, 2008, Vinko Brešan), Dvojka, 22:00
Chorvátsky vojnový veterán Martin si v srbskom pornofilme všimne krásnu Desu. Vyhľadá ju v Belehrade a keďže nevidí inú možnosť, kúpi si ju od jej pasáka. Traumatizovaná Desa si myslí, že je to iba ďalší muž, ktorý ju chce zneužívať, a nerozumie, o čo mu ide. Martinove dôvody, prečo ju vyhľadal, však siahajú až do obdobia balkánskeho konfliktu, ktorý oboch zvláštnym spôsobom spája...

Dejiny násilia (A History of Violence, USA, Nemecko, Kanada, 2005, David Cronenberg), ČT2, 21:55
Sám režisér tvrdí, že sa názov titulu dá poňať troma spôsobmi – odkazuje buď na násilnú minulosť jednotlivca, historické využívanie násilia ako riešenia konfliktov alebo vrodené násilie zapríčinené evolúciou v darwinovskom slova zmysle. Násilie sa v príbehu týka Toma, obyčajného muža, ktorý zneškodní dvoch brutálnych vrahov pri tom, čo sa snažia prepadnúť jeho podnik. Z Toma sa cez noc stane senzácia, do života sa mu priplieta aj záhadný Carl. Tvrdí, že Tom nie je tým, za koho sa vydáva. Zrazu je celý jeho život, aj život jeho rodiny v ohrození.

Denník Bridget Jonesovej (Bridget Jones's Diary, Veľká Británia, Írsko, Francúzsko, 2001, Sharon Maguire), Plus, 20:30
Zrejme netreba predstavovať nikomu Bridget Jonesovú, ktorá je od začiatku svojej existencie v knižnej predlohe považovaná za smoliarku, keďže je smolná v najhoršej oblasti, v akej môže žena po tridsiatke neuspieť – je slobodná, navyše každého muža odplaší svojim priamočiarym vyjadrovaním či nevyberanými spôsobmi. Bridget si však vďaka svojmu prirodzenému šarmu a humoru získa priazeň dvoch mužov, tak rozdielnych ako len môžu byť. Navyše má aj príležitosť získať prácu, po ktorej vždy túžila. Nie je to však veľa šťastia na večnú smoliarku?

TV tipy 7.6. - 13.6. 2021  


autor Tatiana Rusnáková 7.6.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.