TV TIPY 19.5. - 23.5. 2021

TV TIPY 19.5. - 23.5. 2021

VOD recenzia



Streda, 19. máj

Interview s upírom (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, USA, 1994, Neil Jordan), Prima MAX, 22:05
Írsky režisér Neil Jordan (Hra na plač, Michael Collins) nakrútil na základe románu Anny Rice životný príbeh upíra Lestata tiahnuceho sa po stáročia. Príbeh sledujeme v retrospektívach, upír totiž rozpráva svoj príbeh v súčasnosti istému novinárovi. Postupom času spoločne s ním spoznávame, že večný život je skôr prekliatím, než požehnaním. Interview s upírom okrem témy zaujalo vo svojej dobe aj hviezdnym obsadením. Hlavnú úlohi si zahral Tom Cruise, zdatne mu sekundujú Brad Pitt, mladá Kirsten Dunst, Antonio Banderas, Christian Slater alebo Stephen Rea.

Neriadená strela (Wild Target, Veľká Británia, Francúzsko, 2010, Jonathan Lynn), Prima MAX, 20:00
Victor je zatiaľ posledným nositeľom tradičného rodinného remesla – je nájomným vrahom podobne ako mnohé generácie pre ním. Za úlohu má teraz zneškodniť zlodejku Rosie, ktorá klienta oklamala o veľké peniaze. Keď však Victor Rosie stretne, je ňou úplne očarený. Nielen viditeľnými kvalitami, ale aj jej zlodejským umom a škodoradostnosťou. Možno by dokonca práve ona mohla byť pre neho tou pravou. Nepodarí sa mu zabiť ju, namiesto toho však zabije iného, na ňu nasadeného vraha. Rosie považuje Victora za svojho záchrancu a chce si ho najať ako svoju ochranku.

Vojtaššák (Slovensko, 2019, Marek Poláček), Dvojka, 21:15
Televízny film približuje divákom životný osud rímskokatolíckeho kňaza Jána Vojtaššáka. Ten patrí do temných dejín Slovenska, keď jeho meno figurovalo medzi trojicou predstaviteľov cirkvi vo vykonštruovanom procese. Vojtaššák bol odsúdený na niekoľkoročné väzenie, kde zažíval strašné mučenie. Na rozdiel od svojho spoluodsúdeného, Vojtecha Buzalku, väzenie prežil, no už sa nemohol vrátiť na Slovensko. Rehabilitácie sa dočkal až po páde komunistického režimu, 25 rokov po svojej smrti.

TV tipy 19.5. - 23.5. 2021


Štvrtok, 20. máj

Trumbo (USA, 2015, Jay Roach), ČT art, 20:15
Dalton Trumbo patril koncom štyridsiatych rokov minulého storočia medzi najvychytenejších hollywoodskych scenáristov. Lenže k slovu došiel neslávny hon na „komunistické čarodejnice“ a umelec sa ocitol na čiernej listine. Trumba v životopisnej snímke, ktorá sa nedostala na plátna našich kín, stvárnil Bryan Cranston známy zo seriálu Breaking Bad. Okrem neho si v tejto dráme na motívy knihy Brucea Cookea zahrali aj Helen Mirren, Diane Lane, John Goodman alebo Elle Fanning.

Už je tu zas (Nemecko, 2015, David Wnendt), Prima MAX, 21:50
Už je tu zas...kto? No predsa Adolf Hitler. Dostal sa k nám nedopatrením z minulosti a nestíha sa čudovať, čo sa to so svetom porobilo. A ľudia sa nestíhajú čudovať, že po uliciach chodí niekto, kto sa bývalému a dávno mŕtvemu vodcovi tak podobá. Ide síce o vydarenú komédiu, ale priestor dostanú aj vážnejšie momenty. Ako je možné, že táto osobnosť sa stáva opäť medzi verejnosťou tak populárnou? Kde je hranica medzi tým, na čom sa ešte môžeme zabávať a kedy sa táto hranica prekročí?

Na samotě u lesa (Československo, 1976, Jiří Menzel), Prima MAX, 20:00
Jiří Menzel nakrútil podľa scenára Zdeňka Sveráka a Ladislava Smoljaka jednu z najobľúbenejších československých komédií vôbec. Nejde tu ale o bláznivé eskapády, skôr o trefné zachytenie života na vidieku v kontraste s tým mestským. Hlavnými hrdinami sú členovia rodinky Lavičkových, ktorí jedného dňa prichádzajú na vidiek so záujmom kúpiť chalupu. Nakoniec sa rozhodnú stráviť v chalupe a okolitej prírode celé leto, z čoho majú ich dve malé deti veľkú radosť.

TV tipy 19.5. - 23.5. 2021


Piatok, 21. máj

Eva Nová (2015, Slovensko, Česko, Marko Škop), Dvojka, 20:40
Emília Vášáryová hrá zabudnutú herečku, ktorá sa vracia z protialkoholického liečenia a snaží sa opäť oživiť vzťahy s okolím a najmä so svojim synom. Slovenská variácia na tému druhej šance patrí medzi najlepšie tunajšie snímky posledného obdobia. Marko Škop nikdy neklesne do lacného sentimentu, naopak scenár sa vyznačuje maximálnou civilnosťou a uveriteľnosťou. Snímka získala cenu Slnko v sieti v piatich kategóriách a Škop medzinárodnú cenu kritikov pre objav roku na MFF v Toronte v roku 2015.

Eurovízia: Príbeh skupiny Fire Saga (Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga, USA, 2020, David Dobkin), ČT2, 20:00
Komédia pochádza z roku 2020, a patrí do originálnej produkcie VOD portálu Netflix. Po svojej premiére očarila divákom, ktorí z nej rýchlo urobili jednu z najsledovanejších položiek v ponuke streamer. Kritici až takí nadšení neboli, predsa len sa jej dostalo aj odborného uznanie – pôvodná pieseň Húsavik bola nominovaná na Oscara v kategórii Najlepšia pieseň. Príbeh sleduje islandskú skupinu, ktorá sa náhodou dostane na Eurovíziu. Spočiatku sú považovaní za absolútnych outsiderov, rýchlo sa však šplhajú medzi najzaujímavejších umelcov.

Tucet špinavcov (The Dirty Dozen, Veľká Británia, USA, 1967, Robert Aldrich), Jednotka, 23:05
Scenár tohto vojnového filmu je napísaný na motívy Filthy Thirteen, čo bola v 60. rokoch úspešná kniha zo života demolačných špecialistov počas Druhej svetovej vojny. Film vyniká najmä bohatým hereckým obsadením, stretli sa v ňom Charles Bronson, John Cassavettes, Donald Sutherland, George Kennedy, Jim Brown a mnohí ďalší. Hlavným hrdinom je major Reisman, povelený zostavením skupiny dvanástich odvážlivcov. Tí sa totiž musia vydať na zdanlivo samovražednú misiu. Vyberie si dvanástich na smrť odsúdených trestancov – ak prežijú, dostanú milosť.

TV tipy 19.5. - 23.5. 2021


Sobota, 22. máj

Najlepšie roky nášho života (The Best Years of Our Lives, USA, William Wyler), ČT2, 12:25
Režisér William Wyler sa krátko po skončení druhej svetovej vojny ihneď pustil do zobrazenia jej následkov na vojakoch. Príbehy troch mužov bojujúcich na fronte sa ale celý odohráva v idylickom mestečku v USA, kde sa snažia zapadnúť do starých koľají kvázi normálneho každodenného života. Trojhodinový film je okrem iného aj ukážkou kameramanského majstrovstva kameramana Gregga Tolanda a jeho viacplánových záberov, kedy v ich hĺbke môžeme sledovať viacero akcií v jeden moment.

Mustang (Francúzsko, Nemecko, Turecko, Katar, 2015, Denis Gamze Ergüven), ČT art, 23:20
Turecká režisérka v oceňovanom filme Mustang rozpráva príbeh štyroch sestier, ktoré doposiaľ spokojne žili ďaleko od rušného mesta. S pribúdajúcim vekom sú však ich akcie vnímané čoraz viac kontroverznejšie. Aj jednoduchá hra s chlapcami sa mení na ukážku ich oživenej sexuality. Dievčatá sa ich pred slobodou snaží uchrániť ich rodina, ich život však rýchlo začína pripomínať väzenie. Sestry však už nechcú žiť takýmto spôsobom života.

Misery nechce zomrieť (Misery, USA, 1990, Rob Reiner), ČT2, 22:05
Jeden z najznámejších knižných príbehov Stephena Kinga bol adaptovaný v roku 1990 s vynikajúcou Kathy Bates v role Annie Wilkesovej. Tá sa po hrôzostrašnej nehode ujme svojho obľúbeného spisovateľa Paula Sheldona. Jeho knihami s hrdinkou Misery je Annie doslova posadnutá, veľmi ju tak zasiahne informácia, že Misery v nadchádzajúcom príbehu zomrie. Rozhodne sa teda Paula presvedčiť, aby Misery dosadil do nového príbehu. Annie využije všetky možné spôsoby, aby dosiahla to, čo chce.

TV tipy 19.5. - 23.5. 2021


Nedeľa, 23. máj

Valmont (Francúzsko, USA, 1989, Miloš Forman), Jednotka, 21:25
V krátkom čase vznikli v osemdesiatych rokoch dve vydarené adaptácie románu Choderlosa de Laclosa Nebezpečné známosti. Rovnomenný film Stephena Frearsa doplnil Miloš Forman svojim Valmontom. Spletitý príbeh o citovom a sexuálnom vydieraní na kráľovskom dvore nám predstavuje viacero nie veľmi sympatických postáv na čele s Valmontom a markízou De Merteuil. Tých dostatočne slizkým spôsobom stvárnili Colin Firth a Annette Benning. Svoju verziu knihy nakrútil v roku 1959 aj Roger Vadim.

Unesené (Prisoners, USA, 2013, Denis Villeneuve), JOJ, 22:50
Jeden z najlepších temných psychologických thrillerov poslednej doby nakrútil Kanaďan Denis Villeneuve (Prvý kontakt, Blade Runner 2049). Kellerovi Doverovi a jeho manželke niekto unesie dcéru spoločne s jej kamarátkou. Polícia sa síce snaží, dokonca na čas zatkne aj podozrivého, ale prchký muž začne pátrať aj na vlastnú päsť. Aké prostriedky je ešte prípustné použiť pri podobnej nešťastnej udalosti? Villeneuve pokladá viacero zaujímavých otázok, na ktoré si musí ale divák odpovedať sám. Aj na otvorený záver.

Kúpili sme ZOO (We Bought a ZOO, USA, 2011, Cameron Crowe), Prima MAX, 20:00
Film sa začína tragédiou, mladá rodina totiž prišla o mamu a manželku. Pozostalý otec Benjamin sa musí postarať o svoje deti, ktoré odchod mamy nesú veľmi ťažko. Rozhodne sa skončiť s prácou, predať ich starý dom a začať nový život na malej skrachovanej ZOO. Snaha o obnovenie ZOO ich stmelí ako rodinu, donúti ich rozprávať sa o svojich problémoch a do života Benjamina vstupuje aj nová žena. Snímka vyniká aj krásnou hudbou, o ktorú sa postaral frontman skupiny Sigur Rós Jónsi.

TV tipy 19.5. - 23.5. 2021


autor Tatiana Rusnáková 19.5.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.