TV TIPY 6.4. - 11.4. 2021

TV TIPY 6.4. - 11.4. 2021

článok



Utorok, 6. apríl

...kone na betóne (Slovensko, 1995, Stanislav Párnický), Jednotka, 23:25
Pásla kone na betóne patrí medzi klasiky slovenskej kinematografie. Reálov znalý scenár Milky Zimkovej sa na plátne výnimočne snúbil s réžiou Štefana Uhera. V roku 1995 nakrútil Stanislav Párnický pokračovanie známeho príbehu, ktoré síce nedosiahlo úspech pôvodnej snímky, divákov však určite nesklame. V tomto príbehu sledujeme osud nielen známej Johany, ale aj jej dcéry a už aj vnučky.

Frigo na mašine (The General, USA, 1926, Buster Keaton, Clyde Bruckman), Dvojka, 15:15
Frigo na mašine je vrcholné dielo legendy nemého filmu Bustera Keatona. Pri neustálom porovnávaní Keatona s Chaplinom je práve toto dielo najsilnejším argumentom Keatonovej filmárskej schopnosti – komédia o mužovi, ktorý svoje dievča ľúbi rovnako ako svoju lokomotívu, vďaka čomu sa stane hrdinom je klasickou groteskou, ktorá ale prináša hneď niekoľko dovtedy nepoznaných noviniek. Herecky ostáva Keaton v postave Friga, alias muža, ktorý sa nikdy neusmieva.

Ragtime (USA, 1981, Miloš Forman), Dvojka, 22:00
Pri vyslovení režisérovho mena sa možno v mysli objavia iné, známejšie snímky, neznamená to však, že tento je o niečo horší. Portrét Ameriky na začiatku 20. storočia je vyrozprávaný skrz príbeh černošského klaviristu, obete rasistického prenasledovania. Forman pre film adaptoval knihu, podľa ktorej vznikol neskôr aj muzikál. Zaujímavé je aj obsadenie filmu, v ktorom sa miešajú legendy Hollywoodu (James Cagney, Pat O'Brien) so začínajúcimi hercami, ktorí sa legendami stali až o niekoľko rokov neskôr (Samuel L. Jackson, Jeff Daniels).

TV tipy 6.4. - 11.4. 2021


Streda, 7. apríl

Okamih zlomu (Fracture, Nemecko, USA, 2007, Gregory Hoblit), Dajto, 20:15
Boháč Ted Crawford má síce svoje roky, ale vzhľadom na svoje spoločenské postavenie si môže dovoliť krásnu mladú manželku. Lenže tej život v zlatej klietke až tak nevyhovuje a nájde si milenca. Chladný Crawford sa s tým ale zmieriť nedokáže a naplánuje jej vraždu. Prípad začne prešetrovať v podstate debutant Willy Beachum a bude musieť rozpliesť komlikovaný Crawfordov plán. Boháča a kriminalistu si zahrali v tomto „columbovsky“ ladenom trileri Anthony Hopkins a Ryan Gosling.

Limonádový Joe aneb konská opera (Československo, 1964, Oldřich Lipský), Prima MAX, 14:15
Len nedávno odišiel na večnosť predstaviteľ titulnej roly, český herec Karel Fiala. Práve s postavou Limonádového Joe bol za svoju dekády trvajúcu kariéru spätý. Legendárna československá paródia na westerny z dielne Oldřicha Lipského patrí medzi lokálne snímky zo 60. rokov, ktoré ale zarezonovali aj v zahraničí. Režisér si za réžiu dokonca vyslúžil Striebornú mušľu z Festivalu v San Sebastian.

Všetci sú v pohode (Everbody´s Fine, USA, Taliansko, Kirk Jones), Prima MAX, 20:00
Robert De Niro v netradičnej hereckej polohe, kedy si zahral otca štyroch detí na dôchodku. Celý živt pracoval za pásom v továrni a na staré kolená si uvedomuje, že so svojimi deťmi netrávil toľko času, koľko si predstavoval. Postupne sa vydáva ich navštíviť s ich rodinami po Spojených štátoch. Je ale možné dodatočne napraviť všetky omyly, ktorých sa dopustil a nie je pre svoje deti už len spomienkou na minulosť? Okrem De Nira si v tejto indie záležitosti zahrali Sam Rockwell, Drew Barrymore alebo Kate Beckinsale.

TV tipy 6.4. - 11.4. 2021


Štvrtok, 8. apríl

Hobit: Neočakávaná cesta (The Hobbit: An Unexpected Journey, USA, Nový Zéland, 2012, Peter Jackson), Plus, 20:30
Novozélanďan Peter Jackson bol vo filmových kruhoch známy už dávnejšie, absolútnu nesmrteľnosť mu však priniesla adaptácia trilógie epickej fantasy ságy Pán Prsteňov. Niekoľko rokov po premiére mimoriadne úspešného tretieho dielu zameral pozornosť aj na útlu knihu Hobit o dobrodružstvách mladého Bilbo Bagginsa. Rovnako si ju rozdelil do troch častí. Kritický či divácky úspech originálnej trilógie nedosiahli, vo výsledku je však sfilmovaný Hobit rovnako epický zážitok s výborným stvárnením postavy Bilba v podaní Martina Freemana.

Komorná (Agasshi, Južná Kórea, 2016, Pak Čchan-uk), Prima MAX, 21:50
Pak Čchan-uk je režisér jedného z najkultovejších filmov pochádzajúcich z Južnej Kórey – fantastickej snímky Oldboy. Komorná je jeho zatiaľ posledné dielo, ako predloha mu slúžil úspešný román známej bristkej spisovateľky Sarah Waters. Príbeh je zasadený do 30. rokov minulého storočia, do Kórey avšak pod japonskou nadvládou. Mladá žena je angažovaná do rád služobníctva bohatej pani v záujme cieľavedomého muža obrať ju o jej majetok. Medzi šľachtičnou a jej komornou však vzplanie nečakaný cit.

Volyň (Wołyń, Poľsko, 2016, Wojciech Smarzowski), JOJ Cinema, 21:45
Meno Wojciecha Smarzowského sa vám nepochybne asi najaktuálnejšie spája s poľským filmom Kler, ktorému sa ale dostalo chvál po celom svete. Snímu Volyň natočil v roku 2016, príbehom sa však vracia do obdobia druhej svetovej vojny. Ústrednou lokalitou je mesto Volyň, ktoré bolo ku koncu vojny miestom etnických čistiek, ktorých obeťami boli nielen Poliaci, ale aj Židom, Arméncom a iným menšinám. Snímka v roku 2017 ovládla Poľské národné filmové ceny, keď získala až 9 cien, vrátane Ceny divákov a Ceny pre najlepší film aj Najlepšieho režiséra.

TV tipy 6.4. - 11.4. 2021


Piatok, 9. apríl

Zbohom, Christopher Robin (Goodbye, Christopher Robin, VB, 2017, Simon Curtis), Plus, 23:10
Životný príbeh spisovateľa A. A. Milnea a jeho rodiny sa odohráva v prvej polovici minulého storočia. Spisovateľ sa inšpiroval hračkami svojho syna pri stvorení legendárnej postavičky medvedíka Pú. Knihy venované tejto postave priniesli jeho autorovi síce peniaze a slávu, ale vo svojom živote zakúsil aj veľa trpkosti. V hlavnej úlohe uvidíte Domhnalla Gleesona, jeho manželku si zahrala Margot Robbie, kúzeľnú snímku režíroval Simon Curtis (taktiež životopis Môj týždeň s Marilyn).

S tebou mě baví svět (Československo, 1982, Marie Poledňáková), Prima MAX, 14:20
Keď sa partia chlapov vyberie na chatu do hôr, posledné, čo im tam chýba sú deti. Presne tie tam ale s nimi cestujú. Trojica manželov tak musí vymyslieť, ako deti nielen zabaviť, ale aj si zároveň oddýchnuť. V takomto prípade treba povoliť z výchovných metód tvrdo nastolenými milovanými maminkami. Deti však v takom prípade treba ustrážiť, čo sa nie vždy podarí. Čo však manželky nevidia, to sa nedeje. Obľúbená komédia Marie Poledňákovej vyhrala prvé miesto v ankete o veselohru storočia.

Krstný otec (Godfather, 1972, USA, Francis Ford Coppola), Jednotka, 22:50
„Krstný otec“ všetkých gangsterských filmov a jeden z najlepších filmov všetkých čias, nielen vo svojom žánri. Sága rodiny Corleoneovcov od A po Z, až po tretiu časť. Režisér Ffrancis Ford Coppola skombinoval klasické hollywoodske prvky s prvkami európskej moderny, geniálne naštartoval opätovne kariéru Marlona Branda a urobil superzhiezdy z Roberta De Nira či Ala Pacina. Okrem nich excelujú v trilógii aj Robert Duvall, James Caan, John Cazale alebo Diane Keaton.

TV tipy 6.4. - 11.4. 2021


Sobota, 10. apríl

Zvonár matky Božej v Paríži (Notre-Dame de Paris, Francúzsko, Taliansko, 1956, Jean Delannoy), Jednotka, 15:40
Francúzsky režisér Jean Delannoy je držiteľom Cézara za celoživotné dielo, dôkazom jeho výnimočných schopnosti je určite aj táto adaptácia romantického románu Victora Huga. Notoricky známy príbeh ožíva na plátne v extravagantných scénach s výnimočným hereckým obsadením – Esmeraldu si zahrala krásna Gina Lollobrigida, Quasimoda zas legendárny herec Anthony Quinn. Jedným z autorov scenára je aj básnik Jacques Prevért, ktorého milovníci filmu poznajú aj ako jedného z najvyťaženejších autorov ikonického prúdu francúzskej kinematografie – poetického realizmu, ktorý položil základy pre neskôr obľúbený americký film noir.

Jane (USA, 2017, Brett Morgen), ČT2, 13:15
Oscarový dokumentarista Brett Morgan prináša dokumentárny snímok obdivuhodnej ženy, ktorá zasvätila svoj život štúdiu šimpanzov. Jane Goodall je menom spätým s výskumom primátov, sama spôsobila revolúciu v ich skúmaní svojim prístupom. Dokument prináša aj dosiaľ nezverejnené zábery ale zaoberá sa aj jej vzťahom s manželom, kameramanom Hugom van Lawickom. Predstaví sa tak nielen ako uznávaná vedkyňa, ktorá v súčasnosti prednáša po celom svete ale aj ako žena, v ktorej úspech mnoho mužských kolegov neverilo.

Everest (2015, VB, USA, Island, Baltasar Kormákur), Plus, 20:30
Vyliezť na najvyššiu horu sveta, a to aj v rámci výpravy so skúsenými horolezcami, nie je len tak ani pre chlapov so silnou vôľou a fyzičkou. Islandskému režisérovi Balthasarovi Kormákurovi to v prírode ide odjakživa veľmi dobre a tak nikto nemohol tento skutočný príbeh o nepríliš úspešnej výprave amatérov nafilmovať s lepším citom pre atmosféru a krásne celky. Niekedy budete cítiť mráz po celom tele, stále však budete radi, že ste sa tej expedície nezúčastnili spoločne s hrdinami filmu.

TV tipy 6.4. - 11.4. 2021


Nedeľa, 11. apríl

Alice tu už nebýva (Alice Doesn't Live Here Anymore, USA, 1974, Martin Scorsese), Dvojka, 22:05
Alice je typická žena v domácnosti. Žije s manželom a dospievajúcim synom a musí sa zmierovať s tým, že si už nesplní sen o speváckej sláve. Bude však ešte horšie, pretože jej muž nešťastnou náhodou umiera a ostáva tak na výchovu syna Tommyho sama. Alice sa rozhodne, že predá dom a vyrazí so synom na cesty. Dokonca sa po čase vracia aj k spevu. Martin Scorsese nakrútil túto drámu tesne po tom, čo výrazne prerazil gangsterkou Špinavé ulice. Hlavnú úlohu Alice stvárnila herečka Ellen Burstyn.

Čierna krv (There Will Be Blood, USA, 2007, Paul Thomas Anderson), ČT 2, 22:05
Ťažba ropy nikdy nebola určená pre slabochov, ako dokladá aj tento drsný western režiséra Paula Thomasa Andersona. Príbeh sa odohráva na prelome 19. a 20. storočia v americkej Kalifornii, kde sa začal ropný boom a každý by chcel na tejto surovine zbohatnúť. Až na krv sleduje osudy baníka Daniela Plainviewa, ktorý sa tvrdou drinou dostal až na vrchol ropného priemyslu. Ide však o arogantného, tvrdého a osamelého muža, ktorému záleží predovšetkým na sebe. Hlavnú úlohu stvárnil Daniel Day-Lewis a odniesol si Oscara.

Americký sniper (American Sniper, USA, 2014, Clint Eastwood), Dajto, 20:15
Clint Eastwood mal v posledných rokoch niekoľko kontroverzných námetov. V tomto prípade nakrúca akčnú snímku podľa skutočného príbehu Chrisa Kylea, ktorý o svojom pôsobení vo vojne v Iraku napísal rovnomennú knihu. Kým na bojisku je Kyle jedným z najlepších vojakov, po návrate domov sa nevie zaradiť do normálneho života a neustále myslí na vojnu. Snímka mala na domácom trhu masívny divácky ohlas, stala sa jedným z najnavštevovanejších filmov roka, zarezonovala aj na odovzdávaniach Oscarov, kde z 6 nominácií (vrátane tej pre Najlepší film, Najlepší adaptovaný scenár či Najlepšieho herca v hlavnej úlohe pre Bradleyho Coopera) premenila jednu.

TV tipy 6.4. - 11.4. 2021


autor Tatiana Rusnáková 6.4.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.