TV TIPY 29.3. - 4.4. 2021

TV TIPY 29.3. - 4.4. 2021

VOD recenzia



Pondelok, 29. marec

Tristana (1970, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Luis Buňuel), Dvojka, 22:25
Tristana nás privádza do španielskeho mesta Toledo dvadsiatych rokov minulého storočia. V ústredí záujmu je netradičný vzťah krásnej ženy Tristany a jej poručníka Dona Lopeho, ktorý rád so ženou manipuluje. Don Lope sa tvári ako veľmi zbožný človek, avšak Buňuel sa vďaka jeho vykresleniu ako pokrytca dostáva aj k jeho obľúbenej anti - klerickej tématike. V hlavných úlohách sa predstavili patrične slizký Fernando Rey (Francúzska spojka) a Catherine Deneuve. Vo vedľajšej zase Franco Nero.

Kosenie jastrabej lúky (1981, Československo, Štefan Uuher), ČT art, 22:50
Pokiaľ máte v obľube konverzačné rodinné dramédie, kde sa po nejakom čase stretávajú členovia rodiny na jednom mieste a konečne si dokážu povedať to, čo je medzi nimi dlhé roky nevypovedané, tak určite siahnite aj po slovenskej verzii tohto divácky atraktívneho subžánru s názvom Kosenie jastrabej lúky. Natočil ju v roku 1981 Štefan Uher, výrazný slovenský auteur, v osemdesiatych rokov bodujúci najmä populárnym dielom Pásla kone na betóne. V Kosení jastrabej lúky si zahral hlavnú úlohu Jozef Króner.

Voda, čo ma drží nad vodou (Česko, Slovensko, 2019, Tomáš Magnusek), Jednotka, 22:50
Film mal problémy už pri svojej distribúcii, stojí však za to si ho pozrieť aspoň zo zaujímavosti. Je portrétom jedného z najväčších básnikov československej scény minulého storočia Jozefa Urbana. Širokej verejnosti sú známe najmä jeho texty písané k populárnej hudbe, ktoré preslávili nejedného interpreta. Snímka popisuje jeho nástup na scénu, aj posledné roky jeho búrlivého života, končí sa tragicky, rovnako ako život hlavného hrdinu.

TV tipy 29.3. - 4.4. 2021


Utorok, 30. marec

Muž v tieni (The Ghost Writer, 2010, Francúzsko, Nemecko, Roman Polanski), Prima MAX, 15:40
Prvotriedny politický thriller v réžii Romana Polanskiho nás zavedie do luxusnej vily na pláži, kde bude najbližšiu dobu písať istý spisovateľ pamäti bývalého britského premiéra. Problém tkvie v tom, že jeho predchodca bol nájdený mŕtvy. Hlavná postava v podaní Ewana McGregora počas písania začne zisťovať mnoho nejasností v živote politika a bude si musieť dávať veľký pozor. Muž v tieni je klasický konšpiračný thriller, ktorý ale aj v prípade, že mu zápletku neuveríte, vás určite presvedčí, že politika je proste svinstvo.

Boj (Krigen, Dánsko, 2015, Tobias Lindholm), ČT art, 23:10
Tobias Lindholm patrí k popredným dánskym scenáristom, vďačí tomu aj spolupráci s režisérom Thomasom Vinterbergom, s ktorým spolu vytvorili klasiky európskej kinematografie, naposledy oceňovaný Druk/Chľast. Lindholm sa presadil aj ako režisér, jeho Boj je výborným dôkazom jeho filmárskych schopností. Vojak v ňom musí učiniť mimoriadne závažné rozhodnutie, v ktorom ani jedna možnosť nie je výhrou – vyberá si teda menšie zlo.

Kubrick o Kubrickovi (Kubrick par Kubrick, Francúzsko, Poľsko, 2020, Gregory Monro), ČT art, 21:05
Je asi málo filmových fanúšikov, ktorým by trebalo predstaviť postavu legendárneho režiséra Stanleyho Kubricka. Len málo filmárov si vyslúžilo tak masívny záujem v podobe kníh či filmov, koľko sa dostalo práve jemu. Napriek tomu si Kubrick prísne strážil súkromie, a novinárov, ktorí s nim túžili urobiť rozhovor si starostlivo vyberal. Jedným z tých šťastných bol napríklad Michel Ciment, ktorému sa podarilo urobiť s režisérom niekoľko rozhovore. Na ich základe napísal úspešnú, rozsiahlu knihu, interview poslúžili aj ako pôda pre vystavanie tohto dokumentu.

TV tipy 29.3. - 4.4. 2021


Streda, 31. marec

The Post: Aféra v Pentagone (The Post, USA, Veľká Británia, 2017, Steven Spielberg), Prima MAX, 20:00
Spielberg sa vo svojej bohatej kinematografii niekedy vracia aj k významným miľníkom americkej histórie. Takým bola nepochybne aj vojna vo Vietname, Spielberg ju však poníma z úplne inej perspektívy – len ako okrajovú záležitosť, na ktorej pozadí môže vystavať napínavú novinársku drámu podľa skutočnej udalosti. V nej sa stretnú ikony amerického herectva Meryl Streep a Tom Hanks. Očakávať nemusíte nič menej než poctivú filmárčinu.

Emma (Veľká Británia, USA, 1996, Douglas McGrath), Film+, 16:15
Začiatkom minulého roka ste mohli vidieť najaktuálnejšiu adaptáciu klasiky od Jane Austenovej v hlavne roli s Anyou Taylor-Joy. Tá bola prijatá so zmiešanými kritikami, na rozdiel od tejto adaptácie z roku 1996. Emmu v snímke stvárňuje Gwyneth Paltrow a postavu sebavedomej dohadzovačky si priam užíva. Romantická komédia je skrz naskrz o vzťahoch a ako väčšina Austenovej kníh je mimoriadne nadčasová.

Místenka bez návratu (Československo, 1964, Dušan Klein, Miroslav Sobota), ČT art, 21:35
Zaujímavým titulom je aj táto dráma z roku 1964. Režiséri Klein a Sobota v ňom líčia príbeh o Marii, ktorá sa aj 20 rokov po vojne musí konfrontovať s príšernými vojnovými traumami. Tie naberajú reálnu podobu, keď ju ako kľúčového svedka vyšle polícia do Nemecka po tom, čo nájde pozostatky zajateckého tábora. Návrat do minulosti je veľmi citlivý nielen pre Máriu, ale aj pre jej dcéru, ktorá ako dieťa zajatkyne prešla nemeckou prevýchovou a na matku počas rokov takmer úplne zabudla.

TV tipy 29.3. - 4.4. 2021


Štvrtok, 1. apríl

Tatínek (Česko, 2004, Ján Svěrák, Martin Dostál), ČT2, 22:25
Zdeněk Svěrák oslavuje tieto dni (konkrétne 28. marca) významné jubileum – 85 rokov. Česká televízia ponúka divákom hneď niekoľko kultových Svěrákových diel, ale aj tento dokumentárny portrét z dielne jeho syna, režiséra Jana Svěráka a Martina Dostála. Snímka je portrétom z lásky nielen jeho syna, ale aj jeho obdivovateľa a dáva nahliadnuť do zákulisia tvorivej práce obľúbeného filmára.

Zberateľ bozkov (Kiss the Girls, USA, 1997, Gary Fleder), Prima MAX, 21:50
Morgan Freeman sa v roku 1997 vtelil do roly detektíva Alexa Crossa a v plánoch má vyšetriť kriminálnu záhadu. Niekto uniesol osem mladých dievčat, tri z nich už stihol únosca zabiť, ostatné, vrátane detektívovej netere sú tak v smrteľnom nebezpečí. Detektívovi pomáha s prípadom lekárka Kate, ktorá ako jediná žena šialencovi unikla. Freeman si rolu detektíva zopakoval o štyri roky neskôr v rovnako úspešnom thrilleri Ako pavúk.

Noe (Noah, USA, 2014, Darren Aronofsky), Plus, 20:30
Noe je v kinematografii amerického režiséra Darrena Aronofského na prvý pohľad miernou odchýlkou. Notoricky známy biblický príbeh o Noemovi a jeho arche pozná dôverne každý, navyše režisér nie je automatickou voľbou na jeho spracovanie pre plátna. K biblickej tématike sa však Aronofsky pred pár rokmi vrátil s podobenstvom mother!, ktorého vítali zmiešané kritiky. Režisérovi sa darí rozdeľovať filmové obecenstvo striktne na svojich fanúšikov alebo odporcov, obvykle nič medzi nenájdete.

TV tipy 29.3. - 4.4. 2021


Piatok, 2. apríl

Postřižiny (1980, Československo, Jiří Menzel), AMC, 20:25
Režisér Jiří Menzel bol špecialistom na adaptácie románov Bohumila Hrabala a Postřižiny patria dodnes medzi navydarenejšie prepisy diel tohto spisovateľa na filmové plátno. Film je plný svojráznych postavičiek, ktoré v českom a slovenskom národe časom zľudoveli, predovšetkým ukecaný Pepin v podaní Jaromíra Hanzlíka. Dej sa odohráva v malom českom mestečku s pivovarom. Menzelova adaptácia Ostře sledované vlaky na motívy Hrabalovho románu získala Oscara za najlepší cudzojazyčný film roku 1966.

Cesta do pravěku (Československo, 1955, Karel Zeman), ČT1, 8:15
Karel Zeman patril k najväčším vizionárom československej kinematografie, čoho dôkazom je aj toto dobrodružstvo partie mladých chlapcov naprieč časom hlboko do minulosti. Spoločne so skupinkou sledujeme vývoj Zeme od prehistorických čias a stretávame sa s mnohými zvieratami, ktoré patria medzi dávno vyhynuté živočíšne druhy. Fantazijné dobrodružstvo poskytlo trikárom obrovský priestor na realizáciu a film poskytuje aj dnes z výtvarnej a trikovej stránky úchvatný zážitok.

Mária Magdaléna (Mary Magdalene, Veľká Británia, USA, Austrália, 2018, Garth Davis), JOJ, 20:35
Mária Magdaléna patrí medzi kontroverznejšie postavy Nového zákona, najmä pre konšpirácie okolo skutočnej podstaty jej vzťahu s Ježišom. Režisér Garth Davis sa rozhodol vytvoriť jej portrét, v ktorom ju bude skúmať ako úplne obyčajnú ženu – teda so všetkými jej chybami či túžbami. Snímka vyniká najmä mimoriadne kvalitným hereckým obsadením a skvelou výpravou.

TV tipy 29.3. - 4.4. 2021


Sobota, 3. apríl

Tess (Francúzsko, VB, 1979, Roman Polanski), Dvojka, 21:10
Trojhodinovú adaptáciu viktoriánskeho románu Thomasa Hardyho Tess nakrútil v roku 1979 Roman Polanski s Nastassjou Kinski v hlavnej úlohe. Tá stvárnila mladé dedinské dievča stretávajúce sa s pokrytectvom miestnej šľachty, ale spoznáva aj krásy úprimnej lásky. Väčšina mužov v jej okolí sa však ukazuje ako nespoľahlivá a Tess trvá dlhšiu dobu, než ich skutočné zámery prekukne. Kamera sa zameriava na melancholické vykreslenie anglického vidieka.

Rain Man (1988, USA, Barry Levinson), ČT2, 22:00
Rain Man patrí vo filmografii Toma Cruisea a Dustina Hoffmana k vrcholom ich závratných kariér. Cruise si zahral egocentrického fešáka Charlieho, ktorý zistí, že má brata Rymonda. Ten však trpí autozmom a ich spoločný výlet v aute po Spojených štátoch tak nebude pre žiadneho z nich prechádzkou ružovou záhradou. Typická hollywoodska rozprávka je tentokrát vyrozprávaná pomerne civilne a uveriteľne, čo je výsledkom predovšetkým silných hereckých výkonov oboch hercov. Oscar pre Hofmanna, Levinsona, za scenár a za najlepší film.

Rango (USA, 2011, Gore Verbinski), Prima MAX, 8:55
Medzi najúspešnejšie snímky režiséra Gorea Verbinski patrí nepochybne americký remake japonského hororu Kruh, či komerčne masívne úspešná séria Piráti z Karibiku. V roku 2011 sa však pustil do animovaného filmu o chameleónovi, ktorý prichádza do malého westernového mestečka. Príchodom do nového prostredia má mimoriadnu príležitosť vytvoriť si úplne novú identitu – zrazu je z obyčajného chameleóna hrdinský, mýtami opradený, skúsený Rango. Reči mu zabezpečia šerifskú hviezdu, mestečko je však v kríze a aby ho z neho vytiahol, bude sa musieť Rango stať ozajstným hrdinom.

TV tipy 29.3. - 4.4. 2021

Nedeľa, 4. apríl

Čajka Jonathan Livingston (Jonathan Livingston Seagull, USA, 1973, Hall Barlett), Dvojka, 22:55
Pokiaľ si neviete predstaviť kúzelný film, kde si zahrala hlavnú úlohu čajka, potom určite skúste podobenstvo Čajka Jonathan Livingston z roku 1973. Jonathan je čajka, ktorý sa nemieni podriadiť spoločenským konvenciám vo svojom kŕdli a tak odchádza do vyhnanstva. Ako správne tušíte, ide o podobenstve o túžbe po slobode v ľubovoľnom politickom zriadení. Jonathan Livingston je adaptáciou románu Richarda Bacha a hudbu k filmu zložil legendárny pesničkár Neil Diamond.

Tiger a drak (Wo hu cang long, Tchaj-wan, Čína, Hong Kong, 2000, Ang Lee), Film+, 15:15
Li Mu Bai (Chow Yun-Fat) patrí medzi najlepších majstrov bojového umenia. Vo výcvikovom tábore stretáva dávnu známu Shu Lien (Michelle Yeoh). Li ju požiada, aby doručila do Pekingu legendárny meč s názvom Green Destiny vodcovi menom Tche, priateľovi jej otca. Meč je však z domu pána Tche ukradnutý a nasleduje hon na jeho zlodeja s prezývkou Nefritová líška. Popis komplikovaného deja rozhodne nestačí na vyjadrenie toho, čo predvádzajú herci- atléti v réžii Anga Leeho na plátne.

Jáchyme, hoď ho do stroje (1974, Československo, Oldřich Lipský), ČT1, 21:15
Jedna z najmilovanejších československých komédií z dôb normalizácie vzišla z pier Zdeňka Svěráka, Ladislava Smoljaka a Oldřicha Lipského, ktorý film aj režíroval. Hektický príbeh Františka, snažiaceho sa svoj život prispôsobiť astrologickým predpovediam, priniesol množstvo nesmrteľných hlášok a vďaka nemu viete, že podplácať sa skutočne nevypláca a že v krčme sa vždy treba pozerať aj na luster. No a ide aj o životnú úlohu Ludka Sobotu, keď nebol „ešte väčší blbec, než sme dúfali“.

TV tipy 29.3. - 4.4. 2021


autor Tatiana Rusnáková 29.3.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.