TV TIPY 22.3. - 28.3. 2021

TV TIPY 22.3. - 28.3. 2021

VOD recenzia



Pondelok, 22. marec

Všetci to vedia (Todos lo saben, Španielsko, Francúzsko, Taliansko, 2018, Asghar Farhadi), Dvojka, 22:30
Dvojka pokračuje aj tento týždeň s prehliadkou najlepších filmov z dielne iránskeho režiséra Asghara Farhadiho. Uvedie konkrétne európsku koprodukciu Všetci to vedia s manželskou dvojicou Penelope Cruz a Javier Bardem. Snímka o dávnych milencoch, ktorí sa stretávajú na svadbe, kde dôjde k záhadnému zmiznutiu otvárala Festival v Cannes a bola aj jedným z kandidátov na zisk Zlatej Palmy.

Taká zvláštna rodinka (The Royal Tenenbaums, USA, 2001, Wes Anderson), ČT2, 21:45
Wes Anderson dorazil na scénu koncom deväťdesiatych rokov a už vo svojom prvom väčšom úspechu, Rushmore, ustanovil vlastný štýl, podľa ktorého je jeho kinematografia jasne rozoznateľná. Okrem perfektnej kompozície a vysokej štylizovanosti vizuálnej stránky svojich filmov, sú jeho príbehy charakteristické aj silným hereckým obsadením – jednoducho asi niet herca, ktorý by Andersona odmietol. To je zjavné aj v tejto komédii o svojráznej dysfunkčnej rodine Tenenbaumovcov. Zaujímavosťou je, že Anderson film napísal spoločne s hercom Owenom Wilsonom.

Ctihodný občan (Law Abiding Citizen, USA, 2009, F. Gary Gray), Prima MAX, 22:00
Politicky nekorektný akčný triler nám predstavuje postavu muža, ktorý stratil rodinu a potom, čo sú jej vrahovia prepustení na slobodu, vezme spravodlivosť do vlastných rúk. F. Gary Gray nám však túto cestu za pomstou nepredvádza ako jednoduchý proces, ale ako čin, ktorý svojho konateľa radikálne mení a my ho začneme vnímať ako značne ambivalentnú postavu. Do hlavnej úlohy nemohol byť obsadený snáď nik iný, ako Gerald Butler, v úlohe právnika sa predstavil Jamie Foxx.

TV tipy 22.3. -  28.3. 2021


Utorok, 23. marec

Smrť v tejto záhrade (La Mort en ce jardin, Francúzsko, Mexiko, 1956, Luis Buñuel), ČT art, 23:00
Jedna z menej známych snímok legendárneho Luisa Buñuela. Španielsky režisér ju natočil na motívy knihy José-André Lacoura. V cudzom príbehu však našiel skvelé plátno pre myšlienky dobré známe každému režisérovmu fanúšikovi – najmä hojný symbolizmus či surreálne prvky. Príbeh sa odohráva v Južnej Amerike, kde kvôli revolúcii putuje skupina utečencov žiť do najhlbšej džungle. Vytvárajú komunitu, pričom na seba preberajú nové identity. V hlavných úlohách sa objavia hviezdy francúzskeho filmu, medzi inými Simone Signoret, Michel Piccoli či George Marchal.

Šéf (Chef, USA, 2014, Jon Favreau), Prima MAX, 11:25
Šéfkuchár Carl v luxusnej reštaurácii trpí pod vedením svojho šéfa, ktorý mu bráni v kreativite a núti ho dookola opakovať tradičné menu. To v kritike na kusy roztrhá reštauračný bloger. Opätovne ho do reštaurácie pozve na jeho vlastné menu, to sa ale Carlovmu šéfovi nepáči a kuchára vyhodí. Po smolnej sérii tak odchádza Carl so svojim synom a bývalou ženou do Miami, kde získa pojazdný stánok s jedlom. Aj keď Carl s takýmto typom občerstvenia váha, uvedomí si, že možno mu sloboda a voľnosť v kreativite len prospeje.

Bitka o Midway (Midway, USA, Čína, 2019, Roland Emmerich), Plus, 20:30
Roland Emmerich je majstrom katastrofických apokalyptických sci-fi filmov. Jeho filmy síce nie sú najobľúbenejšie u kritiky, divácky sú však veľmi úspešné, spomenúť môžeme napríklad Independence Day, Godzilla, The Day After, Patriot či 2012. V svojej zatiaľ poslednej snímke si vyberá historickú udalosť. Natáča ju však veľkovýpravne a epicky ako ktorýkoľvek zo svojich ostatných filmov. Zaujme aj hviezdne obsadenie medzi ktorým sa vyníma najmä Woody Harrelson, Patrick Wilson, Aaron Eckhart či Luke Evans.

TV tipy 22.3. -  28.3. 2021


Streda, 24. marec

Akty X: Chcem uveriť (The X Files: I Want to Believe, USA, Kanada, 2008, Chris Carter), Plus, 22:35
Presne desať rokov po premiére prvého filmu zo sveta Akty X prichádza druhý, rovnako veľmi úspešný titul. Mulder a Scullyová sa po dlhšej pauze opäť vracajú do práce, vyšetrujú prípad záhadných zmiznutí žien, medzi ktorými je aj mladá agentka FBI. Kľúčom k prípadu by mohol byť kňaz, ten má so zmiznutými ženami tajomné predtuchy. Práve to je dôvod povolanie dvoch najznámejších paranormálnych detektívov – len oni dokážu zistiť, či sa jedná o únos a vraždy, alebo o niečo mimo nášho chápania.

Hudba z marsu (Československo, 1955, Ján Kadár, Elmar Klos), Prima MAX, 15:45
Kadár a Klos je dvojica najviac spätá s Oscarom ovenčeným filmom Obchod na korze. Ten však prišiel až vyše desať rokov po prvých filmoch dvojice režisérov – Kadár začínal ešte koncom štyridsiatych rokov veselohrou Katka, Klos natáčal krátkometrážne snímky už v priebehu 30. rokov. Hudba z Marsu je hudobná komédia, jedna z prvých spoluprác dvojice. Príbeh je o tom, čo sa stane, ak predseda závodnej rady nábytkárskej firmy vyhlási, že by jeho zamestnanci zvládli vytvoriť lepší orchester ako profesionálni muzikanti.

Domino (Dánsko, Francúzsko, Taliansko, Belgicko, Holandsko, Brian de Palma), JOJ Cinema, 22:10
Nicolaj Coster-Waldau v úlohe kodaňského policajta, ktorý prichádza na miesto činu zdanlivo obyčajného domáceho násilia. Hneď na mieste mu však niečo nesedí. A má pravdu, v skutočnosti sa zaplietol do komplikovanej hry tajných agentov s predpokladanými členmi Islamského štátu. V úlohe agenta využívajúceho ostatných k chytaniu ďalších členov ISIS sa predstavil Guy Pearce, ženskú zložku zastupuje Carice van Houten známa z Hier o tróny. Triler Briana De Palmu sa nedostal do našich kín, vychutnajte si ho aspoň v televízii.

TV tipy 22.3. -  28.3. 2021


Štvrtok, 25. marec

Tajnosti (Česko, Slovensko, 2007, Alice Nellis), ČT2, 22:00
Režisérka Alice Nellis vytvára v tomto zaujímavom filme hrdinku, ktorej zdanlivo nič nechýba. Má bohatého manžela, rozumnú dcéru, prácu, ktorá ju baví, dokonca oddaného milenca a nový dom. Jedno ráno však začuje správu o smrti svojej obľúbenej speváčky, vydáva sa tak nájsť piano, na ktorom ako malá hrávala. Narúša tak rutinu, ktorá obracia život naruby nielen jej, ale aj najbližším ľuďom v jej okolí. Navyše sa na povrch dostávajú tajomstvá, ktoré sa pod idylickým povrchom dajú ľahko ukryť.

Frida (USA, Kanada, 2002, Julie Taymor), Prima MAX, 17:25
Životopisný film spracúva príbeh mexickej maliarky Fridy Kahlo od jej detstva až po smrť. Zoznamuje nás s koreňmi jej túžby po vyjadrovaní vo forme umenia, Fridu (Salma Hayek) však predstavuje aj ako politickú či sexuálnu revolucionárku. Film sa venuje aj jej turbulentnému vzťahu s ďalším významným mexickým maliarom – Diegom Riverom (Alfred Molina).

Ako pavúk (Along Came a Spider, USA, Nemecko, Kanada, 2001, Lee Tamahori), Prima MAX, 21:50
K univerzálne obľúbeným žánrom každého filmového diváka patrí poctivý kriminálny film. Prvky žánru totiž majú najlepšiu schopnosť diváka zaujať, vtiahnuť ho do deja a držať ho v neustálom napätí. Jedným z takýchto filmov je aj krimi s Morganom Freemanom Ako pavúk. Freeman vystupuje ako skúsený vyšetrovateľ Cross. Urýchlene musí vyšetriť záhadný prípad, v ktorom niekto uniesol dcéru kongresmena. Napriek Crossovej inteligencii a rokom skúseností je páchateľ o krok pred nimi. Zdá sa, že detektív čelí najhoršiemu protivníkovi vo svojej kariére.

TV tipy 22.3. -  28.3. 2021


Piatok, 26. marec

Maratónec (Marathon Man, USA, 1976, John Schlesinger), Jednotka, 22:55
Pokiaľ ešte nemáte tento rok za sebou preventívnu prehliadku u zubára, tak si ju určite nechajte urobiť ešte pred zhliadnutím tohto kriminálneho trileru. Jednou z dôležitých postáv príbehu o zásielke drahých diamantov je totiž bývalý nacistický lekár vyžívajúci sa v terorizovaní pacientov alebo nepriateľov v zubárskom kresle. Po jeho stope sa vydáva mladý študent v podaní Dustina Hoffmana a jeho chrup po zapletení sa do prípadu už nikdy nebude taký ako predtým. Zločinca si zahral Laurence Olivier.

Veľký čínsky múr (Čchang čcheng, Čína, USA, Hongkong, Austrália, Kanada, 2016, Čang I-mou), JOJ, 20:35
Čang I-mou natočil na začiatku milénia niekoľko celosvetovo známych filmov. Medzi nimi klenoty čínskeho filmu ako Vyveste červené lampióny alebo Hrdina. V roku 2016 si v medzinárodnej koprodukcii obsadil aj hollywoodske hviezdy ako Matt Damon či Willem Defoe. Natočil historickú fantasy, kde muž zo západu prichádza na východ objaviť tajomstvo strelného prachu, ostáva však brániť veľký čínsky múr pred nájazdom monštier, ktorých cieľom nie je nič iné, iba zničiť civilizáciu.

Niečo na tej Mary je (There's Something About Mary, USA, 1998, Peter Farrelly, Bobby Farrelly), Prima COOL, 20:15
Príchodom na scénu posunuli bratia Farrellyovci mnohé mantinely. Uviedli sa dnes už legendárnou komédiou Blbý a blbší, do ich skoršej, fanúšikmi obľúbenejšej kinematografie, patrí nepochybne aj Niečo na tej Mary je. Cameron Diaz hrá titulnú rolu Mary, ktorá poblázni všetkých mužov vo svojom okolí. Skutočný záujem o ňu má však len jediný, ten si však musí počkať na to, kedy si ho Mary sama vyberie.

TV tipy 22.3. -  28.3. 2021


Sobota, 27. marec

Rodinné šťastie (Ernelláék Farkaséknál, Maďarsko, 2016, Szabolc Hajdu), ČT art, 22:10
Filmový festival v Karlových Varoch ocenil túto snímku maďarského režiséra Szabolca Hajdua Krištáľovým Glóbusom, teda najvyšším ocenením. Príbeh sa odohráva v jedinom prostredí, v malom byte v ktorom sa z núdze ocitnú dve rodiny. Rýchlo sa ukáže, že rodinné väzby neznamenajú automaticky aj dobré vzťahy, navyše malý priestor môže urýchliť vyplávanie na povrch najhlbším pocitom. Hajdu je jedným z najtalentovanejších tvorcov svojej generácie, v tejto snímke dosahuje na malej ploche veľký výsledok.

Smrtihlav (The Man With the Iron Heart, Francúzsko, Veľká Británia, Belgicko, USA, 2017, Cédric Jimenez), ČT2, 20:35
Historická snímka je nakrútená podľa predlohy Laurenta Bineta, rozpráva však o historickej udalosti, dobre známej všetkým Čechom a Slovákom. Na filmové plátno spracúva atentát Jána Kubiša a Jozefa Gabčíka na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Nakrúcalo sa v Prahe aj Budapešti, v obsadení by ste však československých hercov hľadali márne. Snímka navyše vyšla len rok po tom, čo mal premiéru Anthropoid, adaptujúci ten istý príbeh, avšak aj v českej koprodukcii a za prítomnosti lokálnych hercov.

Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej (Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, USA, 2016, Tim Burton), Prima MAX, 20:00
Tim Burton si ako predlohu pre svoj projekt vybral úspešné detské fantasy z pera Ransoma Riggsa. V nej mladý Jake odhaľuje tajomné miesto – sirotinec slečny Peregrinovej – ktoré obývajú podobné deti ako on. Jedným sa však líši, majú totiž nadprirodzené schopnosti. Majú však aj nebezpečných nepriateľov, bojovať proti nim nie je ani zďaleka tak ľahké, ako by sa mohlo zdať. Jake sa teda rozhodne im pomôcť.

TV tipy 22.3. -  28.3. 2021


Nedeľa, 28. marec

V tichu (Slovensko, Česko, 2014, Zdeněk Jiráský), Dvojka, 22:25
Slovensko-český film je filmovým spracovaním skutočných príbehov štyroch umelcov. Napriek nesmiernemu talentu im problémy narobila aktuálna politická situácia – kreatívny rozlet totiž zažívali na pozadí nacistického režimu. Hlavnými hrdinami sú baletka Alica Flachová, klavirista a dirigent Karol Ebert, skladateľ a neskorší riaditeľ Drážďanského divadla Arthur Chitz, klaviristka Edith Krausová a členovia vokálnej skupiny Comedian Harmonists. Pôvodne mala byť snímka dokumentom, výsledkom je ale vizuálne pôsobivý hraný film.

Votrelec: Covenant (Alien: Covenant, USA, Veľká Británia, 2017, Ridley Scott), JOJ, 23:05
Pokračovanie extrémne očakávaného Promethea Ridleyho Scotta pokračuje aj nepokračuje tam, kde jeho predchodca skončil. Namiesto sledovania posádky, ktorá opustila planétu, sa ocitáme medzi posádkou inej vesmírnej lodi, a to na Covenantovi. Tá zachytí neznámy signál a rozhodne sa pristáť na krásnej zelenej planéte. Tam je síce život, ale k slovu a najmä k činom sa dostávajú aj starí známi votrelci. No a android v podaní Michaela Fassbendera si tu robí svoje nebezpečné genetické hókusy-pókusy.

Aféra Thomasa Crownea (The Thomas Crown Affair, USA, 1999, John McTiernan), Plus, 22:20
Snímka Johna McTiernana je remakeom rovnomenného titulu z roku 1968. V oboch spracovaniach si zahrala legendárna Faye Dunaway, v tomto prípade ako psychoanalytička, ktorej sa zveruje hlavný hrdina, multimilionár Thomas Crowne, v podaní Piercea Brosnana. Ten je príliš bohatý a príliš znudený, čo býva obvykle recept na katastrofu. Jediné, čo ho vzrušuje je plán krádeže slávneho Monetovho obrazu. Proti nemu však stojí krásna, nesmierne inteligentná vyšetrovateľka poisťovne Catherine. Najhoršie, čo by Crowne mohol urobiť, by bolo Catherine podceniť.

TV tipy 22.3. -  28.3. 2021


autor Tatiana Rusnáková 22.3.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.