TV TIPY 9.2. - 14.2. 2021

TV TIPY 9.2. - 14.2. 2021

VOD recenzia



Utorok, 9. február

Červená korytnačka (La Tortue Rouge, Francúzsko, Belgicko, Japonsko, 2016, Michaël Dudok de Wit), ČT art, 22:50
Animovaná snímka je koprodukcia medzi legendárnym štúdiom Ghibli a Wild Bunch. Hlavným hrdinom je muž, ktorý stroskotá na malom opustenom ostrove. Jediným jeho spoločníkom je obrovská červená korytnačka. Snímka sa odohráva kompletne bez dialógu a uviedla sa aj na Festivale v Cannes. Patrí medzi najznámejšie diela holandského animátora Michaëla Dudok de Wita, ktorý vytvoril napríklad aj Fathers and Daughters.

Joe (USA, 2013, David Gordon Green), Prima MAX, 22:00
Jeden z lepších filmov za posledné roky, ktorých súčasťou je aj slávne neslávny Nicolas Cage. V tomto príbehu hrá výbušného, večne nasrdeného, impulzívneho muža. Do života sa mu však pritrafí 15 ročný Garry, syn alkoholického a agresívneho muža. Joe dovolí Garrymu tráviť s ním čas, postupne sa z nich dokonca stanú priatelia. Joe sa pokúša ochrániť mladého chlapca pred vlastným otcom. Film bol uvedený na Festivale v Benátkach a neskôr zarezonoval aj na Festivale v Toronte. Zaujímavosťou je, že herec Gary Poulter, stvárňujúci Garryho násilného otca bol bezdomovec so skutočnými problémami s alkoholom. Zomrel ešte pred premiérou filmu.

Muž, ktorý zabil Dona Quijota (The Man Who Killed Don Quixote, Španielsko, Belgicko, Portugalsko, Veľká Británia, 2018, Terry Gilliam), JOJ Cinema, 20:15
Niektorí tvrdia, že zákulisie tejto snímky je zaujímavejšie ako snímka samotná. To si musíte overiť sami, každopádne je produkcia trvajúca vyše 30 rokov jedným zo slávnych hollywoodskych príbehov. Prvýkrát sa o natočenie pokúšal Terry Gilliam ešte v roku 1989 s Johnnym Deppom, na projekt však nenašiel dostatok financií. Odvtedy boli niekoľkorát herci preobsadzovaní, dokonca sa o výrobe nakrútil dokument Lost in La Mancha. V roku 2018 však už finálna verzia uzatvárala Festival v Cannes.


Streda, 10. február

Podobizna (Československo, 1947, Jiří Slavíček), ČT art, 21:35
Zaujímavým počinom je tento psychologický horor z konca 40. rokov. S nadprirodzenými prvkami pracuje režisér Slavíček, spracúvajuc predlohu Nikolaja Vasiľjeviča Gogoľa. Príbeh sa začína portrétom zlomyseľného úžerníka. Maliar Jordán ho dokázal perfektne zachytiť, vrátane jeho diabolského pohľadu. Práve ten spôsobuje, že obraz prináša skazu každému, kto ho vlastní. Najprv svojho autora Jordána oberie o talent, uškodí však každému svojmu majiteľovi.

Nový svet (New World, USA, VB, 2005, Terrence Malick), AMC, 10:50
Pohľad na osídlovanie Ameriky európskymi prisťahovalcami očami vizionára Terrencea Mallicka ponúka samozrejme absolútne odlišný režisérsky rukopis, ako napríklad v klasických westernoch. V centre pozornosti pomalého rozprávania je láska anglického kapitána v podaní Colina Farrella a indiánky menom Pocahontas. Jeho sokom v láske je postava hraná Christianom Baleom. Hviezdne obsadenie dopĺňa veterán Christopher Plummer. Režisérsky zostrih má tri hodiny.

Čierny jastrab zostrelený (Black Hawk Down, USA, VB, 2001, Ridley Scott), Film+, 19:50
Čo všetko sa deje v Afrike, by náš európsky mozog iba ťažko dokázal spracovať bez toho, aby sa z toho pomiatol. Ako tam, konkrétne v Somálsku, môže prebiehať jedna komplikovaná vojenská operácia, nesmierne autenticky predviedol Ridley Scott v Čiernom jastrabovi zostrelenom, čo je výraz pre bojové vrtuľníky americkej armády. Autentickosť trochu narúšajú občasné sentimentálnejšie dialógy a až príliš veľa známych tvárí vo vojenských uniformách, celok však ponúka veľmi intenzívny zážitok.

TV tipy 9.2. - 14.2. 2021


Štvrtok, 11. február

Borg/McEnroe (Dánsko, Švédsko, 2017, Janus Metz), JOJ Cinema, 21:55
Životopisná dráma sledujúca osudy dvoch tenisových superhviezd sedemdesiatych a osemdesiatych rokov minulého storočia. Borg a McEnroe boli na kurte veľkými rivalmi, v súkromí sa ale z nich stali nerozluční kamaráti. Film vrcholí legendárnym finálovým zápasom vo Wimbledone v roku 1980. Borgovi akoby herec Sverrir Gudnason z oka vypadol, kučery Shia La Beoufa a jeho chlapčenský výraz taktiež nemajú ďaleko k svojmu predobrazu. Jeden bol chladný perfekcionista, druhý búrlivák.

Život je krásny (La Vita è bella, Taliansko, 1997, Roberto Benigni), Film+, 15:35
V roku 1997 bol film horúcim artiklom aj medzinárodne. Na udeľovaní Oscarov sa Roberto Benigni totiž stal najlepším hercom v hlavnej úlohe a odniesol si aj cenu v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. V dnešnej dobe sa na film už nazerá z inej perspektívy, niektorí ho dokonca označujú za kontroverzný. Odohráva sa totiž počas 2. svetovej vojny, v koncentračnom tábore sa ocitne celá rodina – rodičia s malým synom. Kým je matka pri ostatných väzenkyniach, otec so synom prežívajú situácie spoločne. Otec nechce dopustiť, aby si syn uvedomil, akými katastrofami je obklopený. Z uväznenia v tábore tak urobí hru, ktorú môžu pri dodržaní všetkých pravidiel úspešne dokončiť.

Hellboy (2004, USA, Guillermo Del Toro), Film+, 23:40
Hellboy je Ron Perlman a Ron Perlman je Hellboy. Povie si asi každý, kto si pozrie snímku rovnomenného názvu vizionára Guillerma Del Tora (Faunov labyrint). Predlohou mu bol komiks Mikeho Mignolu. Ide o príbeh nekonvenčného hrdinu s rohmi a začína v roku 1944, čiže v období, v ktorom vládne v Európe nacizmus. Rasputina, záporného hrdinu, vynikajúco stvárnil Karel Roden. Ako dospelý žije Hellboy na Úrade pre výskum paranormálnych javov spoločne so žabím mužom menom Sapien.


Piatok, 12. február

Nočný príchodzí (The Nightcomers, VB, 1972, Michael Winner), ČT 2, 23:55
Historická snímka Michaela Winnera nás zavedie na anglické sídlo niekedy pred sto rokmi. Tu ostávajú žiť osamotene dvaja dospievajúci súrodenci, ktorí tragicky prišli o rodičov, majiteľov sídla. O ich výchovu sa začne starať miestne služobníctvo, veľký vplyv má na ne ale aj svojrázny čeľadník s vizážou Marlona Branda. Muž je síce citlivý k deťom, zároveň ale prejavuje aj sklony k násiliu. Film je adaptáciou poviedky spisovateľa Henryho Jamesa a nesie v sebe aj hororové prvky.

Mŕtvy muž prichádza (Dead Man Walking, 1995, VB/USA, Tim Robbins), Jednotka, 22.35
Sestra Helena sa stretáva s vrahom odsúdeným na smrť v cele smrti za úmyslom uľahčiť mu odchod z pozemského sveta. Postupne si vyvíja k vrahovi vzťah a bude sa snažiť pred súdom zmierniť jeho trest. Film v réžii herca Tima Robbinsa sa zaoberá psychikou brutálneho zločinca a svojim spôsobom ho približuje divákovi, čo snímke zabezpečilo značnú kontroverznosť. V hlavných úlohách sa predstavili Susan Sarandon a Sean Penn, pričom Sarandon si za svoj výkon vyslúžila Oscara.

Pláž (The Beach, USA, 2000, Danny Boyle), JOJ, 23:30
Pláž bola netrpezlivo očakávaná z troch významných dôvodov. Išlo o nový film tvorcu Trainspottingu Dannyho Boylea, o prvý film Leonarda Di Capria pri vstupe do najvyššej ligy po Titanicu a v neposlednom rade o adaptáciu obľúbenej knižnej predlohy Alexa Garlanda. Výsledok nedostál prehnane vysoké očakávania, stále však ponúka tropickú atmosféru tajomného ostrova a solídne herecké výkony. Tie vyvažujú napríklad aj nie príliš vyvážené tempo rozprávania.

TV tipy 9.2. - 14.2. 2021


Sobota, 13. február

Kurz negatívneho myslenia (Kunst å tenke negativt, 2006, Nórsko, Bård Breien), Dvojka, 22.55
Komorne ladená škandinávska dramédia dáva dokopy partiu telesne postihnutých ľudí hľadajúcich nový zmysel zdanlivo zničených životov. V tom im má dopomôcť psychologička Tori. Špeciálnym prípadom je tridsiatnik Geirr, ktorého manželstvo sa ocitlo po tragickej nehode v kríze. Príbeh sa odohráva počas jednej noci a snúbi v sebe klasickú bergmanovskú drámu s poctivým severským čiernym humorom. Snímka využíva aj formálne prostriedky hnutia Dogma 95.

V Bruggách (In Bruges, Veľká Británia, USA, 2008, Martin McDonagh), ČT2, 21:45
Martin McDonagh je dnes už majstrom vo svojom žánri, čo potvrdil aj obrovským úspechom autorskej snímky "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri". Jeho celovečerný debut bol však rovnako kvalitný – V Bruggách je čiernou krimi-komédiou o dvoch írskych nájomných vrahoch. Do Brugg ich vyslal šéf, aby tam čakali na jeho ďalšie príkazy. Kým Kenovi sa mesto pre jeho pokoj páči, Ray by najradšej hneď odišiel. Keď však Ken dostane príkaz, obeťou mu má byť niekto celkom blízky.

The Words (USA, 2012, Brian Klugman, Lee Sternthal), Prima MAX, 20:00
Psychologická dráma s prvkami romantiky či mystérie je príbehom spisovateľa s tými najvyššími ambíciami. Nedarí sa mu však napĺňať svoj sen napísať literárne výnimočné dielo. Jedného dňa však na povale objaví rukopis, ktorý spĺňa aj tie najprísnejšie požiadavky. Po prvotnom váhaní dielo vydá pod vlastným menom. To však prinesie dôsledky, s ktorými sa bude musieť vysporiadať. V hlavných úlohách sa objaví Bradley Cooper a Zoë Saldana.

TV tipy 9.2. - 14.2. 2021


Nedeľa, 14. február

Veľká zem (The Big Country, USA, 1958, William Wyler), ČT2, 20:00
James McKay je bývalý námorník, ktorý sa zoznámi s dcérou rančera Terrilla a zasnúbi sa s ňou. Po príchode na statok sa začne oboznamovať s netradičnými miestnymi pomermi, najmä nesúhlasí s podnikateľskými praktikami jej otca. Ten je už desaťročia v konflikte so susedom, s ktorým sa nevedia dohodnúť na vlastníckych právach tunajších pozemkov a vody. Okrem toho sa zoznamuje s krásnou miestnou ženou a začína pochybovať o svojej láske k Terrillovej dcére. Jeden z najlepších westernov všetkých čias nakrútil William Wyler.

Smrť prichádza v daždi (1965, Československo, Andrej Lettrich), Jednotka, 16.35
Pokus o detektívku na našom území nedopadol síce úplne najlepšie, ale aj po rokoch Andrej Lettrich a hlavná hviezda Ladislav Chudík ako vyšetrovateľ dokážu spoľahlivo pobaviť stále nové obecenstvo. Kapitán Jakubec bude vyšetrovať vraždu manželky úradníka Holeša a ukradnutých 10 000 korún československých (niečo ako dnes 10 000 Euro). Podozrivých je viacero a finále v byte pripomenie napríklad záverečné odhalenia pedantného Hercula Poirota, kedy sa všetci podozriví zídu na jednom mieste.

Zmiznuté impérium (Isčeznuvšaja imperija, Rusko, 2008, Karen Šachnazarov), Dvojka, 21:15
Príbeh sa odohráva v Moskve na začiatku 70. tých rokov minulého storočia. Presne vtedy začína trojica mladých ľudí študovať na univerzite. Kamaráti Sergej a Stepan sú doplnení o krásnu Ľudu. Zapletú sa do ľúbostného trojuholníka a pohlcujú ich problémy, ktorým ale čelí väčšina ich rovesníkov. Čo ale neregistrujú je, že krajina v ktorej žijú sa má čoskoro výrazne zmeniť. Snímka je dielom Karena Šachnazarova, jedného z najvýraznejších ruských filmárov.

TV tipy 9.2. - 14.2. 2021


autor Tatiana Rusnáková 9.2.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.