TV TIPY 4.1. - 10.1. 2021

TV TIPY 4.1. - 10.1. 2021

VOD recenzia



Pondelok, 4. január

Parazit (Gisaengchung, Južná Kórea, 2019, Džun-ho Pong), Dvojka, 21:55
Tvrdenie, že Parazit je filmom roka 2019 nemožno nikoho uraziť. Zvíťazil všade, kam prišiel. Najväčší vietor urobila kórejská dráma na Oscaroch, keď sa stala historickým víťazom kategórie Najlepší film. Čo bolo pre veľkú časť filmového obecenstva prekvapením určite neprekvapilo fanúšikov režiséra Džun-ho Ponga, ktorý patrí už niekoľko rokov k špičke kórejského filmu. Fantastickú sociálnu drámu, exkluzívne na obrazovkách verejnoprávnej Dvojky si v žiadnom prípade nenechajte ujsť.

Zem bez zákona (Lawless, USA, 2012, John Hillcoat), ČT2, 21:45
Je viac dôvodov prečo vidieť tento film – prvým môže byť skvelé herecké obsadenie historickej kriminálnej drámy o troch bratoch. Tých stvárnili Jason Clarke, Tom Hardy a Shia LaBeouf. Objaví sa tu však aj Gary Oldman, Guy Pearce, Mia Wasikowska, Jessica Chastain a iní. Druhým dôvodom je scenár, ktorý z predlohy adaptoval Nick Cave, ak ste fanúšikmi jeho hudobného talentu, k filmu zložil aj hudbu, v snímke si dokonca strihol aj cameo. Gangsterka súťažila aj na Festivale v Cannes a rezonoval aj na Festivale v Karlových Varoch.

Útek v reťaziach (The Defiant Ones, USA, 1958, Stanley Kramer), ČT2, 23:40
Väzni Jackson a Cullen majú to „šťastie“, že sa im podarí uniknúť z väzenia. Má to však dva háčiky. Jeden je biely, druhý čierny a navyše sú spolu spútaní putami. Vydávajú sa tak spoločne na útek americkou krajinou a pochopiteľne sa viackrát dostanú aj do ohrozenia života. Postupne si však vytvoria medzi sebou aj ľudské puto. V hlavných úlohách legendárneho filmu režiséra Stanleyho Kramera excelovali vtedajšie hviezdy Sidney Poitier a Tony Curtis.

TV tipy 4.1. - 10.1. 2021


Utorok, 5. január

Revival (Česko, 2013, Alice Nellis), ČT1, 22:00
Poznáte to. Ste vyslúžilý rocker, ktorý je už dávno za zenitom a hranie v kapele je to posledné, čo by vás pri ubíjajúcom, nudnom životnom štýle napadlo. Nuž ale rozpad počas socialistického režimu a jeho pád o dlhé roky neskôr vo vás možno vzbudia nápad na taký malý „revival“. Skrátka zahrať si ešte raz poriadne pred svojimi starými fanúšikmi a dodať tak vlastným životom trochu šťavy. No a možno si so svojimi kumpánmi všetko poriadne vydiskutujete a zistíte pravú príčinu rozpadu kapely.

Nevinná (Pour elle, Francúzsko, Španielsko, 2008, Fred Cavayé), Plus, 22:55
Lisa je mladá krásna novinárka, prežívajúca idylku s milujúcim manželom a šesťročným dieťaťom. Jej dokonalé šťastie však končí vo chvíli, keď do ich bytu vtrhne polícia a Lisu zatkne. Je obvinená z vraždy a odsúdená na niekoľko rokov väzenia. Jej manžel Julien verí v manželkinu nevinu, ale ako jediným riešením boja proti súdnemu systému sa zdá byť útek z väzby. Napínavý triler sa stal námetom pre amerických tvorcov, keď o dva roky neskôr vznikol remake s názvom Tri dni k slobode.

Nedotknuteľní (Intouchables, Francúzsko, 2011, Eric Toledano, Olivier Nakache), Jednotka, 20:30
Najobľúbenejší francúzsky film tohto desaťročia sa postupne stáva aj obľúbenou vianočnou klasikou na našich obrazovkách. A niet sa čomu diviť. Ochrnutý boháč Phillipe sa ocitne v opatere bývalého trestanca čiernej pleti Drisseho. Medzi nesúrodou dvojicou však postupne vzniká silné priateľské puto. Námet, ktorý mohol dopadnúť ako didaktická limonáda plná klišé, je nakrútený veľmi vkusným spôsobom a obľúbilo si ho ako masové publikum, tak filmoví kritici a návštevníci filmových klubov.

TV tipy 4.1. - 10.1. 2021


Streda, 6. január

Volanie (Slovensko, 2019, Erik Praus), Dvojka, 13:55
Slovenský dokumentárny film Erika Prausa sa sústredí na osudy troch mužov. Tí zanechali svoj svetský život a opustili všetko, vrátane rodiny, aby vstúpili do kláštora. Portrét duchovného života otcov Gabriela, Vicilentiusa a Nazarija sa odohráva na pozadí divej ukrajinskej prírody v okolí pravoslávneho kláštora Počájivska lávra. Praus snímkou zdôrazňuje, že duchovnému životu sa neoddávajú len vyvolení, ale každý, kto začuje volanie.

Hodinárov učeň (Česko, Slovensko, 2019, Jitka Rudolfová), Jednotka, 20:30
Na silnú rozprávkovú tradíciu československej histórie každý rok nadväzujú aj mladí tvorcovia. Jedným z nich je aj Jitka Rudolfová s rozprávkou Hodinárov učeň. V ňom sa Urban stane obeťou neprajnej veštby zlej sudičky. Krátko po nej chlapec osirie a dostane sa k lakomému hodinárovi, ktorý ho pojme za učňa. Urban sa zaľúbi do hodinárovej dcéry Laury, svadbu však starý hodinár nepovolí, kým Urban neprinesie zo sveta zázračné hodinky, ktoré predpovedajú smrť. Nikto nevie, či také hodinky vôbec existujú, Urban však spraví všetko, čo bude v jeho silách, aby si mohol Lauru zobrať.

Návrat Mary Poppins (Mary Poppins Returns, USA, 2018, Rob Marshall), JOJ, 15:00
Pôvodné filmové spracovanie slávneho muzikálu z roku 1964 patrí do zlatého fondu svetovej kinematografie. Film na ktorom vyrástla nejedna generácia sa teraz rozhodol oživiť Rob Marshall v snímke Návrat Mary Poppins. Slávnu pestúnku stvárnila po Julie Andrews Emily Blunt. Tentoraz sa príbeh posunul o niekoľko rokov, Michael a Jane totiž majú vlastné rodiny. Aj oni však budú potrebovať schopnosti Mary Poppins, ktorá sa vracia aj s údržbárom pouličných lámp Jackom, v podaní Lin-Manuela Mirandu, jednej z najväčších muzikálových hviezd súčasnosti.

TV tipy 4.1. - 10.1. 2021


Štvrtok, 7. január

Rjaba, sliepočka jarabá (Kuročka Rjaba, Rusko, Francúzsko, 1994, Andrej Končalovský), Dvojka, 22:40
Andrej Končalovský je jedným z najväčších ruských režisérov, Rjaba, sliepočka jarabá je rozprávkovou komédiou, alegóriou na dobu svojho vzniku. Paródia na éru Gorbačovovej vlády je podľa viacerých úplne presná, čo potvrdzuje aj dnes už kultový status tejto snímky z roku 1994. Asia, predavačka vajec a smotany sa o politiku veľmi nezaujíma, jej hlavnou prioritou je dobre predať a snažiť sa z peňazí vyžiť. Všetko sa však zmení, keď jej sliepka znesie zlaté vajce. V hlavnej úlohe Inna Čurikovová, slovenským divákom známa najmä ako Marfa z legendárneho Mrázika.

Ranhojič (Der Medicus, Nemecko, 2013, Phillip Stölzl), Jednotka, 20:30
Výpravný historický film vznikol podľa predlohy knihy Noaha Gordona. Do 11. storočia je zasadený príbeh Roba, obdareného zvláštnou schopnosťou vycítiť z ľudí blízkosť smrti. Keď Rob osirie, vydáva sa na cestu s potulným liečiteľom. Práca ho očarí natoľko, že sa stane ranhojičovým učňom, medicínu chce dokonca študovať. V 11. storočí však kvôli tomu musí precestovať celý svet. Na lekársku školu sa však dostane až po náhodnom stretnutí s perzským šáhom.

Legenda o lietajúcom Cypriánovi (Slovensko, Poľsko, 2010, Mariana Čengel-Solčanská), Jednotka, 23:05
Režisérka Mariana Čengel-Solčanská je v súčasnosti veľmi in vďaka spoločensky a politicky angažovaným dielam Únos a Sviňa. Príbeh o Cypriánovi sa však odohráva v 18. storočí na zámku Červený kláštor, toho času kláštor. Zraneného Michala sa tu ujímajú miestni kňazi, avšak je otázne, či je možné, aby sa dokázal vyrovnať s útrapami zo svojej minulosti. Medzi múrmi kláštora sa naučí bylinkárskemu a liečiteľskému umeniu a zvesti o jeho schopnostiach sa rozšíria krajom. Ako dospelý prijme meno Cyprián a vďaka objavenej knihe Leonarda da Vinciho sa bude snažiť zostrojiť lietajúci stroj.

TV tipy 4.1. - 10.1. 2021


Piatok, 8. január

Na východ od raja (East of Eden, USA, 1955, Elia Kazan), Dvojka, 22:10
James Dean nakrútil počas svojej krátkej raketovej kariéry tri filmy, režisér Elia Kazan omnoho viac, Na východ od raja patrí ale medzi jeho najvydarenejšie. Príbeh mladého muža, ktorý sa snaží zavďačiť svojmu otcovi, ten má však pochopenie iba pre jeho brata. Povahovo rozdielni mladíci si spolu nerozumejú a zložité vzťahy v rodine vedú k mnohým konfliktom. Cal zisťuje, že nebyť milovaný a živiť v sebe nenávisť je peklo. Vyslobodením je iba zmierenie so sebou a okolím a láska.

Les Misérables, 1. epizóda (Veľká Británia, USA, 2018, Tom Shankland), Dvojka, 20:10
Spracovaní francúzskej klasiky Bedári je viac než dosť, svoj kus prihadzuje aj britský herec a režisér Tom Shankland. Ten v šiestich dieloch vyrozprával známy príbeh galejníka Jeana Valjeana, komisára Javerta a siroty Cosette. V hlavných úlohách sa predstaví Dominic West, David Oyelowo, Emma Fielding, Lily Collins, Olivia Colman či Ellie Bamber.

Sophiina voľba (Sophie's Choice, USA, Veľká Británia, 1982, Alan J. Pakula), Prima MAX, 20:00
Najzaujímavejším faktom spojeným s týmto filmom je pravdepodobne to, že v užšom výbere na rolu Sophie figurovala aj Magda Vašáryová, nakoniec sa však tvorcovia rozhodli pre stávku na istotu v podobe Meryl Streep, ktorá si za svoj výkon odniesla aj Oscara. Sophia je poľská imigrantka žijúca v USA s priateľom Nathanom. Do ich domu sa nasťahuje aj mladý spisovateľ Stingo, ktorý sa postupom času dozvedá viac o Sophiinej minulosti, vrátane hrôz, ktoré zažila v koncentračnom tábore.

TV tipy 4.1. - 10.1. 2021


Sobota, 9. január

Indočína (Indochine, Francúzsko, 1992, Régis Wargnier), Dvojka, 20:10
Pokiaľ máte chuť na epickú historickú melodrámu s bohatou výpravou, krásnymi obrazmi príroy, exotikou a dojímavou milostnou linkou, ťažko nájdete niečo lepšie, než francúzsku Indočínu s Catherine Deneuve a Vincentom Perezom v hlavných úlohách. Príbeh sa odohráva v tridsiatych rokoch minulého storočia vo Vietname, kedy bola táto krajina bol nadvládou Francúzska. K osudovej láske si pripočítajte politické intrigy, vojnový konflikt, prevraty a rôzne zrady.

Wyatt Erp (USA, 1994, Lawrence Kasdan), Jednotka, 20:30
Životopisný western sa snaží uctiť si jednu z najväčších amerických legiend Divokého západu – šerifa Wyatta Erpa. Už počas života sa stal obľúbeným, ale aj obávaným pištoľníkom a strážcom zákona. To však príde v jeho živote neskôr, film ukazuje aj začiatky mladého muža, kedy musí prežiť smrť tehotnej manželky a vplyvom nesprávnych rozhodnutí sa dokonca dostáva do väzenia, dokonca mu hrozí poprava. To však prinúti Erpa zamyslieť sa a úplne prehodnotiť celý svoj život a jeho smerovanie.

Ženy v behu (Ženy v běhu, Česko, 2019, Martin Horský), Markíza, 20:30
Keď zomrie otec rodiny, vdova Věra veľmi túži splniť jeho posledné prianie – zabehnúť maratón. 42 kilometrov pre netrénovaného bežca však nie je žiadna malina, preto dostane Věra skvelý nápad – rozdeliť si úsek so svojimi troma dcérami. Pomôcť im v tom má kondičný tréner, dcéry sa však do behania veľmi nehrnú – každá z nich sa totiž borí s vlastnými problémami. Jedna márne čaká už 20 rokov na žiadosť o sobáš, druhá túži po dieťati a hľadá na to správneho muža, tretia si zas problémy vyrobila sama vzťahom so ženatým mužom.

TV tipy 4.1. - 10.1. 2021


Nedeľa, 10. január

Milenec (L'Amant, Francúzsko, Veľká Británia, Vietnam, 1992, Jean-Jacques Annaud), Dvojka, 22:25
Uznávame, príbeh z roku 1929 o  romanci medzi mladou francúzskou školáčkou a starším čínskym podnikateľom by sa dnes už asi netočil, film z roku 1992 je však adaptáciou biografického románu fantastickej autorky a režisérky Marguerite Duras. Medzi dvoma ľuďmi, vzdialenými na hony od seba vo všetkých podstatách vznikne silné erotické puto, ktoré by ale podnikateľ rád posunul na vyššiu úroveň, keďže sa do školáčky zaľúbi. Tej však nejde o lásku, ale len o sex a peniaze. Skutočným citom dievča porozumie, až keď od podnikateľa odíde.

Tri dni k slobode (2010, USA, Francúzsko, Paul Haggis), Film+, 20:00
Maželka Johna Brennena je náhle obvinená z vraždy a následne odsúdená na odpykanie si trestu do miestnej väznice. John pochopí, že cestou spravodlivosti už nič nedosiahne a rozhodne sa svoju manželku vyslobodiť. Tuctovo znejúci námet ukrýva v sebe veľa originálnych nápadov, vynikajúcu Haggisovu réžiu a ide o výnimku, potvrdzujúcu pravidlo, že remake nemôže prekonať originá. Tri dni k slobode s Russelom Croweom v hlavnej úlohe je však ešte lepším filmom, ako francúzsky originál z roku 2008.

Fighter (2010, USA, David O. Russell), Plus, 20:30
Biografická športová dráma v hlavných úlohách s Markom Wahlbergom a Christianom Baleom v hlavných úlohách dvoch bratov- boxerov priniesla Oscara a Zlatý glóbus vychudnutému Baleovi a Mellise Leo za vedlajšie úlohy. Celkovo bol film nominovaný na sedem Oscarov vrátane najlepšieho filmu a réžie. Sociálna dráma v štýle Rockyho je dôkazom, že najlepšie príbehy píše sám život. Za kamerou stál Hoyte van Hoytema (Interstellar, Dunkerk) a k nepriehľadnutiu je tu aj Amy Adams.

TV tipy 4.1. - 10.1. 2021


autor Tatiana Rusnáková 4.1.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.