TV TIPY 22.12. - 27.12. 2020

TV TIPY 22.12. - 27.12. 2020

VOD recenzia



Utorok, 22. december

Sám doma (Home Alone, USA, 1990, Chris Columbus), JOJ, 20:35
Tento rok oslavuje Sám doma už tridsiate narodeniny, minimálne toľkokrát ho snáď videl každý s televíziou v domácnosti. Jeden z globálne najznámejších vianočných filmov je klasikou aj na Slovensku. Príbeh Kevina, ktorého rodičia zhodou okolností nechali na Vianoce samého doma v obrovskom dome je zrejme univerzálnym sviatočným titulom. Kevin však bude musieť bojovať nielen so strachom z pivnice, ale aj z hrozby, ktorú predstavujú dvaja lupiči, chystajúci sa vylúpiť domy v celom susedstve.

Všichni dobří rodáci (Československo, 1968, Vojtěch Jasný), Dvojka, 21:50
Povojnová, respektíve „pofebruárová“ kolektivizácia patrí medzi háklivé témy československých dejín a tým pádom zaujala aj viacerých filmárov. Na Slovensku povedal toho dosť k téme Martin Hollý ml. v Ochádzaní v daždi, Česi majú zase Jasného novovlnný kúsok Všichni dobří rodáci. Postavy sú na dedine rozdelené jasne na tých dobrých a tých zlých, napriek tomu má film ďaleko od klasických českých dobrosrdečných komédii „pre každého“. Film si oniesol cenu z MFF v Cannes.

Krajina tieňov (Shadowlands, Veľká Británia, 1993, Richard Attenborough), ČT art, 21:35
Životný príbeh spisovateľa a filológa C.S. Lewisa, známeho predovšetkým ako autora obľúbenej knižnej klasiky Letopisy Narnie. Lewis bol takmer celý svoj život uzavretým a plachým starým mládencom, jeho hlavnou prioritou bola práca a život bez partnerky nikdy nebol jeho najväčšou starosťou. Jedného dňa však stretne Joy Greshamovú, poetku z New Yorku, ktorá je jeho presným opakom. Lewis jej pomaly otvára svoje srdce, nenachádza v ňom však len lásku, ale aj bolesť.

TV tipy 22.12. - 27.12. 2020


Streda, 23. december

Pyšná princezná (Československo, 1952, Bořivoj Zeman), Markíza, 17:30
Princezná Krasomila je najkrajšia v šírom okolí, má však veľmi nepeknú vlastnosť – je pyšná. Keď sa o jej ruku uchádza kráľ Miloslav, odmietne ho, kráľ sa však nevzdáva a o Krasomilu sa rozhodne zabojovať. Vracia sa do susedného kráľovstva v prestrojení ako záhradník, s princeznou sa spriatelí, dokonca ju odnaučí pár nevyberaných manierov. Na konci je z princeznej iná žena, odhalí v prestrojení Kráľa a rozprávka končí tak, ako sa rozprávky obvykle končia. Snímka je adaptáciou príbehu Boženy Němcovej Potrestaná pýcha.

Pelíšky (Česko, 1999, Ján Hřebejk), Markíza, 20:30
Nielen cez vianočný čas sa dajú užiť Pelíšky plnými dúškami. Návrat do revolučného roku 1968, konkrétne medzi obyvateľov jednej pražskej bytovky a ich susedmi, kedy sa ľudia ešte medzi sebou na chodbách rozprávali. Občas sa tu nájde aj nejaký blbec, ale ako vieme z ďalšieho Hřebejkovho filmu, treba si pomáhať a nakoniec aj odpúšťať.

Láska nebeská (Love Actually, Veľká Británia, USA, Francúzsko, 2003, Richard Curtis), ČT1, 21:35
Medzi vianočné klasiky prichádzajúce k nám zo západu už niekoľko rokov patrí aj Láska Nebeská. Richard Curtis dal snímke ako predný predstaviteľ britskej romantickej komédie typickú pečať a príbeh univerzálnej lásky medzi rodičmi a deťmi, kamarátmi či partnermi rozohráva spolu s hviezdnym ensembleom plným zvučných mien – Hugh Grant, Liam Neeson, Emma Thompson, Bill Nighy, Colin Firth či Keira Knightley nebudú na vašich obrazovkách chýbať ani tento rok.

TV tipy 22.12. - 27.12. 2020


Štvrtok, 24. december

Perinbaba (Československo, Západné Nemecko, Rakúsko, Taliansko, 1985, Juraj Jakubisko), Markíza, 17:40
Perinbaba je zázračná postava, ktorá ovláda nielen sneh ale aj víchor a vietor. Pred zubatou zachráni malého Jakubka, syna komediantov. Chlapec vyrastá u Perinbaby, spolu s ňou sleduje osudy bežných smrteľníkov. Medzi nimi je však aj Alžbetka, krásne dievča, ktoré prišlo o mamu a jej otec si vzal druhú ženu. Tá je však aj so svojimi dcérami k Alžbetke nepríjemná. Jakubko sa jedného dňa rozhodne ujsť Perinbabe a plánuje Alžbetku vyhľadať aj za cenu vlastného starnutia.

Tři oříšky pro Popelku (Československo, Východné Nemecko, 1973, Václav Vorlíček), Markíza, 19:30
Podobný osud dievčaťa, ktorého život sa rapídne zmení po príchode macochy do rodiny je predmetom aj vari najobľúbenejšieho vianočného filmu – československej klasiky Tři oříšky pro Popelku v réžii Václava Vorlíčka. Libuše Šafránková v životnej role Popolušky, ktorú macocha aj s nevlastnou sestrou degradujú do pozície obyčajnej slúžky. Macocha si praje, aby jej dcéra Dora okúzlila krásneho princa, čo by sa mohlo podariť na pripravovanom bále pre všetky nevydaté dievčatá v krajine. Princovi však hlavu pomútila akási neznáma, ktorá mu z bálu utečie. Ostala po nej iba črievička, ktorá musí pasovať iba tej pravej.

Vianočné oblátky (Československo, 1977, Martin Ťapák), Jednotka, 16:15
Klasický televízny film je adaptáciou diela Martina Kukučína o tradičných sviatočných zvykoch na Hornej Orave z réžie legendárneho Martina Ťapáka. Folklórny film je výnimočným záznamom tradícii našich predkov. Okrem toho je to však aj príbeh učiteľa, ktorý prichádza do zanedbanej školy a snaží sa zaviesť medzi žiakmi poriadok. Odkedy totiž starý učiteľ zomrel, nemal deti kto učiť. Nový pedagóg však rýchlo nadobudne dôveru detí aj rodičov a výsledky na seba nenechajú dlho čakať.

TV tipy 22.12. - 27.12. 2020


Piatok, 25. december

Mrázik (Morozko, Sovietsky zväz, 1964, Alexandr Rou), Markíza, 20:30
Sovietska rozprávka odchovala nejednu generáciu. Príbeh o zlej macoche, ktorá prinúti manžela, aby odniesol svoju dcéru do hlbokého lesa a nechal ju tam neznie veľmi rozprávkovo. Nasťa však v lese stretáva Ivana, mladého muža na ceste do sveta. Mladík je však arogantný a zahľadený nanajvýš do seba, za čo mu na krku vyrastie medvedia hlava. Cesty Naste a Ivana sa rozdelia, spojiť ich však môže deduško Mrázik.

Niekto to rád horúce (Some Like it Hot, USA, 1959, Billy Wilder), ČT2, 20:00
Popravde zápletka tejto nesmrteľnej Wilderovej komédie nie je tým hlavným dôvodom, prečo sa z nej stala možno najmilovanejšia komédia všetkých čias. Paródia na gangsterky, hudobný film a situačná komédia v jednom ťaží najmä z prevlekových peripetií. Dvaja svedkovia vraždy sa totiž boja o život a v prevlečení za ženy sa začlenia do dievčenského orchestra. V hlavných úlohách excelujú Jack Lemmon, Tony Curtis a Marilyn Monroe. No a posolstvo filmu? Predsa „nikto nie je dokonalý“.

Faunovo velmi pozdné odpoledne (Československo, 1983, Věra Chytilová), ČT2, 23:50
Jeden z najprístupnejších filmov Věry Chytilovej rozpráva príbeh postaršieho bohéma, ktorý si skrátka neuvedomuje, že mladosť je dávno preč a stále sa zameriava na mladé ženy. Občas ale niektorá aj podľahne, takže sa ani niet čo čudovať. Leoš Suchařípa predviedol možno najpamätnejší výkon svojej kariéry, na pľaci ale panovala medzi ním a režisérkou napätá atmosféra, ako to už bolo zvykom na nakrúcaní filmov Věry Chytilovej. Snímka vznikla na motívy poviedky Jiřího Brdečky.

TV tipy 22.12. - 27.12. 2020


Sobota, 26. december

S tebou mě baví svět (Československo, 1982, Marie Poledňáková), JOJ, 17:10
Keď sa partia chlapov vyberie na chatu do hôr, posledné, čo im tam chýba sú deti. Presne tie tam ale s nimi cestujú. Trojica manželov tak musí vymyslieť, ako deti nielen zabaviť, ale aj si zároveň oddýchnuť. V takomto prípade treba povoliť z výchovných metód tvrdo nastolenými milovanými maminkami. Deti však v takom prípade treba ustrážiť, čo sa nie vždy podarí. Čo však manželky nevidia, to sa nedeje. Obľúbená komédia Marie Poledňákovej vyhrala prvé miesto v ankete o veselohru storočia.

Sedem zhavranelých bratov (Česko, Slovensko, 2015, Alice Nellis), Prima, 13:50
Slovenskí a českí tvorcovia sa zase pri tvorbe vianočnej rozprávky inšpirovali dielami Pavla Dobšinského a Boženy Nemcovej. Hlavná hrdinka Bohdanka (Martha Issová) z chudobnej rodiny je sympatické mladé dievča, ale nezapadá do kategórie krásnych princezien, čo je príjemným osviežením. Sedem zhavranelých bratov patrí medzi najlepšie kúsky vo svojom žánri za posledné roky a právom sa obajvuje každý Štedrý večer v televíznom vysielaní. Bohužiaľ sme opäť svedkami predabovania postáv do slovenčiny, resp. češtiny.

Sám doma 2: Stratený v New Yorku (Home Alone 2: Lost in New York, USA, 1992, Chris Columbus), JOJ, 14:40
Ak sa vám prvý film Sám doma zdal mimoriadne nereálny, tento vám príde už absolútne absurdný. Len málokomu to však vadí, hlavne na Vianoce, kedy beží pokračovanie Sám doma 2: Stratený v New Yorku hneď na niekoľkých kanáloch a hneď niekoľkokrát. Tentoraz Kevina nezabudne jeho rodina doma, v zhone však nastúpi na iné lietadlo. Kým teda jeho rodina cestuje na Floridu, on letí do najrušnejšieho mesta Ameriky – do New Yorku. Ani veľkomesto však nezaručí, že sa nestretnete s ľuďmi, ktorých by ste už nikdy nechceli vidieť.

TV tipy 22.12. - 27.12. 2020


Nedeľa, 27. december

Lásky čas (About time, Veľká Británia, 2013, Richard Curtis), Plus, 14:55
Tim je normálny chlapec, aj keď jeho rodina má svoje momenty. Jedného dňa mu však otec povie prekvapujúcu novinu – všetci muži rodu vedia cestovať v čase. Meniť však môže len svoj život a to, čo prežil. Tento dar využije k tomu, aby si konečne našiel priateľku. Jeho vyvolenou sa stane Mary. Ich vzťah je na prvý pohľad dokonalý, keďže Tim má možnosť vymazať všetko zlé. Pochopí však, že aj zlé ma svoje opodstatnenie, zahrávať sa s minulosťou môže výrazne ovplyvniť budúcnosť.

Doctor Strange (USA, 2016, Scott Derickson), JOJ, 20:35
Svetoznámy neurochirurg Stephen Strange ostáva po autonehode práceneschopný. Nemôže totiž ďalej používať svoje ruky, ktoré mu vyniesli všetku slávu. Keď nič z tradičnej medicíny nepomáha, vyberie sa Dr. Strange na mystické miesto Kamar-Taj, kde ho vyučuje Prastará. V prvom bode však musí spoznať svoje ja. Rýchlo ale zistí, že Kamar-Taj nie je len zdravotným centrom ale aj miestom, kde sa bojuje proti temným silám. Po úspešnom učení je Dr. Strange silnejší ako kedy predtým, navyše má oveľa viac schopností. Teraz si však musí vybrať, či sa vráti do svojho starého života alebo sa stane superhrdinom.

Nebožtíci žičia láske (Avanti!, 1972, USA, Taliansko, Billy Wilder), ČT2, 20:00
Ďalšia z milovaných romantických klasík filmovej histórie a opäť v réžii Billyho Wildera. Ten nakrúcal dokonalé komédie aj na sklonku svojej kariéry a podobne, ako v Byte, obsadil do hlavnej úlohy hrdiny hľadajúceho lásku Jacka Lemmona. Ten odchádza do Talianska pre telo svojho mŕtveho otca a zisťuje, že skrýval pred rodinou jedno dôležité tajomstvo. Zopakuje syn hriechy svojho otca? Lemmonovou partnerkou tu je Juliet Mills. Film pôsobí po stránke morálky značne ambivalentne, čo je len ďalším dôvodom si ho pozrieť.

TV tipy 22.12. - 27.12. 2020


autor Tatiana Rusnáková 22.12.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.