TV TIPY 18.11. - 22.11. 2020

TV TIPY 18.11. - 22.11. 2020

VOD recenzia



Streda, 18. november

Strážci Galaxie vol. 2 (Guardians of the Galaxy vol.2, USA, Nový Zéland, Kanada, 2017, James Gunn) JOJ, 20:35
Strážci Galaxie boli v roku svojho vydania absolútnym komerčným trhákom. Fanúšikovia oceňovali nové poňatie komiksového filmu, chválili ho však aj náročnejší diváci. Akčné dobrodružstvo popretkávané humorom a retro muzikou bolo natoľko ziskové, že v roku 2017 pokračovanie nikoho neprekvapilo. Aj v ňom musí Peter Quill spolu so svojou družinou Gamorou, Draxom, Rocketom a Grootom zachrániť Galaxiu. Po zdarnom zakončení misie vyžadujú ich pomoc jej viacerí obyvatelia. Všetko sa však zamotá, keď sa pri problémoch stretne Peter Quill so záhadným mužom tvrdiacim, že je jeho otec.

Hovor s ňou (Hable con ella, Španielsko, 2002, Pedro Almodóvar), Film+, 13:30
Almodóvar je známy tým, že hlavné úlohy hrajú v jeho filmoch ženy. Výnimkou potvrdzujúcou pravidlo je snímka Hovor s ňou z roku 2002. Ide o veľmi netradičný námet, pretože hlavnými postavami sú dvaja muži, ktorí navštevujú svoje tajne milované lásky v nemocnici, tie sa totiž nachádzajú v kóme. Ide o zrejme emotívne najsilnejší film španielskeho režiséra, ktorý si odniesol Zlatý glóbus za najlepší zahraničný film a Oscara za pôvodný scenár.

Joker (USA, 2019, Todd Phillips), HBO, 20:00
Zatiaľ najktuálnejšie filmové spracovanie príbehu jedného z najväčších komiksových postáv. Todd Phillips sa síce preslávil réžiou jednoduchších komédii (trilógiou "The Hangover"/Vo štvorici po opici), nebránilo mu to však v úvahách nad serióznym filmom. V ňom sa snaží prísť na koreň Jokerovho zla a skúma aj postavy, ktoré mu boli v živote najbližšie. Veľkou inšpiráciou bola pre Phillipsa tématicky aj vizuálne Scorseseho snímka "Taxi driver"/Taxikár aj jeho neskorší počin "The King of Comedy"/Kráľ komédie. Temný príbeh s (ako inak) famóznym Joaquinom Phoenixom získal na Festivale v Benátkach Zlatého Leva za Najlepší film.

TV tipy 18.11. - 22.11. 2020


Štvrtok, 19. november

Stratili sme Stalina (The Death of Stalin, Veľká Británia, Francúzsko, Belgicko, Kanada, USA, 2017, Armando Ianucci), JOJ Cinema, 22:10
Britská komédia začína smrťou. Nezvyčajné, zomiera však jeden z najväčších diktátorov v dejinách ľudstva, Stalin, teda pochopiteľnejšie. Stalinovou smrťou sa však z jeho najbližších spolupracovníkov stávajú ničím a nikým nevedené ovečky. Propaganda vyhlasuje, že Lenin je večne živý, na Stalinovu smrť sa teda tiež nikto nechystal. Veľmi rýchlo sa však na miesto po nebožtíkovi začínajú zlietať supy, a sú to veru riadne charaktery. Európskou filmovou akadémiou ocenená ako Najlepšia komédia roka, za zmienku stojí aj hviezdne obsadenie – Steve Buscemi, Jeffrey Tambor, Jason Isaacs, Michael Palin či Simon Russell Beale sú len zlomok z kvalitného hereckého ensemble-u.

All that jazz (USA, 1979, Bob Fosse), Cinemax2, 9:30
Povinnosť pre všetkých milovníkov muzikálu, ale aj kvalitného filmu. Bob Fosse vytvára vo filme nezvyčajný autoportrét choreografa, ktorý v snahe o dokonalosť vchádza do záhuby. Šialené tempo, túžba po umeleckej dokonalosti a genialita choreografa takmer do bodky opisuje Fosseho život, čo je desivé, predpovedala aj jeho smrť. V roku 1980 vyhral All that jazz Zlatú palmu na Festivale v Cannes a často je priradzovaný k majstrovským dielam filmovej histórie - pre žáner muzikálu mu totiž prináleží rovnaké revolučné a inovatívne miesto ako Občanovi Kaneovi či 8 ½.

Šakalí léta (Česko, 1993, Ján Hřebejk), ČT2, 22:00
Prvé celovečerné dielo Jana Hhřebejka zabodovalo ako u kritiky, tak u publika. Muzikál z rokov päťdesiatych vzdáva hold dobovému rock and rollu a film sprevádzajú pesničky Ivana Hlasa, obrovský hit sa stal zo skladby Na kolena. V hlavnej úlohe rockera-rebela sa predstavil Martin Dejdar. Ako sme u Hřebejka zvyknutí aj z jeho nasledujúcich komédií odohrávajúcich sa v období socializmu v Československu, aj Šakalí léta obsahujú viacero dnes už kultových scén a hlášok.

TV tipy 18.11. - 22.11. 2020


Piatok, 20. november

Rodinka Úžasných 2 (Incredibles 2, USA, 2018, Brad Bird), JOJ, 20:35
Rodinka Úžasných prišla do kín ešte pred mániou okolo komiksových filmov. Predbehla tak dobu a správne uhádla, o čo bude v kinách o pár rokov najväčší záujem. V prvom príbehu musia deti zachrániť svojich rodičov, bývalých superhrdinov. Tentoraz je na tajnú misiu vyslaná mama, čo znamená, že otec musí zostať doma s deťmi. Dlho mu to však nevydrží a s dôsledkami bude musieť doslova bojovať opäť celá rodina superhrdinov.

Železná lady (The Iron Lady, 2011, VB/Francúzsko, Phyllida Lloyd), JOJ Cinema, 14:30
Oscar, Zlatý glóbus a BAFTA pre Meryl Streep ako Margaret Thatcherovú, „železnú lady“ britskej politickej scény 80. rokov. To je hlavný atribút životopisnej snímky z roku 2011. Viac menej rozpačito prijatý, vo flashbackoch rozprávaný film dokázala Meryl Streep svojim skvelým výkonom vyzdvihnúť nad priemer. Predmetom deja je predovšetkým jej 11- ročné pôsobenie v úlohe premiérky Veľkej Británie, vrátane vojny s Argentínou o Falklandské ostrovy. V úlohe jej manžela Denisa zaujme Jim Broadbent.

Vice (USA, 2018, Adam McKay), Cinemax, 21:35
Ak nemáte za posledné dni dosť americkej politiky, odporúčame tento životopisný príbeh Dicka Cheneyho, dvojnásobneho viceprezidenta vo vláde Georga Busha. Kontroverzný Cheney sa napriek sklonom k alkoholizmu a príliš okatej túžbe po moci dostal do vrcholnej politiky. Jeden z najnenávidenejších mužov americkej histórie, čo je pri jej znalosti odvážne, no nie mylné tvrdenie. Adam McKay nerozpráva Cheneyho príbeh len ako viceprezidenta, ale aj ako začínajúceho právnika a človeka, ktorý sa nebojí potopiť druhých, keď mu bránia v tom, čo chce. V hlavnej úlohe maskér, 20 kíl naviac a pod tým všetkým Christian Bale.

TV tipy 18.11. - 22.11. 2020


Sobota, 21. november

Kingsman: Tajná služba (Kingsman: The Secret Service, Veľká Británia, USA, 2014, Matthew Vaughn), JOJ, 21:30
James Bond nie je jediný britský agent, ktorý stojí za zmienku. O slovo sa hlási aj nadnárodná špionážna agentúra Kingsman, zostavená skutočnými gentlemanmi a využívajúca najnovšiu technológiu a najmodernejšie zbrane. Eggsy je chlapec, mrhajúci svoj talent na pouličné priestupky. Osloví ho však Harry Hart s ponukou, aby sa k špiónom pridal. Jeho prvá misia však príde veľmi skoro – ekologický bojovník Valentine chce vyhubiť ľudstvo devastujúce jeho milovanú Zem. Harry a Eggsy teda musia spraviť všetko v ich silách, ak chcú planétu aj s jej obyvateľmi zachrániť.

Amadeus (USA, 1984, Miloš Forman), ČT2, 21:40
Legendárna životopisná snímka Miloša Formana mapuje kariéru kontroverzného muzikanta Wolfganga Amadea Mozarta, činí tak ale prostredníctvom jeho konkurenta na dvore cisára Josefa II., Antoniho Salieriho. Ten si začína uvedomovať, že jeho hudobný talent sa s tým Amadeovým nemôže rovnať a snaha ho dostihnúť tvrdým tréningom skrátka nestačí. Forman sa zaoberá otázkou akéhosi božieho rozdelenia talentu. Taktiež sa nebojí ukázať slávneho muzikanta ako márnotratného a rozmaznaného človeka.

Spectre (Veľká Británia, USA, 2015, Sam Mendes), Prima MAX, 20:00
Premiéra súčasnej Bondovky sa neustále odkladá, najmä kvôli neutíchajúcej pandémii koronavírusu. Jedna z najoceňovanejších však dorazila do kín podľa plánu v roku 2015. Nakrútil ju opäť Sam Mendes a scenár sa snažil zhrnúť a previazať predchádzajúce diely s Danielom Craigom. Ako hlavný záporák sa predstavil Christoph Waltz, bond-girls boli tentokrát Léa Seydoux a Monica Bellucci. Ústrednou témou Spectre je smrť a tak aj film pôsobí o niečo temnejšie, než jeho predchodcovia.

TV tipy 18.11. - 22.11. 2020


Nedeľa, 22. november

Pink Floyd: The Wall (Veľká Británia, 1982, Alan Parker), Dvojka, 21:20
Akýsi vizualizovaný soundtrack k hudbe Pink Floyd a ich legendárnemu albumu The Wall nakrútil v roku 1982 Alan Parker. Kombinácia muzikálu, animácie, fantasy a osobnej ľudskej drámy rockovej hviezdy menom Pink pôsobí stále nadčasovo, na druhej strane aj značne halucinogénne a nie každý divák dokáže na prvýkrát vstrebať všetko to, čo sa na neho počas 95 minút z plátna valí. Scenár napísal člen kapely Roger Waters a filmu predchádzala rovnomenná divadelná hra.

Zbaľ prachy a vypadni! (Lock, Stock and two smoking Barrels, Veľká Británia, 1998, Guy Ritchie), ČT2, 22:10
Guy Ritchie na počiatku svojej kariéry, ešte vo Veľkej Británii, nakrútil komplikovanú a dokonale vybrúsenú a nabrúsenú gangsterku s názvom Zbaľ prachy a vypadni. Ak by sa tohto hesla riadili tí, ktorých sa to vo filme týka, možno by neboli v takých problémoch, v akých sa ocitli. Zohnať vyše pol milióna libier za týždeň v Londýne nie je len tak, ako sa presvedčí Eddy a jeho kamoši z mokrej štvrte. Jason Statham snáď vo svojej najlepšej úlohe dodnes, škoda, že sa nezávislej tvorbe nevenuje aj naďalej.

Bolesť a sláva (Dolor y gloria, Španielsko, Francúzsko, 2019, Pedro Almodóvar), HBO, 15:40
Pedro Almodóvar je známy svojimi excentrickými, hlučnými, niekedy šokujúcimi a veselými snímkami. Pre svoj najaktuálnejší dlhometrážny film, čerpajúci aj z jeho vlastného života sa však stíšil. Rozpráva príbeh režiséra, ktorý sa náhle zasekne, pociťuje vyhorenie a nie je schopný tvoriť. Naordinuje si tak seba-analýzu v snahe zistiť dôvod tejto krízy – v myšlienkach zablúdi do svojho detstva vo Valencii, do Madridu, kde zažil prvú lásku a s tým spojenú bolesť z prvého rozchodu. Uvedomuje si, ako veľmi mu útechou v živote bol film a písanie. V hlavnej úlohe exceluje Antonio Banderas.

TV tipy 18.11. - 22.11. 2020


autor Tatiana Rusnáková 18.11.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.