TV TIPY 10.11. - 15.11. 2020

TV TIPY 10.11. - 15.11. 2020

VOD recenzia



Utorok, 10. november

Červení (Reds, USA, 1981, Warren Beatty), ČT art, 21:50
Autorský epos Warrena Beattyho, ktorý je však najviac známy ako herec z mnohých kultových snímok. V tejto sa na plátno rozhodol preniesť život komunistického novinára Johna Reeda. Jeho najznámejším počinom je dielo 'Desať dní, ktoré otriaslo svetom' kde opísal priebeh boľševickej revolúcie v roku 1917. Reedov idealizmus je však silnejší ako zdravý rozum a neverí ideologickým kolegom, ktorí v revolúcii nevidia nič dobré. Na vyše trojhodinovej ploche dostáva priestor aj jeho vzťah k ľavicovej aktivistke Louise Bryant. Vo filme sa objaví aj Jan Tříska, v tom čase pôsobiaci v emigrácii v USA. Film získal 12 nominácii na prestížneho Oscara, premeniť dokázal tri – za réžiu, za kameru a za ženský herecký výkon vo vedľajšej role.

Operácia Anthropoid (Anthropoid, Veľká Británia, Česko, Francúzsko, 2016, Sean Ellis), HBO, 22:05
Záznam skutočnej historickej udalosti, ktorá je výraznou stopou svojej doby v československých dejinách. Pojednáva totiž o misii, ktorú pripravovali Jozef Gabčík a  Jan Kubiš, vojaci zahraničného odboja. Na jej konci mal byť atentát na tretieho najvýznamnejšieho muža nacistického Nemecka – Reinharda Heydricha. Dráma sa v hlave režiséra Seana Ellisa rodila 15 rokov, kým ju vo výpravnej koprodukcii na plátna kín priniesol. Do hlavných rol síce obsadil Ciliana Murphyho a Jamieho Dornana, uvidíte však aj niekoľko domácich hviezd.

Skutočná guráž (True Grit, USA, 2010, Joel Coen, Ethan Coen), Prima MAX, 20:00
Ďalším dôkazom, že western stále môže pritiahnuť pozornosť širšej vrstvy publika a dokonca aj akademikov je Skutočná kuráž bratov Coenovcov. A opäť ide stále „iba“ o remake. Skutočná kuráž ale pôsobí vďaka svojim tvorcom autorským dojmom. Exceluje tu najmä Jeff Bridges v jednej z najlepších úloh svojej kariéry a výrazne sa vďaka filmu preslávila mladučká Hailee Steinfeld. Vo vedľajších úlohách je veľké množstvo známych mien, od Matta Dillona, cez Joha Brolina, až po Barryho Peppera.

TV tipy 10.11. - 15.11. 2020


Streda, 11. november

Hra (The Game, USA, 1997, David Fincher), Plus, 22:35
Multimilionár Nicholas Van Orten (Michael Douglas) môže mať všetko, ale v podstate vlastne nič nechce. Jeho brat Conrad (Sean Penn) mu k narodeninám venuje darček, ktorým je Hra. Po tom, čo podpíše zmluvu a Hru prijíma sa ocitne v zajatí udalostí, ktoré poškodzujú všetko, čo si kariérou vybudoval, v ohrození sa ocitá jeho dobré meno ale aj jeho život. Nicholas sa tak musí pokúsiť nad Hrou vyhrať a získať svoj život späť.

Agnès Vardová – autoportrét (Varda par Agnès, Francúzsko, 2019, Agnès Varda), ČT art, 21:35
Varda bola niekoľko dekád v Európe hlasným, no mimoriadne podmanivým hlasom. V tomto dokumente sa, už ako názov naznačuje, obzerá späť a sama skladá vlastný portrét. Ten je zložený z jej filmárskej minulosti, fotografických pokusov aj aktuálnych umeleckých inštalácií. Esejizmus komponuje aj do tejto snímky – v snímke totiž premýšľa nielen o svojej profesionálnej minulosti, ale aj o obyčajných veciach ako sú starnutie či feminizmus. V roku 2019 Agnès Varda zomrela, autoportrét je tak darom pre diváka od režisérky, zároveň však záznam a pripomienka hlbokej stopy, ktorú po sebe zanechala.

Život pod vodou (The Life aquatic with Steve Zissou, USA, 2004, Wes Anderson), HBO, 11:00
Po počiatočných minútach tohto filmu budete hneď presne vedieť, ktorá bije. Charakteristický je štýl Wesa Andersona, ktorí mnohí napodobujú, nikomu sa však nedarí sa s ním rovnať. Farebné, symetricky stavané kompozície, jemne surrealistický humor, absurdné postavy a situácie a záplava hereckých hviezd – Bill Murray, Owen Wilson, Anjelica Houston, Cate Blanchett, Willem Dafoe či Jeff Goldblum. Pri scenári k tomuto filmu pomáhal Andersenovi iný ikonický režisér nezávislého filmu – Noah Baumbach. Vznikol tak film o majstrovskom diele dokumentaristu oceánov Stevea Zissoua.

TV tipy 10.11. - 15.11. 2020


Štvrtok, 12. november

Osamelí bežci: Ideme ďalej (Slovensko, 2019, Martin Repka), Dvojka, 20:35
Jeden z najúspešnejších slovenských dokumentov roku 2019 o básnickej skupine Osamelých bežcoch, teda Ivanovi Štrpkovi, Jozefovi Laučíkovi a Petrovi Repkovi. Tá pôsobí na literárnej scéne už takmer 60 rokov a ako názov napovedá, idú ďalej. Netvorili však len literárnu skupinu, medzi troma básnikmi sa vyvinulo výnimočné priateľstvo. Ako to už býva, záznam histórie literárnej skupiny je aj obrazom doby, počas ktorej pôsobila. Napriek tomu je však snímka jednoducho aj inšpiratívnym príbehom priateľstva, ktoré nemôže rozdeliť vzdialenosť ani ideológia.

Bod zlomu (Point Break, USA, Japonsko, 1991, Kathryn Bigelow), Film+, 20:00
Keanu Reeves hrá v jednej zo svojich prvých veľkých úloh agenta FBI v utajení, ktorý sa vydáva medzi komunitu surferov vedených Bodhim (Patrick Swayze), podozrivých zo série bankových lúpeží. Skupina sa nazýva Exprezidentmi, keďže banky vykráda s gumenými maskami pripomínajúcimi tváre amerických prezidentov. Bodhi prijíma Johnnyho Utaha (Reeves) medzi surferov, Utah je zas priťahovaný adrenalínom nabitým životným štýlom, Bodhiho životnou filozofiou ale aj Tyler (Lori Petty), mladou surferkou, cez ktorú sa k skupine dostane.

Nebo (Heaven, Veľká Británia, Nemecko, Taliansko, Francúzsko, USA, 2002, Tom Tykwer), Cinemax2, 15:40
Európsky kriminálny thriller je výbornou žánrovkou so skvelým hereckým obsadením. Cate Blanchett si v ňom zahrala Britku žijúcu v Taliansku, ktorá sa márne snaží dovolať spravodlivosti po manželovej tragickej smrti. Keď sú však jej žiadosti políciou odignorované, rozhodne sa pomstiť svojho muža sama. Vyrobí si bombu, ktorou plánuje zabiť drogového dílera Vendiceho. Až vo vezení, kam sa činom dostane, sa však dozvedá, že jej bomba nezabila dílera, ale štyroch nevinných ľudí. Snímka je natočená podľa scenáru Krzysztofa Kieślowského a jeho dvorného scenáristu Krzysztofa Piesiewicza.

TV tipy 10.11. - 15.11. 2020


Piatok, 13. november

Zagros (Belgicko, 2017, Samir Omar Kalifa), Dvojka, 21:30
Titulnou postavou je pastier Zagros, žijúci v malej kurdskej dedine so svojou rodinou- dcérou a tehotnou manželkou Havin. Rodina ho však ale upozorní na klebety, ktoré sa po dedine šíria – manželka vraj podľa nich bola Zagrosovi neverná. Pastier tomu nevenuje pozornosť, no rýchlo spozornie, keď sa dozvie, že rodina Havin z cudzoložstva skutočne obvinila. Skôr než sa však stihne do dediny vrátiť, Havin aj s dcérkou sú preč. Utiekli na Západ, do Belgicka, kde Havin a jej dcére nič nehrozí. Zagros aj napriek nesúhlasu rodiny odchádza za ňou a plánuje v Belgicku začať s rodinou nový život. Ani to však nie je koniec útrapám rodiny.

Malá lož (Farewell, USA, Čína, 2019, Lulu Wang), Cinemax2, 22:25
Komediálna dráma s náročnou témou. Obraz čínskych emigrantov žijúcich v Amerike vykresľuje režisérka Lulu Wang na príbehu v Newyorčanky Billi. Jej babička Nai Nai žijúca v Číne má seriózne zdravotné problémy. Pre jej vysoký vek však rodina váha, či to vôbec babička potrebuje vedieť. Bolo by potrebné, aby sa zorganizovala oslava, pri ktorej sa príde s babičkou rozlúčiť celá rodina. Ako to však naplánovať? Rodina sa zhodne, že najlepším riešením bude vystrojiť svadbu, hoc len naoko. Billi je aj napriek čínskym koreňom už adaptovaná Američanka, no svoju babku veľmi ľúbi a jej tradície si ctí. Neznáša však pretvárku, z čoho samozrejme pramení napätie prítomné na „oslave“.

Spolujazda (Stuber, USA, 2019, Michael Dowes), HBO, 23:45
Posledné roky sa v americkom filme objavuje čoraz viac nezávislých komédií, ktoré svojou kvalitou dokážu podkopať stereotyp o amerických, ľahších, ľudovo nazývaných, hlúpych komédiách. V tomto prípade je hlavnou postavou Stu, vodič Uberu, ktorý spraví pre päťhviezdičkové hodnotenie všetko, čo je v jeho silách. Jedného dňa mu však do auta nastúpi Vic, z ktorého sa vykľuje policajt v utajení. Ten je ale nemohúci šoférovať po operácií očí a tak si do tajnej misie objedná Uber. Stu teda vyráža na najšialenejšiu jazdu svojej vodičskej kariéry.

TV tipy 10.11. - 15.11. 2020


Sobota, 14. november

Dobří holubi se vracejí (Československo, 1988, Dušan Klein), Dvojka, 20:40
O komediálnej dráme sa režisér Dušan Klein vyjadril ako o príbehu nezlomného človeka, ktorý sa rozhodne nenechať sa manipulovať či už alkoholom alebo ľuďmi. Príbeh z protialkoholickej liečebne, kde je aj najmenší úspech víťazstvom. V tomto filme sa poslednýkrát predviedol aj Vladimír Menšík, legenda českej komédie.

Vidiny (Images, Veľká Británia, USA, 1972, Robert Altman), ČT art, 22:50
Práve vidinami trpí hlavná hrdinka príbehu legendárneho Roberta Altmana spisovateľka Cathryn. Niekedy ju nútia miesto muža vidieť cudzích chlapov, niekedy stretne svoju dvojníčku. Nerozoznáva realitu od preludu, vydáva sa tak na odľahlú chatu, aby sa mohla sústrediť na dokončenie svojej najnovšej knihy. Ako to však už v hororoch býva, odchod na chatu je STÁLE zlým nápadom. Film je komorne ladený, objavuje sa v ňom len minimum postáv. Postava Cathryn vyniesla predstaviteľke Susannah York na Festivale v Cannes ocenenie pre Najlepšiu herečku, na filme však spolupracoval dnes už kultový štáb – mimo iných kameraman Vilmos Zsigmond a hudobný skladateľ John Williams.

Mlčanie jahniat (Silence of the Lambs, USA, 1991, Jonathan Demme), Prima MAX, 22:55
Jeden z najlepších trilerov všetkých čias nakrútil v roku 1991 Jonathan Demme na motívy románu Thomasa Harrisa. Postava Hanibala Lectera sa objavila na plátne už skôr, obrovskú popularitu si však získala až v podaní Anthonyho Hopkinsa. Ten ako uväznený nebezpečný kanibal pomáha agentke FBI Clarice Starlingovej pri pátraní po nebezpečnom vrahovi. Mlčanie jahniat získalo celkovo 5 Oscarov, a to v hlavných kategóriách film roka, réžia, herec a herečka v hlavnej úlohe a scenár.

TV tipy 10.11. - 15.11. 2020


Nedeľa, 15. november

Herec – Epizóda 1 (Česko, 2020, Peter Bebjak), Jednotka, 20:30
Príbeh očakávanej minisérie Petra Bebjaka je zasadený do 50.tých rokov minulého storočia. V Československu vládne komunistická ideológia a chtiac-nechtiac sa jej musia všetci prispôsobiť. Stanislav Láník je nádejným hercom, ktorý by sa rád dostal na pražskú divadelnú scénu. Bráni mu v tom však niekoľko prekážok – okrem kádrového profilu vlastných rodičov začína Stanislav objavovať aj svoju homosexualitu, v komunistickom režime veľký biľag. Najjednoduchšou cestou sa mu tak javí pridať sa k Štátnej bezpečnosti a „bonzovať“ na nepohodlných kolegov. Výmenou za to sa mu dostáva skvelých hereckých rolí. Rýchlo sa však ukazuje, že táto možnosť bola veľmi zlým rozhodnutím.

Červený kapitán (Slovensko, Česko, Poľsko, 2016, Michal Kollár), Jednotka, 21:45
Dlho očakávaná prvá adaptácia jednej z kníh Dominika Dána vo všeobecnosti splnila očakávania. Ide o triler z obdobia tesne po nežnej revolúcii a tesne pred rozdelením Československa, odohrávajúci sa v Bratislave roku 1992. Detektív Krauz v podaní poľského herca Macieja Stuhra začne riešiť prípad vraždy istého kostolníka a stopy vedú na ŠTB a k cirkvi. K prípadu toho najviac zrejme bude vedieť tzv. Červený kapitán, špecialista na nie príliš empatické výsluchy.

Hlava 22 (Catch- 22, USA, 1970, Mike Nichols), Dvojka, 21:25
Legendárny prepis vojnového románu Josepha Hellera Mikeom Nicholsom vznikol v roku 1970. Hlavným hrdinom je kapitán John Rossarian ako bombardér americkej armády pri oslobodzovaní Talianska. Ten by chcel domov na základe uznania vlastného bláznovstva, v tom však stojí onen paradox v Hlave 22. Ide síce o vydarenú satiru, nechýbajú tu však ani výrazne drastické momenty a násilie páchané na ženách. Menšie úlohy si tu zahrali aj Orson Welles alebo Art Garfunkel.

TV tipy 10.11. - 15.11. 2020


autor Tatiana Rusnáková 10.11.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.