TV TIPY 8.6. - 14.6. 2020

TV TIPY 8.6. - 14.6. 2020

VOD recenzia



PONDELOK 8.6.

Robin Hood (USA, VB, 2010, Ridley Scott), Dajto, 20.15
Robinov Hoodov sme tu už mali skutočne neúrekom, jeden z posledných pokusov o nový pohľad na vec môžeme pripísať špecialistovi na historický žáner Ridleymu Scottovi. Hlavnú úlohu budúceho legendárneho zbojníka si zahral Russell Crowe, Marianu zase Cate Blanchett. Zabudnite ale na šialené bláznovstvá a vyplňovanie naratívu zo starých známych legiend, toto je pokus o autentický a drsný historický film so všetkou vážnosťou. Ako sme si u Scotta zvykli, režisérsky zostrih je citeľne lepší než krátka kinoverzia.

Hviezda severu (L´ Étoile du Nord, 1982, Francúzsko, Pierre Granier - Deferre), ČT 2, 21.55
Na trase Paríž – Amsterdam premáva vlaková linka s názvom Hviezda severu. Tu sa počas jednej jazdy odohrá vražda egyptského milionára. Ten sa poznal s mladou tanečnicou Sylviou, milenkou staršieho muža Bineta. Binet sa spoznáva so Sylviinou matkou Louisou. Režisér Granier – Deferre siahol po románe spisovateľa Georgesa Simenona, tvorcu detektívnych prípadov komisára Maigreta. V hlavných úlohách sa predstavili Phillipe Noiret a Simone Signoret.

Paisa (Taliansko, 1946, Roberto Rossellini), Dvojka, 22.25
Roberto Rossellini nakrútil na motívy knihy Klausa Manna jedno z najdôležitejších diel talianskeho neorealizmu. Medzi hlavné témy tohto umeleckého štýlu založeného na čo najväčšej autenticite a civilnosti patrila aj druhá svetová vojna a jej dopad na talianske obyvateľstvo. Paisa je poviedkový film sledujúci britských a amerických vojakov po vylodení na Sicílii. Každá epizóda ukazuje rôzne spôsoby a možnosti filmárskeho prístupu k vojnovej tematike. V tej pochopiteľne ale prevláda krutosť a nezmyselné vraždenie.

TV tipy 8.6. - 14.6. 2020

UTOROK 9.6.

Úsmev Mony Lízy (Mona Lisa Smile, USA, 2003, Mike Newell), AMC, 16.50
Akási ženská verzia legendárnej Spoločnosti mŕtvych básnikov ťaží predovšetkým z prvotriedneho obsadenia. Ocitáme sa na prestížnej americkej univerzite na počiatku 50. rokov, kedy sa k slovu dostáva aj feminizmus a ženská samostatnosť. Predstaviteľkou liberálneho myslenia je profesorka umenia Katherine Watson v podaní Julie Roberts. Postupne sa zoznamuje so svojimi študentkami, z ktorých je každé dievča iné. Okrem tejto hviezdy uvidíte Kirsten Dunst, Juliu Stiles, Maggie Gyllenhaal alebo Tophera Gracea.

Dvojitý úder (Double Team, USA, Hong Kong, 1997, Hark Tsui), Dajto, 20.15
Jean Claude Van Damme a Dennis Rodman v jednom filme, to treba rozhodne vidieť! A do toho ešte Mickey Rourke… JCVD ako člen protiteroristickej jednotky, ktorá má zlikvidovať nebezpečného teroristu, ale v poslednej chvíli zaváha a nedokáže zavraždiť nepriateľa v prítomnosti jeho syna. Následne je jednotka zlikvidovaná a čaká nás samozrejme príbeh pomsty plný akcie a deväťdesiatkového nevkusu. Double Team aj po rokoch funguje ako poctivé guilty pleasure, najmä ak viete, že Rodman sa stal blízkym priateľom Kim Jong-una.

Dorian Gray (2009, VB, Oliver Parker), ČT 1, 23.35
Oliver Parker sa pokúsil v roku 2009 sfilmovať ťažko adaptovateľnú knihu Oscara Wildea Dorian Gray a v rámci možností uspel. Doriana Graya, muža, ktorý sa bál zostarnúť a tak vyslovil želanie, aby zaňho starol jeho portrét, si s chuťou zahral Ben Barnes. Jeho želanie sa prekvapivo splní, avšak muž bude raz musieť za dar večnej mladosti zaplatiť až príliš vysokú cenu. Barnesovi zdarne sekundujú Colin Firth, Rebeca Hall, Ben Chaplin alebo Fiona Shaw. Tento príbeh by si zaslúžil rozhodne aj seriál. 

TV tipy 8.6. - 14.6. 2020

STREDA 10.6.

Kawasakiho rúže (Česko, 2009, Jan Hřebějk), ČT 1, 21.05
Hriechy minulosti, to je hlavná téma drámy Jana Hřebejka Kawasakiho rúže z roku 2009. Režiséra a scenáristu Jarchovského zaujíma vzťah otca a syna, kedy sa štyridsiatnik dozvie o svojom otcovi, že v dobách minulých donášal informácie ŠtB. Ako by ste takúto informáciu prijali a ako by to ovplyvnilo váš vzťah k jednej z najbližších osôb vo vašom živote? Možno by sa v reálnom živote nič nezmenilo, ale pre dramatizáciu fikcie je samozrejme potreba dej trocha rozhýbať. Hřebejk dal priestor aj dvom slovenským legendám, Martinovi Hubovi a Ladislavovi Chudíkovi.

Zradca (Traitor, USA, 2008, Jeffrey Nachmanoff), JOJ Plus, 22.25
O islamskom terorizme a boji proti nemu bolo nakrútených v tomto storočí už skutočne veľa filmov, Zradca patrí rozhodne medzi tie lepšie. Samir Horn (Don Cheadle) je člen špeciálnych jednotiek, stojaci na oboch stranách barikády ako polovičný moslim a americký občan. Jedného dňa sa však stane podozrivým z medzinárodného spiknutia a je na neho nasadený špeciálny agent Roy Clayton (Don Cheadle). Zradca, ako väčšina ambicióznejších snímok s touto tematikou, sa snaží byť vo vykreslení ideologického konfliktu čo najobjektívnejší.

Ako bumerang (Comme un boomerang, Francúzsko, Taliansko, 1976, José Giovanni), ČT 2, 0.10
Alain Delon v úlohe napraveného kriminálnika a v súčasnosti veľmi úspešného a váženého podnikateľa. Problémom tak už nie je on sám, ale jeho rozmaznaný syn, ktorý pod vplyvom drog a alkoholu zabije na istom večierku policajta. Batkin stojí pred dilemou, ako sa k prípadu postaviť, nakoniec najíma tých najlepších právnikov. Spoločnosť ale bude pochopiteľne stáť na strane pozostalých. Navyše vo vyšetrovacej väzbe sa mladík dozvedá pravdu o otcovej kriminálnej minulosti. 

TV tipy 8.6. - 14.6. 2020

ŠTVRTOK 11.6.

300 (USA, 2006, Zack Snyder), Dajto, 20.15
Zack Snyder nakrútil veľmi verne pôsobiacu adaptáciu vojnového historického komiksu Franka Millera a Lynn Varleyho. Na plátne nám pred očami doslova ožívajú stránky komiksu, až divák neverí vlastným očiam. Vysoko štylizovaná záležitosť sleduje osudy spartského kráľa Leonidasa pri obrane vlastnej ríše proti obrovskej presile perzského vojska. Ako názov napovedá, proti mnohotisícovej armáde sa postaví 300 odvážlivcov. Vo svojej dobe snímka vyvolala nevôľu iránskych úradov, ale každá reklama je samozrejme dobrá.

Colette (2013, Česko, Slovensko, Holandsko, Milan Cieslar), ČT 2, 22.00
Nakrútiť v súčasnosti v tunajších podmienkach uveriteľný a výpravný film z koncentračného tábora nie je vôbec jednoduché. Častokrát takéto pokusy pôsobia pateticky a televízne. Colette Milana Cieslara je svetlou výnimkou a kvalitnou drámou zajatca Viliho a belgickej židovky Colette. Tých stvárnili Jiří Mádl a Clémence Thioly. Kvalitne sú vykreslené aj vzťahy medzi postavami a každodenné fungovanie komplexu smrti v Osvienčime. Filmu najviac herecky dominuje Eric Bouwer.

Smrtonosná pasca (Die Hard, 1988, USA, John McTiernan), JOJ Plus, 22.30
Legendárny akčný film snáď ani nepotrebuje podrobnejší popis deja alebo tých najznámejších akčných scén. Životná úloha Brucea Willisa v úlohe policajta, ktorý sa pravideľne už tridsať rokov ocitá ako nesprávny muž na nesprávnom mieste a v nesprávny čas. Vždy sa však ukáže, že je v zložitej situácii nepostrádateľný. Film si vyslúžil nominácie na Oscara v štyroch technických kategóriách, avšak žiadnu nepremenil. Jeho súboj s teroristickou jednotkou v novom mrakodrape okoreňuje Alan Rickman ako jeho hlavný protivník. 

TV tipy 8.6. - 14.6. 2020

PIATOK 12.6.

Odnikiaľ (Aus dem Nichts, Nemecko, Francúzsko, 2017, Fatih Akin), Dvojka, 22.00
Krásna Diane Kruger v doposiaľ svojej životnej úlohe vdovy Katji, ktorá si vzala za manžela, ako biela Nemka, tureckého prisťahovalca a splodili spolu syna. Jedného dňa však dôjde k útoku miestnych extrémistov, pri ktorých obaja milovaní ľudia prichádzajú o život a žena sa púšťa do boja za spravodlivosť, ktorý pripomína boj s veternými mlynmi. Fatih Akin sa zaoberá otázkami, ako obhájiteľnosť pomsty „oko za oko“, funkčnosťou, respektíve nefunkčnosťou, nemeckých súdov a narastajúcim extrémizmom v súčasnej Európe.

Mafiáni (Godfellas, USA, 1990, Martin Scorsese), Jednotka, 22.35
Jednu z najdôležitejších gangsteriek všetkých čias nemohol nakrútiť nikto iný, než Martin Scorsese. Príbeh začína v polovici päťdesiatych rokov a následne sleduje osudy sprvu malého prisluhovača podsvetia, neskôr dôležitého člena mafie Henryho Hilla. Toho nezabudnuteľne stvárnil Ray Liotta vo svojej životnej úlohe. Dostatočný priestor ale dostávajú aj Robert De Niro a Joe Pesci, niektoré ich kruté činy vás poriadne zasiahnu. Určite ide o vhodnú „predprípravu“ na súčasného Scorseseho Irishmana., pokiaľ ste ho ešte nevideli.

Mladý Frankenstein (Young Frankenstein, 1974, Mel Brooks), ČT 2, 23.40
Na motívy gotického sci-fi hororového románu Mary Shelley Frankenstein sa dá nakrútiť aj komédia, ako dokazuje dielko experta na žáner Mela Brooksa. Slávny „kučeravý“ komik Gene Wilder v nej stvárnil vnuka vedca Frankensteina (a spolu s Brooksom napísal aj scenár), ktorý ide v dedových šľapajách. Po smrti príbuzného mladý vedec zdedí jeho majetok a musí sa preto vysťahovať do Ameriky na jeho sídlo. Starý známy príbeh o oživovaní mŕtveho tela tak začína nanovo, ale v omnoho vtipnejšom podaní. 

TV tipy 8.6. - 14.6. 2020

SOBOTA 13.6.

Krstný otec (Godfather, USA, Francis Ford Coppola), ČT 1, 20.00
„Krstný otec“ všetkých gangsterských filmov a jeden z najlepších filmov všetkých čias, nielen vo svojom žánri. Sága rodiny Corleoneovcov od A po Z, až po tretiu časť. Režisér Francis Ford Coppola skombinoval klasické hollywoodske prvky s prvkami európskej moderny, geniálne naštartoval opätovne kariéru Marlona Branda a urobil superzhiezdy z Roberta De Nira či Ala Pacina. Okrem nich excelujú v trilógii aj Robert Duvall, James Caan, John Cazale alebo Diane Keaton.

Stíny horkého léta (Československo, 1977, František Vláčil), Dvojka, 20.40
Slávny československý eastern nakrútil v roku 1977 František Vláčil v hlavnej úlohe s Jurajom Kukurom. Príbeh zasadený na farmu mimo civilizácie v beskydských horách a lesoch sa odohráva tesne po skončení druhej svetovej vojny. Tu hospodári miestny roľník so svojou rodinou a ich idylku naruší skupina uniformovaných návštevníkov. Problémy s novými príchodzími nebudú na seba dlho čakať. Na Vláčila ide prekvapivo o veľmi svižne odsýpajúci film, režisér sa tentokrát nezaoberá ťažkými metaforami a ponúka priamočiary príbeh.

Prípad Sloane (Miss Sloane, USA, VB, Francúzsko, 2016, John Madden), ČT 2, 22.55
Aj film o lobbistike v politických kruhoch môže byť nakrútený ako nesmierne napínavý triler s perfektným vyústením. Miss Sloane je jedným z takých prípadov a hlavnú úlohu profesionálnej lobbistky v ňom stvárnila Jessica Chastain. Momentálne stojí pred najťažším prípadom svojej kariéry a k slovu sa dostane aj otázka svedomia. Vynikajúca snímka sa z neznámych dôvodov našim kinám vyhla, premeškať jej vysielanie v televízii by ale bola veľká chyba. Chastain sekunduje vždy spoľahlivý Mark Strong. 

TV tipy 8.6. - 14.6. 2020

NEDEĽA 14.6.

Vojna a mier: Andrej Volkonskij (Voyna i mir I: Andrey Bolkonskiy, ZSSR, 1965, Sergej Bondarčuk), Dvojka, 20.10
Prvý diel monumentálnej adaptácie románu Leva Nikolajeviča Tolstoja. Tú nemohol nakrútiť nik iný, ak megaloman Sergej Bondarčuk. Príbeh začína v roku 1805, kedy sa Rusko spája s Rakúskom a Britániou v boji proti Francúzsku. Prvý film kombinuje intímne príbehy zo salónneho života bohatých Rusov a postupu armády na územie nepriateľa. Rusi vysielajú 50 tisícovú armádu, aby prešla do Rakúska a spojila sa s tamojším vojskom. Bondarčuk na ničom nešetril, použil desaťtisíce štatistov a predviedol aj veľký požiar Moskvy.

Stará puška (Le Vieux Fusil, Francúzsko, Nemecko, 1975, Robert Enrico), ČT 2, 21.35
Film Stará puška sa odohráva na konci druhej svetovej vojny vo Francúzsku. Posledné zvyšky nemeckých vojsk sa chystajú na opustenie krajiny. Kvôli bezpečiu ale vysiela doktor Julien Dandieu svoju ženu a dospievajúcu dcéru pre istotu na dedinu na starý zámok, aby tu prečkali posledné dozvuky vojny. Nešťastie však nechodí po horách, ale po ľuďoch a tak ich nedokáže uchrániť ani tu. Nesmú pochopiteľne chýbať ani veľké dobové hviezdy, v tomto prípade sa tešte na Phillipea Noireta a Romy Schneider.

Číslo 17, Soheila (Shomareh 17, Soheila, 2017, Irán, Mahmoud Ghaffari), Dvojka, 22.35
Príbeh ženy okolo štyridsiatky, ktorá túži po dieťati, ale nepatrí vďaka niekoľkým kilám navyše k idolom miestnych mužov. Soheila sa však nevzdáva a skúša všetky možné prostriedky, ako uloviť muža svojich snov. Existuje však niečo také, ako ideálny partner? Dvojka pokračuje v predstavovaní relatívne čerstvých noviniek iránskej kinematografie a tak máte možnosť aj tento film vidieť v našich končinách medzi prvými. Ide o tretí režijný počin režiséra Mahmouda Ghaffariho. 

TV tipy 8.6. - 14.6. 2020


autor Erik Binder 8.6.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.