TV TIPY 27.5. - 2.6. 2019

TV TIPY 27.5. - 2.6. 2019

VOD recenzia



PONDELOK 27.5.

Tri sekundy (Dvizhenie vverkh, Rusko, 2017, Anton Megerdičev), Jednotka, 20.30
Nielen hokejom alebo ľahkou atletikou žil Sovietsky zväz, napríklad pri takej olympiáde v Mníchove v roku 1972 nastúpili vo finále basketbalového turnaja proti sebe celky favorizovaných Spojených štátov amerických a podceňovaného ZSSR. Na olympijské hry sa zborná pripravovala pod novým trénerom s úplne novou taktikou, aby dokázala gigantovi nielen vzdorovať, ale ho prípadne aj poraziť. Pre fanúšikov športových filmov povinnosť, Ttri sekundy ale aj skvele vykresľujú atmosféru 70. rokov.

Mapy ku hviezdam (Maps to the Stars, USA, Kanada, 2017, David Cronenberg), ČT 2, 21.50
David Cronenberg v poslednej fáze svojej kariéry neponúka tak vizuálne explicitné diela, čo ale vôbec neznamená, že je menej provokatívny a žeby jeho snímky mali menšiu hĺbku. Mapy ku hviezdam nás zavádzajú do Hollywoodu medzi tamojšiu smotánku, poskytujú náhľad medzi viacero rodín a postáv a medzi tých, ktorí by tiež radi zakúsili sa dostať na pozície slávnych a bohatých. Nejde o žiadne oslavu tohto životného štýlu, ale ako sa dalo od Kanaďana čakať, o veľmi podvratné dielo, takmer až v lynchovskom štýle.

Muška (Francúzsko, 1967, Robert Bresson), Dvojka, 22.30
Robert Bresson, niekdajší majster slow cinema, adaptoval do filmovej podoby román Georgesa Bernanosa pod názvom Muška. Ide o tragický príbeh mladej dievčiny prezývanej Muška, ktorá hľadá zúfalo východisko z pokryteckej malomeštiackej spoločnosti. Nájsť ale šťastie nebude ľahké. Mušku by sa dalo charakterizovať ako „Baltazár bez Baltazára“, ide o veľmi podobné príbehy, ale v Muške nemáme žiadne domestikované zviera v blízkosti hlavnej hrdinky.

TV tipy 27.5. - 2.6. 2019 TV tipy 27.5. - 2.6. 2019 TV tipy 27.5. - 2.6. 2019

UTOROK 28.5.

Vidiecky učiteľ (Venkovský učitel, Česko, Francúzsko, Nemecko, 2008, Bohdan Sláma), ČT 1, 20.00
Režisér Bohdan Sláma po sociálnej komediálnej dráme Ďivoké včely a mestskej mozaike Štestí zmenil žáner a nakrútil psychologický film o učiteľovi homosexuálovi, ktorý prichádza do dedinského prostredia vykonávať živnosť. Postupne spoznáva miestnu komunitu, ktorá mu začne dôverovať a tak sa začne v tomto prostredí vyrovnávať aj s vlastnou minulosťou. V hlavnej úlohe zažiaril v netradičnej vážnej úlohe Pavel Liška. Sekundujú mu Zuzana Bydžovská alebo Ladislav Šedivý.

Ploty (Fences, USA, 2016, Denzel Washington), JOJ Cinema, 20.15
Populárny herec Denzel Washington sa vo veľkých časových pauzách venuje aj filmovej réžii a Ploty, ktoré sa nedostali do našich kín, je jeho tretie režijné dielo. Ide o adaptáciu divadelnej hry Augusta Wilsona odohrávajúcu sa v Pittsburghu v 50. rokoch minulého storočia. Hlavným hrdinom je bývalý baseballový hráč, ktorého si zahral samotný režisér. Ten sa snaží v nepríliš zhovievavom svete uživiť svoju rodinu. Jeho manželku si zahrala Viola Davis (Enderova hra, Vdovy).

Děti noci (Česko, 2008, Michaela Pavlátová), ČT 2, 22.20
Děti noci Michaely Pavlátovej patrí medzi pocitové mestské filmy s rozvoľnenou dejovou štruktúrou a melancholickou náladou. Martha Issová a Jiří Mádl ako čerství absolventi strednej školy sa túlajú poväčšinu filmu nočným mestom a hľadajú takpovediac svoju budúcnosť a zmysel života. Ale práve možno ich spoločné stretávanie je tým, čo ich dokáže skutočne naplniť. Děti noci pripomínajú tradíciu amerického nezávislého filmu a pridávajú špetku toho českého „chcípáctví“.

STREDA 29.5.

Danny Collins (USA, 2015, Dan Fogelman), JOJ Cinema, 20.15
Al Pacino si zahral v tejto takmer „one man show“ prestarnutého speváka menom Danny Collins, ktorý sa stále nechystá zobudiť a uvedomiť si, že obdobie bezstarostnej mladosti je dávno preč a občas by sa mohol zaujímať o svojho dávno dospelého syna. Podobné príbehy ponúkajú relatívne predvídateľný dej a niekoľko klišé, vďaka Pacinovmu výkonu vám jeho spočiatku sebestredný chlapík bude sympatický a vytvoríte si vzťah aj k ostatným postavám, predovšetkým k synovi v stvárnení Bobbyho Cannavaleho.

Chyť ma, ak to dokážeš (Catch Me If You Can, USA, 2002, Steven Spielberg), Jednotka, 20.30
Steven Spielberg nakrútil v roku 2002 dva absolútne rozdielne filmy, čiernohumorné dystopické sci-fi Minority Report a nostalgickú historickú komédiu Chyť ma, ak to dokážeš. Išlo o jeden z jeho najsilnejších ročníkov, v ktorých priniesol dva filmy. Ide o príbeh sympatického podvodníka Franka W. Abagnaleho, ktorému sa darí vždy presvedčiť zamestnávateľa, že je odborníkom v požadovanom odbore. Po krku mu ide ale FBI. Ale inak povedané, Tom Hanks sa snaží chytiť Leonarda Di Capria.

Zoolander 2 (Zoolander No. 2, USA, 2016, Ben Stiller), Filmbox, 22.00
V modelingovej branži sa síce chystá do dôchodku v pomerne mladom veku, ale čo to znamená vek pre takých machrov, akými sú Derek a Hansel. O čo v pokračovaní originálnej komédie z roku 2001 ide, nie je až také dôležité, podstatné je, že ide stále o solídnu zábavu, i keď opakovaný vtip už nikdy nie je tak vtipný. V úlohách najväčších samožerov na svete sa predstavili Ben Stiller a Oven Wilson, vo vedľajších a mini roličkách množstvo ďalších hviezd, vrátane Justina Biebera.

TV tipy 27.5. - 2.6. 2019 TV tipy 27.5. - 2.6. 2019 TV tipy 27.5. - 2.6. 2019

ŠTVRTOK 30.5.

Enderova hra (Ender´s Game, USA, 2013, Gavin Hood), JOJ Cinema, 18.10
Adaptácia románu Orsona Scotta Harda ponúka veľmi nevšedný, originálny zážitok. Zem je pod hrozbou mimozemskej rasy a tak je vybudované centrum pre budúcich vojakov. Divák sleduje osudy partie teenagerov počas ich výcviku vo vojenskej akadémii, hlavnou postavou je Ender v podaní Asu Butterfielda. Dievčenské osadenstvo zastupujú Abigail Breslin a Hailee Steinfield, staršiu generáciu Harrison Ford a Ben Kingsley. Okrem úchvatných záberov nás čaká aj nečakaný záver.

Paolo Borsellino: Som na rade (Paolo Borsellino. Adesso toca a me, Taliansko, 2017, Francesco Micciché), Dvojka, 20.10
Dokumentárna dráma o talianskej mafii a boji sudcov proti nej. To sa samozrejme nezaobíde aj bez nejakých tých vrážd a jednou z obetí je aj Paolo Borsellino, ďalší zavraždený sudca krátko po jeho kolegovi Giovannim Falconem. Film mapuje počiatok 90. rokov, k spomínaným dvom zločinom došlo v roku 1992 a išlo o bombové útoky, ktoré si vyžiadali viacero ľudských životov.

Smrtonosná pasca 3 (Die Hard With a Vengeance, USA, 1995, John McTiernan), JOJ Plus, 22.25
John McClane po prvýkrát čelil teroristom v mrakodrape, po druhýkrát na letisku a tentokrát bude jeho bojiskom s nepriateľom celý New York. Kto má ale vedieť, že okrem premysleného plánu, ako vylúpiť banku na Wall Street, ide hlavnému arcizloduchovi aj o osobnú pomstu. Gruberov brat totiž berie smrť svojho brata osobne. Akciou a rýchlymi zmenami prostredia nabitá vyše dvojhodinová jazda je pre mnohých to najlepšie z celej série. Nakoniec dôjde aj na telefonát s manželkou.

TV tipy 27.5. - 2.6. 2019 TV tipy 27.5. - 2.6. 2019 TV tipy 27.5. - 2.6. 2019

PIATOK 31.5.

66 sezón (Slovensko, Česko, 2003, Peter Kerekes), Dvojka, 12.55
Netradičný slovenský dokument nás zavedie do prostredia mestského kúpaliska v Košiciach, ktoré je už prevádzkované 66 sezón. Zábery na kúpajúcich sa ľudí počas horúceho dňa sa striedajú so spomienkami starších návštevníkov plavárne na minulosť siahajúcu až do čias Slovenského štátu, prípadne na okupáciu v roku 1968. Kerekes zaujme peknými strihovými prechodmi, kamerovým filtrom evokujúcim „staré dobré časy“, ale občas zarazí zbytočnými otázkami.

Piata loď (Slovensko, Česko, 2017, Iveta Grófová), Dvojka, 20.40
Na kvalitné novodobé slovenské filmy bohatý deň na Dvojke pokračuje večer snímkou Piata loď režisérky Ivety Grófovej. Ide o sociálnu drámu kombinovanú s detským filmom, občas zasahujúcu až do fantázie. Príbeh desaťročnej Jarky, ktorá má mamu snáď ešte menej dospelú než je ona sama a jej náhodné stretnutie s dvoma batoľatami, o ktoré sa začne spoločne s kamarátom Kristiánom starať. Grófová rozpráva obrazom viac než iní slovenskí režiséri súčasnosti, čím sa stávajú jej diela v tunajšej konkurencii výnimočné.

Čistič (Slovensko, 2015, Peter Bebjak), Dvojka, 23.05
Slovenský temný thriller s osamelým hrdinom, to neznie dvakrát dôveryhodne, ale obstojne si s týmto žánrom poradil v diele Čistič režisér Peter Bebjak. Tomáš pracuje ako čistič, čo inými slovami znamená čistenie miest činu po mŕtvolách. Mladý muž sa začne vyžívať v sledovaní životov postáv, čím sa snaží zaplniť vlastný prázdny svet. Jedného dňa narazí na ženu, ktorá ho zaujme viac než ostatní ľudia. Za nadpriemernú rozhodne možno označiť kameru, vďaka ktorej Bratislava pôsobí ako nehostinné miesto bez slnečného svetla.

TV tipy 27.5. - 2.6. 2019 TV tipy 27.5. - 2.6. 2019 TV tipy 27.5. - 2.6. 2019

SOBOTA 1.6.

Práče (Československo, 1960, Karel Kachyňa), Dvojka, 20.55
Karel Kachyňa patril k najplodnejším a zároveň aj najkvalitnejším československým režisérom a do jeho portfólia patria aj vojnové snímky s hlavným detským hrdinom. Podobne, ako vo vynikajúcom Ať žije republika!, aj vo filme Práče sledujeme priebeh bojov druhej svetovej vojny prostredníctvom malého chlapca, konkrétne Františka Bureša, ktorý bol oslobodený Červenou armádou z nacistického koncentračného tábora. Následne sa pridáva k československému armádnemu zboru.

Zlo pod slnkom (Evil Under the Sun, VB, 1982, Guy Hamilton), ČT 1, 21.10
Ďalšiu slávnu adaptáciu románu Agathie Christie so súkromným detektívom Herculom Poirotom v hlavnej úlohe s Peterom Ustinovom nakrútil v roku 1982 Guy Hamilton. V centre pozornosti je istý diamant, ktorý vlastní krásna herečka a ktorá by si ho chcela dať poistiť. Je však skutočne pravý? Detektív sa vydáva na stredomorský ostrov, kde je onedlho nájdená herečkina mŕtvola a ako to už chodí, podozrivý je každý, pretože Arlena Marschallová bola veľmi konfliktná osoba.

Roman Polanski: Pravdivý príbeh (USA, VB, 2008, Marina Zenovich), ČT Art, 23.10
Všetko, čo ste chceli vedieť o Romanovi Polanskom, ale báli ste sa opýtať a ešte možno aj niečo viac sa dozviete v dokumente Mariny Zenovich z roku 2008. Polanski je známy ako geniálny režisér, zároveň nad jeho osobou bude neustále tieň sexuálneho styku s maloletou, starý desiatky rokov. Vďaka tomuto incidentu má režisér dodnes zakázaný vstup na pôdu Spojených štátov amerických. Dokument sa snaží vniesť ďalší pohľad do tejto kauzy a tvorcom sa podarilo dostať aj k právnikom venujúcim sa prípadu.



NEDEĽA 2.6.

Shalako (VB, Španielsko, Nemecko, 1968, Edward Dmytryk), ČT 2, 20.00
Sean Connery a a Brigitte Bardot vo westerne legendárneho amerického režiséra Edwarda Dmytryka so zvláštne znejúcim názvom Shalako. Ide o meno postavy stvárnenej prvým predstaviteľom Jamesa Bonda, ktorý sa bude snažiť ochrániť skupinu európskych prisťahovalcov pred indiánmi na ich území. Medzi nimi je aj krásna Irine v podaní Bardot, ktorá osamelému kovbojovi padne do oka. Ide o adaptáciu knihy spisovateľa Louisa L´Armoura.

Boj o oheň (Kanada, Francúzsko, 1981, Jean - Jacques Annaud), Dvojka, 22.00
Film, ktorým sa osobitý francúzsky režisér Jean – Jacques Annaud medzinárodne presadil. Ocitáme sa v pravekej spoločnosti, kde žije viacero druhov predkov homo sapiens a ktorí medzi sebou zvádzajú boje. Režisér sa zameral na autenticitu prostredia a chovania predchodcov ľudí, takže sme svedkami ako krutého násilia, tak živočíšneho sexu, ale aj prejavov citov a kamarátstva. Určite nikoho neprekvapí, že v jenej z hlavných úloh sa predstavil aj nenapodobniteľný Ron Perlman.

Potomkovia ľudí (Children of Men, 2006, Alfonso Cuarón), ČT 2, 21.55
Jedno z najlepších science fiction poslednej doby nakrútil Alfonso Cuarón s Cliveom Owenom v hlavnej úlohe. Ten nás prevádza svetom blízkej budúcnosti, v ktorom sa prestali rodiť ženám deti a kde vládne chaos a násilie. Film je preslávený najmä veľmi dlhou jednozáberovou sekvenciou pri bojoch v uzavretej zóne, ide však len o čerešničku na torte, pretože Potomkovia ľudí sú veľmi silným celkom s veľmi aktuálnym posolstvom. Okrem Owena tu uvidíte Juliane Moore alebo Michaela Ccainea.


autor Erik Binder 27.5.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.