PREVIEW: BATMAN ZAČÍNA

PREVIEW: BATMAN ZAČÍNA

článok



Ako môže jediný človek zmeniť svet?

To je otázka, ktorá prenasleduje Brucea Wayna (Christian Bale) a navždy zmenila jeho život. Jeho rodičia boli zastrelení pred jeho očami v uliciach Gothamu počas noci. Zožiera ho pocit viny a hnevu, zvádza boj s démonmi, ktorý nasycuje jeho túžbu po odplate a jeho potrebu uctiť si altruistické dedičstvo jeho rodičov. Rozčarovaný dedič  mizne z Gothamu a tajne cestuje po svete, hľadajúc spôsoby ako bojovať voči neprávosti, strachu a proti tým, ktorí zdierajú bojazlivých.

Vo svojom snažení porozumieť mysleniu kriminálnika ho vedie záhadný muž zvaný Ducard (Liam Neeson). Učí ho majstrovstvu fyzických a duševných disciplín, ktoré ho posilnia v boji proti diablovi, ktorého chce zničiť. Čoskoro sa mu podarí nájsť cestu ako zúročiť svoje snaženie v Spolku Fantómov, silnej, rozvratníckej, ostražitej skupiny vedenej tajomným vodcom  Ra's al Ghulom (Ken Watanabe).

Bruce sa vracia do Gothamu a nachádza mesto požierané nespútaným zločinom a korupciou. Wayne Enterprises, bývalá opora filantropických obchodných ideálov jeho rodiny, teraz vedená rukou CEO Richardom Earleom (Rutger Hauer), mužom, sústreďujúcim sa viac na prosperitu spoločnosti ako na verejné blaho.

Medzitým sa Bruceova blízka priateľka z detstva Rachel Dawesová (Katie Holmes), momentálne asistentka právneho zástupcu, nevie zabezpečiť usvedčenie najväčších mestských notorických zločincov, pretože súdnictvo je skorumpované mimo iných aj ako šéfom podsvetia Carmineom Falconeom (Tom Wilkinson). Nepomáha ani to, že prominentný gothamský psychiater Dr. Jonathan Crane (Cillian Murphy) sa aktívne podieľa na obhajobe a poskytuje psychiatrické posudky Falconovej bande výmenou za nekalé služby prospievajúce jeho vlastnej prezentácii. 

S pomocou jeho verného komorníka Alfréda (Michael Caine), detektíva Jima Gordona (Gary Oldman) - jedného z mála dobrých policajtov v policajnom zbore Gothamu- a Luciusa Foxa (Morgan Freeman), jeho spojenca vo Wayne Enterprises' divízie aplikovaných vied, Bruce Wayne uvoľňuje jeho hrôzu- budiace alter-ego: Batmana, zamaskovaného bojovníka, ktorý používa silu, inteligenciu, a množstvo high tech výzbroje v boji proti hriešnym silám, ktoré sa vyhrážajú zničením mesta. 

Preview: Batman Začína Preview: Batman Začína Preview: Batman Začína

POČIATKY TEMNÉHO RYTIERA

Kriminalisti sú poverčiví, všetci zbabelci. 
Takže moje prestrojenie musí byť schopné zasiahnuť strach v ich srdci.
Musím byť tvor noci.

- Bruce Wayne, AKA Batman, Detektívne Komiksy #33

Písal sa rok 1939 keď sa na obzore Gothamu po prvý krát zjavil prízrak. Záhadný a hrozivý  "Bat- Man" sa vynáral ako samozvaný strážca Gotham City, okrídlený chrlič žijúci na hranici medzi hrdinom a zločincom. Za šesť dekád sa stal známym ako Temný Rytier, zložitý muž, ktorý sa premieňal pomocou čistej sile vôle na symbol nádeje a spravodlivosti pre mesto hnijúce korupciou a úpadkom.

Vytvorený pre DC Comics Bobom Kaneom, Batman debutoval v Detective Comics #27 (vydaný v máji 1939). 66-ročná história superhrdinu reprezentuje nebývalý kultúrny fenomén útočiaci na seriály v rádiu, živé vystúpenia, animované televízne seriály, celovečerné filmy, interaktívne hry a množstvá komiksových zošitov.

"Batman je jedna z psychologicky najzaujímavejších postáv v našej kultúrnej histórii," hovorí Paul Levitz, prezident a vydavateľ DC Comics
 
"Čo bolo na Batmanovi vždy fascinujúce je fakt, že je to hrdina poháňaný celkom negatívnymi impulzmi," hovorí režisér a spoluscenárista filmu Chrisopher Nolan. "Batman je ľudský, je nedokonalý. No je to niekto, kto zobral tieto veľmi silné, sebazničujúce emócie a spravil z nich niečo pozitívne. Pre mňa to robí Batmana výnimočnou a významnou figúrkou dneška."
 
Batman Začína objasňuje počiatky Batmanovej legendy a vynorenie sa Temného Rytiera ako sily na strane dobra v Gothame. "Chcel som vyrozprávať Batmanov príbeh tak, ako som ho nikdy nevidel, jediný, ktorý chceli vidieť fanúšikovia- príbeh o tom, ako sa z Bruca Wayna stal Batman," hovorí Nolan.
 
Nolan a Goyer zvolili k ich spolupráci nekonvenčný prístup. Keď pracovali na scenári u Nolana doma, scénický výtvarník Nathan Crowley začal tvoriť konceptuálny návrh Gotham City a modelov nového imidžu Batmobilu v garáži.  

"Chcel som sa zamerať na dizajn nového Batmobilu počas písania scenáru, pretože som cítil, že všetko, čo sme sa snažili urobiť určuje náš prístup k rozprávaniu tohto príbehu, naše zdôraznenia na posadenie charakterov a filmu do reality, boli by zjavné v zhľade a pocitu z toho auta," poznamenáva režisér.
 
"Christian Bale bol ideálnym výberom na stvárnenie mladého Bruca Wayna, obzvlášť Bruce Wayne ako neustále zvádza boj s démonmi, ktorí ho privedú až k tomu, že sa stane Batmanom," hovorí Nolan. "Je to veľmi komplikovaný charakter, ktorý existuje na ostrej hrane medzi dobrom a zlom." 

Preview: Batman Začína Preview: Batman Začína Preview: Batman Začína

"Obrázkové romány ako Arkham Asylum prezentovali Batmana tak, ako som ho nikdy predtým nevidel," hovorí Bale, ktorý objavil Temného Rytiera pred niekoľkými rokmi v obchode s komiksami v Santa Monice. "Bol temný a nebezpečný a oveľa zaujímavejší ako akákoľvek iný komiksový hrdina alebo lotor."

"Netopier je preňho osobitý symbol," vysvetľuje Bale. "Je to niečo, čo v ňom vyvolávalo strach, keď bol dieťa a ako dospelý mu to neustále pripomína noc, keď boli jeho rodičia zavraždení a jeho vlastné pocity viny."
 
"Nie je to len dualita medzi Batmanom a Bruceom Waynom, čo som chcel vysvetliť," prezrádza Nolan. "Aby sme pravdivo uviedli jeho príbeh, potrebovali sme vykresliť tri rôzne tváre jeho charakteru: Batman ako kultový zamaskovaný bojovník, ktorý je znázornením Bruceovej vnútornej zúrivosti, Bruce Wayne v súkromí a zničený muž, ktorý zasvätil svoj život zbaveniu Gotham City od diabla, ktorý zobral život jeho rodičom, a tretí, individuál, verejná tvár Bruca Wayna- rozmaznaného playboya, poslednú osobu, ktorú by niekto mohol podozrievať z viny na úpadku mesta. Verejná tvár osoby Bruca Wayna je presne taká istá maska, akú nosí Batman."

BATMOBILE

Batmobile je neodlúčiteľnou časťou celej batmanovskej legendy a podľa kréda režiséra Christophera Nolana, že každý aspekt filmu musí byť pevne zakotvený v realite, voz, ktorý šoféruje Temný rytier v Batman začína bol vymyslený tak, aby jeho design úplne sedel s príbehom.

"Keď som videla Batmobile v akcii, konečne som pochopila prečo mužov tak fascinujú autá," spomína Katie Holmesová so smiechom.  

Pre výrobu bolo skonštruovaných dohromady osem Batmobilov. Ešte k piatim plne funkčným plynom poháňaným modelom sa pridala aj verzia elektromobilu s kĺzavým povrchom aby umožnila Batmanovi a jeho pasažierom ľahší vstup a výstup z auta. Kaskadér bol ukrytý za šoférovým sedadlom a dostal auto z bočnej pozície.

BATSUIT

Batmanov image evokuje niečo prvotné, celkom zvieracie, neobyčajne strašidelné v srdci tých, ktorých sa Temný Rytier rozhodol zdolať.

Tvorcovia Batman Začína chceli vytvoriť veľmi pohyblivý Batsuit, na rozdiel od predchádzajúcich, ktoré boli dosť neohybné a preto obmedzovali. Novo navrhnuté kostýmy ho dovolovali Balovi predvádzať všetky od neho vyžadované akcie, pre ktoré sa filmoví kaskadéri a sekvencie vojnového umenia volali.

"Bol som veľmi prekvapený, ako sa imitácia podarila a ako veľmi ho to zmenilo," súhlasí Gary Oldman na prácu s Baleovým Batsuit. "Bolo to skutočne rušivé."

"Každý na pľaci mohol cítiť náboj, keď sa Christian prechádzal v Batsuit," zhŕňa Nolan. "Bolo to šokujúce a ohromujúce, cítili ste to v kostiach."

Preview: Batman Začína Preview: Batman Začína Preview: Batman Začína

O VÝROBE

Batman Začína sa začal nakrúcať v Marci 2004. Počas 129 filmovacích dní sa filmovalo na Islande, v Chicagu a Londýne, na zvukovom javisku v slávnych Britských Shepperton Studios, a v Cardingtone, v bývalom hangári vzducholode premeneným na gigantické zvukové javisko pre film, pred jeho zabalením v Septembri.

Dĺžka filmového natáčania závisela od rozhodnutia režiséra, ktorý sa rozhodol nepoužiť druhého režiséra pre menej náročné scény.

"Chris vychádzal z realizmu a výroba filmu bola vo viacerých ohľadoch výzvou, a v iných zase ľahšia," hovorí producent Larry Franco. "Ťažšia časť bola pri natáčaní, no post-produkcia bola oveľa jednoduchšia."  

"Island bolo úžasné miesto na začiatok výroby," hovorí Nolan. "Náš prvý filmovací deň bol vonku na zamrznutom jazere, kde sa natáčala bojová scéna s mečmi medzi Bruceom Waynom a Ducardom."

Chicago nebolo použité len ako základ pre návrh Gothamu, ale aj pre scény, ktoré zchycovali veľa fiktívnych mestských exteriérov vrátane pôsobivej sekvencie naháňačky.

Podstatná časť filmu s exteriérom Gotham City sa postavila v Cardingone, bývalom hangáre vzducholode umiestneným približne na hodinu cesty severne od Londýna.

Interiéry a exteriéry Wayne Manor boli spočiatku filmované v Britskom Mentmore Towers, na pozemku postavenom Rotschildovcami v 1850, ktorý je asi na hodinu a pol severne od Londýna.

Crowleyho atmosferická Batcave bola skonštruovaná v Sheppertone. Približne 250 stôp dlhá, 120 stôp široká a 40 stôp vysoká. 
 
ZAČNE SA TO V IMAX®

Batman Začína sa bude vysielať v kinách IMAX® po celom svete, spolu s klasickými kinami od 15-teho júna 2005. Tento film je piatym IMAX DMR premietaním filmu od Warner Bros. Pictures, po veľmi úspešnom vysielaní filmu The Polar Express. 

Kolmá veľkosť filmového políčka 15/70, kombinovaná s unikátnou IMAX projekčnou technológiou, je kľúčom k nadpriemernej ostrosti a jasnosti obrázkov vysielaných v kinách IMAX. Filmové políčko 15/70 je desať krát väčšie ako bežné 35mm políčko a tri krát väčšie ako štandardné 70mm políčko.

 


autor press kit 28.6.2005
  • Batmania pentalógia (02.11.2005 23:12:53)
  • Batman začína (14.07.2005 18:23:22)
  • Profil: Christian Bale (14.07.2005 17:40:44)
  • Medzi nami netopiermi (11.07.2005 4:53:35)
  • Televízny výber - The Mirror Crack'd, Billy Elliot, Spalovač mrtvol, Batman Begins (11.05.2023 23:48:50)
  • Batman Begins pokračuje (09.02.2006 20:16:00)
  • Batman Begins filmom roka? (21.12.2005 23:56:44)
  • Batman začína filmom roka? (02.11.2005 23:35:08)
  • Batman Begins sa blíži (06.06.2005 20:50:02)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Krimi
    Minutáż˝: 134 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2005
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.