PREVIEW: ALEXANDER VEľKÝ

PREVIEW: ALEXANDER VEľKÝ

článok



Bol mnohým pre mnoho ľudí - temperamentný kráľ a bojovník, plný ambícií, odvahy a arogancie mladosti, vedúci svoje obrovské armády proti perzskej armáde, syn zúfalo túžiaci po uznaní svojho prísneho a bojmi zjazveného otca a rozorvaný odkazom svojej matky, neúnavný dobyvateľ, ktorý nikdy neprehral bitku a priviedol svojich vojakov až na okraj vtedy známeho sveta, i vizionár, ktorého sny, skutky a osud vošli do večnosti, a pomáhali formovať tvár sveta ako ho dnes poznáme. Bol toto všetko. Alexander Veľký.

Veľkofilm známeho režiséra Olivera Stonea je nakrútený podľa historicky doloženého príbehu jedného z najslávnejších a najmocnejších vodcov, muža, ktorý dobyl 90 percent známeho sveta už vo veku 25 rokov. Alexander viedol neporaziteľné grécke a macedónske armády na 22 tisíc míľach víťazných bitiek len osem rokov, a do svojej smrti vo veku 32 rokov vytvoril takú veľkú ríšu, akú svet nikdy predtým ani potom nepoznal.

Príbeh filmu ponúka strhujúci odvážny a úprimný pohľad na Alexandrov život a jeho vzťahy s matkou Olympiou a otcom Filipom, celoživotným priateľom a veliteľom Hefaistom, jeho krásnou a ambicióznou manželkou Roxanou, a verným generálom a dôverníkom Ptolemaiom. Odohráva sa v predkresťanskom svete so zvykmi a morálkou veľmi vzdialenými dnešku a stvárňuje dobu plnú krásy i brutality, vysokých ideálov i podlých zrád.

Preview: Alexander Veľký Preview: Alexander Veľký Preview: Alexander Veľký

Alexandrov príbeh dobyvateľa sa začína odvíjať na začiatku invázie z Macedónie, keď vedie svoje armády najskôr do boja, aby ukradol Západnú Áziu spod perzskej nadvlády, a potom zvedie neuveriteľnú víťaznú bitku i so samotnou perzskou armádou. Alexander rozšíril svoju ríšu aj do dnešnej Strednej Ázie, a potom dokonca prekročil Himaláje a pokračoval v dobýjaní až do exotickej Indie. V žiadnej bitke ho nikto neporazil, a tak neúnavne hnal svojich bojovníkov cez púšte, hory a džungle neznámych krajín a podmaňoval si všetkých protivníkov, ktorí sa mu odvážili postaviť. Príbeh zachytáva Alexandrov život nehynúcej legendy od jeho mladosti, plnej snov, mýtov, slávy a dobrodružstiev, cez pevné zväzky s blízkymi ľuďmi a boj s otvorenými i skrytými nepriateľmi, až po jeho osamelú smrť ako vládcu obrovskej ríše. Je to neuveriteľný príbeh o živote človeka, ktorý si podmanil svet, a ak nič iné dokázal, že šťastie praje odvážnym.

Pre tento svoj vysnívaný a dlho a precízne pripravovaný film Oliver Stone získal niekoľko z najväčších súčasných hviezd - v hlavných úlohách tohto strhujúceho eposu hrajú Colin Farrell, Angelina Jolieová, Val Kilmer, Jared Leto, Anthony Hopkins, Jonathan Rhys Meyers či Christopher Plummer.

Alexander Veľký dobyl svet nielen svojim vodcovským duchom a vojenským umením, ale čo je dôležitejšie, i myšlienkami. O tom, čo dokázal za 33 rokov svojho života sa po stáročia rozpráva nielen v krajinách, ktoré si pred dvetisíc rokmi pokoril, ale i v tých, ktoré nedobyl. A teraz opäť ožíva v epose o živote muža - kráľa, ktorý zvíťazil takmer nad všetkým... svojimi vlastnými ľudskými slabosťami a strachom, a v istom zmysle, ako to povie rozprávač filmu Ptolemaios, i nad smrťou. Výsledok Alexandrovho ťaženia je ohromujúci podľa akýchkoľvek merítok - jeho ríša zahrnovala čiastočne či úplne dnešné územia Grécka, Albánska, Turecka, Bulharska, Egypta, Lýbie, Izraela, Jordánska, Sýrie, Libanonu, Cypru, Iraku, Iránu, Afganistanu, Uzbekistanu, Pakistanu a Indie. V čase jeho smrti mala dva milióny štvorcových míľ. Bolo o ňom napísaných mnoho kníh - historických, fiktívnych či psychologických, jedna príručka dokonca preniesla princípy Alexandrovej vojenskej stratégie do praktického návodu pre moderných biznismenov. Okrem jedného prípadu pred takmer 40 rokmi však žiadny filmár nenašiel dostatok odvahy preniesť jeho výnimočný osud na filmové plátno.

Slávny a uznávaný režisér Oliver Stone vraví: "Jedna z najvzrušujúcejších vecí v živote pre mňa je nájsť spôsob, ako vyrozprávať príbeh, ktorý doteraz vyrozprávaný nebol, alebo zdanlivo vyrozprávať nejde, a tento film bol najväčšou výzvou môjho života. Je neuveriteľné, že bolo tak málo pokusov o dramatizáciu Alexandrovho života. Jedna teória vraví, že on, či skôr jeho život bol príliš veľký. Film z roku 1965 s Richardom Burtonom sa príliš venoval gréckemu obdobiu, a pri porážke Peržanov sa už vyčerpal, a posledné roky Alexandrovho života, v ktorých sa odohrali tie najdôležitejšie a najzaujímavejšie udalosti, boli ignorované. Práve vtedy sa však diali veľké zmeny v jeho živote i živote jeho sveta. Týchto osem stratených rokov je pre neho obdobím hľadania zmyslu vlastného života. My sme sa snažili vyrozprávať ho ako príbeh mladého muža, princa a neskôr kráľa, ktorý tvrdo súperil so svojimi silnými rodičmi, prekonal ich, a dosiahol mnoho zo svojich životných snov. A ako svetlo hviezdy, aj jeho svetlo raz zhaslo, ale on vstúpil do histórie sveta ako Alexander Veľký. Jeho tragédia bola v tom, že predbehol svoju dobu."

Preview: Alexander Veľký Preview: Alexander Veľký Preview: Alexander Veľký

Režisér pokračuje: "Všetci vidíme v Alexandrovi to, čo chceme. Možno ho robíme väčším ako bol, ale dôkazov o jeho veľkosti je dosť aj po odmyslení si jeho zromantizovania, a v našom scenári je veľká časť skutočných historických znalostí o Alexandrovi. Je to úžasný príbeh, a vyrozprávať ho správne je tá najťažšia vec na svete. Verím, že náš scenár je ten správny. Ako všetky historické filmy si však aj tento film musí vyberať zobrazovanie istých udalostí a interpretovať ich. Alexander žil dávno a aj jeho súdobí historici mohli pravdu iba odhadovať a občas si ju domyslieť." 

"Alexandrova krása je v tom, že on vyhral, bol možno väčší než Achiles a Herakles. Vyrástol pod vplyvom týchto dvoch mýtických gréckych hrdinov, veril v nich viac ako ostatné deti, a z tej viery vyrástlo to jeho odhodlanie ísť za svojimi snami a naplniť svoj osud. Jeho matka Olympia mi povie - v tebe žije svetlo tohto sveta. Tvoji súputníci už dávno budú len tiene v podsvetí, ale ty budeš naveky mladý a inšpirujúci, nikdy už nebude taký Alexander ako ty. Podľa nás Olympia vložila do jeho mysle mýtus, že má rovnaký osud ako Achiles, a tak ako on zomrie mladý. Taký bol obchod - veľká sláva a skorá smrť namiesto dlhého života a anonymity."

"Ako dramatik som si vybral to, čo som videl ako nosnú tému jeho života. Povedal by som, že bol najväčší idealista na svete, a vo výsledku zažil najväčší pád svojho sveta. Predbehol svoju dobu - jeho vízia zmierenia "barbarov" a Grékov bola pre Grékov priveľa, a jeho posledné roky boli bolestné. Stratil mnohých priateľov, zažil mnoho zrád, jeho manželstvo bola katastrofa, a jeho milostný život bol fascinujúci i tragický. Je to silná vnútorná dráma, a zároveň epický, kolosálny boj o podobu sveta. Bol to muž, ktorý chcel vidieť svoj svet spojený, chcel mu priniesť mier, vzdelanie a kultúru, ale nakoniec ho porazila ľudská slabosť. Dať do jedného filmu všetky udalosti jeho života je samozrejme nemožné, museli sme niektoré vynechať a urobiť malé zmeny v ich časovej následnosti. Niektoré tajomstvá jeho života však zostanú neodhalené."

Oliver Stone bol Alexandrom a celou gréckou mytológiou fascinovaný už od detstva, dokonca ju študoval na New York University, a celé roky sníval o nakrútení takéhoto filmu. Epické prvky z gréckej histórie či mytológie môžeme nájsť už v jeho predošlých dielach - Ilias v útrapách mladých vojakov v "Čate", dionýzovské excesy Jima Morrisona v "The Doors", či vízii hráčov amerického futbalu ako novodobých bojovníkov v "Rozhodne sa v nedeľu."

Aj Alexander hoci bol v prvom rade vojak a dobyvateľ, na svojej 11 tisíc míľ dlhej ceste nielen dobýval, ale aj objavoval a prispôsoboval každú krajinu svojej vlastnej evolučnej vízii nového sveta, nového národa a nového osudu ľudskej rasy. Hoci bol zžitý s učením svojho učiteľa Aristotela o nevyhnuteľnej nadradenosti helénskej kultúry a náboženstva, Alexander sa postavil jeho myšlienkam o rasovej čistote a podporoval svojich vojakov, aby si vyberali manželky spomedzi žien z pripojených území, a sám si vzal za manželku snedú Roxanu, dcéru sogdiánskeho šľachtica. Alexander tak vlastne dobyl i bol pokorený kultúrami, ktoré začlenil do svojej ríše.

Preview: Alexander Veľký Preview: Alexander Veľký Preview: Alexander Veľký

Vážne sa Stone začal Alexandrom zaoberať už v roku 1990. Po niekoľkých nevydarených pokusoch začali seriózny scenár písať v roku 1996 s mladým gréckym autorom Laetom Kalogridisom, ale až vďaka spolupráci s Moritzom Bormanom sa veci pohli. Borman vraví: "Mnoho z nás vie o Alexandrovi len to základné, ale vlastne nič o ňom ako o človeku. Oliverov scenár sa však pýta na jeho motiváciu, ukazuje, ako on ovplyvňoval svoje okolie a ako nové kultúry ovplyvňovali jeho, nešlo len o lekciu z histórie. Oliver o filme hovoril s takou vášňou a oduševnením, že nadchol všetkých. Mnohí historici vnímajú Alexandra ako temnú postavu, že nebol viac než paranoidný zabijak. Počas jeho ťažení zahynuli tisíce ľudí, nebola to nežná doba. Ale musel mať v sebe niečo, čím dokázal strhnúť množstvo ľudí, aby riskovali pre neho svoje životy. Mal som pocit, že tento film musí byť nakrútený."

"Alexander Veľký" je film, ktorý obsahuje intimitu i veľkú epiku, ohromujúce exteriéry rôznych krajín, a úžasné stvárnenie starobylého sveta. Stone so svojim štábom prešiel veľký kus sveta, a nakoniec si na nakrúcanie vybral vhodné miesta v Maroku, Thajsku, Indii a na Malte. Nakrúcanie trvalo šesť mesiacov, niektorí tvorcovia sa naň pripravovali aj vyše dva roky. Okrem nakrúcania v exteriéroch tvorcovia vytvorili aj rozmermi ohromujúce interiérové scény v známych londýnskych Shepperton Studios, a na najväčšej súčasnej štúdiovej "007 scéne" v Pinewood Studio vznikli obrovské scény babylonského paláca. Na tejto rozsiahlej práci sa podieľali doslova tisícky umelcov a remeselníkov, ktorí vytvorili umelecky verné stavby, rekvizity, kostýmy, zbrane a dekorácie dávno zaniknutého sveta. Všetky tieto výtvory a predmety boli navrhnuté a vyrobené špeciálne pre tento film, nič nebolo prevzaté či požičané z iného filmu.

Oliver Stone vraví: "Toto bola asi najťažšia príprava na nakrúcanie, akú som zažil. Pracovali sme naraz na štyroch svetadieloch - v Amerike, Ázii (Thajsko, India), Európe (Londýn, Malta) a Afrike (Maroko). Bolo to náročné, telefonáty prebiehali neustále i v nočných hodinách."


Alexander (USA/Anglicko/Nemecko, 2004, 175 min.)
Réžia: Oliver Stone. Scenár: Oliver Stone, Christopher Kyle, Laeta Kalogridis. Kamera: Rodrigo Prieto. Hudba: Vangelis. Hrajú: Anthony Hopkins, Colin Farrell, Angelina Jolie, Val Kilmer, Rosario Dawson

 


autor press kitt 6.1.2005
  • Alexandrovi generáli (14.01.2005 2:06:57)
  • Alexander Veľký (13.01.2005 5:21:11)
  • Alexander Veľký a helenizmus (11.01.2005 3:05:39)
  • Alexander a jeho doba (10.01.2005 2:46:15)
  • Alexander Veľký: Zrodenie boha / Alexander: The Making of a God. Netflix poteší fanúšikov histórie (17.01.2024 16:45:40)
  • Jednou z posledných filmových úloh Daniela Heribana je Alexander Dubček v dráme Muž, ktorý stál v ceste (24.05.2023 16:39:18)
  • Alexander Skarsgård sa vyjadril k povrchnosti Hollywoodu (06.04.2022 21:31:01)
  • Predstavenie Fanny a Alexander prepája divadlo a film v mimoriadny celok (10.04.2020 20:44:42)
  • Alexander Payne nakrúti remake oscarovej klasiky (06.12.2019 18:35:20)
  • Alexander Payne bude režírovať Emmu Stone a Ralpha Fiennesa (10.04.2019 17:54:25)
  • Bergmanov Fanny a Alexander v SND je divadelným filmom (18.04.2016 15:36:23)
  • Bol Alexander bisexuál? (31.12.2004 3:32:27)
  • Alexander na spadnutie (17.03.2003 16:35:50)
  • Alexander Veľký v dvoch verziách! (03.01.2003 22:54:48)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dobrodružný/Dráma
    Minutáż˝: 173 min
    Krajina: USA Anglicko Nemecko
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.