PREVIEW: PREZUMPCIA VINY

PREVIEW: PREZUMPCIA VINY

článok



Ako vyriešite vraždu, keď všetky dôkazy svedčia proti vám? Predstavte si, že všetko čo ste vedeli a čomu ste verili, sa zrazu zmení na lož. Pre Matta Whitlocka sa takýto zlý sen stal skutočnosťou. Matt je šéf polície v mestečku Banyan Key na Floride. Je pracovitý policajt dobrý v tom, čo robí, uznávaný kolegami a obľúbený priateľmi. Keď však v mestečku dôjde k dvojnásobnej vražde, Matt začne vyšetrovanie a jeho život sa obráti úplne naruby. Keď detaily dôkazy začnú vychádzať na povrch, všetky dôkazy ukazujú práve na neho ako na hlavného podozrivého. Keďže prípad začnú vyšetrovať viacerí jeho bývalí kolegovia, Matt sa ocitne v pozícii štvanej zveri, a musí sa dať na pretek s časom, aby vraždy vyriešil skôr, ako objavia stopy vedúce k nemu a on padne do podozrenia. Musí byť stále o krok vpredu pred vlastnými kolegami, aby očistil svoje meno a odhalil strašnú pravdu. Ako sa príbeh blíži k dramatickému vyvrcholeniu, je jasné, že pravda je na Mattovej strane - ale čas nie.
 
Matt Lee Whitlock sa ocitne vo veľmi komplikovanej situácii. Je to muž, ktorý urobil zopár chýb, chýb s ďalekosiahlymi a nebezpečnými dôsledkami, a počas celého filmu musí súperiť s časom, aby tieto chyby napravil skôr, ako mu zničia život.

V tomto napínavom filme opäť mohli ukázať svoj herecký talent dvojnásobný držiteľ Oscara Denzel Washington a režisér Carl Franklin, ale celý príbeh začal v hlave scenáristu Davea Collarda. Je to neo-noir film, ktorý obsahuje napätie, dobrodružstvo, a dejové zvraty, ktoré nútia divákov pýtať sa, aká je vlastne pravda, a prekvapivého riešenia sa dočkajú až na konci. Collarda inšpirovali trilery, ktoré videl ako dieťa: "Na takýchto filmoch som vyrastal. Každý film, ktorý mal komplikovaný dej a dejové zvraty, keď ste sa snažili dať si všetko dohromady, som miloval."

Preview: Prezumpcia viny Preview: Prezumpcia viny Preview: Prezumpcia viny

Pri stavbe príbehu vedel, že musí začať s "dobrým mužom, ktorý urobí zlú vec z dobrých dôvodov. Mojim zámerom bolo prinútiť divákov, aby mali hlavného hrdinu radi, potom ho hodiť do rozbehnutého mixéra a sledovať, ako sa snaží vyhnúť sa jeho ostrým čepeliam. Chcel som napísať film, pri ktorom by ste sedeli na okraji sedadla a čakali čo sa stane, pretože držíte palce hlavnému hrdinovi. Príbeh je pre diváka oveľa príťažlivejší ak nevie, ako by sa z podobnej situácie dostal sám."

Producenti vedeli, že potrebujú nájsť režiséra, ktorý by dokázal narábať s dejovými zvratmi vo vysokom tempe a strategickým stupňovaním napätia, režiséra, ktorý rozumie žánru a dokáže zo svojich hercov dostať špičkové výkony. Náročným výberom prešiel Carl Franklin, ktorého filmy vždy využívali rafinované príbehy a dobre napísané postavy. Producentka Jesse Franklinová vraví: "Matt je v zásade správny chlap, ktorý z rôznych dôvodov urobil niekoľko chýb. Svoje rozhodnutia však urobil z dôvodov, ktoré divákovi pripadajú ako správne. Ukázala som scenár Carlovi, ktorého predošlé filmy mali takisto osamelého hrdinu v zdanlivo neriešiteľnej situácii, a zapáčil sa mu hlavne motív tikajúcich hodín, odmeriavajúcich čas podozrivému."

Dôležité bolo nájsť skupinu talentovaných hercov, pretože každá postava príbehu má aj svoje temné stránky a slabiny, čo umožňovalo hercom zahrať si bohaté postavy. Režisér Franklin vraví: "Chcel som nájsť hercov, ktorí by týmto postavám vdýchli život", a vybral si herca, s ktorým už s úspechom pracoval v minulosti - bol ním Denzel Washington. 

Washington si prečítal scenár a zaujali ho jeho zvraty, neo-noir kvality a vývoj hlavnej postavy: "Keď som čítal scenár, veľmi sa mi páčil. S Carlom sme už predtým úspešne spolupracovali a veril som mu, ale pre mňa je vždy najdôležitejší scenár. Moja postava sa mi páčila a rýchlo som súhlasil. Matt je veľká ryba v malom rybníku. Je šéf polície v meste so štyrmi policajtmi, a je celkom spokojný. Myslí si, že má všetko a je rád tam, kde je. Myslí si, že nemôže urobiť žiadnu chybu - a zaplatí za to."

Washington pokračuje: "Podľa mňa je táto postava hlavne o pokušení a o tom, čo sa môže stať, ak sa mu poddáte. Ak strčíte ruku do pohára a zistíte, že je v ňom oheň. Ak urobíte niečo, čo viete že by ste nemali robiť, má to svoje následky. Hoci sa Matt pokúša niekomu pomôcť, urobí pritom niekoľko veľkých chýb."

Režisér Franklin dodáva: "Bolo dôležité, aby sa divák rýchlo s Mattom stotožnil. Ak nie, sedíte v kine a pýtate sa - prečo to urobil? Ale pretože je to Denzel a ten je výborný, veríte každému jeho kroku."

Nájdenie dvoch herečiek do úloh dvoch dôležitých žien v Mattovom živote bola náročná úloha. Museli s Washingtonom udržať krok v každej scéne aj vo vypätých situáciách, a zároveň stupňovať dusné sexuálne napätie, a Washington so smiechom vraví: "Tomuto filmu vládnu ženy, ja sa len veziem. S jednou mám horúcu aférku, druhá hrá moju ženu, s ktorou sa rozvádzam. Obe sú to silné herečky, a áno, možnosť hrať po boku takých žien zo mňa robí šťastného muža."

Preview: Prezumpcia viny Preview: Prezumpcia viny Preview: Prezumpcia viny

Mattovu milenku Ann hrá Sanaa Lathanová, ktorá o Washingtonovi vraví: "Je oddaný svojej práci, váži si svoju postavu a váži si príbeh. Pracovať s ním znamená vstúpiť do sveta, ktorý vás úplne pohltí. Scenár filmu je veľmi dobrý, je to dusný sexy triler. Postava Ann má mnoho vrstiev, má svoje tajomstvo, ktoré akosi neviete odhaliť, a navyše je plná energie a sexy. Vždy je vzrušujúce hrať postavu, ktorá vás tak trochu straší. Keď som čítala scenár, povedala som si - bože, dokážem toto? Ale musíte v sebe nájsť odvahu a prekročiť svoje hranice, skúšať robiť veci, ktoré ste predtým nerobili. Zákon schválnosti zariadil, že prvá scéna, ktorú sme spolu nakrúcali, bola milostná scéna. Stretli sme sa, a o päť minút nakrúcame milostnú scénu. Smial sme sa, pretože sme si vraveli - Nie je bláznivé, čím sa to živíme? Ale ja herectvo milujem a som šťastná, že môžem pracovať s takými dobrými hercami a režisérom. Je to pre mňa ako sen."

Mattovu odcudzenú manželku a policajtku Alex hrá talentovaná Eva Mendesová, pre ktorú je to po "Training Day" už druhý film s Denzelom Washingtonom: "Veľa ma naučil, je to ako herecká škola, ale platia mne, namiesto toho, aby som za lekcie platila ja. Keď sme sa stretli prvý krát, zdal sa mi byť chladný ako kameň, tak som sa snažila byť rovnako chladná. Ale on je Denzel, nemusí urobiť nič, aby ste sa cítili odstrčení. Môžete to však vziať ako výzvu, a on vás potom vezme. A navyše mi vôbec nevadí, že je taký krásny."

Mendesová pokračuje: "Kvôli svojej postave som si urobila malý prieskum, niekoľko dní som strávila s policajtmi. Mala som predstavu, že policajtky sú tvrdé a odmerané, ale mýlila som sa, sú úplne ženské. Hrala som tak len dievča, ktoré dáva ľuďom otázky, menej tým ľudí vystrašíte a dostanete viac odpovedí. Alex vie čo chce, vie, že sa musí dostať na koreň záhady, a že odmena za jej tvrdú prácu bude veľká. Sama som v živote dosť odvážna, nezaujíma ma, čo si ľudia myslia. Som kto som a robím to, čo považujem za dobré."

Anninho manžela Chrisa hrá Dean Cain, ktorého úloha i výkon mnohých prekvapí, a Franklin vraví: "Dean drží krok s Denzelom, je to pre neho zaujímavá nová úloha, a obecenstvo ho uvidí v novom svetle. Má v sebe niečo, o čom mnohí asi nevedia, jeho výkon vo filme je vzrušujúci."

Dean Cain vraví: "Scenár ma úplne strhol, nevedel som, čo sa deje a ako sa to skončí. Páčilo sa mi, ako šikovne autor vyriešil niektoré situácie, keď som si povedal - Fíha! Ale všetko do seba dokonale zapadlo. Chris je bývalá futbalová hviezda, čo je vec, ktorú aj ja osobne poznám. Keď ste na vrchole, ste ako rocková hviezda, ale je to veľmi krátkodobá kariéra, a to sa stalo aj Chrisovi. Zrazu už nie je hrdina, zlatý chlapec, jeho kariéra upadla, a teraz má v sebe veľa hnevu."

O jednej intenzívnej scéne s Denzelom Washingtonom Dean Cain vraví: "Rozoberali sme ju z viacerých strán. Pre mňa sú to dva levy proti sebe, bojujúce o svoju hrdosť, sebavedomie a mužnosť. Máme medzi sebou rozhovor, v ktorom len my dvaja vieme, o čo ide, ale používame iné slová na vyjadrenie toho, čo si myslíme. Isté hranice muži neprekročia, a naše postavy hovoria o prekročení týchto hraníc bez toho, aby to povedali. V tejto scéne však vidíte podstatu konfliktu medzi týmito dvomi mužmi, je veľmi dobre napísaná. Denzel je vynikajúci herec, takže som bol pokojný, cítil som, že som v dobrých rukách."

Preview: Prezumpcia viny Preview: Prezumpcia viny Preview: Prezumpcia viny

Ešte pred začiatkom nakrúcania režisér Franklin požiadal hercov, aby si spolu sadli a rozobrali svoje postavy. Sanaa Lathanová vraví: "Carl je sám herec a cíti s hercami, dokáže vám presne povedať, čo máte urobiť. Páčili sa mi skúšky s Denzelom a Carlom, vymýšľali sme si osobné príbehy svojich postáv."

Dean Cain dodáva: "Tie skúšky nám pomohli, necítili sme na sebe žiadny tlak a mohli sme objavovať svoje postavy a experimentovať s nimi. Sedeli sme všetci piati spolu v jednej miestnosti a rozprávali sa o minulosti postáv, a Carl s Denzelom vždy niečo spochybnili, aby sme vychytali všetky možné nedostatky."

Hoci bol príbeh pôvodne situovaný na americký severovýchod, nakrúcanie nakoniec skončilo na Floride. Príbeh sa odohráva v malom meste v tieni veľkého, a tvorcovia si zvolili okolie miest Boca Grande, Cortez a Miami. Režisér Franklin vraví: "Miami sa mi veľmi páčilo. To teplo, farby, rôznorodé obyvateľstvo, to všetko mestu dáva osobitú príchuť, akú nikde inde nenájdete."  

Denzel Washington vraví: "Keď Carl povedal, že chce nakrúcať na Floride, povedal som fajn. Ale nepovedal mi, že chce nakrúcať v júli. Prežili sme pár naozaj ťažkých mesiacov, jún a júl boli veľmi teplé, jemne povedané."

Veľké teplo nakoniec filmu pomohlo, pretože v situácii vyšetrovania dvojnásobnej vraždy sa horúčava stala ďalšou postavou príbehu. Denzel Washington: "Naozaj to ovplyvnilo môj výkon. Horúčava bola hrozná, hlavne pred kamerou, keď na vás svietia ďalšie silné reflektory. Ale využil som to. Nemal som inú možnosť."

Dean Cain dodáva: "Nemuseli sme hrať, že je teplo, priam sa nám chcelo kričať. Pre herca je to úplne iný pocit, všetko cítite inak. Šaty na vás visia inak, inak cítite vlasy, všetko je iné. Florida je sexy, je to dokonalé miesto pre takýto film."

 


autor Peter Konečný 25.8.2004
  • Prezumpcia viny (27.08.2004 19:31:55)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Krimi/Dráma
    Minutáż˝: 105 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    9.5 |
    hodnotenie 7/10
    16.5 |
    30.5 |
    hodnotenie 8/10
    15.8 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |KASKADÉR
    0
    hodnotenie 8/10
    |SÚPERI
    1
    hodnotenie 8/10
    |KRÁĽOVSTVO PLANÉTY OPÍC
    0
    hodnotenie 7/10
    |FALLOUT
    2
    hodnotenie 9/10
    |SPIACI ÚČET
    0
    hodnotenie 6/10
    |PRÍPAD GOLDMAN
    0
    hodnotenie 7/10
    |RAZ TO BUDE VŠETKO TVOJE
    0
    hodnotenie 7/10
    |BOY KILLS WORLD
    0
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6830
    02 |
    návšt. 5561
    03 |
    návšt. 5195
    04 |
    návšt. 3556
    05 |
    návšt. 1375
    06 |
    návšt. 1223
    07 |
    návšt. 882
    08 |
    návšt. 809
    09 |
    návšt. 845
    10 |
    návšt. 589
    REBRÍČEK US
    01 |
    $57,0 mil.
    02 |
    $14,0 mil.
    03 |
    $4,7 mil.
    04 |
    $3,5 mil.
    05 |
    $2,5 mil.
    06 |
    $2,3 mil.
    07 |
    $2,0 mil.
    08 |
    $1,8 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.