Netflix, HBO Max, Apple TV+ novinky: Sugar, Ripley, Gisaengsu: Deo Geurei, Scoop, Electra ...

Áčkový írsky frajer Colin Farrell ako John Sugar. Skúsený súkromný detektív, ktorého najmú ...

pridal Lukáš Šútor 7.4.2024 o 21:42
Netflix, HBO Max, Apple TV+ novinky: Sugar, Ripley, Gisaengsu: Deo Geurei, Scoop, Electra ...


Electra – pondelok, 1. apríl, HBO Max

Česko, 2023, Daria Kascheeva

Jeden zo zásadných krátkometrážnych filmov, aké v posledných rokoch v Česku vznikli. Autorka Daria Kascheeva pochádza z Tadžikistanu, do Česka sa spolu s manželom presťahovali v roku 2014, kde Daria nastúpila na štúdium animovaného filmu. Electra kombinuje animovaný film a hraným, ale tých kombinácií kadečoho s kadečím je tam mnoho. Užite si sebavedomú, sotva zabudnuteľnú surealistickú jazdu vedomím a podvedomím hlavnej hrdinky, ktorá sa snaží ako-tak vyrovnať s bolestivými spomienkami na svoju minulosť.

Blízke stretnutie tretieho druhu (Close Encounters of the Third Kind) – pondelok, 1. apríl, HBO Max

USA, 1977, Steven Spielberg

Manžel a otec Roy Neary uvidí na oblohe záhadné svetlá. Tie sa začínajú objavovať aj na ďalších miestach a začne dochádzať k výpadkom energie. Roy začne byť posadnutý stavbou objektu pripomínajúceho horu a vydá sa na cestu s túžbou dôjsť záhade na kĺb. Steven Spielberg ponúkol koncom sedemdesiatych rokov divákom film o „dobrých“ mimozemšťanoch a komunikácii smerom k inakosti. Okrem Richarda Dreyfussa sa objavil v úlohe francúzskeho profesora režisér Francois Truffaut.

Čata (Platoon) – pondelok, 1. apríl, HBO Max

Veľká Británia, USA, 1986, Oliver Stone

Čata patrí medzi najlepšie filmy pojednávajúce o konflikte vo Vietname, ktorý začal v šesťdesiatych rokoch minulého storočia a zároveň patrí medzi najlepšie snímky Olivera Stonea, keď sa ešte jeho ľavičiarske postoje držali v medziach zdravého rozumu. V nich sa ale nedokážu udržať samotní aktéri bojov, pričom Čata je najmä príbehom mladíka v podaní Charlieho  Sheena, balancujúceho medzi rozdielnym prístupom dvoch svojich nadriadených. Stane sa z neho vraždiaca mašina, alebo sa vráti z vojny ako lepší človek?

Horiace Missisipi (Missisipi Burning) – pondelok, 1. apríl, HBO Max

USA, 1988, Alan Parker

Gene Hackman a Willem Dafoe v úlohách skúseného agenta FBI a nováčika po jeho boku vyšetrujú rasisticky motivovanú trojnásobnú vraždu v južanskom štáte Mississippi v 60. rokoch. Obeťami sú dvaja bieli aktivisti a jeden Afroameričan. Vyšetrovanie na mieste, kde prekvitá rasizmus však nebude jednoduché. Parker vďaka realistickému zobrazeniu priebehu vyšetrovania, začlenenia reportážnych sekvencií do deja a  dusnej južanskej atmosfére priková diváka bezpečne na dve hodiny do kresla pred televízor. 

Daj mi tvoje meno (Call Me by Your Name) – pondelok, 1. apríl, HBO Max

USA, Taliansko, Francúzsko, Brazília, 2017, Luca Guadagnino

Rozhodne by som nechcel opomenúť atmosférický romantický kúsok režiséra  Lucu Guadagnina, ktorý vznikol z rovnomennej knižnej predlohy Andého Acimana (vyšlo aj v slovenskom preklade). Hlavnou postavu je 17-ročný chalan Ellie (Timotheé Chalamet), ktorý prežíva svoju prvú homosexuálnu letnú lásku a to s 24-ročným Oliverom (Armie Hammer). Je zážitkom pozorovať prvú veľkú rolu (nominácia na Oscara)  supertalentovaného Chalameta, dnes už veľkej filmovej hviezdy. Príjemný, nostalgiou nasiaknutý film plný letných lyrických obrazov talianskeho vidieka.  

 

Vo vate (Loot) – streda, 3. apríl, Apple TV+

USA, 2024, Matt Hubard, Alan Yang

Druhá séria veľmi pozitívneho komediálneho seriálu od skúsených tvorcov a scenáristov Matta Hubarda (Supermarket, Parks and Recreation, 30 Rock) a Alana Yanga (Master of None, Parks and Recreation, Dobré miesto).  Molly Novak (Maya Rudolph) je miliardárka, ktorú nemožno nemilovať. O všetko svoje bohatstvo sa totiž delí s ľuďmi, ktorí to potrebujú najväčšmi. Molly je šéfkou filantropickej organizácie Wells Foundation a pod jej vedením organizácia kvitne. Osobný vzťahový život hlavnej hrdinky však nie je taký ružový. Prvá séria končila rozchodom Molly s bohatým priateľom. V živote sú však omnoho dôležitejšie veci. Molly do nich preniká čoraz hlbšie.

Nevysvětlené javy (Files of Unexplained) – streda, 3. apríl, Netflix

USA, 2024

Taký ten klasický typ populárneho dokumentu o fenoménoch a prípadoch nadprirodzených, nevysvetliteľných, mysterióznych, strašidelných, skrátka tých, ktoré naháňajú husiu kožu (prípadne vyvolávajú posmešný úsmev). Štyri epizódy, osem príbehov, množstvo svedectiev od priamych, možno i nepriamych účastníkov, zrejme bez racionalizujúcich a vysvetľujúcich komentárov od tvorcov, vedcov a podobne. Mimozemské únosy, mimozemské taniere, úkazy, tajomné postavy na fotografiách, prízraky, duchovia. Akty X v skutočnom živote.

Ripley – štvrtok, 4. apríl,  Netflix

USA, 2024, Steven Zaillian

Najnovšia adaptácia slávneho románu Patricie Highsmith, ktorý prvýkrát vyšiel v roku 1955. Ostrieľaný Steven Zaillan, tvorca krimi série Jedna noc (2016), scenárista filmov ako Ír (2019), Americký gangster (2007) či Tlmočníčka (2005), poňal Highsmithovej román ako gradujúci psychologický triler rozložený do ôsmich epizód. Tom Ripley je mladý muž z New Yorku, ktorý sa zapletie do série podvodov. Šikovného malého podvodníčka osloví Herbert Greenleaf, bohatý podnikateľ z biznisu s loďami. Greenleaf si pomýli Ripleyho so známym svojho syna. Posiela Ripleyho do USA, aby sa spojil s milovaným synom a presvedčil ho, aby sa vrátil sa do rodinného podniku. Ripley súhlasí...hlavného hrdinu si zahral šarmantný írsky herec Andrew Scott (Temné hmoty, 1917, James Bond: Spectre).

Slzotvůrce (Fabbricante di lacrime) – štvrtok, 4. apríl, Netflix

Taliansko, 2024, Alessandro Genovesi

Adaptácia rovnomenného románu talianskej autorky Erin Doom, ktorý bol doma mimoriadne úspešný.  Vyšiel v množstve prekladov, vrátane češtiny a v tomto roku by mal vyjsť aj v slovenčine. Nika je sirota. Vyrástla v nenávidenom detskom domove. Aby dokázala prežiť, utiekala sa do fantázie. Keď má Nika sedemnásť rokov, jej celoživotný sen sa zmení v skutočnosť. Adoptuje si ju usporiadaná rodina. Tu dievča spoznáva nevlastného brata Rigela, ktorý ju očarí a vydesí zároveň. Rigelove emócie a city  novej k sestre sú podobné. Nevlastní súrodenci stoja čoskoro pred vážnou dilemou: vybrať sa láskou rodinnou alebo mileneckou?

Křiváci (Crooks) – štvrtok, 4. apríl, Netflix

Nemecko, 2024, Cüneyt Kaya, Marvin Kren

Režisér a scenárista Marvin Kren zaujal medzinárodné televízne publikum v roku 2017 krimi seriálom 4 bloky. Pomerne realistický štýl rozprávania vykresľoval život arabského gangu v prostredí berlínskeho podsvetia. Kren neopúšťa žáner krimi ani v Křivákoch. Osemdielna séria rozpráva príbeh bývalého zlodeja Charlyho žijúceho v Berlíne. A hoci má Charly života v zločine už po krk, okolnosti prinútia (anti)hrdinu k poslednému kšeftu – ku krádeži mimoriadne cennej mince. Sled udalostí sa však úplne vymkne kontrole. Charly a ani nikto iný z toho nebude nadšený.   

Girls State – piatok, a. Apríl, Apple TV+

USA, 2024, Amanda McBaine, Jesse Moss

Ako by vyzerala americká demokracia, ak by jej vládli americké tínedžerky? Dokumentárny film Amandi McBaine a Jesse Moss je zároveň unikátnym sociologickým experimentom. 500 dievčat z rozličných spoločenských a sociálnych vrstiev realizuje svoju predstavu o „vláde ľudu.“ Organizujú si volebnú kampaň, zriaďujú vládny kabinet, organizujú parlament, predkladajú návrhy a dokonca obsadia najvyšší súd. Vtipné, citlivé, hravé, v mnohom inšpiratívne, podnetné a poučné rozprávanie. Užitočná sonda do mysle jednej generácie.    

Sugar – piatok, 5. apríl, Apple TV+

USA, 2024, Mark Protosevich

Áčkový írsky frajer Colin Farrell ako John Sugar. Skúsený súkromný detektív, ktorého najmú, aby vyšetril zmiznutie vnučky legendárneho hollywoodskeho producenta Jonathana Siegela. Ako sa však Sugar ponára do prípadu hlbšie, odhaľuje tajomstvá o Siegelovej famílii, ktoré mali ostať navždy skryté. Tvorcom a hlavným scenáristom osemdielnej je Mark Protosevich (Old Boy, Ja, legenda, Cela). Réžie sa chopilo skúsené duo Fernando Meirelles (Dvaja pápeži, Nepohodlný, Mesto bohov) a Adam Arkin (epizódy zo seriálov The Offer, Boj o moc, Fargo).

Rozhovor dekády (Scoop) – piatok, 5. Apríl, Netflix

Veľká Británia, 2024, Philip Martin

Princ Andrew, vojvoda z Yorku, druhý syn britskej kráľovnej Alžbety, sa dlho tešil veľkej úcte. Bodaj by nie; slúžil v britskom námorníctve ako pilot vrtuľníku, inštruktor i kapitán vojnovej lode. V roku 1982 sa aktívne zúčastnil aj vojny o Falklandské ostrovy. Poctivo budovaný obraz ukázneného aristokrata sa začal rozpadať okolo roku 2011. Svetom sa začínajú šíriť zvesti o princovej účasti na divokých večierkoch Jeffreyho Epsteina, kde hostí z vyššej spoločnosti sexuálne obšťastňovali mladistvé dievčatá a chlapci. Britská dráma Rozhovor dekády rekonštruuje rozhodujúce televízne interview, ktoré zlomilo princovi väz. Hlavným hrdinom príbehu však nie je princ, hrdinkami sú reportérky BBC z relácie Newsnight. Hrajú ich Gillian Anderson (áno, Dana Scully z Aktov X), Keeley Hawes či Romola Garai.

The Antisocial Network – piatok, 5. Apríl, Netflix

USA, 2024, Giorgio Angelini, Arthur Jones

Príbeh začína pri násťročných nadšencoch manga komixov a anime seriálov. Chlapci hľadajú na internete spôsob, ako udržať svoju komunitu pospolu, kecať o záľubách, podpichovať sa, srandovať. Takže v roku 2003 vzniká imageboardove fórum 4chan. Neprejde veľa času a 4chan začína žiť vlastným životom, na hony vzdialenom od pôvodného nevinného zámeru. Celovečerný dokument The Antisocial Network skúma moc mocných internetových kultúr a subkultúr a ich veľmi reálny dopad na reálny svet.

Gisaengsu: Deo Geurei – piatok, 5. apríl, Netflix

Južná Kórea, 2024, Jŏn Sangho

45-ročný juhokórejský režisér Jŏn Sangho je v širšom okruhu medzinárodných divákov známou persónou, hlavne ak ho predstavíme ako autora strhujúcej zombie snímky Vlak do Pusanu (2016). Sangho je režisér fantasta, veľké dieťa a v podobnom duchu sa nesie aj režisérov najnovší projekt. Šesťdielna séria Parazyt je adaptáciou japonskej mangy Hitošiho Iwaakiho (ten s výslednou adaptáciou vyjadril spokojnosť), Sangho pritom dej zasadil do kórejských reálií. Prúseru sa však nevyhne ľudstvo ako celok. Sledujeme, ako neznámi vesmírni paraziti napadnú obyvateľov našej planéty, tí sa budú musieť s novou situáciou vyrovnať. Ako? Bojovať? Má to zmysel pri takom type nepriateľa? Koexistovať? Ale ako zmysluplne spolunažívať s mutantmi a príšerami?




1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.