Netflix, Apple TV, HBO novinky: Nuovo Olimpo, All The Light We Cannot See, Gadis Kretek, Fingernails, Sly, Nyad ...

Pôvodom turecký 64-ročný režisér Ferzan Özpetek, ktorý od svojich devätnástich rokov žije a tvorí v Taliansku, má na ...

pridal Lukáš Šútor 4.11.2023 o 12:16
Netflix, Apple TV, HBO novinky: Nuovo Olimpo, All The Light We Cannot See, Gadis Kretek, Fingernails, Sly, Nyad ...


Čas (Old) – pondelok, 30. október, HBO Max

USA, 2021, M. Night Shyamalan

Čas je sviňa. Svoje sa o tom dozvie mladá rodina, ktorá sa vydá na výlet do rajskej prímorskej destinácie. Vtieravý personál rezortu pozve rodinku na vychytenú miestnu pláž, rodinka súhlasí. Stretne sa tam s ďalšími pozvanými dovolenkármi, užívajú si spoločný čas. Najneskôr po hodine – dvoch si dovolenkujúci všimnú zvláštne veci. Týkajú sa času – ubieha akosi rýchlo. Pekelne rýchlo. Smrteľne rýchlo. Režisér M. Night Shaymalan (Šiesty zmysel, Vyvolený, Znamenia) patril kedysi k najväčším hollywoodskym esám, dnes tomu tak nie je (diplomaticky povedané). Čas je však jedinečný film, plný originálnych nápadov, lepších i horších, ale vždy zaujímavých.   

Texaský masaker motorovou pílou (The Texas Chainsaw Massacre) – pondelok, 30. október, HBO Max

USA, 1974, Tobe Hooper

Partička piatich mladých ľudí sa v dodávke sa vydáva na návštevu hrobu starého otca v texaskom vidieku. Už po tom, čo partia naberie podivného stopujúceho, roadtrip naberie strašidelný ráz, ale to len začiatok tej najčernejšej nočnej mory. Kultový horor režiséra Tobea Hoopera je mimoriadne efektívny aj po desiatkach rokov – najmä vďaka svojej autenticite vyvierajúcej z polodokumentárneho štýlu réžie a naturalistických stvárnením násilia (okoreneného veľmi cynickým humorom). 

Stratené v preklade (Lost in Translation) – pondelok, 30. október, HBO Max

USA, Japonsko, 2003, Sofia Coppola

Podľa mnohých najlepší film Sofie Coppolovej, dcéry slávneho Francisa Forda, režiséra Krstných otcov Apokalypsy. Sledujeme mladú ženu a staršieho muža, ktorých osudy a city sa nečakane pretnú na nečakanom mieste – Tokiu. Tu a teraz; to je východiskový bod tejto minimalistickej romanci. V hlavných úlohách Scarlett Johansson a nezabudnuteľne utlmený Bill Murray.

Lejla a jej bratia (Baradaran-e Leila) – pondelok, 30. október, HBO Max

Irán, 2022, Saeed Roustayi

Impozantný debut 34-ročného iránskeho autorského režiséra Saeeda Roustayeho. Viac ako dve a pol hodinová sociálna dráma bez klišé rozpráva príbeh ženy, ktorá sa snaží zo všetkých síl vymaniť zo sveta chudoby a biedy iránskeho hlavného mesta. Lejla a jej bratia vyvolala veľmi pozitívny rozruch na festivale v Cannes a získala cenu filmových kritikov FIPRESCI. V domovskom Iráne Roustayeho odsúdili na šesť mesiacov väzenia a udelili mu 5-ročný zákaz filmovania. Čítate dobre – tento film je podľa Islamského revolučného súdu propagandou voči islamského systému. 

Nový Olymp (Nuovo Olimpo) – streda, 1. november, Netflix

Taliansko, 2023, Ferzan Ozpetek

Pôvodom turecký 64-ročný režisér Ferzan Özpetek, ktorý od svojich devätnástich rokov žije a tvorí v Taliansku, má na svojom konte už 13 celovečerných filmov. Za tie najúspešnejšie z nich možno považovať romantickú drámu Okno naproti (2003, najlepší film MFF Karlove Vary) či romantickú komédiu Neriadené strely (2010, zvláštne uznanie poroty z festivalu Tribecca). Özpetekov štrnásty film, Nový Olymp, je queer romantickou drámou o láske medzi dvomi mužmi a čase. Enea a Pietro sa do seba zamilovali v 70. rokoch, keď mali 25 rokov. Do sľubného vzťahu však vstúpili nešťastné vonkajšie okolnosti a všetko bolo preč. Prešlo 30 rokov, každý si šiel svojou cestou, ale nikdy na seba nezabudli...

Parťáčky (Voleuses) – streda, 1.november, Netflix

Franuzsko, 2023, Mélanie Laurent

V poradí šiesty celovečerný film režisérky Mélanie Laurent, ktorá je v našom regióne viacej známa ako herečka (Nehanební bastardi, Podfukári, Eichmann: Strojca konečného riešenia). Po Galvestone z roku 2019 (kde Laurent spolupracovala s Nicom Pizzolattom, tvorcom a scenáristom Temného prípadu) sa všestranná Francúzka vracia k žánru krimi – konkrétne ku krimi komédii. Ženskej akčnej krimi komédii. Alex a Carole sú od detstva najlepšími kamarátkami a zároveň parťáčkami v zločineckých aktivitách. Najnovšie sa chystajú na lúpež neoklasicistického obrazu Velká odaliska od Jeana Auguste Dominique Ingresa z roku 1814. Keďže ide o veľkú akciu a cieľ je uložený v Louvri,  Alex a Carole si prizvú posily. A to komplikuje celú situáciu.

Uväznená vo vlastnom tele (Locked in) – streda, 1. november, Netflix

USA, Veľká Británia, 2023, Nour Wazzi

Mysteriózny triler s prvkami hororu a detektívky. Nour Wazzi, debutantka na poli celovečerného celovečerného filmu, vsadila na osvedčený motív „tajomstva, zrady a vraždy.“ O scenár sa postaral Rowan Joffe, ktorý má za sebou viaceré kvalitné práce (Tri sekundy na prežitie, Američan, O 28 týždňov). Locked in sleduje príbeh láskavej zdravotnej sestry pátrajúcej po tajomstvách svojej pacientky, ktorá po nehode uviazla v kóme. Spolu so sestričkou postupne odhaľujeme spletitú sieť udalostí a intríg. Herecké obsadenie tvoria Famke Janssen (franšíza X-Men), Rose Williams (Sandinton, Pani Harrisová ide do Paríža) a slovenskému divákovi veľmi dobre známa Anna Friel (Bathory).

Kresťanské artefakty (Mysteries in Faith) – streda, 1. november, Netfix

Tŕňová koruna, svätý grál, Turínske plátno. Relikvie, ktoré inšpirujú milióny ľudí po celom svete. Po celé stáročia. V štvordielnej dokusérii sa oboznámime s tajomstvami a mystikou, ktoré obopínajú oné artefakty. Nazrieme tak netradičným spôsobom do dejín ľudstva, do jeho myslenia, cítenia a podstaty. „Posvätné relikvie nás pozývajú patriť k niečomu väčšiemu než sme sami,“ vraví rozprávač v traileri.  

Sú svetla, ktoré nevidíme (All The Light We Cannot See)  - štvrtok, 2. november, Netflix

USA, 2023, Shawn Levy, Steven Knight

Ambiciózny projekt režiséra Shawna Levyho (Projekt Adam, Free Guy, Real Steal: Oceľová päsť) a scenáristu (Spencer, Spojenci, Dievča v pavúčej sieti), showrunnnera (Peaky Blinders, See) Stevena Knighta je adaptáciou románu Anthonyho Doerra, ktorý v roku 2015 vyhral Pulitzerovu cenu. Štvordielna miniséria sleduje spletitý osud dvojice tínedžerov v čase pulzujúcej druhej svetovej vojny. Marie-Laure je francúzske dievča, ktoré v šiestich rokoch prišlo o zrak. Werner Pfennig je nemecká sirota a chlapec výnimočne zručný v ovládaní najmodernejších technologických hračiek. Keď vypukne vojna, Werner putuje na front a tu sa stretne s Marie-Laure. Z hereckého obsadenia nás poteší Louis Hofmann (Dark), Hugh Laurie (Dr. House), Mark Ruffalo (franšíza Avengers) či Lars Eidinger (Biely šum. Proxima).

René Higuita: Škorpión v bráne (Higuita: El camino del Escorpión) – štvrtok, 2. November, Netflix

Kolumbia, 2023, Luis Ara

El Loco. Škorpión. Tak prezývali ikonického futbalového brankára Reného Higuitu. Tento Kolumbijec často pôsobil ako plnohodnotný hráč v poli; vydával sa na ofenzívne výlety, kľučkoval, dribloval, pohrával sa s protihráčmi, strieľal góly (dal ich takmer 50 - z pokutových a priamych kopov). Dokumentárny film režiséra Luisa Aru nás prevedie divokým športovým  i divokým osobným životom hlavného hrdinu.  Okrem jeho názorov si vypočujeme názory jeho spoluhráčov a futbalových legiend.  Mimochodom, viete že Higuita strávil niekoľko mesiacov za mrežami? Spája sa s tým skvelá historka...

Cigaretové dievča (Gadis Kretek) – štvrtok, 2. november, Netflix

Indonézia, 2023, Ifa Isfansyah, Kamila Andini

V tomto týždňovom menu „by Netflix“ nájdeme aj zaujímavú ponuku z Indonézie, najväčšieho ostrovného štátu na svete a štvrtej najľudnatejšej krajiny sveta. Dobová romantická dráma Cigaretové dievča nás prenesie do 60. rokoch. Bude sa fajčiť. Počas piatich epizód nazrieme do osudu bohatej rodiny, ktorá získala majetok vďaka produkcií jedinečných klinčekových cigariet zloženej z množstva aromatických prvkov. Séria je adaptáciou rovnomennej knižnej predlohy.

Nechty (Fingernails) – piatok, 3. november, Apple TV+

USA, 2023, Christos Nikou

Jessie Buckley (Černobyľ), Jeremy Allen White (Medveď), Riz Ahmed (Zvuk metalu, Venom). Milostný trojuholník zasadený do nie tak vzdialenej budúcnosti. Zdá sa, že Anna (Buckley) a Ryan (White) sa našli. Doslova. Ich vzájomnú lásku dokonca vedecky potvrdila nová kontroverzná technológia. Je tu však jeden problém. Anna, ktorá medzitým začne pracovať v inštitúte na hľadanie lásky, si svojimi citmi k Ryanovi stále nie je istá. Navyše v inštitúte pracuje Amir (Ahmed), ktorý je Anne čoraz bližší. Žánrovo rozmanitú a prístupom sviežu drámu zrežíroval a napísal nadaný grécky autor Christos Nikou (Jablká).

Sly – piatok, 3. november, Netflix

USA, 2023, Thom Zimny

Dokumentárny portrét legendárneho Sylvestera Stalloneho. Réžie sa ujal Thom Zimmy, muž, ktorý má s režírovaním dokumentárnych filmov o významných mužoch popkultúry, bohaté skúsenosti (Bruce Springsteen’s Letter to You, The Gift: The Journey of Johnny Cash, Elvis Presley: The Searcher). Sly retrospektívne sumarizuje 50-ročnú kariéru ikonického umelca, ktorý si získal srdcia (ale nielen tie) miliónov filmových fanúšikov po celom svete. Snímka ponúka intímny i inšpiratívny pohľad na Stalloneho ako herca, režiséra, scenáristu, producenta a človeka.

Nyad – piatok, 3. november, Netflix

USA, 2023, Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi

Pozoruhodná životopisná dráma o extrémnej plavkyni Diane Nyad. Sledujeme, ako hlavná hrdinka zápasí s najväčšou výzvou svojho života – túžbou sa stať prvou plavkyňou, ktorej sa (bez pomoci klietky proti žralokom) podarí  preplávať trasu Kuba – Florida. Už štyri pokusy Diane nevyšli, ale pokús číslo päť, bude isto úspešný. Plavkyňa v to pevne verí. Nezdolnú hrdinku si zahrala Anette Bening (Smrť na Níle, Capitain Marvel), dopĺňa ju Jodie Foster (Elysium, Mlčanie jahniat) v roli najlepšej kamarátky a trénerky Bonnie Stoll. Réžie sa ujali manželia Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vasarhelyi, ktorí majú za sebou viacero špičkových dokumentov (Návrat do vesmíru, Záchrana v jaskyni Tham Luang, Free Solo). Scenár čerpal materiál z autobiografickej knižky Diani Nyad Find a Way: The Inspiring Story of One Woman's Pursuit of a Lifelong Dream (2016).

Ferry: Seriál (Ferry: De Serie) – piatok, 3. november, Netflix

Begicko, Holandsko, 2023, Nico Moolenar

Fiktívna postava flámskeho drogového baróna Ferry Boumana sa objavila po prvýkrát v krimi seriáli  Undercover. Charizma hlavnej postavy charizma jej stvárňiteľa Franka Lammersa bola natoľko výrazná, že si vypýtala vlastný film (Ferry, 2021, réžia: Cecilia Verheyden). Najnovšie vychádza i seriál. Počas ôsmich epizód sledujeme Ferryho náročnú cestu nahor až po mafiánsky vrchol. Poradiť si bude musieť s rôznymi konkurentmi, ale celková cena, ktorú za svoj úspech zaplatí, bude (možno až príliš) vysoká.




LEN RIEKA TEČIE
[RECENZIA ]
MAXXXINE
[RECENZIA ]
MOTORKÁRI
[RECENZIA ]
KAVEJ
[RECENZIA ]
TWISTERS
[RECENZIA ]
ZLÝ HEREC
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 62809
02 |
návšt. 19091
03 |
návšt. 15757
04 |
návšt. 3371
05 |
návšt. 2062
06 |
návšt. 1827
07 |
návšt. 1545
08 |
návšt. 1127
09 |
návšt. 1276
10 |
návšt. 996
REBRÍČEK US
01 |
$81,0 mil.
02 |
$24,0 mil.
03 |
$13,0 mil.
04 |
$12,0 mil.
05 |
$6,1 mil.
06 |
$3,3 mil.
07 |
$2,7 mil.
08 |
$1,1 mil.
09 |
$0,819 mil.
10 |
$0,701 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.