Televízny výber - Airport, Il était une forêt, Kladivo na čarodejnice, Happy End

Filmové spracovanie knihy Arthura Haileyho neodporúčame pozerať pred odletom na dovolenku. Hlavnou zápletkou sú ...

pridal Lukáš Šútor 15.12.2022 o 12:31
Televízny výber - Airport, Il était une forêt, Kladivo na čarodejnice, Happy End


Štvrtok, 15.12.

Letisko (Airport, USA, 1970, Henry Hathaway, George Seaton), Nova Cinema, 15:45
Filmové spracovanie knihy Arthura Haileyho neodporúčame pozerať pred odletom na dovolenku. Hlavnou zápletkou sú totiž problémy s počasím a neskôr aj počas samotného letu. Hviezdne obsadená snímka hovorí o riaditeľovi letiska, Melovi, ktorý musí riešiť problémy so snehovou búrkou nad letiskom. Neskôr už ale cestuje, spoločne so svojou milenkou, letuškou Gwen do Ríma. Krátko pred odletom sa dozvie, že Gwen je tehotná. Ich let je navyše ohrozený, na palube sa totiž nachádza samovrah s bombou.

Nepriateľ pred bránami (Enemy at the Gates, USA, Nemecko, Veľká Británia, Írsko, Francúzsko, 2001, Jean-Jacques Annaud), Dajto, 20:30
Historický veľkofilm sa vracia do filmovo stále nevyčerpaného obdobia druhej svetovej vojny. V centre záujmu je bitka o Stalingrad, pri ktorej si boli obe strany vedomé, že práve tam sa rozhodne o ich osude a aj o finálnom výsledku zdrvujúceho konfliktu. Príbeh o strete ruského ostreľovača Zajceva a nemeckého majora Koniga je inšpirovaný rovnomennou knihou historika Williama Craiga. Režisér Jean-Jacques Annaud je veľkolepými filmami známy, režíroval aj Meno ruže, Sedem rokov v Tibete alebo Milenca.

U mě dobrý (Česko, 2008, Jan Hřebejk), ČT 1, 21:35
Prekvapivo svieži kúsok od autora klasických „hřejivých komedií“ z čias socializmu Jana Hřebejka, je na tunajšie pomery perfektne zvládnutým heist filmom tak trochu v štýle snímok Guya Ritchieho. Ocitáme sa medzi partiou kamarátov v záhradkárskej kolónii na Libeňskom ostrove počiatkom divokých deväťdesiatych rokov. Jeden z nich bol okradnutý a tak sa táto podarená partia lúzrov rozhodne previesť jeden premyslený podraz. Uvidíte Boleslava Polívku, Jiřího Schmitzera alebo Miroslava Vladyku.

Televízny výber - Airport, Il était une forêt, Kladivo na čarodejnice, Happy End


Piatok, 16.12.

Bol raz jeden les (Il était une forêt, Francúzsko, 2013, Luc Jacquet), Dvojka, 14:40
Dokumentárny film Luca Jacqueta, skúseného francúzskeho autora enviromentálnych filmov a špičkového fotografa, rozpráva príbeh staručkého dažďového pralesa prostredníctvom pozorovacích dokumentárnych techník. Stredobodom filmu je les ako taký, vidíme ho rásť, rozvíjať sa a vytvárať. Jacquet je štylisticky i tematicky podobným autorom ako legendárny Brit David Attenborough, Jaquetovov štýl je trochu pomalší a meditatívnejší.

Smích se lepí na paty (Československo, 1986, Hynek Bočan), CS Film, 20:00
Veľmi zaujímavá a pomerne melancholická komédia režiséra Bočana. Centrálnou postavou rozprávania je dobrácky, nekomplikovaný, introvertný a naivný muž Joska, ktorý sa pokúša schovať pred komplikovaným svetom na svojej osamotenej chalupe. Ale nedarí sa to a do života hlavnej postavy stále presakujú zaujímavé udalosti, vrátane lásky. Ako sa s tým všetkým svojský Joska vysporiada? Vynikajúci herecký výkon podáva v roli Josku Vlastimil Brodský.

Světáci (Československo, 1969, Zdeněk Podskalský), ČT 2, 22:35
Jednu z najobľúbenejších československých komédií nakrútil v roku 1964 Zdeněk Podskalský. Úsmevný príbeh o predstieraní nám predstavuje trojicu robotníkov v podaní Jiřího Sováka, Vlastimila Brodského a Jana Libníčka, ktorí by si chceli užiť trochu tej pražskej zábavy. Zoznamujú sa s trojicou jednoduchších žien v podaní Jiřiny Jiráskovej, Jiřiny Bohdalovej a Ivy Janžurovej. Problém je, že pri pravidelných stretávkach v nóbl podnikoch všetci protagonisti predstierajú, že sú vzdelaní a inteligentní.

Televízny výber - Airport, Il était une forêt, Kladivo na čarodejnice, Happy End


Sobota, 17.12.

Kladivo na čarodejnice (Československo, 1969, Otakar Vávra), CSFilm, 20:35
Inkvizítor prichádza do malého mesta, aby vyriešil priestupok žobráčky. V procese chce dosiahnuť priznanie všetkých obžalovaných. Neváha pri tom obetovať nevinných a robiť všetko pre to, aby našiel to, čo hľadá. Film vznikol podľa rovnomenného románu Václava Kaplického, čerpá však aj zo skutočných záznamov z procesov z čarodejnicami. Hoci sa jedná o jedinečnú tému v dejinách československého filmu, Vávra spoločne s Ester Krumbachovou, ktorí scenár napísali, sa postarali o to, aby bola vo filme jasne viditeľne analógia s politickými procesmi 50. tých rokov.

Adela ešte nevečerala (Československo, 1977, Oldřich Lipský), ČT1, 21:50
Do Prahy prichádza svetovo známy detektív Nick Carter. Jeho úlohou je nájsť ukradnutého psa. Zo zločinu začne rýchlo podozrievať šialeného botanika von Kratzmara. Ten predstavuje slušného protivníka, Carter je však nebojácny a neohrozený hrdina. V hlavnej úlohe sa v jednej zo svojich životných rolí objavil Michal Dočolomanský, po jeho boku uvidíte aj legendy českej kinematografie ako Miloš Kopecký či Rudolf Hrušinský.

Prázdniny v Ríme (Roman Holiday, USA, 1953, William Wyler), ČT 2, 21:55
Prázdniny v Ríme patria medzi najlepšie romantické komédie, aké kedy vznikli. Netradičný príbeh zbližovania mladej princeznej a cynického amerického novinára behom jedného slnečného dňa prináša uveriteľnú romantiku, krásne zábery rímskych pamiatok a skutočne dojímavé finále, na hony vzdialené od presladených happyendov. Nesmrteľný šarm si snímka udržuje najmä vďaka obsadeniu, princeznú stvárnila Audrey Hepburn a novinára túžiaceho po jej civilných fotkách zase Gregory Peck.

Televízny výber - Airport, Il était une forêt, Kladivo na čarodejnice, Happy End


Nedeľa, 18.12.

Za hrsť dolárov (Taliansko, Španielsko, Nemecko, 1964, Sergio Leone), ČT 2, 20:00
Jeden z najlegendárnejších spaghetti westernov si vypožičal zápletku zo samurajského filmu Telesná stráž Akiry Kurosawy. Leone vymenil Mifuneho za Eastwooda a spletitú zápletku pre euro- americké publikum trochu sprehľadnil. Tajomný cudzinec prichádza do mesta, kde si to medzi sebou rozdávajú už dlhšiu dobu dva zločinecké gangy a muž sa rozhodne, že bude robiť pre oba a vyťaží z toho maximum. Nezabudnuteľná je hudba Ennia Morriconeho a rovnako vydarený je aj sequel Pre hrsť dolárov navyše.

Účtovník (The Accountant, USA, 2016, Gavin O´Connor), Markíza, 20:30
Kombinácia konšpiračného trileru a akčného filmu, kde si hlavnú úlohu zahral Ben Affleck. Ten si zahral matematického génia a zároveň účtovníka niekoľkých zločineckých organizácií Christiana Wollfa. Tým však ide po krku ministerstvo financií a logicky sa dostávajú aj na Wollfovu stopu. Nedávno sme získali informáciu, že by sa v látke mohlo pokračovať prostredníctvom televízneho seriálu. Okrem Afflecka uvidíte J. K. Simmonsa ako vedúceho vyšetrovateľa a Annu Kendrick.

Happy End (Československo, 1967, Oldřich Lipský), Dvojka, 22.25
Snímku si netreba zamieňať s Hanekeho drámou, v tomto prípade ide o celkom iný divácky zážitok. Komédia Oldřicha Lipského a Miloša Macourka je neobyčajným experimentom, ktorý v mnohých ohľadoch predbehol svoju dobu. Dej filmu je totiž vyrozprávaný odzadu. V hlavnej úlohe mäsiara a odsúdenca BeřichaFrydrycha exceluje Vladimír Menšík.

Televízny výber - Airport, Il était une forêt, Kladivo na čarodejnice, Happy End





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.