Benedict Cumberbatch sa vracia ako Doctor Strange

Vo filme „Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva“ od Marvel Studios MCU odomyká mnohovesmír a posúva jeho ...

pridal kinema 3.5.2022 o 17:45
Benedict Cumberbatch sa vracia ako Doctor Strange


Vo filme „Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva“ od Marvel Studios MCU odomyká mnohovesmír a posúva jeho hranice ďalej ako kedykoľvek predtým. Vydajte sa do neznáma s Doctorom Strangeom, ktorý s pomocou starých aj nových mystických spojencov prechádza mysľou a nebezpečnými alternatívnymi realitami mnohovesmíru, aby sa postavil novému tajomnému protivníkovi.

VITAJTE V MNOHOVESMÍRE

V júli 1963 sa Doctor Strange prvýkrát objavil v komikse od spoločnosti Marvel „Strange Tales“, číslo 110, v rukách umelca Steva Ditka a spisovateľa Stana Leeho. Trvalo 53 rokov, kým Majster mystických umení privítal superhrdinu v Marvel Cinematic Universe (MCU) vo filme z roku 2016 s príznačným názvom „Doctor Strange“.

Teraz prichádza „Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva“, ktorý posúva fantasy žáner na temnejšie miesto. Na úplnom začiatku cesty doktora Stephena Strangea k mystickým umeniam mu The Ancient One povedala: „Keby som ti mala všetko povedať, utiekol by si odtiaľto s krikom od hrôzy. V tom čase si nikto nedokázal predstaviť, aké prorocké boli jej slová, pretože o päť rokov neskôr Sam Raimi, majster teroru a čarodejník vzrušenia, prevzal kormidlo druhého dielu „Doctor Strange“.

Raimimu nie sú cudzie filmy o superhrdinoch. V roku 1990 režíroval a produkoval „Darkman“ a pôvodnú trilógiu „Spider-Man“. Čo ho teda privádza späť k žánru superhrdinov takmer o 15 rokov neskôr?

„Keď Kevin Feige oznámil, že chce do „Doctora Strangea“ vniesť trochu hororového prvku, bolo to pre mňa zaujímavé,“ vysvetľuje Raimi. „Horor a napätie boli pre mňa vždy zábavné aspekty filmovej tvorby. Jedným z dôvodov, prečo ma zaujíma Doctor Strange ako postava, je to, že je kúzelník. Keď som vyrastal, bol som kúzelníkom na detských oslavách a svadbách. Veľmi ma bavilo vytvárať ilúzie. Mimoriadne ma zaujíma superhrdina, ktorý je iluzionistom aj kúzelníkom.“

Tí, ktorí poznajú Raimiho filmy, budú vedieť, že používa filmárske nástroje na komický aj umelecký efekt a nebojí sa posunúť hranice toho, čo sa očakáva, že diváci príjmu, tam, kam sa len málo režisérov odváži ísť. To, ako dlhoročný a oddaný fanúšik komiksov Raimi používa kameru, je silne ovplyvnené týmto médiom – jeho typickými extrémnymi zábermi zblízka, naklonenými uhlami, rýchlymi strihmi, napodobňovaním komiksov.

Koproducent Richie Palmer odhaľuje, čo čaká Doctora Strangea v rukách Sama Raimiho: „Vždy sme chceli nakrútiť tento najstrašnejší, najstrašidelnejší a najvzrušujúcejší film od Marvel Studios. Rozhodne sme chceli tento sľub splniť a Sam Raimi je majstrom hrôzy. On je určite ten, kto to mal robiť. Len sme netušili, aké šialené to bude!“

Raimi naznačuje, čo príde, a čo ponúka: „Prvý film o Doctorovi Strangeovi skutočne otvoril ľuďom myslenie a vo filme „Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva“ ho posunieme ďalej. Tento film nás vezme na cestu cez rôzne reality v mnohovesmíre.“

Raimiho mnohovesmír hovorí o nekonečných paralelných vesmíroch, v každom vesmíre sa nachádza všetko, čo už existuje, ale v inej realite. Predstavte si, že veľa rôznych verzií seba samého žijete v rôznych verziách reality, ktorú poznáte. Vediete rôzne životy s odlišnými výsledkami ako ten, ktorý žijete. To je mnohovesmír.

Teraz, s predstavením Ameriky Chavezovej, ktorá má moc prenikať do rôznych vesmírov, sa tieto možnosti desaťnásobne zvýšili, čo dáva filmovým tvorcom pas na objavovanie mnohovesmíru spôsobom, ktorý MCU ešte nikdy predtým nevymyslel. S touto silou prichádzajú všetky druhy príležitostí.

„V minulých filmoch od Marvelu sme už naznačili myšlienku mnohovesmíru. Myšlienku, že v rámci mnohovesmíru existuje každá možná verzia nášho sveta,“ hovorí výkonný producent Eric Hauserman Carroll. V “Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva” nám to Stephen Strange otvorí."

Obsadenie postáv

Benedict Cumberbatch sa vracia ako Doctor Strange, ktorého nové dobrodružstvo v mnohovesmíre zavedie aj na cestu sebapoznania. Ako vysvetľuje Cumberbatch: „Strange prostredníctvom svojich skúseností v mnohovesmíre a rôznych jeho verziách vidí, koľko vzorcov správania v sebe nesie. Je to akýsi odtlačok, identifikácia toho, kto je Doctor Stephen Strange v akomkoľvek vesmíre a aké sú nebezpečenstvá tejto postavy. Bude hrdinom svojho nepriateľa alebo nepriateľom svojho hrdinu? Kto je náš Doctor Strange v mnohovesmíre? Doslova naráža na verzie seba, aby na to prišiel."

Elizabeth Olsenová stvárňuje Wandu od roku 2014, keď sa prvýkrát objavila vo filme „Captain America: The Winter Soldier“. Skutočnosť, že Wanda pokračovala v hlavnej úlohe svojej vlastnej streamovacej série a bola pokračujúcou postavou v MCU, je dôkazom Olsenovej vlastných pozoruhodných schopností poľudštiť mocnú čarodejnicu komiksového hrdinu a poskytnúť jej zložité vrstvy, ktoré môže globálne publikum spojiť a pomôcť mu vcítiť sa do nich.

Pre Olsenovú bola šanca vrátiť sa k postave a preskúmať ju úplnejšie „neuveriteľná príležitosť“. „Podľa mňa nie je práve najzábavnejšie hrať sa vždy na hrdinu príbehu, v ktorom sa nerobí nič zlé,“ hovorí Olsenová. "Nezdá sa mi to zaujímavé. Myslím, že dôvod, prečo som si Wandu od začiatku naozaj užívala, je ten, že má veľmi jasno vo svojom presvedčení. Jednoducho sa nezhoduje s ostatnými, a to je v poriadku. Bude mať svoje vlastné uvedomenie a prizná, keď urobí chyby.“

Ameriku Chavezovú privádza na plátno 16-ročná Xochitl Gomezová. Mladá herečka zažila svoj prvý veľký prelom v roku 2019, keď bola obsadená ako Dawn Schaferová v tínedžerskom seriáli „The Baby-Sitters Club“. Jej výkon v 1. sezóne viedol k tomu, že sa objavila vo Variety's Power of Young Hollywood: Up Next 2020 actors.

Gomezová má pocit, že umiestniť Ameriku do filmu Doctor Strange funguje ako dokonalý úvod pre postavu v MCU. „Páčilo sa mi, ako dali Ameriku do filmu „Doctor Strange“, pretože má úžasnú schopnosť cestovať po mnohovesmíre,“ hovorí Gomezová. "Nepripadá mi to nútené. Proste to funguje. Som taká šťastná, že sa scenáristom podarilo dokonale zapracovať Amerikin príbeh do deja. A páči sa mi, aká je mladá, pretože sme to ešte nevideli. Je to, akoby sme si túto kombináciu nevybrali, ale funguje to tak dobre. Myslím, že sa to ľuďom bude naozaj páčiť."

Benedict Cumberbatch sa vracia ako Doctor Strange

Benedict Wong je nadšený, že môže priviesť Wonga späť a preskúmať ho teraz, keď je Najvyšším kúzelníkom. "Netušil som, že sa to stane Wongovi," hovorí herec. „Začal ako knihovník, čítal všetky druhy kníh o mystickom umení. A teraz, keď zdvihol rukavicu, aby sa stal Najvyšším kúzelníkom, je tu taká veľká zodpovednosť, pokiaľ ide o to, ako učiť svojich študentov. Fascinuje ma, keď vidím, kam sa s tým vlastne dostaneme ďalej."

Pre Chiwetela Ejiofora bolo opakovanie Morda vzrušujúcou vyhliadkou. „Táto postava mi veľmi chýbala,“ priznáva, „a tak už len vedomie, že začneme naberať otáčky a rozprávať ďalšiu časť tohto príbehu, bolo úžasné. Bol som z toho veľmi nadšený a bol som nadšený aj zo Sama Raimiho. Myslel som si, že to znelo neuveriteľne, so všetkými tými rôznymi vesmírmi, do ktorých vstupujú, a s dynamikou Strangea a Morda. Miloval som to všetko. Takže som bol naozaj nadšený, že som si obul tie topánky znova a vrátil sa do toho.“

Rachel McAdamsová bola rovnako šťastná, že priviedla Christine, bývalý plameň Doctora Strangea, späť na obrazovku. „Je to taký dar, že sa môžete vrátiť k rovnakej postave, najmä keď to nevyhnutne neočakávate,“ hovorí McAdamsová. „Je to ako opätovné stretnutie so starým priateľom alebo niečo také. A opäť sa vám o nej bude snívať. Položiť postavu na poličku a myslieť si, že už nikdy nezmizne, je vždy trochu horkosladká vec. Takže bolo skvelé myslieť si, že tieto postavy ostanú počas tohto obdobia nažive a že sa môžu kedykoľvek znovu objaviť. Je v tom len nekonečná možnosť."

Herecké obsadenie dopĺňa Michael Stühlbarg, ktorý opäť hrá bývalého kolegu Doctora Strangea, Dr. Nica Westa; Adam Hugill, ktorý hrá Rintrah; a Sheila Atim, hrajúca Sáru.

Benedict Cumberbatch sa vracia ako Doctor Strange

MNOHOVESMÍR ČAKÁ…

Keď fanúšikovia sedia v kine a pozerajú film „Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva“ od Marvel Studios, mali by sa chytiť svojich sedadiel, pretože sa chystajú začať ohromujúcu a vzrušujúcu jazdu vesmírom, plnú neuveriteľných vizuálov. Úžazná, nikdy predtým nevídaná akcia... bez nedostatku strachu.

Benedict Cumberbatch hovorí, že klipy, ktoré už ľudia videli v upútavkách, sú „skvelé“ a hovoria o celkovom vzhľade a pocite z filmu a jeho mimoriadnych vizuálnych efektoch. „Máte tu cesty cez mnoho rôznych vesmírov v niekoľkých sekvenciách, o ktorých si myslím, že budú skutočne ohromujúce,“ dodáva. „V stávke je to reálne. Existuje pozemské nebezpečenstvo. Takže sa to veľmi krásne spája.“

Režisér Sam Raimi však hovorí o jednej veci, ktorá núti ľudí vracať sa do Marvel Cinematic Universe: „Fanúšikov Marvel Cinematic Universe zaujímajú postavy. Kto sú oni? Čím sa mohli stať? Urobili správne rozhodnutia? Dokonca aj v „Avengers: Endgame“ boli urobené rozhodnutia, ktoré niektoré postavy v našom filme ľutujú. Vidia dôsledky toho v tomto filme, ktorý je naozaj zaujímavý. Pokračovanie príbehov Marvel Studios môže byť skutočne bohaté a my ho môžeme preskúmať v „Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva“.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.