Portrét muža, ktorý zmenil svet príde budúci týždeň do našich kín

Deväťdesiatročný Michail Gorbačov žije v skromnom dome na okraji Moskvy, kde čaká na prijatie do panteonu najvýznamnejších...

pridal kinema 26.10.2021 o 22:02
Portrét muža, ktorý zmenil svet príde budúci týždeň do našich kín


„Raz bude mať Michail Gorbačov pomníky po celom svete. Niekde už čoskoro, inde – napríklad v Rusku bude trvať ešte mnoho rokov, než ľudia pochopia skutočný význam toho, čím sa tento muž zapísal do dejín. Ja som však chcel za chladným mramorom či bronzom ukázať človeka, ktorý úplne sám dospel k odhodlaniu zmeniť svet k lepšiemu. Práve to bolo dôvodom, prečo sme sa ujali neľahkej úlohy prehovoriť deväťdesiatročného, unaveného muža, aby nás vpustil do svojho sveta – sveta osamelosti, frustrácie, ale aj radosti zo slobody,“  hovorí režisér dokumentárneho filmu Gorbačov. Raj Vitalij Manskij.

Film v predpremiére uvedie Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava, 28.10. v súťažnej sekcii Svědectví. V našich kinách ho v distribúcii spoločnosti Filmtopia uvidia diváci od 4. novembra.

Deväťdesiatročný Michail Gorbačov žije v skromnom dome na okraji Moskvy, kde čaká na prijatie do panteonu najvýznamnejších osobností 20. storočia. Aspoň v Rusku, je stále vnímaný ako kontroverzná postava. Súd nad Gorbačovom vynesú dejiny, vo filme však starý muž predkladá svoju vlastnú konečnú výpoveď, v ktorej s melanchóliou i humorom bilancuje svoj život a kariéru. Vnútorne vitálny Gorbačov s podlomeným zdravím, ktoré mu, ako hovorí ovplyvňujú zmeny počasia, recituje Puškina a Jesenina, spieva ukrajinské piesne, spomína na svoju ženu Raisu a na otázku, či sa cíti slobodne, odpovedá áno. Kedysi najmocnejší muž planéty však trpí samotou.

Film Vitalija Manského je aktuálnym a intímnym portrétom muža, ktorý svojimi rozhodnutiami zmenil svet. Počas krátkeho obdobia, keď bol Michail Gorbačov pri moci (1985-1991), nastal rozpad veľkej sovietskej ríše. Gorbačov bol architektom „Glasnosti“ a „Perestrojky“ – politických krokov, ktoré dali obyvateľom zeme, prezívanej americkým prezidentom Ronaldom Reaganom „Ríša zla“, šancu žiť slobodne.

Michail Gorbačov zrútil Berlínsky múr. Za jeho vlády ale tiež nastal výbuch reaktora v jadrovej elektrárni v Černobyle. Zomrelo veľa občanov pobaltských republík usilujúcich o nezávislosť, sovietska armáda potlačila nespokojnosť v Tbilisi aj pokojné demonštrácie v Baku. Rozpad Sovietskeho zväz mu neodpustilo mnoho jeho krajanov. S týmto bremenom minulosti dožíva osamelý muž svoje posledné roky v dome, ktorý dostal od štátu na dožitie a kam ako jedného z mála hostí vpustil režiséra Vitalija Manského. Gorbačov. Raj je možno jednou z posledných, ak nie poslednou výpoveďou muža, ktorý sa sám rozhodol, konal a zmenil svet.

Vitalij Manskij (1963, Lvov, Ukrajina)

Je autorom viac než tridsiatich filmov. Filmy Vitalija Manského boli uvedené na viac než päť sto medzinárodných filmových festivaloch, napr. v Cannes, Locarne, San Sebastiane, Rotterdame, Karlových Varoch, Berlíne, Amsterodame, Moskve, Oberhausene, San Franciscu, Nyone, Mníchove, Toronte, Montreale, Turíne, Krakove, Rio de Janeiru, Lisabone a na mnohých ďalších. Obdržal viac než 100 ocenení na festivaloch vrátane dvoch cien za najlepší dokumentárny film na MFF v Karlových Varoch, Striebornú holubicu z DOK Leipzig, ceny za najlepšiu réžiu a zvláštnu cenu poroty na MFF  v Tallinne a Grand Prix na festivaloch vo Varšave,  Jihlave,  Štokholme, Trieste, Budapešti a ďalších. Jeho film Svedkovia Putinovi (2018) bol nominovaný na cenu Európskej filmovej akadémie v kategórii najlepší dokumentárny film. Filmy Vitalija Manského uviedli popredné televízne stanice takmer všetkých európskych krajín a vysielané boli aj v Japonsku, Austrálii, Číne, Kanade a ďalších.

Vitalij Manskij je členom americkej Akadémie filmového umenia a vied (Oscar®), ruskej filmovej akadémie „NIKA“, Ukrajinskej filmovej akadémie a ruskej televíznej akadémie „TEFI“. Je zakladateľom a prezidentom festivalu autorského dokumentárneho filmu Artdokfest, ktorý sa koná v lotyšskej Rige a tiež v Moskve.  Od r. 2014 žije Vitalij Manskij v Lotyšsku. Mnohé ocenenia získali filmy, na ktorých sa podieľal ako producent -  Zvláštnu cenu poroty na festivale IDFA v r. 2006, Grand Prix na Cinéma du Réel, Striebornú holubicu na DOK Leipzig, a ďalšie. Od r. 1996 sa venuje projektu, ktorého cieľom je vytvoriť obsiahly archív súkromných amatérskych filmov nakrútených v bývalom Sovietskom zväze od tridsiatych až po deväťdesiate roky. Tento, v Rusku unikátny archív amatérskych filmov vydáva jedinečné svedectvo o súkromnom živote sovietskej spoločnosti.

Koproducentom filmu je Hypermarket Film - Vit Klusák a Filip Remunda.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.