Čiary, dokument o Bratislave uvedie v svetovej premiére MFDF Ji.hlava

Vznikal päť rokov. Čiernobiely debut mladej slovenskej dokumentaristky Barbory Sliepkovej s názvom Čiary možno označiť ...

pridal kinema 13.10.2021 o 20:20
Čiary, dokument o Bratislave uvedie v svetovej premiére MFDF Ji.hlava


Vznikal päť rokov. Čiernobiely debut mladej slovenskej dokumentaristky Barbory Sliepkovej s názvom Čiary možno označiť aj ako dokumentárnu esej. Inšpirovaná urbánnymi symfóniami a konceptuálnou fotografiou skúma verejný priestor a život v Bratislave, ako ju poznáme dnes. V svetovej premiére bude koncom októbra uvedená na 25. ročníku najväčšieho stredo a východoeurópskeho festivalu dokumentárnych filmov MFDF Ji.hlava. Festivaloví selektori sa rozhodli zaradiť film do hlavnej súťaže.

Čiary z portfólia produkčnej spoločnosti Hitchhiker Cinema boli nedávno s veľkým úspechom prezentované na festivale Biela noc v Bratislave a Košiciach, kde bolo možné vidieť krátke ochutnávky z filmu v spojení so svetelno-zvukovou inštáláciou. Svojich prvých divákov si hotový film nájde práve na Ji.hlave a do slovenských kín ho 11. novembra uvedie distribučná spoločnosť Film Expanded.

„Takto si predstavujem mesto na mesiaci,” znie logline k filmu Čiary. Dokumentárna esej v štýle urbánnych symfónií o súčasnej Bratislave. Prostredníctvom mikropríbehov a pozorovaní zaznamenáva jedinečnú atmosféru mesta v procese premeny na európsku metropolu. „Vždy som obdivovala legendárne mestské symfónie. Tieto nadčasové diela sa stali inšpiráciou aj pre môj celovečerný debut. Bratislavu, v ktorej som sa narodila a kde žijem, vnímam ako miesto hrubých čiar medzi verejným a súkromným, dnešným a minulým. Vo filme si všímam každodennosť, rytmus, atmosféru mesta cez obyčajné príbehy ľudí a tiež vlastnú pozíciu v meste. Nejde o investigatívu, ktorá by hovorila o konkrétnych aktéroch premeny Bratislavy, no hovoríme skôr o pocite zo života v postsocialistickom meste. O rytme dní, o potení sa uprostred betónu, či hľadaní lásky v prostredí plnom rôznych bariér. Divák má možnosť zamyslieť sa nad vlastným okolím, hľadať a identifikovať čiary vo svojej blízkosti,” vyjadrila sa režisérka Barbora Sliepková, ktorá patrí k nastupujúcej generácii mladých slovenských dokumentaristiek.

Filmom Čiary Sliepková na jednej strane prináša do slovenského i medzinárodného prostredia svojbytnú estetiku, zároveň však svojou režijnou citlivosťou a nadväzuje na odkaz starých majstrov. „Jihlavský festival navštevujem pravidelne, odkedy ma začal zaujímať film. Do veľkej miery formoval môj vkus, každú jeseň som si naň chodila po dávku inšpirácie do ďalšieho semestra na VŠMU. Keby mi vtedy niekto povedal, že si o pár rokov nájdem svoje meno vo festivalovom programe, neverila by som mu. Veľmi si to vážim a vnímam to ako obrovské ohodnotenie našej práce,” dodala Sliepková k výberu jej debutu do hlavnej súťaže MFDF Ji.hlava.

Barbora Sliepková do povedomia vstúpila svojím krátkym filmom O sestre (2016), ktorý zarezonoval na viacerých festivaloch a stal sa najlepším krátkym filmom bratislavského MFF Febiobest 2017. Kľúčová sekcia MFDF Ji.hlava Opus Bonum vyberá každoročne pozoruhodný dokumentárny film roka z rôznorodej kolekcie reprezentujúcej nové trendy v svetovej dokumentaristike.

Mladý film, svieža estetika

„Vo filme Čiary Bratislavu vidíme inak - cez mikropríbehy jej obyvateľov a priestor, v ktorom sa pohybujú. Máme možnosť vnímať krehké rozhranie starého pomalého sveta s dedičstvom svojich obskúrnych nánosov a dynamického rastu sebavedomej metropole. Dívame sa na nové mesto. Čo to s nami spraví, to je výzva,” popisuje tému a uhrančivú atmosféru filmu producentka Barbara Janišová Feglová, šéfka Hitchhiker Cinema. „Do Jihlavy chodím pravidelne a s láskou, je to nesmierne inšpiratívne miesto, ktoré ma vždy suverénne katapultovalo mimo moju konformnú zónu, či už išlo o premiéru Diery v hlave alebo účasť na Emerging Producers. Výber Čiar do súťaže Opus Bonum je pre náš film obrovská pocta a posvätný iniciačný akt, kedy film po rokoch práce uvidia prví diváci a filmoví profesionáli,” doplnila Feglová k výberu Čiar. Barbara Janišová Feglová je jedna z mála slovenských producentiek venujúcich sa do takej vysokej miery práve mladej tvorbe, prvým či druhým filmom nových talentov. Feglová stojí za televíznymi sériami Prvá, Slovenské kino, Biele vrany a hrdinovia medzi nami, oceňovanou Dierou v hlave či novšími debutmi Zlatá zem a Komúna.

„Čiary v hlavnej súťaži MFDF Ji.hlava sú pre nás tou najlepšou správou. Ji.hlavskému festivalu pod hlavičkou Film Expanded budúci rok zorganizujeme už v poradí tretie bratislavské Ozveny patriace rozsahom programu k tým najväčším. O to radšej sme, že naša distribučná novinka Čiary bude poprvýkrát uvedená práve na 25. ročníku nášho najobľúbenejšieho festivalu,” vyjadril sa kreatívny riaditeľ Film Expanded a organizátor slovenských Ozvien Ji.hlavy Matej Sotník. „Našou túžbou je prezentovať remeselne výborný autorský film, ktorý reflektuje témy rezonujúce v širšej spoločnosti. Snímka Čiary je pokračovateľom trendu debutov výrazných ženských filmových autoriek, ktoré prinášame slovenskému publiku,” doplnil strategický riaditeľ Film Expanded Adam Straka. Ochutnávku filmu Čiary mohli slovenskí diváci zažiť v rámci uvedenia rovnomenného multimediálneho diela na motívy filmu na Bielej noci v Bratislave a Košiciach. Do širokej slovenskej distribúcie vstúpi film 11. novembra.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.