Aj vo svojej štvrtej sérii je Príbeh služobníčky, stále aktuálny

Na HBO je dostupná už aj štvrtá séria obľúbenej dystopickej šou The Handmaid's Tale/Príbeh služobníčky...

pridal Tatiana Rusnáková 5.5.2021 o 18:36
Aj vo svojej štvrtej sérii je Príbeh služobníčky, stále aktuálny


Na HBO je dostupná už aj štvrtá séria obľúbenej dystopickej šou The Handmaid's Tale / Príbeh služobníčky. Príbehovo sa začína tam, kde skončila tretia – June sa vydáva na cestu pomstu, keď sa chce odplatiť za všetko, o čo kvôli Gileadu prišla. Sezóna ma zatiaľ zmiešané kritiky, kým niektorí tvorcu šou Brucea Millera chvália za aktuálnosť a alegóriu na súčasnú klímu americkej spoločnosti, iní tvrdia, že šou stratila svoje momentum. Kritiky na program zatiaľ dokopy dávajú 58 percent, prinášame Vám aj výber z nich.

Paste Magazine (81 %)                                                                                                           

Túto sezónu sa June nahnevala. Ohrozuje oveľa viac ľudí aby dokázala svoje argumenty, na dosah má aj niekoľkých členov elity Gileadu. Kypí hnevom a má na to plné právo. Stále reprezentuje náš aktuálny svet plný žien, ktoré sú unavené z večných útokov a manipulácie, bolesti a násilia. Jej boj slovami alebo skutkami tak má aj katarznú funkciu. Ale jej hnev a odhodlanie povýšiť krviprelievanie nad dobre premysleným plánom úteku z nej nerobí vzor; len to posilňuje myšlienku, že Gilead sa zakorenil hlboko v duši niekoho, kto bol kedysi len obyčajnou ženou, matkou, priateľkou a knižnou editorkou.

Vulture (80 %)                                                                                                                  

Vďaka bohu prináša štvrtá séria konečne nejaké momentum a pohyb vpred. Toto je najlepšia séria od konca prvej.

IndieWire (75 %)                                                                                                           

Relevantnosť nebola nikdy pre seriál problémom. Nájdenie novej perspektívy na spomínanú relevantnosť je už ale iná téma. Napriek svojim očividným odkazom na aktuálne udalosti sa štvrtá séria zdá byť viac poháňaná príbehom, než kedykoľvek predtým. To by bolo fajn, keby bol Miller ochotný vzdať sa svojho pomalého rozprávania, aby sa tak šou mohla konečne prejaviť ako napínavý thriller. Udalosti tejto série vás možno vtiahnu do deja. Skôr sa vám ale budú zdať repetitívne a nelogické. Tretiu epizódu režírovala Elisabeth Moss, je klasickým hororom vybudovanom na pomaly sa odkrývajúcom zúfalstve, ukončené záverom, ktorý vyhodí všetok zmysel von oknom. Problémom nie je Mossovej pohľad – dokáže vytvoriť desivé koncepty. Od kamery až po výpravu ostáva Príbeh služobníčky uveriteľným, do reality June sa ľahko vžijete aj vďaka starostlivosti a jasným zámerom vloženým do každej scény.

CNN (70 %)                                                                                                                         

Napriek uspokojeniu, ktoré pramení z brilantnosti Mossovej, ako sa jej postava stáva asertívnou, zatiaľ čo hrdo nosí svoje jazvy, emocionálne aj iné – pôsobí séria akoby pokračovala v príbehu viac pre komerčné účely než pre tie kreatívne.

Entertainment Weekly (58 %)                                                                                                 

Je obohacujúce, keď postavy artikulujú frustrácie, ktoré mnohí diváci pociťujú pri sledovaní seriálu. Kvalita Príbehu služobníčky netrpí, lebo sa zmenila politická klíma v USA; ženy naďalej bojujú o autonómiu nad vlastným telom. Trpí, pretože Miller a ostatní sa tak hlboko ponorili do atmosféry mizérie, že si pomýlili bežnú brutalitu a brutálnu pravdu. Revolúcie trvajú nejaký čas, potrebujú sa však aj vyvíjať. Príbeh služobníčky je zaseknutý v štádiu krízy.

The Hollywood Reporter (50 %)                                                                                          

Príbeh sa v tejto sérii dostáva do bodu, kde ho asi väčšina fanúšikov a postáv chcela mať. Ten ale prichádza po sérii únavných epizód, v ktorých nemá ani jedno miesto či situácia, priestor sa nadýchnuť, po sérii naratívnych opakovaní tak nudných, že stratíte vieru v kapacitu seriálu zaujať vás hoc čo len na chvíľočku.

Salon (40 %)                                                                                                                             

Pri sústredení všetkého spotlightu na Moss a June sa hatí všetok mocný potenciál v témach, ktoré mohli byť vykreslené oveľa lepšie. Séria nás nedokáže prinútiť zaujímať sa o nápovedy, ktoré nám sama nadhadzuje. Nevieme, kam príbeh smeruje, jedinou reakciou na súženie June je tak nekonečné zívanie.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.