Máj patrí na TV Spektrum legende menom David Attenborough

Vyrastal v univerzitnom kampuse, mohol sa stať učiteľom, dva roky strávil v armáde, nakoniec ale nastúpil ...

pridal kinema 3.5.2021 o 23:55
Máj patrí na TV Spektrum legende menom David Attenborough


Vyrastal v univerzitnom kampuse, mohol sa stať učiteľom, dva roky strávil v armáde, nakoniec ale nastúpil do BBC. Za 70 rokov svojej kariéry spoznal David Attenborough všetky kúty Zeme. 8. mája oslávi 95. narodeniny a na TV Spektrum je celý mesiac venovaný dokumentom o prírode a máte možnosť vidieť Attenboroughove najväčšie dokumenty.

Miliónom divákov pred televíznymi prijímačmi David Attenborough sprostredkoval v dokumentárnych seriáloch, ako bola Zázračná planéta alebo Modrá planéta, vyvádzanie tučniakov v Antarktíde alebo krutý boj o prežitie v Národnom parku Serengeti. Pripomeňme si, čím všetkým nás ohromuje.

- Narodil sa v rovnakom roku ako anglická kráľovná Alžběta II. A práve táto kráľovná ho v roku 1985 pasovala na rytiera. Môžete ho teda oslovovať Sir.

- Attenborough vyštudoval geológiu, zoológiu a neskôr aj sociálnu antropológiu, ale má ďalších 32 čestných titulov, viac než ktokoľvek iný. Žiadny neodmietol.

- Je považovaný za jedného z najscestovanejších ľudí v histórii. Len počas natáčania seriálu Život vtákov z roku 1998 letecky precestoval 256 000 míľ. Navštívil všetky kontinenty sveta a v roku 2009, vo veku 83 rokov, sa dostal aj na severný pól.

- Aj keď natočil deväť seriálov o živote na planéte Zem, nepočíta sa medzi milovníkov zvierat. Sám hovorí, že je nimi skôr fascinovaný. Ako prvý mu vyrazil dych mlok, ktorého objavil v ôsmich rokoch v rybníku v Leicestri. Kedysi adoptoval ježka počas natáčania v záchrannej stanici. A predsa len jedno zviera naozaj neznáša, a to potkany.

- Je po ňom pomenovaných najmenej jedenásť rastlín a zvierat: vyhynuté dinosaury, flóra aj stromy, dokonca krevety, pavúky, chrobáky a motýle (ako napríklad uptychia attenboroughi) a mäsožravé rastliny (nepenthes attenboroughii).

- Sir David spolu s bratmi Richardom a Johnom vyrástli v kampuse Univerzity v Leicestri, otec Frederick Attenborough tu bol riaditeľom (1932-1951). Rodové meno nesie aj najvyššia budova kampusu. S univerzitou udržujú dodnes kontakt: David Attenborough obdržal v roku 1970 čestný doktorát a v roku 1997 otvoril Attenboroughské arborétum.

- Brat Richard bol hercom. Môžete si ho pamätať z Jurského parku, kde hral Johna Hammonda, riaditeľa parku, alebo z vianočnej komédie Zázrak v New Yorku (1994), kde sa stal Krisom Kringlom, teda Santa Clausom. Zomrel v roku 2014.

- Jeho meno nesie britská výskumná loď určená na službu v Antarktíde a Arktíde. O mene rozhodovala online verejnosť. Najväčšiu priazeň získal žartovný názov Boaty McBoatface (Loďák McLoďovič). Nakoniec ale ministerstvo pre vedu vybralo meno zo štvrtého miesta. Na prvú skúšobnú plavbu vyplávala RSS Sir David Attenborough októbra 2020. A meno Boaty McBoatfacenesie jedna z tamojších diaľkovo ovládaných miniponoriek.

- Aj keď David Attenborough vraj naozaj nerád píše e-maily, má účet na Instagrame s viac ako 6 miliónmi followers. Chce totiž hovoriť o klimatickej kríze a chce o nej hovoriť s mladými ľuďmi. „Je to ich svet, ich zajtrajšok.“

 

Ľadová ríša: 05.15-16; 22-23; 29-30; 10:10

Filmový štáb BBC pozýva divákov na špeciálnu expedíciu do polárnych krajov. Sprevádza ich do úchvatných kútov sveta, ktoré obyčajný smrteľník na vlastné oči nikdy v živote zrejme neuvidí. Seriál prinesie na naše televízne obrazovky v kvalite HD zamrznutú polárnu divočinu, ktorú možno v tejto podobe uvidíme naposledy. Globálne otepľovanie ju totiž nezvratným spôsobom mení a práve v tejto časti sveta ukazuje snáď najvýraznejšie, aké ničivé sily dokáže rozpútať. Pôvodný komentár k tomuto televíznemu cyklu číta jeden z najznámejších a najuznávanejších tvorcov dokumentárnych snímok o prírode, Sir David Attenborough.

David Attenborough: Afrika 06.05-06; 12-13; 19. 09:00

BBC nám vo svojom mimoriadne úspešnom seriáli predvádza Afriku tak, ako sme ju ešte nikdy nevideli. Vydáme sa na nádhernú cestu, spoznáme päť prekrásnych afrických regiónov a v nich nové príbehy, zvieracie druhy a miesta, ktoré pre nás doposiaľ boli úplne neznáme. Zúčastníme sa unikátnej expedície, ktorá nás zavedie do najextrémnejších častí tohto obrovského kontinentu, uvidíme úchvatnú divočinu a jej neuveriteľnú faunu a flóru. Precestujeme Afriku od krásneho a pokojného pohoria Atlas až po Mys Dobrej nádeje, od konžských džunglí až po rozbúrený Atlantický oceán. Uvidíme zábery horských hrebeňov a zasnežených pustatín, aké nikto nikdy predtým nenatočil. Celý ten nádherný svet nám seriál predvedie úplne novým spôsobom, budeme mať pocit, že sa so živočíšnou a rastlinnou ríšou Afriky stretávame tvárou v tvár. Neznáme miesta a správanie ich zvieracích obyvateľov budeme môcť sledovať z doposiaľ úplne nevídaného uhlu pohľadu.

Sedem svetov, jedna planéta: 06.05-06; 12-13; 19-20; 26. 10:05           

Pred mnohými miliónmi rokov roztrhali gigantické sily zemskú kôru a vzniklo sedem svetadielov; každý so svojou svojráznou, neopakovateľnou klímou, prírodným reliéfom a špecifickou faunou.

Tento seriál nám ukáže pravú tvár jednotlivých svetadielov, od pestrého raja Južnej Ameriky až po spaľujúcu horúčavu v Afrike, pričom sa dozvieme aj to, nakoľko sa dané prírodné podmienky podpísali na živote tamojších obyvateľov. Pred očami nám budú defilovať zarážajúce, prekvapivé príbehy a nádherná ríša všetkého živého. Týchto sedem svetov na jednej planéte nám ponúkne témy k vážnemu zamysleniu, zatiaľ čo precestujeme planétu, o ktorej sme si mysleli, že ju dobre poznáme.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.