Zoom, karanténa, humor a premárnená šanca - ďalší pohľad na Lockdown

Pandémia je stále v plnom prúde a na jej koniec ešte nevidíme. Filmári sa tejto téme zatiaľ venovali logicky viac ...

pridal Lukáš Slovák 3.3.2021 o 19:20
Zoom, karanténa, humor a premárnená šanca - ďalší pohľad na Lockdown


Pandémia je stále v plnom prúde a na jej koniec ešte nevidíme. Filmári sa tejto téme zatiaľ venovali logicky viac v dokumentárnej rovine (Coronation), hrané filmy sa o ňu skôr len obtreli (druhý Borat). Renomovaný režisér Doug Liman (Na hrane zajtrajška) a scenárista Steven Knight (Prísľuby z východu) si však spolu odbehli do HBO a pripravili jeden z prvých hraných filmov, ktoré sa jej venujú detailnejšie.

Blackout Lockdown predstavuje partnerov Paxtona a Lindu, ktorí sú zavretí počas pandémie vo svojom londýnskom dome a spoločnosť im robí maximálne zatúlaný jež na ich záhrade. Vzťah dvojice však počas karantény prechádza búrlivým obdobím a smeruje ku koncu. Spoločné súžitie má tak výrazné trecie plochy a obaja nevedia, čo presne robiť, aby si navzájom neliezli na nervy a prežili toto ťažké obdobie.

Liman nám ponúka výjavy z každodenného života. Konferenčné hovory, nákupy s odstupom dvoch metrov, konverzácie so susedmi cez okno a emocionálne zlo človeka k človeku, najviac práve v obchodoch. V tomto funguje Lockdown ako trefný a doslovný obraz reality života v karanténe. Dá sa s ním ľahko sympatizovať, najmä keď je sprevádzaný vtipnými momentmi s typicky suchým britským humorom.

V prvej polovici sa zaoberá najmä nedobrovoľným domácim väzením a eskaláciou napätia, ktoré viacerí veľmi dobre poznáme. Dusno štyroch stien a niekoľkých miestností s nemožnosťou plnohodnotnej socializácie dokáže rozžeraviť kontrolky aj flegmatikovi. Hlavne v prvej polovici ide skôr o vzťahový film, akých sa nám stále dostáva viacero (naposledy Malcolm&Marie).

Keď si však názov premietneme na samotné postavy Paxtona a Lindy, dostaneme aj podružný význam. Paxton je nesmierne sympatický chlapík so záľubou v klasickej hudbe a poézii, ale bez stabilnej kariéry, pretože má za sebou temnejšiu minulosť s jedným výrazným prešľapom. Naopak Linda kráča kariérnym rebríčkom výkonnej riaditeľky, aj keď by radšej rozvíjala svoje umelecké sklony.

Zoom, karanténa, humor a premárnená šanca - ďalší pohľad na Lockdown

Ich vzájomná odlišnosť je pre snímku obeživo a vytvára špecifickú auru končiaceho vzťahu so svetielkom nádeje. Obaja sú uväznení nielen v spoločnej domácnosti, ale aj vo svojich životoch a dumajú, čo by ich smerovanie mohlo zmeniť. A tu sa ozýva scenárista Knight.

V druhej polovici dvojhodinovej minutáže sa mení žánrový smer. Zo vzťahovky, prikrytej plášťom aktuálnej pandémie sa stáva tzv. „heist movie“. Ten síce hrá do karát postavám v ich honbe za zmenou, ale vytvára tak akoby ďalšiu rovinu s výrazným experimentovaním tvorcov.

Skvele rozbehnutá prvá polovica tak prenecháva priestor slabo gradovanej akcii. Hlavne v tejto časti mierne kríva tempo a zišlo by zopár scén a záberov odstrihnúť. Viacerých divákov táto zmena evidentne nahnevala a preto film v hodnoteniach nemá celosvetovo vysoké čísla.

Zoom, karanténa, humor a premárnená šanca - ďalší pohľad na Lockdown

Niekedy skrátka stačí jedna chybička, aby sa pokazil celý dojem. Lockdown však nie je tento prípad, pretože pozitívna z predošlého diania prežijú aj tieto scenáristické a strihové akrobacie. Herecky je utiahnutý na vysokej úrovni, najmä Anne Hathaway je famózna. Chiwetel Ejiofor hrá smoliara takisto so zápalom a získa si vaše sympatie. Potešia aj vedľajšie šteky dvoch Benov – Kingsleyho a Stillera.

V obrazovej rovine konferenčných hovorov cez Zoom či Skype dielo nie je úplne originálne (takmer dokonalosť v Pátraní). Lenže vzhľadom na nosnú tému a dôvody, prečo postavy riešia dôležité súkromné a pracovné veci práve týmto štýlom, je tým umocnený efekt neosobnosti a odlúčenia. Navyše vypadávanie zvuku a časté trhanie obrazu sú milé a autentické pripomienky reality. Scenár Stevena Knighta je pomerne dosť ukecaný, až sa zdá, že ide o dielko od Aarona Sorkina na sedatívach.

Najviac tak môže mrzieť premárnená šanca spojením akoby dvoch filmov do jedného, čím je oslabený každý z nich. Finálny dojem z experimentu Douga Limana je skôr pozitívny, aj keď časom isto prídu filmy s témou pandémie, ktoré budú hodnotnejšie a diváci sa s nimi vžijú viac. Lockdown je celkovo vydarený, aj keď v druhej polovici mierne neustriehnutý experiment o štúdii vzťahov v tomto náročnom období, ktoré dúfajme čoskoro skončí.

Hodnotenie: 7/10

 

Plusy:

+herecké výkony Anne Hathaway a Chiwetela Ejiofora
+vystihnutie bežného života v karanténe
+konferenčné hovory cez Zoom
+odľahčený humor


Mínusy:

-zmena žánru v druhej polovici a spojenie dvoch filmov do jedného
-slabý „heist movie“
-pachuť premárnenej šance





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.