Star wars - nová trilógia opäť ukázala, ako je ťažké zavďačiť sa všetkým

Star Wars majú pod Disneyho vedením veľký problém s fanúšikovskou základňou. Najmä s tou nespokojnou, ktorá je ...

pridal Peter Pavlík 20.12.2019 o 18:02
Star wars - nová trilógia opäť ukázala, ako je ťažké zavďačiť sa všetkým


Star Wars majú pod Disneyho vedením veľký problém s fanúšikovskou základňou. Najmä s tou nespokojnou, ktorá je hlasitejšia, než by sa patrilo. Epizóda VII im prišla príliš neinvenčnou stávkou na istotu a tá ôsma zase príliš odvážna. Nespokojné hlasy valcujú tie spokojné a nikto vlastne nevie, čo by vlastne chceli. Do tohto prostredia prichádza zavŕšenie ságy Skywalkerovcov a už teraz je jasné, že rozporuplné ohlasy budú pokračovať.

Málokto si totiž uvedomuje, že tento fenomén bol v prvom rade vždy rozprávkou a ani jeden z doterajších filmov ani zďaleka nie je dokonalý. A to tvrdím ako niekto, pre koho sú pôvodné Hviezdne vojny najobľúbenejším filmom, ktorý ho priviedol k láske ku kinematografii. Popkultúrny dopad v tomto prípade prevalcoval reálne kvality a tvorcovia budú nemilosrdne bičovaní za každé odbočenie z (neuskutočniteľných) diváckych očakávaní. Pričom u každého sú v niečom inom. Hviezdne vojny už dávno nepatria ich tvorcom ale fanúšikom a svoje o tom iste vie aj samotný George Lucas.

Aj napriek chybám ale vždy išlo o absolútne špičkovú blockbusterovú zábavu, ktorá nechávala väčšinu svojej konkurencie v hlbokom tieni. A dobrou správou je, že tomu nie je inak ani v tomto prípade.

Nechcem spoilerovať, takže k deju iba bodovo. Palpatine nie je tak mŕtvy ako by sa mohlo zdať. Rey dokončuje svoj výcvik. Kylo sa snaží stať najmocnejšou bytosťou v galaxii. Prvý rád čaká upgrade a vzbúrenci sa stále búria.

Star Wars – Epizóda 9: Vzostup Skywalkera má neskutočné tempo. Abrams hneď v úvode dupne na plyn a dáva z neho dole nohu iba veľmi sporadicky. Stále sa niečo deje, vždy je nad čím vizuálne žasnúť alebo sa občas nechať prekvapiť nejakým cameom alebo príbehovým zvratom. Fan service je vybičovaný na maximum a tvorcovia sa snažia zahladzovať kontroverzné rozhodnutia z predchádzajúcej epizódy, rovnako ako ulahodiť jej fanúšikom. Do toho buráca Williamsova hudba, starí známi brnkajú na nostalgické struny a nové príbehy a motívy sa dostatočne uspokojivo uzatvárajú. Teda aspoň myslím, pretože po reakciách na predchádzajúce epizódy naozaj netuším, čo je pre divákov uspokojujúce.

Abrams nezabúda ani na Lucasovu inšpiráciu v pulpových koreňoch a výprava hrdinov neraz pripomína napríklad Indyho dobrodružstvá respektíve diela z ktorých vychádza. A vôbec nevadí, že hlavný príbeh je ako z nejakej videohry, kde sa miesto rozvíjania zápletky hlavne prekonávajú levely. Ak je v niečom problém, tak v postavách. Finn a Poe nie sú príliš výrazné charaktery ale aspoň funguje vzájomná chémia. Veteráni z pôvodnej ságy majú najmä nostalgickú funkciu, ale svoj účel spĺňajú spoľahlivo. Najväčšie bremeno tak neprekvapivo leží na Rey a Kylovi. Adam Driver aj Daisy Ridley si sú toho vedomí a snažia, čo im sily stačia.

Star wars - nová trilógia opäť ukázala, ako je ťažké zavďačiť sa všetkým

Práve ich konfrontácie (či už dialógové alebo bojové) patria opäť k vrcholom filmu. V ich spoločných momentoch je skutočne radosť pozerať na plátno a aj keď je celkom jasné ako ich konflikt dopadne (kombinatorika nepustí), tak dávajú uzavretiu ten správny dramatický drajv. Rovnako ako rozlúčka s Carrie Fisher, ktorá je správne dojímavá a pre príbeh kľúčová. Rodinné motívy sú pre Star Wars rovnako typické ako svetelné meče alebo Tie-figtre a aj tentoraz v nich tkvie jadro osudov postáv.

Epizóda 9 tak funguje ako izolovaný film z celej novej trilógie asi najlepšie a aj napriek nedostatkom ide o absolútnu špičku komerčnej kinematografie. Budete sa smiať, plakať, prekvapovať a hrdinom fandiť. Po vyše dvoch hodinách tejto jazdy nabehli záverečné titulky, utrel som si slzy a uvedomil som si jednu strašnú vec. Najväčšia sága histórie sa uzavrela a ja cítim iba nadmiernu spokojnosť. Nie nadšenie, nekontrolovateľné výkriky nad udalosťou sezóny ani pocit, že som videl niečo zásadné. Niekde sa stala chyba.

Star wars - nová trilógia opäť ukázala, ako je ťažké zavďačiť sa všetkým

Vzostup Skywalkera totiž nefunguje ako výnimočné vyvrcholenie. Iste, všetko je uzavreté, už nie je kam logicky smerovať ale emočne je to neuspokojujúce. Abrams s producentmi si nabrali príliš veľké sústo, ktoré úplne neukočírovali. Až po zhliadnutí sa tak dostaví výsledok prílišného damage controlu a tam, kde sa bolo treba viac sústrediť na postavy sa žehlili minulé prehrešky. Až teraz sa naplno ukázalo, že na nové postavy nie sme dokonale emočne naviazaní a finálny duel sa príliš nepodaril.

Tempo bolo až príliš zbesilé a nebol v ňom čas na spomalenie a vychutnanie si komorných momentov tlačiacich na človečinu. Aj napriek obrovskému srdcu tomu chýba pravá duša. Posledným dojmom po ukončení tak je sklamanie, s akým som pri Hviezdnych vojnách ešte v takejto nemal skúsenosť. Aj keď rozhodne nejde o najslabší film série, tak ma nedokázal dostatočne emočne ani adrenalínovo rozsekať ako predchádzajúce epizódy (vrátane prequelovej trilógie alebo osmičky). Aktuálny počin by takmer dokonale fungoval ako prostredný diel trilógie alebo jej rozbeh. Na finále je však predsa len málo úderný.

Star wars - nová trilógia opäť ukázala, ako je ťažké zavďačiť sa všetkým

To však neznamená, že by ste mali ostať doma. Aj záver série má stále svoju Silu. Kvôli podobnému tipu filmov boli vymyslené veľké plátna, kvalitný zvuk a všelijaké iné technologické vymoženosti pre špičkovú kinozábavu. Stále ide o absolútne špičkový blockbuster a krásnu rozprávku pre deti každého veku. Keby nešlo o Hviezdne vojny, číselné hodnotenie by bolo vyššie, pretože Lucasov svet je stále fascinujúci aj po okupácii dobyvateľmi od Disneyho a (ešte dávno pred tým) merchendisingovými oddeleniami.

Epizóda 9 je ďalším úžasným dobrodružstvom, na ktoré budú omnoho horšie reakcie, než by si zaslúžil. Nová trilógia opäť ukázala ako ťažké je zavďačiť sa všetkým. Najmä ak každý očakáva a chce niečo iné. Čo som pre absolútnu spokojnosť chcel ja? Neviem, rovnako ako asi nikto, kto pôjde do kina na dokonalý filmový zážitok. Pretože dokonalosť neexistuje ani vo svete Star Wars. Existuje iba jeden úžasný svet, ktorý dávno prerástol sám seba a všetci túžobne očakávame novú nádej. A nie, Mandalorian ňou skutočne nie je.

Hodnotenie: 8/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.