Slovensko navštívi režisér dokumentárneho cyklu Príbeh filmu: Odysea

Spoločnosť Film Europe Media Company organizuje exkluzívnu návštevu írskeho režiséra Marka Cousinsa, ktorý dnes zavíta na Slovensko. Cousins je režisérom a autorom jedinečného 900-minútového

pridal 24.10.2013 o 18:11

Slovensko navštívi režisér dokumentárneho cyklu Príbeh filmu: Odysea


Spoločnosť Film Europe Media Company organizuje exkluzívnu návštevu írskeho režiséra Marka Cousinsa, ktorý dnes zavíta na Slovensko. Cousins je režisérom a autorom jedinečného 900-minútového dokumentárneho cyklu The Story of Film: An Odyssey (Príbeh filmu: Odysea), zachytávajúceho vývoj filmu od Lumierovcov až po súčasnosť, ktorý sa stal vo Veľkej Británii filmovou udalosťou roka 2011. Mark Cousins dnes o 19.00 hod. v Kine Film Europe slávnostne uvedie projekciu posledných dvoch epizód cyklu pre verejnosť. V týchto dňoch majú možnosť aj slovenskí diváci prostredníctvom tejto pätnásťdielnej snímky sledovať v kinách dôležité udalosti v rámci vývoja filmového umenia.

Mark Cousins o 15.00 hod. absolvuje prednášku a workshop pre študentov a pedagógov Vysokej školy múzických umení na Svoradovej ulici v Bratislave. Témou bude tvorivosť a vášeň vo filmoch a samozrejme najviac sa teší na diskusiu k jeho filmovému eposu. Následne o 19.00 v Kine Film Europe v Pisztoryho paláci (Štefánikova 25, Bratislava) otvorí slávnostnú projekciu pre verejnosť.

„Markove vedomosti z oblasti filmu sú neuveriteľné. On je doslova chodiacou filmovou encyklopédiou. Zhmotnením tejto jeho záľuby je kniha, ktorú napísal pred viac ako siedmimi rokmi, nazvaná The Story of Film. Podľa nej potom pripravoval tiež svoj dokument Príbeh filmu: Odysea, ktorý obohatil okrem iného aj o miesta, kde sa nakrúcali tie najúchvatnejšie filmové scény sveta. Dokument tak divákom prináša okrem literárnych vedomostí aj vizuálny pôžitok,“ povedal o unikátnosti tohto diela Ivan Hronec, prezident Film Europe Media Company.

Mark Cousins je filmový tvorca, scenárista a kurátor, pochádzajúci zo Severného Írska, ktorý momentálne žije v Škótsku. Témami jeho filmov boli napríklad neonacisti, film, detstvo, stredný Východ či chôdza. V polovici 90. rokov pôsobil ako generálny riaditeľ Medzinárodného filmového festivalu v Edinburghu a aj napriek vojenskému obliehaniu sa pričinil o jeho presun do Sarajeva. Ďalej sa Cousins zúčastnil projektu BBC Moviedrome. Režíroval projekt BBC Scene by Scene, ktorý sa v televízii uvádzal päť rokov, a predstavoval rozhovory so slávnymi filmármi, ako napríklad Martin Scorsese, Jane Russell, Paul Schrader, Bernardo Bertolucci, David Lynch, Roman Polanski, Jeanne Moreau a Rod Steiger. V roku 2004 bola jeho kniha The Story of Film vydaná na celom svete. Následne podľa nej nakrútil 900-minútový dokument Príbeh filmu: Odysea, ktorého svetová premiéra bola na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne 2012. Od Michaela Moorea získal Ocenenie Stanleyho Kubricka. New York Times ho zase nazval „miestom, z ktorého musí vychádzať celý budúci revizionizmus.“

Príbeh filmu je fascinujúca cesta dejinami kinematografie, kultúry a spoločnosti, ktorá sa začína v jednosálových kinách a končí sa ako globalizovaný a miliardový digitálny priemysel. Príbeh filmu: Odysea, adaptácia Cousinsovej rovnomennej knihy, je pätnásťhodinová dokumentárna snímka, ktorá navštevuje kľúčové miesta histórie filmu; od Hollywoodu po Bombaj, od Hitchcockovho Londýna po dedinu, kde bola nakrútená indická snímka Pather Panchali; prináša rozhovory s legendárnymi filmármi a hercami. Dokument sa zaoberá vývojom filmu. Opisuje vzrušenie z nemého filmu, vznik Hollywoodu a systému hviezd, umelecký rozvoj filmu v Rusku, Japonsku, Nemecku, vo Francúzsku, Taliansku, vo Veľkej Británii, Škandinávii, USA a v ďalších krajinách. Prináša profily legendárnych filmových režisérov a hercov, vykresľuje revolúciu spôsobenú zvukovým filmom a dokumentuje, ako druhá svetová vojna nielen motivovala ku vzniku komédií, ale priniesla na strieborné plátno aj nový realizmus. Každá z 15-tich epizód mapuje jedno historické obdobie, resp. dekádu, a fenomény, ktoré boli pre dané obdobie filmu kľúčové. Tento unikátny dokumentárny cyklus predstavuje komplexný obraz nielen o dejinách filmu, ale aj o spoločensko-politických súvislostiach, ktoré jednotlivé etapy dejín kinematografie sprevádzali.

Tento unikátny cyklus môžu priaznivci filmu i filmoví nadšenci nájsť v novembrovom programe Kina Film Europe.

Mark Cousins nakrútil aj ďalší výpravný dokument, Príbeh detí a filmu, ktorý predstavil na tohtoročnom ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. Ide o prvý celosvetový film o deťoch z pohľadu globálnej kinematografie. Mark v ňom prináša vášnivý a poetický portrét detských dobrodružstiev - ich surrealizmus, osamelosť, humor, deštruktívnosť aj popudlivosť. Príbeh detí a filmu uvidíte v slovenských kinách v roku 2014. Spoločnosť Film Europe má však v akvizícii aj ďalšie Cousinsove filmy.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.