IMDB - ELDORÁDO FILMOVÉHO FANÚŠIKA

IMDB - ELDORÁDO FILMOVÉHO FANÚŠIKA

článok



Medzi ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o filmy a majú prístup na Internet, azda niet nikoho, kto by aspoň raz nezablúdil na stránku Internet Movie Database. Výdatnosť  tohto informačného zdroja je ohromujúca a mnoho fanúšikov filmu si asi ani neuvedomuje, aký úžitok z neho majú. Samozrejme, IMDB podstatne skvalitňuje aj prácu prispievateľov do Kinemy a na jednom z redakčných krčmových sedení sa rozprúdila debata o tom, ako vlastne IMDB funguje. Nikto nevedel nič konkrétne, a tak sme sa rozhodli pozrieť vševedkom z IMDB na zuby.

Zopár cifier na zahriatie

Teraz, 19. apríla 2004 o 23:00 CET, je v databáze www.imdb.com 292 160 filmov a 102 656 iných diel (TV a video filmy, seriály a videohry). Okrem toho obsahuje údaje o 1 491 089 ľuďoch pôsobiacich v audiovizuálnom priemysle. Informácie sú dostupné v 60 sekciách od hercov a herečiek až po miesta natáčania. Najnovšie dostupné údaje o návštevnosti sú zhruba z roku 2000, už vtedy však dosahovala 65 miliónov stránok mesačne. Na celú prevádzku databázy pritom stačí 39 ľudí.

Z histórie

Počiatky IMDB siahajú do internetového praveku, keď neexistoval web a ľudia používali hlavne e-mail a diskusnú službu zvanú Usenet. V jednej z diskusných skupín (rec.arts.movies) vznikli z často pretriasaných tém trvácnejšie dokumenty - okrem iného zoznamy hercov, herečiek, režisérov a rôznych zosnulých filmárov. Za samotný zrod IMDB sa považuje 18. október 1990, keď Col Needham zverejnil sadu drobných programov na vyhľadávanie v týchto štyroch zoznamoch. Programy spolu s dátami tvorili prvú verziu databázy.

IMDb - eldorádo filmového fanúšika IMDb - eldorádo filmového fanúšika IMDb - eldorádo filmového fanúšika

Ohlas bol od začiatku pozitívny a nastalo obdobie expanzie - užívatelia pridávali údaje, stúpol počet kategórií, pribudol systém automatického vyhľadávania a prispievania cez e-mail. Roku 1993 - v samotných počiatkoch webu - vznikol aj prvý web server s databázou na Cardiff University. Rast pokračoval a ďalším zlomom sa stal rok 1995. V tom čase do databázy každý týždeň pribúdalo viac dát, než obsahovala jej prvá verzia, a začalo byť jasné, že budú potrebné zmeny. Okrem zmeny názvu (z "rec.arts.movies movie database") vznikol po dlhých diskusiách aj právny subjekt pod názvom "Internet Movie Database, Ltd."

Hoci sa podielnikmi v novej spoločnosti stali hlavní tvorcovia databázy, pre väčšinu z nich ostala IMDB koníčkom. Príjmy z reklamy a licencií ledva držali firmu nad vodou a objem prichádzajúcich dát neustále exponenciálne stúpal. Záujemcov o kúpu firmy bolo dosť, podielnici sa však obávali, že by komercializácia znamenala obmedzenie otvorenosti databázy. Ľady prelomil až v roku 1998 Jeff Bezos, šéf firmy Amazon.com. Ako pravý vizionár rozoznal, že najväčšou devízou IMDB sú milióny spolupracujúcich užívateľov, a preto prisľúbil zachovanie overených princípov aj po spojení oboch firiem. Odmenou pre Amazon je - okrem iného - možnosť využívať údaje z databázy vo svojich katalógoch.

Oficiálne záznamy o histórii IMDB sa končia začiatkom roku 2000 a naše e-mailové dotazy ohľadom novších udalostí ostali nezodpovedané. Aj tak je však očividné, že tvorcovia nespia na vavrínoch. Pôvodný deklarovaný cieľ, "poskytovať užitočné a aktuálne informácie o filmoch, voľne dostupné na Internete na čo najširšej palete platforiem," plnia skutočne vo veľkom štýle. Najvýraznejšou "novinkou" je platená služba IMDBpro, ktorá je určená pre profesionálov vo filmovom priemysle a obsahuje údaje ako aktuálne kalendáre natáčania, mená a kontakty agentov, prezentačné portfóliá hercov a iných profesií atď. (nechcem robiť reklamu, ale dosť ma prekvapilo, že táto služba stojí len 13 USD za mesiac...). IMDBpro a IMDB sa pritom výborne dopĺňajú - napríklad údajmi o ešte nenatočených filmoch.

Ako to vlastne funguje

Ak vám zatiaľ nie je jasné, odkiaľ sa v IMDB berie toľko informácii, je to veľmi jednoduché: pridávajú ich tam ľudia ako ja alebo vy. Základnou metódou je odpísať záverečné titulky z videokazety či DVD a vyplniť na www.imdb.com príslušné webové formuláre. Áno, aj takí nezištní blázni sa po svete nájdu, najmä ak ich nejaký film skutočne nadchne. Treba tiež povedať, že reputácia IMDB neustále silnie a je skoro isté, že sa producenti alebo distribútori občas postarajú o to, aby údaje o vydanej snímke naťukal niekto zo štábu. Drvivú väčšinu informácií však majú stále na svedomí obyčajní filmoví nadšenci.

Samozrejme, údaje putujú do databázy cez redaktorov. Jednak aby sa zachovala základná úroveň kvality, ale aj preto, aby boli jednotlivé položky správne priradené. Ak sa totiž pri dvoch filmoch (povedzme Denominátor 5 a Deravé ponožky) objaví v titulkoch osvetľovač menom John Smith, môže a nemusí ísť o tú istú osobu, a tento konflikt treba vyriešiť. Redaktor zodpovedný za príslušnú sekciu vyberie najpravdepodobnejšiu variantu. Neskôr môže niekto s lepšími informáciami (napríklad John Smith z Deravých ponožiek) požiadať o opravu. Podobné žiadosti takisto prechádzajú cez redaktorov, pričom všetky postupy sú detailne vysvetlené v sekcii Help na www.imdb.com. Väčšina z 39 pracovníkov IMDB rediguje aspoň jednu sekciu, a to vrátane programátorov, manažérov či marketérov.

Filmová utópia

Model fungovania Internet Movie Database je evidentne veľmi úspešný a je príkladom obrovského potenciálu Internetu a masovej spolupráce. Hoci prispievatelia tvoria z celkového počtu užívateľov mizivé percento, opláca sa im to - celková masa informácií má väčšiu hodnotu než jednotlivé omrvinky. IMDB je dnes absolútne dominantným referenčným zdrojom informácií o filmoch a nezdá sa, že by niečo túto pozíciu ohrozovalo. Dočkala sa dokonca napodobňovateľov podľa hesla "imitácia je najkrajší kompliment" (napríklad v podobe českej stránky mdb.cz) a všetko nasvedčuje tomu, že Col Needham a ostatní tvorcovia majú o prácu aj zábavu ešte na dlho postarané.


autor Ján Hušták 20.4.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.