ZÁZRAČNÝ SVET JOHNA WILLIAMSA

ZÁZRAČNÝ SVET JOHNA WILLIAMSA

článok



Hommage k 75. narodeninám Maestra

Viete, čo majú filmy ako Čeľuste, E.T. Mimozemšťan, Star Wars, Indiana Jones, Superman, Schindlerov zoznam, Jurský park, či Harry Potter, spoločné? Okrem toho, že patria k najúspešnejším filmom všetkých čias, ich spoločným znakom je tento titulok: Music composed and conducted by John Williams.

John Williams patrí v súčasnosti medzi najuznávanejších amerických skladateľov filmovej, ale aj klasickej hudby. A vzápätí môžeme dodať, že už dnes je to najvýznamnejší a najúspešnejší skladateľ filmovej hudby všetkých čias, ktorý skomponoval partitúry k vyše 100 filmom.

Napriek tomu, že ľudia ľahko rozpoznávajú a pospevujú si jeho známe melódie, o jeho živote a diele u nás, na Slovensku, vieme len málo. Pravdepodobne nikdy o ňom nevyšla žiadna podrobnejšia štúdia a dodnes u nás nebol žiaden koncert jeho hudby. 

Filmová hudba a jej koncertné prevedenie je, žiaľ, zatiaľ u nás na okraji umeleckých záujmov, v USA, Japonsku a vo Veľkej Británii je to naopak. Williamsova tvorba však dokazuje, že filmová hudba môže znieť ako seriózna koncertná skladba a zároveň jeho hudba neraz prevyšuje filmy, pre ktoré bola vytvorená.

Zázračný svet Johna Williamsa

Prierez životom a tvorbou amerického skladateľa, klavíristu a dirigenta

John (Towner) Williams sa narodil v New Yorku, 8. februára 1932, ako najstarší zo svojich  troch súrodencov. Jeho otec bol jazzový trubkár a zároveň jeden zo zakladateľov Raymond Scott Quintet.

Od siedmych rokov študoval Johnny hru na klavír, neskôr začal hrať na trúbke, trombóne a klarinete. V roku 1948 sa rodina presťahovala do Los Angeles, kde jeho otec pôsobil ako hráč filmového orchestra.

Mladý John sa diplomoval na North Hollywood High School, kde ako 19. ročný zložil aj svoju prvú vážnu klavírnu kompozíciu. V r. 1954 pokračoval v štúdiu na prestížnej Julliard School of Music ako študent klavíra pod vedením Madame Rosiny Lhevinne. Postupne sa vypracovával ako profesionálny jazzový klavirista.
Jeho hudobný talent si všimol skladateľ Alfred Newman a dal mu možnosť pôsobiť vo filmovom orchestri v Hollywoode. John sa neustále zdokonaľoval a kompozíciu študoval u známeho talianskeho skladateľa Mario Castelnuovo – Tedesco.

Začiatkom päťdesiatych a v šesťdesiatych rokoch začal komponovať vlastné diela pre televízne filmy. V tej dobe všade prevládal jazz, ktorý mohol dobre uplatniť. Prelomovým sa stal rok 1974, keď sa stretol s mladým, vtedy neznámym a začínajúcim režisérom – Stevenom Spielbergom. Odvtedy sa začala spolupráca: režisér – skladateľ, ktorá nemá v histórii filmu obdobu a ktorá trvá dodnes.

Ich prvý film bol Sugerlandský Express. Úspech ich vzájomnej spolupráce sa dostavil o rok, keď sa na plátna kín dostavil film Čeľuste. Spielberg dodnes tvrdí, že za obrovským úspechom tohto filmu vďačí polovicou hudbe Johna Williamsa. Hlavnú tému napísal ako symfóniu mora. Odvtedy sa začala séria veľmi úspešnej spolupráce. Z ich najznámejších filmov spomeňme: Blízke stretnutia tretieho druhu (1977), Dobyvatelia stratenej Archy (1981) a ďalšie pokračovania archeológa Indiana Jonesa (1984 a 1989), E.T. Mimozemšťan (1982), Hook (1991), Schindlerov zoznam (1993), Jurský park (1993), Ríša slnka (1987), A.I. Umelá Inteligencia (2001), Mníchov (2005). Budúci rok by malo prísť na plátno kín štvrté pokračovanie Indiana Jonesa, a to znamená aj ďalšiu spoluprácu Spielberg – Williams. 

Zázračný svet Johna Williamsa

Osobitnou kapitolou vo Williamsovej tvorbe je séria filmov Georga Lucasa Star Wars. Williams svojimi symfonickými partitúrami oživil zvuk veľkých orchestrov, ktorý zaznamenal aj v Hollywoode svoje zlaté obdobie, vďaka skladateľom ako boli Max Steiner, Erich Wolfgang Korngold, Mikós Rozsa, Dimitrij Tiomkin, Franz Waxman, Alfred Newman či Bernard Herrmann. Koncom päťdesiatych rokov sa však zmenil vkus a orchestrálnu hudbu nahradili jazzové skladby. Partitúra pre Star Wars je epická, romantická. Aj vďaka prínosu Williamsovej hudby si producenti začali nanovo uvedomovať jej dôležitosť a prítomnosť vo filme. George Lucas, tvorca ságy Star Wars, k tomu hovorí: „Johnova hudba rozpráva príbeh: to nie je len hudba vložená do filmu. Mnoho filmových skladateľov dokáže písať diela pre malé orchestre alebo rôzne druhy pôvodnej hudby, ale existuje iba niekoľko tých, ktorí majú talent na to, aby vytvorili rozsiahlu filmovú hudbu pre veľký orchester v štýle starých filmov, ako som si to predstavoval. John je extrémne talentovaný skladateľ, jeden z najlepších filmových skladateľov na svete.”

V osemdesiatych rokoch zložil Williams okrem už spomínaných ďalšie úžasné diela, ako je: Star Wars: Impérium vracia úder, Superman, Star Wars: Návrat Jediho, Indiana Jones a chrám skazy, Monsignor, Spacecamp, Čarodejnice z Eastwicku, Indiana Jones a posledná krížová výprava, Narodený štvrtého júla.
V deväťdesiatych rokoch skladal komornejšiu hudbu. Rok 1993 bol jedným z najvyznanejším v jeho kariére, keď skomponoval partitúry k filmom Schindlerov zoznam a Jurský Park. Avšak medzi významnejšie diela toho obdobia môžeme zaradiť aj JFK, Navždy a ďaleko, Sabrina, Rosewood, Sedem rokov v Tibete, Amistad a Zachráňte vojaka Rayna. Veľmi obľúbenými sa stali aj jeho soundtracky z filmov Sám doma I, II, vďaka krásnym vianočným motívom.

Aj v novom miléniu tento filmový veterán, ako ho niektorý nazývajú, ukázal, že jeho tvorba ešte nie je ani zďaleka uzavretá a skomponoval niektoré najúžasnejšie motívy svojej kariéry: magickú hudbu k prvým trom filmom o Harrym Potterovi, lyrickú k filmom A.I. Umelá inteligencia a Star Wars: Útok klonov, jazzovú vo filme Chyť ma, ak to dokážeš a v Termináli, futuristickú a atonálnu v Minority report.

John Williams je mimoriadne talentovaný skladateľ, ktorý sa dokáže prispôsobiť štýlu filmu a tým aj jeho výberu hudby. Zreteľne to dokumentuje rok 2005, v ktorom skomponoval štýlovo štyri úplne rozdielne partitúry: Star Wars: Pomsta Sithov, Vojna svetov, Pamäte Gejše a Mníchov.

John Williams je skladateľ aj klasickej, nefilmovej hudby a vážnych koncertných diel. Medzi jeho dielami spomeňme Essay for a Strings, Sinfonietta for Wind Instruments, koncerty pre flautu, husle, tubu, fagot, violoncelo a trúbku, lesný roh, fanfáry k olympijským i paraolympijským hrám.

Zázračný svet Johna Williamsa

John Williams je aj vynikajúci dirigent. Po smrti legendárneho Arthura Fiedlera pôsobil v r. 1980-1993 ako šéfdirigent Boston Pops Orchestra.

Medzi známych interpretov jeho sladieb patrí Itzak Perlman, Yo Yo Ma, Tim Morrison, Gil Shaham, či Joshua Bell. Pravidelne spolupracuje s London Symphony Orchestra, Boston Pops Orchestra, Los Angeles Symphony Orchestra, New York Philharmonic Orchestra.

John Williams bol zatiaľ 45 krát nominovaný na Oscara, čo je v počte druhý v poradí po Walt Disneyovi a v súčasnosti  je najviac žijúci nominovaný umelec. Celovo získal 5 Oscarov, je viacnásobný držiteľ cien Zlatý Glóbus, Emmy a Gramy. Okrem toho je nositeľom množstva čestných doktorátov z rozličných univerzít. V roku 2004 mu bolo udelené prestížne ocenenie Kennedy Center Honor.

Napriek úspechu a sláve si John Williams zachoval svoju skromnosť. Charles Gerhard – dirigent a propagátor filmovej hudby o ňom píše: „V dnešnom problematickom a chaotickom svete je pre mňa inšpiráciou vidieť človeka s talentom Johna Willliamsa, ktorý sa stal tak úspešným ako on. A musím dodať (a každý, kto ho pozná, bude súhlasiť), že sa jeho vrelá osobnosť nikdy nezmenila.” Je zaujímavé, že tento 75. ročný umelec má množstvo fanúšikov medzi mladými ľuďmi po celom svete, ktorí obdivujú hĺbku a rôznorodosť emócií, ktoré vychádzajú z jeho hudby, ktorej posolstvo by sme jedným slovom mohli označiť ako Nádej. 

Steven Spielberg to vyjadril za všetkých: „Vždy som cítil, že John Williams je môj hudobne prepisujúci umelec. Príde, pozrie si môj film a prepíše celú vec hudobne a urobí ju oveľa lepšie ako ja. Dokáže vziať okamžik a povýšiť ho. Dokáže vziať slzu, ktorá sa práve tvorí vo vašom oku a dokáže spôsobiť, že kvapne. John Williams je E.T.”

Ad multos annos, Maestro!


autor Alexander Knorr 30.1.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.