PÄŤ LUPIČOV A STARÁ DÁMA

PÄŤ LUPIČOV A STARÁ DÁMA

7.0

Filmová recenzia



Marva Munson je ukážkovým príkladom postaršej dámy čiernej pleti, ktorá nadovšetko miluje Bibliu, kostol, dobrú hudbu (rozhodne však nie hip-hop) a pokoj. Jedného dňa jej pri dverách zazvoní už na prvý pohľad naškrobený, ale slušný gentleman - profesor s nemožným menom Goldhtwait Higginson Dorr, PhD. (Tom Hanks), ktorý má záujem o prenajatie izby v jej dome. Od prírody podozrievavú Marvu nakoniec o svojej počestnosti presvedčí okrem kultivovaného vystupovania a archaického účesu v kombinácii s takmer nezrozumiteľne vycibrenou lingvistickou zručnosťou aj tým, že spolu so svojimi kamarátmi z kapely sa venujú precvičovaniu chrámovej, t.j. kostolnej hudby. Za týmto účelom mieni profesor tráviť všetok svoj voľný čas v Marvinej pivnici, kde sa plánuje aj s kamarátmi oddať drilovaniu hudobných fines.

Keďže sa ale nachádzame v žánri čiernej komédie, tak samozrejme nič nie je také, ako sa na prvý pohľad Marve zdá. Profesor je totiž v skutočnosti obyčajný zlodej, ktorý má zálusk na peniaze uložené v trezore neďalekého kasína. Na základe nevinne znejúceho inzerátu dá dokopy zlodejskú squadru rozličných indivíduí alias spomínanú hudobnú kapelu (vojak prezývaný Generál, ktorý má skúsenosti s kopaním tunelov, expert na výbušniny, zamestnanec kasína a retardovaný hráč amerického futbalu slúžiaci ako vykonávateľ fyzicky namáhavej práce) a na pozadí pokojnej, klasickej hudby plynúcej z magnetofónu sa s nadšením pustia do kopania tunela od Marvinej pivnice až pekne k suterénu kasína, v ktorom sa nachádza spomínaný trezor. S čím však profesor rozhodne nepočítal, je otravný potenciál samotnej pani domácej, ktorá ma neuveriteľný talent strkať nos všade tam, kde by nemala...čím si z jeho strany - v záujme nevyzradenia celej akcii predstaviteľom miestnej ochrany zákona, vyslúži jednoznačný verdikt. Starú pani treba nadobro odstrániť z cesty. Lenže to sa ľahko povie, ale oveľa ťažšie uskutoční, o čom sa profesor na vlastnej koži veľmi čoskoro presvedčí...a divák tak vďaka tomu bude svedkom viacerých, postupne sa stupňujúcich, čiernohumorných a eskapádových likvidačných pokusov.

Päť lupičov a stará dáma Päť lupičov a stará dáma

Remakom takmer päťdesiat rokov starého, rovnomenného filmu (v hlavnej úlohe s Alecom "Obi-Wan Kenobim" Guinessom) bratia Coenovci po nedávnej Neznesiteľnej krutosti znova dokazujú, že si od rýdzo autorsky originálnych príbehov vybrali oddychový čas. A hoci kvalitatívne ich najnovší film, námetom vzdialene pripomínajúci vydarených  Darebákov (Small Time Crooks) od Woodyho Allena, nie je od starších kolegov našťastie až tak vzdialený ako je od chladom zaviatej Minnesoty z Farga geograficky ďaleko k južanskej delte Mississippi, predsa len Päť lupičov a stará dáma predstavuje voči súrodeneckým starším dielam (od krvavej Zbytočnej krutosti cez spomínané oscarové Fargo, majstrovskú ódu na povaľačský život Big Lebowski v tesnom závese s oddyseovsky ladeným Bratríček, kde si? až po formou a hereckým výkonom Billyho Bob Thortona dokonalú poctu na noir filmy Muž, ktorý nebol) posun na stupnici výslednej kvality a celkového dojmu o jeden stupeň nižšie.

Hlavnou príčinou tohto zostupu je paradoxne to, čo je obyčajne považované za najsilnejšiu stránku ich rozprávačských postupov - príbeh, konkrétne jeho miestami nedotiahnutá dramaturgia. A nemám teraz na mysli na tempo rozvláčnejšiu, prvú časť filmu. Práve naopak, osobne expozičnú časť, v ktorom sú postupne predstavení hlavní aktéri filmu, považujem za mimoriadne vydarenú smerom k charakterizácii jednotlivých postáv pomocou výstižných situácií. Je pravda, že niektoré humorné nuansy sa v našich končinách nedočkajú patričného pochopenia u bežného publika, ale to nie je chybou tvorcov, ale neznalosti samotného diváka (napr. Univerzita Boba Jonesa, ktorú stará Marva opisuje ako "good Bible college" a na ktorej chod ako pravá veriaca a černoška prispieva mesačne dotačnou sumou 5$ je v skutočnosti ultrapravicová škola, ktorá až do roku 1970 nedovoľovala štúdium pre ľudí čiernej pleti; a vyslovene fajnšmekerskou záležitosťou je potom epizódne vystúpenie Bruce Campbella, známeho z Raimiho trilógie Evil Dead, v úlohe ochrancu zvieracích práv v scéne natáčania reklamy). 

Päť lupičov a stará dáma Päť lupičov a stará dáma

Coenovci sa potom prvej výraznejšej chyby dopúšťajú niekde za úvodnou tretinou, kedy už beztak priamočiary dej (naratívna rafinovanosť ich predchádzajúcich diel žiaľ v tomto prípade sťažka dosahuje polovičnú údernosť) prekladajú úplne zbytočnou, muzikálovou scénou v kostole, ktorá svojou monotónnosťou začne veľmi skoro nudiť a navyše si po skončení filmu uvedomíte, že bola pre ďalšie smerovanie deja úplne zbytočná (hlavne, keď ju Coenovci v príbehu takmer doslova ešte raz duplikujú). Od tohto momentu sa podobných lapsusov dočkáme v scenári viacero (napr. zbytočne zaradený flashback, ktorý svojím umiestnením v deji načisto kazí pointu jednej sekvencie), navyše s každou pribúdajúcou minútou síce tempo filmu pomaly akceleruje, ale napriek tomu je vám stále jasnejšie, že Päť lupičov a stará dáma je bratským ústupom od niekdajších, kultovými hláškami rozbúrených vĺn čiernohumorných filmov smerom k pokojnejším vodám bežného mainstreamu. Dôkazom toho môže byť tak prvoplánový výskyt scén s podtónom "zábavných" fekálnych situácii ako i obsadenie Marlona Wayansa (spolutvorca Scary Movie 1,2) do postavy upratovača kasína, u ktorého sa slovíčko "fuck" v jeho slovnej zásobe vyskytuje vo väčšej miere ako je zastúpenie černošskej populácia v Harleme. Ako kontrapunkt k Hanksovej intelektuálskej slovnej zásobe to zo začiatku v línii konverzačného humoru funguje spoľahlivo, postupom času ale táto zbytočná slovná explicita, navyše častokrát sa opakujúca (aj variácia použitia spomínaného "f" slova má svoje hranice) začne liezť na nervy.

Na druhej strane, oproti týmto negatívam stoja viaceré klady, ktoré celý film jasne vyzdvihujú do vyššieho priemeru. V prvom rade je to ústredné herecké duo. Tom Hanks si svoju postavu - lingvistickou virtuozitou disponujúceho profesora zjavne užíva a Irma P. Hall ako stará pani Marva je mu nielen v spoločných scénach viac ako dôstojným protihráčom. Kamera Rogera Dickinsa (dvorný spolupracovník bratského dua) výtvarne úspešne štylizuje obraz slnkom nasiaknutého amerického juhu, rovnako ako rozostreným obrazom nočných scenérií na moste spoľahlivo podtrháva noir atmosféru týchto momentov. Navyše vďaka jej rozpohybovanosti v interiérových scénach úspešne napomáha budovať dojem ich väčšej rozľahlosti (napr. pivničné priestory).

Päť lupičov a stará dáma Päť lupičov a stará dáma

Mimoriadne vydarený jej aj soundtrack, ktorý sa nesie takmer výhradne v gospelových tóninách. Nielen že sa mu darí úspešne naväzovať sled jednotlivých scén a tým ich aj správne dynamizovať, ale miestami preberá až funkciu komentára a v kombinácii so správnou kolorizáciou obrazu jednoznačne podtrhuje pohodovú, ľahkým šarmom nasiaknutú atmosféru. Navyše, ako som už spomínal, tie povestné, do najmenšieho detailu vycibrené coenovsky čiernohumorné pointy a hlášky sa síce tento krát nevyskytujú vo veľkom množstve, ale na druhej strane sú rovnomerne rozosiate po celom filme a keď prídu, spoľahlivo Vás dostanú "do kolien".

Päť lupičov a stará dáma vo výslednej podobe oproti starším coenovským filmom teda trpí čiastočnou dýchavičnosťou. Nie je to mrazivá, čiernohumorná divoká jazda na ktorú budete spomínať ešte po rokoch, ale "iba" vtipná komédia s prvkami čierneho humoru, určená pre mainstreamový konzum. Naproti tomu, to slovíčko "iba" v tomto prípade aj tak spoľahlivo stačí na to, aby väčšinu komédii z posledného obdobia spoľahlivo zatienila a smerom k Vám divákom predstavuje bezpečnú investíciu za lístok do prítmia smiechom nasiaknutej kinosály.

The Ladykillers (USA, 2004, 104 min.)
Réžia: Ethan a Joel Coen. Scenár: Ethan a Joel Coen. Kamera: Roger Deakins. Hudba: Carter Burwell. Hrajú: Tom Hanks, Irma P. Hall, Marlon Wayans, J. K. Simmons, Tzi Ma, Ryan Hurst, Diane Delano, George Wallace, John McConnell


autor Adrián Žiška 16.7.2004
Kinema
7.0
Diváci
7.1
Ohodnotiť

Žner: Komédia/Krimi
Minutáž˝: 104 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
7.1
Ohodnotiť

Žáner: Komédia/Krimi
Minutáż˝: 104 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.