SCHINDLEROV ZOZNAM NA DVD

SCHINDLEROV ZOZNAM NA DVD

10

článok



FILM

Text bol publikovaný v roku 2004 a venoval sa najmä zberateľskej edícii DVD.

V roku 1993 sa dostal na plátna kín čiernobiely Spielbergov "skvost" o utrpení židov počas holokaustu. Až teraz, keď vychádza na DVD som si uvedomil, že to bola neskutočne dlhá doba, počas ktorej sme museli pozerať toto dielo na obdratých videokazetách z požičovní a tajne dúfať, že ho čoskoro remastrujú, obalia bonusmi a pekne nám ho naservírujú na DVD. Keby som bol vtedy vedel, koľko to bude partičke okolo Stevena trvať, asi by som bol principiálne odbojkotoval všetky jeho ostatné filmy. Ale vydržal som. A verte - stálo to za to.

Schindlerov zoznam na DVD Schindlerov zoznam na DVD

Schindlerov zoznam je film ktorý sa nedá popísať slovami. Je to nádherné umelecké dielo, ktoré nás necháva kúpať sa v odtieňoch šedej a vlastných slzách. Neukazuje nám Druhú svetovú vojnu pomocou hrdinstva, ale ponúka nám pohľad očami obetí najväčšieho zverstva v novodobej histórii ľudstva - holokaustu. Zbytočne nefilozofuje, netrápi nás s klišé, ale zameriava sa na ľudí. Necháva nás prežiť ich utrpenie a objaviť príbeh muža, ktorý sa obetoval. Tým nie je nik iný ako Oskar Schindler (Liam Neeson), prichádzajúci do židovského Krakowa s jedným kufrom. Po čase sa vypracuje na jedného z najvplyvnejších podnikateľov a zamestnáva vo fabrike na smaltovaný riad množstvo židov. Režisér ho predstavuje ako špekulanta a rozšafného člena NSDAP a sleduje jeho postupný prerod na niekoho, kto je ochotný dať aj posledný zlatý gombík zo saka za to, aby svoje dielo zavŕšil - aby zachránil aj posledného židovského robotníka zo svojej továrne. Tento prerod nie je ľahký. Nemalý vplyv má na to jeho židovský účtovník Stern (Ben Kingsley), ale aj malé dievčatko v červenom, ktoré sa zmätene prechádza ulicami ghetta počas jeho definitívneho ničenia. Schindler postupne začína chápať zvrátené úmysly SS Hauptsturmfuhrera Amona Goetha, a začne celú nacistickú mašinériu využívať. A v momente, keď je rozhodnutá deportácia jeho robotníkov, sa rozhoduje pre vytvorenie svojho povestného zoznamu. Za asistencie Sterna a mnohých krabičiek cigár, sa púšťa do záchrany 1100 židov. Dôležitosť tohto činu asi najlepšie vystihuje Sternov výrok - "Ten zoznam je dobro a všade okolo je priepasť".

To isté platí aj o filme. Medzi ostatnou vojnovou produkciou sa vyníma vďaka hereckým výkonom, hudbe, výprave a hlavne celkovým vizuálnym štýlom. Spielbergov dvorný kameraman Janusz Kaminsky je neuveriteľne schopný a kreatívny, čo tu patrične dokazuje. Počas pitiek vo vile je jeho kamera presná, jej záberu neujde žiaden dôležitý detail a diváka nezaťažuje svojou komplikovanosťou. Naopak pri pochodovaní vojakov, alebo pri zdravotnej prehliadke v pracovnom tábore sa rýchlo pohybuje, je roztrasená a dotvára tak dojem dokumentu. O výprave sa rovnako nedá hovoriť inak, ako v superlatívoch. Film sa nakrúcal v Poľsku, množstvo budov a barakov nie sú dekorácie, ale reálne budovy (napríklad baraky a vstupná brána Osvienčimu). A herecké výkony? Tie sú vynikajúce a vidno, že si dal režisér na castingu záležať. Nehladiac na to, že sa skutočne podobajú na osoby, ktoré hrajú (viď posledná scéna pri Schindlerovom hrobe), ale predvádzajú herecké výkony, o ktorých sa môže súčasnej hereckej elite iba zdať. A samozrejme nesmiem zabudnúť na poslednú, dôležitú zložku - hudbu. Jej skomponovaním bol poverený John Williams. Ten zložil skutočne brilantné sláčikové sóla, ktoré hrá jeden z najlepších huslistov súčasnej doby Itzhak Perlman.

Na záver som len nútený zamyslieť sa nad tým, prečo bol pre mňa "najlepší film v histórii kinematografie" (PJ nehnevaj sa :) ) ocenený len 7 Oscarmi. Viem, že ich nemohol získať za digitálne efekty, ale keď si celkový dojem porovnám napríklad s takým Titanicom, tak len neveriacky krútim hlavou. To preto, lebo taký vyzretý a po všetkých stránkach dokonalý film, už asi tak skoro nik nenatočí.

Schindlerov zoznam na DVD Schindlerov zoznam na DVD

DVD

Film je vynikajúci sám o sebe, ale čo nám prináša jeho DVD podoba? Na trhu sú dve edície. Prvá je určená skôr pre požičovne a menej náročných divákov. Druhá bola vytvorená pre zberateľov. Poďme ich porovnať:

Obraz je pri obidvoch verziách skvelý - bol digitálne korigovaný a zbavený nežiaducich elementov. Keďže je snímka dlhá, musela byť rozdelená na 2 disky. Celé menu filmu aj zvuková stopa je v anglickej verzii prekódovaná do DD 5.1. To neznamená, že naši diváci ostali ochudobnení. Všetko je totiž vybavené českými titulkami a som veľmi rád, že nejakého "génia" ho nenapadlo dať nadabovať.

Čo sa týka bonusov, tak vedzte, že aj pri tomto Spielbergovom filme chýba audio-komentár a divák si musí vystačiť s 2 dokumentmi. Prvý uvádza režisér a môžete v ňom počuť spomienky tých, ktorí holokaust prežili. Má niečo cez hodinu a je výbornou pomôckou na hodiny dejepisu. Druhý, krátky nám poskytuje pohľad na nadáciu, ktorú založil sám režisér.

Schindlerov zoznam na DVD

A nakoniec to najlepšie - Zberateľská edícia... Jeden z najväčších dôvod na kúpu je pribalený soundtrack z filmu (je ešte niekto taký, kto ho nemá?). Ďalšou vychytávkou je obrazová publikácia a nakoniec - pôvodné filmové okienko s certifikátom pravosti.

Kto teda nebol ešte rozhodnutý o kúpe, toto je najlepší dôvod, prečo tak urobiť. A nezabudnite, že zberateľská edícia je limitovaná.

FILM: 10/10
DVD: Zberateľská edícia : 10/10
         Klasická edícia : 9/10


Schindler's List (USA, 1993, 196 min.) Réžia: Steven Spielberg. Hrajú: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley. Hudba: John Williams. Obraz: 1.85:1 Zvuk: ENG DD 5.1


autor Branislav Lengyel 5.5.2004
Kinema
10
Diváci
9.8
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.