DVD: FANTÓM PARÍŽA (VIDOCQ)

DVD: FANTÓM PARÍŽA (VIDOCQ)

8.0

článok



Hlavný hrdina, vyšetrovateľ Vidocq, zomiera už v prvej scéne filmu. V tom musí byť nejaký háčik alebo ako Francúzi predbehli v natáčaní filmov digitálnou kamerou Georgea Lucasa?

FILM: Paríž 1830. V podzemí hutníckej dielne na parížskom predmestí sa stretli prenasledovateľ a prenasledovaný. Na jednej strane (zákona) stojí vyšetrovateľ Vidocq (Gerard Depardieu), ktorý si už v živote preskáskal temer všetko (galeje, republikánsku políciu i založenie súkromnej detektívnej služby). Na druhej strane však tróni Alchymista (? - jeho identita je predsa kľúčom vo finále filmu), jeho obávaný a prenasledovaný protivník, ktorý vraždí... z nejakého neurčitého dôvodu. Lepšie povedané, zatiaľ neurčitého, pretože pred sebou máme celý film, ktorý by nám mal dať odpovede na mnohé otázky tejto kriminálnej mozaiky. Súboj Vidocqa a Alchymistu končí. 0:1, Alchymista kráča z miesta činu, Vidocq padá do tavičskej diery a na monitore sa objavujú úvodné titulky.
    
Pravdu povediac, smrť Vidocqa postihla mnohých. Bulvárna tlač mala aspoň o čom písať, no parížsky ľud stratil námezdného ochrancu slobody veľmi rýchlo. Vidocqov kolega v detektívnej službe Nimier chcel pomstiť jeho smrť a mladíček Etienne chcel o ňom napísať perfektnú biografiu, pričom posledná kapitola by sa mohla zaoberať jeho vraždou. A na scéne sa postupne objavujú ďalší snaživci, ktorí chcú vysvetliť Vidocqovu smrť a zamotať nám, divákom hlavu. Kto ho teda skutočne zabil? Kto je Alchymista? A čo majú znamenať nedoriešene Vidocqove prípady? Otázok nie je málo...

Vidocq sľubuje divákom možno až príliš mnoho. Na jednej strane zaujímavý produkt kráčajúci v línii Bratstva vlka, ďalej veľkolepý dobrodružný krimipríbeh a aj potyčku Francúzov s digitálnou kamerou. Ale nie všetko je zlato, čo sa blyští a v tomto filme sa toho blyští veru veľa... Začneme od píky a tou je príbeh. Prvá scéna, ktorá by mohla byť skôr záverom filmu, je dynamická a rýchlo zostrihaná a diváka rýchlo uvedie do deja. Potom sa kriminálka rozčlení na dve časti - súčasné dianie snaživcov, ktorí sa na Vidocqa a súvislosti s ním rozpamätávajú a minulé dianie - samotný obsah rozprávania všetkých zainteresovaných. Z hľadiska námetu nemáme na filmovom poli prakticky nič nové, klasickú pátračku po záhadnom killerovi, no tentokrát je obohatená o motív Vidocqa. Vidocq je inak známou francúzskou postavou založenou na skutočnosti a utvrdenou v mysliach žabožrútov rovnomenným seriálom. Lenže tvorcovia filmu nemali na seriál práva, a tak jediné, čo mohli použiť, bola práve postava Vidocqa a nič viac. Takže Vidocqa do príbehu zakomponovali a zvyšok tvorí 90-minútová zápletka.

DVD: Fantóm Paríža (Vidocq) DVD: Fantóm Paríža (Vidocq) DVD: Fantóm Paríža (Vidocq)

V tomto mieste narážame na jeden z veľkých problémov. Stopáž je nekresťansky krátka! Ako môže film kráčať v línii Bratstva vlka (ktoré malo mimochodom plných 136 minút), keď dosahuje sotva jeho dvojtretinovú hranicu? Výsledkom je film, ktorý je zároveň nabitý faktami a informáciami v zápletke (až nad mieru únosnosti), no okrem toho skrýva v sebe akúsi rozvláčnosť a čiastočnú prázdnotu klopkajúcu i na rameno nudy. Neviem, neviem, ale príprava veľkofilmu s dĺžkou 90 minút, sa mi zdá bláznivá a nedokonalá. A taký je aj pocit z Vidocqa.
    
Okrem bežného príbehu a príliš krátkej stopáže trpí film i ďalší neduhom - digitálnym spracovaním. Pozor! Nechcem vytýkať, že digitálne spracovanie neskrýva more neobjavených technických špecifík a možností, ale film jednak pôsobi niekedy až príliš umelo a nastavovano, na najväčším problémom je kamera, ktorá sníma všetko z podhľadu t.j. z dlážky alebo chodníka Paríža. Divák sa v spleti deja (už tak dosť nahusteného) stráca a tápe. Niektoré pasáže sú tak rýchlo natočené, zostrihané, dejovo bohaté a kamerou podtočené, že vašich päť zmyslov nestačí všetko poňať v jednom okamihu. Práve toto podtáčanie kamerou je ďalším väčším nedostatkom, ktorým Vidocq tak trpí!
    
Ale okrem týchto problémov, za ktoré strhneme po jednom bode (klasický príbeh, krátka stopáž, nie najlepšia kamera), nás čaká len a len dobrá pastva pre oči a zaujímavé predstavenie. Pretože scenár je síce slabší, ale Pitof, zdá sa, vedel, čo chce natočiť a v jeho prevedení je Vidocq i keď chaotickým a čiastočne nevyrovnaným, tak bohatým a pútavým dielom. Nehovoriac o digitálnej kamere (ktorá popri uvedených záporoch) skutočne prináša do filmu nový rozmer a možnosti pre postprodukciu, ktorá vám vyrazí dych. Každá scéna je totiž umelo vytvorená a v praxi to znamená toľko, že žiadne z pozadí nikdy neexistovalo a ani neexistuje. A čo môže byť dychberúcejšie ako vznik nových, nevídaných lokácií?
    
A nezabúdajme na herecké výkony. Gerard Depardieu je skvelý a jeho prítomnosť a opateru cítiť aj v momentoch, keď na monitore nie je (hold, charizma Vidocqa nie je vôbec podcenená) a aj ďalšie úlohy sú obsadené s neobyčajnou presnosťou (muži) a krásou (ženy).
    
Je teda len na škodu, že Vidocq nedostal do daru lepší príbeh resp. ho nedokázal pretvoriť do minimálne dvojhodinovej, ak nie aj dlhšej stopáže. A áno, tá kamera z chodníka je často frustrujúca. Preto sa musí Vidocq uspokojiť s dobrou sedmičkou. Nehovorím, že som neuvažoval aj o hodnotení s číslicou osem, ale... Keď si uvedomím, že Bratstvo vlka je deviatkový príbeh... tak Vidocq je určite slabší o viac ako jeden bod. Je mi tak trochu ľúto...

DVD: Fantóm Paríža (Vidocq) DVD: Fantóm Paríža (Vidocq) DVD: Fantóm Paríža (Vidocq)

DVD: Magic Box sa doslova prekonal a prináša jedno zo svojich najlepších DVD. Prezeranie bonusov vám zaberie viac ako hodinu a až na jednu výnimku ide o veľmi dobre zvolenú kolekciu. A aj samotný film vás svojím prevedením poteší. Pripravte sa na formát 1,85 (veľmi dobre zvolený, hoci na veľkofilmy sa používa skôr 2,35) a zvukové prevedenie v grandióznom prevedení. Magic Box totiž prekonal bariéry a hoci jeho českému dabingu (Dolby Digital 5.1, 448 kbps) možno vytknúť klasický posun dabovanej časti pred originál, surroundu a výberu hlasov už nemožno odolať. Iste, stále ide o produkt, pri ktorom si treba zvoliť dabing len v prípade najväčšej nutnosti, ale aj tak je dobré vedieť, že tu nie je cesta ústupkov dláždena ostrými kameňmi... Na druhú stranu nevidím žiaden dôvod, prečo si zvoliť český dabing, keď tu máme originálnu francúzsku verziu v Dolby Digitale 5.1 s veľmi drastickým surroundom a jedným z najlepších francúzskych zvukov resp. magické a podmanivé DTS v kompresii 768 kbps (a ešte dravejšou zvukovou stránkou). Surround, subwoofer, všetko skvele namixované. Vaša obývačka sa bude triasť!
    
Potešiteľná je aj stránka bonusov. Máme tu štandardne uvádzaný kinotrailer (vidieť ste ho mohli aj v našich multiplexoch), prichádza však v Dolby Digital 2.0 Surround prevedení, takže máte sa na čo tešiť po stránke zvuku aj pred samotným filmom. V rámci bonusov si musíme najprv pripomenúť prítomnosť dvoch sťažných filmov - Making of, ktorý trvá slušných 23 minút, ale vôbec nenudí (na pomery Magic Boxu temer zázrak), naopak, je natočený veľmi zaujímavo a pútavo. V ňom sa dozviete množstvo informácii prakticky o každom aspekte filmu od režiséra, hercov až po prvotnú francúzsku postprodukciu digitálneho filmu. Žiaľ, také dobré už nie je susedné devätnásťminútové interview so scenáristom. Áno, je rovnako nabité informáciami, ale jeho forma je natoľko uspávajúca, že akýkoľvek pokus pozerať tento bonus v noci skončil sklopeným zrakom a podriemkávaním už po troch minútach. Scenárista má čo povedať, horšie je, že to nevie povedať dynamickým a rečnícky vycvičeným štýlom.
    
Ďalej tu máme dva kratšie bonusy - interview s hercami a tvorcami (trvá síce 9 minút, ale zvrhne sa viac-menej na päťminútový priestor pre Pitofa, ktorý je našťastie režisérom na svojom mieste a dokáže hovoriť ťažké hodiny) a výroba masky Alchymistu (trikový sedemminútový dokument s postproducentmi).
    
Zvyšok tvorí veľmi agresívny (ale dobre počúvateľný videoklip) a minútový bonus o trikoch, ktorý vám predvedie skladanie vrstvov filmu vo finálnom výsledku. Na disku nechýba ani pár statických dokumentov - informácie o natáčaní (7 stránok), o hercoch a tvorcoch (pár strán o každom jedincovi) a 32-kusová galéria.
    
Apropo, DVD a jeho bonusy sú našťastie vybavené českými titulkami, takže si užijú aj tí, čo francúzsky nehovoria.
 
FILM : 70%
DVD  : 80%

Vidocq (Francúzsko, 2001, 100 min.)
Réžia: Pitof. Scenár: Pitof, Jean-Christophe Grangé. Kamera: Jean-Pierre Sauvaire, Jean-Claude Thibault. Hudba: Bruno Coulais. Hrajú: Gérard Depardieu, Guillaume Canet, Edith Scob, Moussa Maaskri, Jean-Pierre Gos, Isabelle Renaud, Jeal-Paul Dubois, André Penvern, Gilles Abona, Jean-Marc Thibalut.

 


autor Michal Korec 4.6.2003
Kinema
8.0
Diváci
10
Ohodnotiť

Žner: Krimi/Triler
Minutáž˝: 100 min
Krajina: Francúzsko
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
  • Fantóm Paríža (07.12.2002 13:26:50)
  • Vidocq - Fantóm Paríža (26.11.2002 18:39:35)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    Diváci
    10
    Ohodnotiť

    Žáner: Krimi/Triler
    Minutáż˝: 100 min
    Krajina: Francúzsko
    Rok výroby: 2001
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.