SPIDER MAN

SPIDER MAN

článok



Nadaný stredoškolák Peter Parker po uhryznutí geneticky upraveným pavúkom získava ohromujúce schopnosti. Po čase zistí, že s veľkou silou prichádza aj veľká zodpovednosť. Svoj „šiesty zmysel" sa rozhodne využiť v boji proti zlu. Jeho veľkým protivníkom je „Green Goblin", ktorý svoje schopnosti využíva práve v silách zla a nemilosrdne sa snaží Spider-Mana vypátrať a zlikvidovať. 

Spider Man Spider Man Spider Man

O FILME:

Režisér Sam Raimi vyrástol na periférii Detroitu a Spider-Man sprevádzal jeho život od čias detstva. Tak ako väčšina jeho rovesníkov, aj on mal v izbe motívy so Spider-Manom, želal si ho od rodičov na Vianoce, jednoducho bol hrdinom jeho snov. Preto pri filmovom spracovaní kládol na seba aj svojich spolupracovníkov obrovské nároky. „Bol to pre mňa splnený sen režírovať Spider-Mana, a dúfam, že obecenstvu sa bude páčiť. Herci, scenáristi a celý produkčný tím sa snažili zostať verní duchu toho, čo bolo také skvelé  v komiksovej predlohe."

Nakrúcanie sprevádzal veľký záujem všetkých fanúšikov slávneho komiksu. Sam Raimi o práci na tomto filme hovorí: „Nikdy som sa s ničím podobným nestretol. Predstavte si, že ste inštalatér a nejakých, dajme tomu, štyridsať tisíc ďalších inštalatérov vám pozerá cez plece, ako to všetko montujete dohromady a každý z nich má svoj nevyvrátiteľný názor... to z výmeny trúbky robí obrovský problém... správny spôsob, ako tvoriť film, nie je počúvať kdekoho... nemôžete uspokojiť každého. Preto je to ťažké."

„Sila Spider-Mana pre mňa spočíva v tom, že je skutočným človekom - je jedným z nás. Chodí do školy, je tak trochu outsiderom, nedarí sa mu získať si vytúžené dievča, zväčša je bez peňazí... potom sa mu prihodia neobyčajné veci, ale ešte stále si po večeroch musí robiť domáce úlohy."

Komiksové adaptácie si v dnešnom Hollywoode získavajú čoraz väčšiu pozornosť. V minulosti popri niekoľkých kvalitných spracovaniach (Batman, Superman) prevládali prepadáky. Skutočným bodom zlomu sa stala adaptácia X-Men. Nasledovali veľmi úspešné tituly - Ospalá diera, Tiger a drak, Z pekla a ďalšie. Autor komiksovej klasiky The Dark Knight Returns Frank Miller (sám napísal scenár k ďalšiemu pokračovaniu Batmana) súčasnú situáciu komentuje takto: „Hollywood ovládla skupina mladších ľudí s vplyvom, ktorí čítali komiksy v dobe, keď ešte nevedeli čítať." To sa týka rovnako scenáristov ako aj režisérov - Sam Raimi, Tim Burton, James Cameron, br. Wachovskí - tí všetci patria k fanúšikom komiksov.

Film mal pôvodne režírovať James Cameron, štúdio zvažovalo aj Jana DeBonta, Ang Leeho a Davida Finchera. Pre hlavnú úlohu sa okrem Tobeyho Maguirea zvažovali Freddie Prinze Jr. a Leonardo diCaprio.

Reklamnú kampaň k Spider-Manovi veľmi ovplyvnil útok na WTC. Z oficiálneho webu bola odstránená ukážka, v ktorej Spider-Man medzi obe veže napne obrovskú pavučinu a chytí do nej helikoptéru so zlodejmi. Takisto oficiálny plagát k filmu, na ktorom sa v oku Spider-Man zrkadlí WTC, musel byť stiahnutý.

Celovečerný film Spider-Man prichádza štyridsať rokov po prvom objavení sa Spider-Mana v komikse v roku 1962.

Spider Man Spider Man Spider Man


O TVORCOCH:

Sam Raimi (réžia)
Americký režisér, herec, scenárista, producent. Nakrúcať začal v ôsmich rokoch s osemmilimetrovou kamerou, v roku 1983 s pomocou investícií od miestnych obchodníkov a lekárov zrealizoval svoj prvý „profesionálny" film The Evil Dead. Tento horror sa stal hitom v Cannes. V roku 1987 nakrútil technicky dokonalé pokračovanie. Vďaka svojmu špecifickému vizuálnemu štýlu získal reputáciu jedného z najinvenčnejších tvorcov a v roku 1990 sa začlenil do „mainstreamu" spoluautorstvom scenára a réžiou akčnej fantasy Darkman. Nasledovali filmy Army of Darkness, Rýchlejší než smrť, A Simple Plan, For Love of the Game. V roku 2000 nakrútil thriller The Gift s Cate Blanchettovou, Hillary Swankovou a Keanu Reevesom.

David Koepp (scenár)
Pracoval na scenároch filmov Hadie oči, Jurský park, Mission: Impossible, Carlitova cesta, Smrť jej pristane, Úkryt a ďalších.

Don Burgess (kamera)
Pracoval na filmoch What lies Beneath, Contact, Evening Star, Forget Paris, Richie Rich, Blind Fury, Josh and S.A.M. a i.  Za kameru vo filme Roberta Zemeckisa Forrest Gump bol nominovaný na Oscara.
 
Laura Ziskin (produkcia)
Patrí k najvýznamnejším nezávislým producentom. Produkovala filmy Tak dobre, ako sa len dá; Umrieť pre, Pretty Woman a ďalšie. V roku 1994 bola menovaná prezidentkou Fox 2000 Pictures, novej divízie Twentieth Century Fox. Za jej pôsobenia vznikli diela ako Tenká červená čiara, Nepobozkaná, Klub bitkárov, Anna a kráľ.

Ian Bryce (produkcia)
Začal ako asistent produkcie filmu Návrat Jediho, pracoval so Stevenom Spielbergom na filme Indiana Jones a chrám skazy. Za produkciu filmu Almost Famous Camerona Crowa získal Zlatý Glóbus. Za Zachráňte vojaka Ryana režiséra Stevena Spielberga získal Zlatý Glóbus a nomináciu na Oscara. Ďalšie filmy: Twister, Batmanov návrat, Indiana Jones a posledná krížová výprava a i.

James Acheson (kostýmy)
Trojnásobný nositeľ Oscara (za filmy Posledný cisár, Nebezpečné známosti, Restoration). Pracoval na filmoch Muž v železnej maske, Frankenstein, Búrlivé výšiny, Highlander, Malý Budha, Brazil a i.

Danny Elfman (hudba)
Jeden z najúspešnejších skladateľov filmovej hudby vôbec. S režisérom Samom Raimim už pracoval na filmoch Darkman, Army of Darkness a A Simple Plan.  Známa je jeho kongeniálna spolupráca s Timom Burtonom - v súčasnosti na Burtonovej Planéte opíc. Filmy: Beetlejuice, Batman, Strihoruký Edward, Batmanov návrat, Mars útočí, Ospalá diera, Predvianočná nočná mora, Umrieť pre, Mission: Impossible. Za hudbu k filmom Dobrý Will Hunting a Muži v čiernom bol nominovaný na Oscara.

Spider Man Spider Man Spider Man


O HERCOCH:

Tobey Maguire
Začínal drobnými detskými hereckými úlohami a reklamami. Popularitu si získal v TV komediálnom seriáli Great Scott!. Nasledovali väčšie úlohy vo filmoch This Boy´s life, The Ice Storm, Deconstructing Harry, Strach a svrab v Las Vegas, Pleasantville, Pravidlá muštárne, Don´s Plum. Kvôli úlohe Spider-Mana intenzívne trénoval a niekoľko kíl pribral.

Willem Dafoe
Debutoval filmom Heaven´s Gate. Jeho fyziognómia ho predurčila na časté stvárňovanie záporných úloh sadistických zloduchov. V jeho filmovej kariére sa striedajú hluché obdobia nezaujímavých úloh a filmov s okamihmi najvyššieho lesku a záujmu kritiky.  Prvýkrát si úspech získal filmom To Live and Die in L.A. Williama Friedkina a za svoju nasledujúcu úlohu seržanta Eliasa v Čate O. Stonea už získal nomináciu na Cenu americkej akadémie Oscar. Jeho obsadenie do úlohy Krista v Scorseseho Poslednom pokušení Krista bolo jedným z mnohých faktorov vzbudzujúcich nevôľu k tomuto filmu. Nasledovali zaujímavé úlohy vo filmoch Horiace Mississippi, Triumf ducha, Divokosť v srdci, Telo ako dôkaz, Basquiat, Anglický pacient a i. Jeho posledným veľkým úspechom bola nominácia na Zlatý Glóbus a Oscara za vedľajšiu mužskú hereckú úlohu vo filme V tieni upíra. Vo väčšine náročných scén vo filme Spider-Man hrá on sám, nepoužíva kaskadérov.

Kirsten Dunstová
Narodila sa 30. 4. 1982. V šoubiznise začínala už ako trojročná, zjavila sa vo viac ako sedemdesiatich televíznych reklamách. Vo filme debutovala v roku 1989 (New York Stories, r. Woody Allen). Slávu si získala v roku 1994 ako detská herečka po boku Brada Pitta a Toma Cruisa v Interview s upírom. Za svoj herecký výkon bola nominovaná na Zlatý Glóbus. V roku 1995 ju People´s Magazine zaradil medzi 50 najkrajších ľudí sveta. Nasledovali ďalšie úspešné tituly: Malé ženy, Jumanji, Small Soldiers, Virgin Suicides, Bring it on. Kirsten patrí medzi detské hviezdy, ktoré sa s prechodom na úlohy dospelých vyrovnali bez problémov. V súčasnosti so svojou matkou zakladá vlastnú produkčnú spoločnosť Wooden Spoon Productions.

James Franco
Hral v úspešnom TV seriáli Freaks and Geeks. Za titulnú úlohu v životopisnom filme stanice TNT James Dean získal Zlatý Glóbus. Filmy: Whatever it takes, Never been kissed.

Cliff Robertson
Divadelný a filmový herec. Počas svojej vyše šesťdesiatročnej kariéry hral vo viac ako päťdesiatich filmoch. Svoju životnú úlohu stvárnil v roku 1969 vo filme Charly podľa poviedky Ruže pre Algernon. Získal za ňu Oscara. Filmy: Diabolská brigáda, Tri dni kondora, Too Late the Hero, Útek z L.A. a i.

Rosemary Harrisová
Divadelná a filmová herečka. Hrala vo filmoch Beau Brummell, Chlapci z Brazílie, Crossing Delancey, Kenneth Branagh´s Hamlet, My Life so Far, Sunshine a i.. Za herecký výkon vo filme Tom and Viv získala nomináciu na Oscara.





autor press kit 1.5.2002
  • Spider-Man v pavučinách 2 DVD (05.02.2003 2:58:11)
  • Spider-Man v zajatí pavučín (03.06.2002 16:24:36)
  • Spider-Man (03.06.2002 5:14:30)
  • Ako vznikal Spider-Man (29.05.2002 16:19:19)
  • Hypnotic sa nepodaril. Prekvapil animovaný Spider-Man - Vertigo vol. 2 (04.06.2023 23:58:02)
  • Willem Dafoe by sa mal vrátiť do Spider-Mana (22.03.2023 17:27:27)
  • Uvidíme ešte v postave Spider-Mana Tobeyho Maguirea? (08.04.2022 8:46:26)
  • Otvorené kiná prevalcoval nový Spider-Man. Artové filmy to budú majú ťažšie (17.01.2022 22:50:45)
  • Návrat do kín bude spojený aj s uvedením akcie Spider-Man: Bez domova (11.01.2022 18:05:40)
  • Rola Spider-Mana bola pre Andrewa Garfielda snom, ale aj prebudením (09.11.2021 16:32:37)
  • Spider-Man sa zdá byť pohodlnou cestou k úspechu a to nie len vo filme (09.11.2020 23:20:59)
  • Pokračovania Spider-Man: Paralelné svety sa dočkáme v októbri 2022 (27.04.2020 11:38:23)
  • Svet Avengerov po Endgame: Pozrite si trailer na nového Spider-Mana (06.05.2019 21:08:48)
  • Režisér oscarovky Spider-Man: Paralelné svety sa upísal dvojke Kocúra v čižmách (28.02.2019 19:12:36)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Fantasy
    Minutáż˝: 121 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2001
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.