BANDITI

BANDITI

článok



Joe (Bruce Willis) a Terry (Billy Bob Thornton) sú najúspešnejšími bankovými zlodejmi v americkej histórii. Ich osvedčenou metódou je zajať v predvečer krádeže manažéra vyhliadnutej banky a ráno ho "odprevadiť" do práce. Jedného dňa ale omylom vezmú ako rukojemníka znudenú ženu v domácnosti Kate (Cate Blanchett) a udalosti naberú nečakaný smer.

Kate nielenže zo svojich únoscov nemá strach, ale naopak všetko vníma ako príjemné rozptýlenie. Zanedlho sa stane komplicom dvojice a postupne aj milenkou oboch mužov. Ich priateľstvo tým získa vážne trhliny a ruka zákona po nich začína ísť čím ďalej tým viac...

Banditi Banditi Banditi


O NAKRÚCANÍ:

Režisérovi Barrymu Levinsonovi nie je komédia cudzia. Jeho filmy Bistro a Good Morning Vietnam sú zaradené Americkým filmovým inštitútom medzi sto najvtipnejších filmov histórie a nakrúcanie Banditov pre neho preto bolo známym prostredím. Scenár Banditov mu pripadal medzi ostatnými celkom iný. "Bola to zaujímavá, romantická komédia. Najmä sa mi páčila téma dvoch mužov a jednej ženy. Vec, ktorá mi predovšetkým utkvela v pamäti, boli slová Kate, keď vysvetľuje, prečo si nemôže vybrať len jedného z nich, pretože obidvaja tvoria perfektného chlapa."

Dlhý proces príprav k natáčaniu Banditov začal u produkčných Michaela Birnbauma a Michela Berka. Najprv Berk priniesol koncept filmu Birnbaumovi a spoločne sa zhodli na tom, že sú pri zrode dobrého filmu. Birnbaum odniesol materiál scenáristovi Harleymu Peytonovi, s ktorým už predtým spolupracoval a pustili sa do práce na príprave scenára.
"Harley a ja sme hľadali niečo nového, na čom by sme mohli spolupracovať a tento materiál sa zdá byť tým pravým pre jeho citlivosť a vnímavosť," poznamenáva Birnbaum.
Berk dodáva: "Harley postavami i celým filmom žije, vníma ho, cíti a my sme preto vedeli, že vytvorí nášmu filmu dobrý základ. Nie je to film o lupičoch. Je to film o neuveriteľnom
priateľstve troch ľudí."

"Tento príbeh je vytvorený vzťahom muža ´akcie´, muža ´myšlienky´a ženy, ktorá vkročí medzi nich," pokračuje Birnbaum. "Ona mala urobiť tú klasickú voľbu medzi mužom teórie a mužom činu. Joe (Willis) je veľmi šikovný chlapík, ktorý pred tým ako niečo urobí, veľmi nerozmýšľa, ale na druhej strane urobí väčšinou správnu vec. Terry (Thornton) je geniálny ale neurotický muž, ktorý nie je schopný bez naplánovania urobiť ani krok. Musí presne vedieť ešte pred akciou čo sa stane a ako sa to stane. Teraz postavte vedľa seba týchto dvoch mužov. Sú to dve polovice skvelého človeka."

Berk a Birnbaum potom odniesli scenár Bruceovi Willisovi a Arnoldovi Rifkinovi. Rifkin bol v tom čase Willisovým agentom a prezidentom Williams Morris Agency. Sprostredkoval spoluprácu MGM s producentmi Ashokom Amritrajom a Davidom Hobermanom zo spoločnosti Hyde Park Entertainment. Berk a Birnbaum súhlasili s partnerstvom spoločnosti Hyde Park na vytvorenie filmu Banditi, čo upevnilo pozíciu MGM a tento film sa stal prvým spoločným projektom novo vytvorenej spolupráce.

"Projekt sa mi hneď páčil," hovorí Amritraj. "Bola to zaujímavá, premyslená komédia, plná romantiky a akcie, nádherný projekt. Čítal som to celú noc a nebol schopný to odložiť. Na druhý deň som zavolal Arnoldovi a pýtal sa ho, či sa chce zapojiť. V MGM sa do filmu zamilovali - a zvyšok, ako sa hovorí, je história."

Bolo potrebné získať dobrý filmový štáb a tím hercov. Nikto si však netrúfal dúfať, že tento film bude mať také skvelé výsledky. "Málokedy sa vám podarí, aj keď máte v ruke dobrý materiál, aby ste naprvýkrát získal vami vybraných hercov a režiséra. To bolo neuveriteľné," hovorí producent David Hoberman.

Veľa režisérov, ktorí natáčajú komédie, zaškatulkováva vtipy a emocionálne momenty," 
hovorí o svojej práci scenárista Peyton. "Barry ho stvárňuje skutočným spôsobom. Bruce Willis mi povedal, prečo jemu osobne sa film páči - bolo to tým, že bol aj reálny. Barry dáva do každej scény srdce, nechá scénu bežať, zainteresuje hercov. Je to tímová práca."

Pre Levinsona je filmovanie predovšetkým spolupráca, stále sa meniaci proces. Vie, čo chce, ale práve preto aj rád objavuje čokoľvek nového v každom momente alebo osobe. 
"Celý čas experimentujem," priznáva Levinson. "Stále hľadám, čo nového by som mohol do jednotlivých scén alebo vcelku dať. Často sa stávajú chyby, a z tých sa dá potom niečo získať. Filmovanie je objavovanie, vždy okrem scenára existuje priestor pre niečo neočakávané. Sú to spontánne filmové momenty a tie tvoria krv akéhokoľvek zaujímavého filmu. napríklad sme točili scénu, kde sa Bruce (Joe) a Cate (Kate) po prvýkrát stretli a majú spať v jednej miestnosti. Aby mala Kate viac súkromia, zavesí medzi nich Joe nejaký záves. 

Ten nám počas jedného záberu spadol, a keď ho chcel zavesiť naspäť, ona mu začala pomáhať. Stáli pri sebe veľmi blízko, každý na svojej strane závesu. Páčilo sa im to. A tak sme zmenili scénu a dodali tejto malej nehode dobrodružstvo, ktorým bola ich vzájomná príťažlivosť. V momentoch, kedy sa scenár a herci dajú dohromady, sa stáva film zaujímavejším. Keď filmu chýbajú tieto momenty, neosloví ma. A keď ma neosloví, prečo by mal baviť niekoho iného?"

Birnbaum bol pri filmovaní denne, pozoroval Levinsonove schopnosti a mohol schváliť použitie týchto nových neočakávaných detailov vo filme: "Bolo vzrušujúce pozorovať Barryho spôsob natáčania. Vždy dostal čo chcel a k tomu omnoho viac."

Banditi Banditi Banditi


Hlavné úlohy:

Bruce Willis - Joe Blake
(*19. 3. 1955) Herectvu sa začal venovať počas štúdia na štátnej škole Montclair State College. V roku 1977 sa predstavil v mimobrodwayskej scéne v hre Nebo a Zem. Do širšieho diváckeho povedomia vstúpil vďaka TV seriálom Hart to Hart, Miami Vice a veľkú popularitu mu priniesla úloha výrečného súkromného detektíva Davida Addisona po boku Cybill Shepherdovej, za ktorého stvárnenie v komediálnom seriály Moonlighting získal cenu Emmy v r.1987. 

Pred filmovou kamerou debutoval hlavnú úlohu finančného úradníka Waltera Davisa, ktorému skazí sľubnú kariéru jedna pôvabná žena (K.Basingerová), v situačnej komédii Schôdzka naslepo. Svoje komediálne vlohy a telesné prednosti uplatnil hlavne v postavách drsných detektívov, ktorým nechýba istý šarm a zmysel pre humor. Hviezdu z neho urobila úloha newyorského policajta Johna McClanea, ktorý je nešťastnou zhodou okolností nútený bojovať v jednom losangelskom mrakodrape so skupinou teroristov, v akčnom thrillery Smrtonosná pasca, v réžii J. McTiernan).

Teraz je jednou z najväčších hereckých hviezd súčasnosti. Svoju hereckú všestrannosť dokázal mnohými filmovými postavami od akčného hrdinu, cez antihrdinov až ku komikovi.

Filmy: Posledný skaut, Hráč, Farba noci, Hudson Hawk, Pulp Fiction - Historky z podsvetia, Dvanásť opíc, Smrtonostná pasca 1-3, Posledný zostáva, Smrť jej pristane, Smrtiace myšlienky, Piaty element, Armageddon, Šiesty zmysel, Môj sused zabijak,...

Billy Bob Thornton - Terry Lee Colins
(*4. 8. 1955) Slávu mu priniesol v roku 1996 nizkorozpočtová nezávislá dráma Sliding Blade, silný príbeh o mentálne postihnutom mužovi, ktorý je prepustený po dvadsiatichpiatich rokoch väzenia z ústavu, kde bol zatvorený po vražde svojej matky a jej milenca. Za prácu na tomto filme, ktorý napísal, zrežíroval a v ktorom hral, získal Oscara za najlepšiu adaptáciu filmového scenára a zároveň bol nominovaný na Oscara za najlepší herecký výkon. Definitívne sa tak zaradil medzi hlavných scenáristov a herecké talenty Hollywoodu. Napísal scenár a objavil sa vo filme Carla Franklina Jeden chybný krok. Hral vo filme Jima Jarmuscha Mŕtvy muž. V roku 1996 spolupracoval na scenári drámy A Family thing ( kde hrali James Earl Jones a Robert Duvall). Ďalšie úlohy získal v Duvallovom filme The Apostle a v roku 1997 vo filme Olivera Stonea U-Tum. V roku 1998 bol nominovaný na Oscara za film Sama Raimiho A Simple Plan. Je nominovaný na Zlatý Glóbus 2002 za najlepší mužský herecký výkon vo filme Banditi.

Cate Blanchettová - Kate Wheelerová
(*14. 5. 1969, Melbourne) Divadelne debutovala v Top Girls. Za úlohu v muzikáli Kafka Dances získala v roku 1993 od divadelných kritikov v Sydney cenu New Corner Award. V tom istom roku získala cenu Rosemont za najlepší herecký výkon v predstavení Davida Mameta Oleanna, kde hrala po boku Geoffreyho Rusha, s ktorým neskôr účinkovala vo filme Elizabeth I. Divadelné úspechy jej umožnili zúčastniť sa mnohých televíznych programov a otvorili sa jej dvere do filmového sveta. 


Filmy: Cesta do raja, Thank God He Met Lizzie (cena austrálskeho filmového inštitútu za najlepší herecký výkon), Oscar a Lucinda, Bláznivá runway, An Ideal Husband, Talentovaný pán Ripley, The Man Who Cried, Takmer dokonalý zločin,...

Vďaka svojmu hereckému výkonu a elegantnému vystupovaniu nebolo pre nikoho prekvapením, že si získala za film Shekhara Kapura Elizabeth I. obdiv u divákov ale aj kritikov - nomináciu na Oscara za výkon v hlavnej úlohe, bola ocenená Zlatým Glóbusom v kategórii dráma a získala cenu BAFTA.
Je nominovaná na Zlatý Glóbus 2002 za najlepší ženský herecký výkon vo filme Banditi. 

Banditi Banditi Banditi


Tvorcovia filmu:

Barry Levinson - réžia 
(*2. 6. 1942) Je jedným z najvšestrannejších amerických režisérov svojej generácie. Jeho režijným debutom a zároveň úspechom bol v roku 1982 nizkorozpočtový film Diner (Bistro), prvý diel jeho "Baltimorskej trilógie". Nasledovali komerčnejšie projekty The Natural (1984) a Pyramída hrôzy (1985). V roku 1988 sfilmoval jeden zo svojich najslávnejších filmov Rain Man, v hlavnej úlohe s Dustinom Hoffmanom. Film Rain Man získal veľa cien, medzi nimi aj Oscarov za najlepší film, najlepšiu réžiu a herecký výkon v hlavnej úlohe. Nasledovali filmy: Good morning Vietnam (1987) s Robinom Williamsom, Bugsy (1991) s Warrenom Beattym, Hračky (1992). Veľkým úspechom bol v roku 1996 film Spáči. Rok 1997 mu priniesol opäť dva úspechy - za produkciu filmu Krycie meno Donnie Brasco (hral Johny Depp) a za produkciu a réžiu politickej satiry Vrtieť psom, v ktorej hrali Dustin Hoffman a Robert DeNiro. Režíroval sci-fi Sféra (1998) a film Libert Heights (1999).






autor press kit 26.3.2002
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.