KRUH - KONEČNE SA BUDEME BÁŤ!

KRUH - KONEČNE SA BUDEME BÁŤ!

článok



Znie to ako moderný horor - videopáska s hroznými výjavmi, po ktorých premietnutí nasleduje telefonát. Ten divákom videopásky predpovie v nasledujúcich siedmych dňoch istú smrť.
 
Keď sa o celej veci dozvie novinárka Rachel Kellerová (Naomi Wattsová) je prirodzene skeptická. Svoj názor zmení, keď nečakaná smrť postihne štyroch mladíkov sedem dní potom, čo videopásku zhliadli. Rachel sa rozhodne prípad preskúmať. Zoženie si videokazetu... a premietne si ju.
 
Následne nato je však nútená požiadať svojho priateľa Noaha (Martin Henderson), aby ochránil nielen ju, ale aj jej syna (David Dorfman) pred záhubou. Mystérií zvanej Kruh však musí prísť na kĺb počas siedmych dní, ktoré k dispozícii ešte má.

Remake úspešného japonského snímku Ringu režíroval Gore Verbinski (Mexičan, Hon na myš), produkovali ho Walter F. Parkes a Laurie Macdonaldová (Gladiátor, Muži v čiernom 2), a natočený bol podľa scenára Ehrena Krugera. V napínavom thrilleri hrajú nositeľka Oscara Naomi Wattsová (Mullholland Drive), Martin Henderson (Kód Navajo), ďalej mladý herec David Dorfman (Úkryt) a nositeľ ceny Emmi Brian Cox (Agent bez minulosti). Film je natočený podľa románu Ringu - japonského spisovateľa Koji Suzukiho a podľa rovnomenného japonského filmu.

Kruh - konečne sa budeme báť! Kruh - konečne sa budeme báť! Kruh - konečne sa budeme báť!

STARÁ LEGENDA

Príbehy, ktoré sa stále rozprávajú, dokážu opätovne poslucháčov vzrušovať. Sú to príbehy o vraždách a katastrofách, ktoré stretli obyčajných rádových ľudí. Rozprávajú sa pri táborových ohňoch alebo na prázdninových večierkoch, ale dnes sa šíria aj prostredníctvom e-mailov. Niektoré vznikli na základe celkom obyčajných a všedných udalostí, ktoré si poslucháči prikrášľovali, až sa z nich stali mýty. V každom prípade jeden taký príbeh skutočne existuje a možno má svoj pôvod aj v pravdivej udalosti...

Režisér Gore Verbinski vraví: "Je to ako vírusová infekcia. Typický je spôsob, akým sa legenda rozpráva, ako sa stále vracia a ako ju ľudia vnímajú. Nikto si skutočne nepamätá, ako sa taká udalosť vlastne odohrala. Príbeh, ktorý napísal Kóji Suzuki a podľa ktorého vznikol aj japonský thriller Ring, bol pravdepodobne tiež len interpretáciou skutočnej udalosti. Ale to je ako známa otázka: čo vzniklo skôr, kura či vajce?"

Kóji Suzuki - autor série románov, nebol v skutočnosti nijako výrazne známy spisovateľ. Teraz sa o ňom rozpráva ako o novodobom japonskom Stephenovi Kingovi. Pôvodný film Ringu vznikol v roku 1998 podľa jeho románu a natočil ho režisér Hideo Nakata ako gotický horor. Film sa stal rýchlo fenoménom, pretože je v histórii japonskej kinematografie najúspešnejším filmom hororového žánru. Objavil sa aj v podobe televízneho seriálu a stal sa dokonca základom japonskej komiksovej knihy. Následne po svojom uvedení bol uznaný za zakladateľa japonského psychohororu (tzv. J-hororu), ktorý rýchlo prenikol do japonských multiplexov. Základom filmu bola jeho tradičná legenda. Ringu preto myšlienkovo ovplyvnil návštevníkov kín nielen v Japonsku, ale v celej juhovýchodnej Ázii a už skoro upúta pozornosť aj ľudí na opačnej strane sveta.

Zástupca štúdia Dreamworks Mark Sourian bol prvým, ktorý film videl. Následne nato sa spojil s producentom a jedným z vedúcich predstaviteľov štúdia Walterom W. Parkesom a Laurie MacDonaldovou a povedal: "Videl som zrejme najstrašidelnejší film, aký si možno predstaviť. Musíte ho tiež hneď vidieť." Parkes si na to spomína: "S Laurie sme zrušili všetky naše dohodnuté schôdzky a išli sme sa pozrieť na film z videokazety, čo napokon tento príbeh najviac vystihuje. Obaja sme boli vzrušení a súčasne okúzlení a rozhodli sme sa, že musíme vytvoriť americký remake."

MacDonaldová dodáva: "Od začiatku sme cítili, že je to veľmi silná myšlienka. Japonský film bol pre nás veľkým vzorom - nielen ako predloha, ale celým svojim poňatím. Ďalšou silnou stránkou filmu bolo spojenie lacnej pubertálnej histórie s presnou koncepciou príbehu, ktorý sa vyvíja veľmi prekvapivým smerom. Omnoho záhadnejším a vysoko asociatívnym, podloženým bohatstvom pocitov, čo je u podobného žánru veľmi neobvyklé."

Parkes ju doplňuje: "Prednosťou dobrého thrilleru je, že adrenalínové napätie vás príjme k tomu, aby ste hrôzou skoro nedýchali, ale v skutočnosti nie ste ničím vážnym ohrození. U tých najlepších je potom vyrovnaný pomer medzi intelektuálnou a emotívnou zložkou a vizuálnou skúsenosťou. Taký film potom úplne zaujme vašu myseľ a intelektuálne vás zainteresuje. Platíte za to vašim strachom a desom. Myslím, že dychtivosť divákov po takýchto témach je hlavnou príčinou toho, prečo ich aj my filmári toľko vyhľadávame".

Prvým kandidátom producentov pre réžiu tohoto filmu bol Gore Verbinski, ktorý v spoločnosti Dreamworks vytvoril svoj veľmi úspešný debut (Hon na myš). "Je to režisér, ktorý presne cíti to, čo od neho publikum očakáva": povedal o ňom producent Parkes. Verbinski vraví: "Originálny film Ringu som po prvý krát videl na starej obohranej videokazete veľmi biednej technickej úrovne. Ale možno že aj to dodalo príbehu na zaujímavosti, pretože koniec koncov sa celá zápletka točí práve okolo videopásky. Keď sa len tak objaví úplne normálna a zdanlivo neškodná videokazeta, ktorá niekde leží a nemá na sebe žiadny nápis, začneme veriť na mýty, pretože takýto predmet je predsa sám o sebe veľmi znekľudňujúci a strašidelný zároveň."

MacDonaldová dodáva: "Takto neoznačené kazety sa nájdu v každej domácnosti. Keď si ich preberáte, snažíte si spomenúť čo na nich asi je. A televízia je predsa tiež len súčasťou života normálnych ľudí. Myšlienka, dať dohromady dva obyčajné predmety denného života, ktoré vám môžu privodiť smrť, to je skutočne veľmi desivá tematika."

Kruh - konečne sa budeme báť! Kruh - konečne sa budeme báť! Kruh - konečne sa budeme báť!

Verbinski vysvetľuje: "Vo filme Kruh existuje videopáska, zdanlivo rovnaká ako ostatné neoznačené kazety. Akonáhle si ju však premietnete, zazvoní telefón v ktorom vám hlas oznámi, že vám zostáva len sedem dní života. Samozrejme že nechcete zomrieť, ale celých tých sedem dní viete, že ste vo veľkom nebezpečí. Dopadajú na vás depresie, dni vám čím ďalej tým viac ubiehajú, a cítite sa ohrození ako nikdy predtým. A to si myslím, že je na tomto horore jedinečné."

Hlavná postava Rachel je investigatívna reportérka, ktorá sa o prípade s videokazetou dozvedá v dôsledku svojej osobnej tragédie: jej neter Katie sa totiž stala poslednou obeťou. Teraz je potrebné vyriešiť problém: kde sa videopáska nachádza a odkiaľ vlastne prišla? Kto ju natočil? Má naozaj tak desivú moc? Keď sa video dostane Rachel do rúk, pochopiteľne si ho tiež premietne.

Naomi Watsová, austrálska herečka, nedávno zožala obrovský úspech a uznanie za svoj výkon vo filme Davida Lyncha Mullholland Drive. Postavy Rachel Kellerovej sa zhostila bravúrne. V dôsledku svojej profesionálnej zvedavosti sa napokon sama ocitá v rovnakom nebezpečí, ktoré hrozí každému po zhliadnutí zlovestného videa "Potom, čo som videl film Mullholand Drive, okamžite sa mi vybavila Naomina postava a predstavil som si ju v titulnej úlohe Kruhu" vraví režisér Verbinski a producent Parkes dodáva: "Watsová je veľmi profesionálna herečka - a táto úloha to naozaj vyžaduje. Keď sa Rachel dozvie o nebezpečí, ktoré je hrozí, uvedomí si, že ide aj o život jej dieťaťa. Takáto situácia si vyžaduje, aby ju herečka interpretovala veľmi presvedčivo - a Naomi dokáže byť vo svojom prejave neobyčajne sugestívna. Jedná tak, že jej obecenstvo bez váhania uverí."

Naomi Watsová charakterizuje svoju postavu aj príbeh filmu: "Samozrejme že ide o vyhranený žáner, ale tento príbeh je výnimočný, vzhľadom k svojej absolútne čistej a priamočiarej histórii, ktorá sa pohybuje vpred rýchlym tempom. Pozriete si video, ktoré je samo o sebe veľmi desivé, zazvoní telefón a vy sa dozviete, že vám zostáva posledný týždeň života. V takom okamihu sa všetko náhle zmení. Naskočí vám husia koža a hrôzou sa vám zježia vlasy na hlave."

O svojej postave sa herečka domnieva, že priamo zodpovedá aj jej povahe. Popisuje ju takto: "Rachel je veľmi rozhodná a energická, ale súčasne je to človek omylný. Je aj matkou, a zrejme nie tou najlepšou matkou, nakoľko je svojou kariérou úplne posadnutá. Sestra ju požiada o pomoc a chce, aby vypátrala príčinu smrti jej dcéry - Rachelinej netere. Rachel spočiatku pripadá celá záležitosť s videopáskou len ťažko uveriteľná, až skoro smiešna, niečo ako pubertálny výmysel. Potom však sama kazetu objaví, pustí si ju a zazvoní telefón. Začína byť viac a viac vydesená tým, čo sa okolo nej deje, a tieto udalosti prehlušia jej sebadôveru a schopnosť logického uvažovania natoľko, až si kladie otázku: ako je možné, aby to všetko bola pravda?" Rachelin skepticizmus je celkom potlačený vzrastajúcim strachom. Obracia sa preto na svojho priateľa Noaha, ktorý je povestný svojim cynizmom. Noah reprezentuje na začiatku celého prípadu diabolského advokáta. Pýta sa: "tá videopáska ťa má zabiť? To snáď nemyslíš vážne?" Sám neberie vážne vôbec nič až do chvíle, kedy ho k tomu okolnosti donútia" vraví Verbinski.

Za predstaviteľa Noaha bol vybraný novozélandský herec Martin Henderson. Parkes ho charakterizuje ako herca s prirodzenou charizmou a schopnosťou bezchybne interpretovať danú postavu. Noah totiž musí byť so svojim šarmom a ľahkosťou protiváhou dramatickej postavy Rachel. Henderson si k svojmu štúdiu najprv vyžiadal scenár, ktorý ho okamžite zaujal.

"Vravel som si, že je mimoriadne desivý. Vždy, keď som po ňom siahol, opäť som sa vydesil, pretože na mňa pôsobili tie podvedomé detaily, ktoré si človek pri bežnom čítaní ani neuvedomí. Myslím, že práve to je zvláštnosťou tohoto príbehu. Netušíte, odkiaľ zlo prichádza. Na videopáske sú najprv obrazy. Až keď si ju pozriete, postupne si uvedomíte súvislosti a začnete tušiť, o čo vlastne ide. Myslím, že aj obecenstvo sa nechá týmto príbehom celkom upútať."

Kruh - konečne sa budeme báť! Kruh - konečne sa budeme báť! Kruh - konečne sa budeme báť!

V deji nastane hrozivý obrat, keď Rachel zistí, že aj jej syn Aidan videopásku videl. Aidana hrá detský herec David Dorfman a podľa režisérových slov svojej postave porozumel natoľko, že ďaleko presahuje jeho vek. "David bol výborný. Je veľmi bystrý a šikovný a pochopil emocionálne ťažisko svojej postavy. Pritom si dokázal udržať odstup od toho, čo bolo jeho veku neprimerané. Bolo skutočne radosť s ním pracovať." 

Súčasne si režisér pochvaľoval spoluprácu aj s mladou herečkou Daveigh Chaseovou, ktorá hrá Samaru - dievča, ktoré má ako jediné kľúč k mystérií nazývanej Kruh. Jej otca Richarda Morgana, predstavuje herecký veterán, nositeľ Oscara Brian Cox.

Morgan je tragická postava muža, ktorý všetko v živote stratil. Bezcieľne sa pohybuje na svojom ranči, ktorý bol kedysi konským rančom, ale dávno už svojmu účelu neslúži. V živote zažil strašné udalosti a od tej doby žije v akomsi napoly mŕtvom svete. Kľúč k pochopeniu toho, čo sa mu prihodilo, je obsiahnutý práve v desivých záberoch na videu, ktoré prinášajú smrť každému, kto si ho pozrie.

Pre režiséra Verbinského bolo jednou z najnáročnejších úloh vytvorenie spomínanej videonahrávky, ktorá je ťažiskom celého príbehu. "Videonahrávka má dve poslania. Má poskytnúť kľúč k svojmu pôvodu a vysvetliť dôvod, prečo vlastne vznikla. Všetky obrazy, ktoré obsahuje, majú nejaký zmysel, aj keď sa pri prvom zhliadnutí zdajú byť abstraktné. Video musí divákov šokovať aj svojou bizarnosťou. A tak bolo veľmi zložité vytvoriť ho."

"Začal som tým, že som sa sústredil na pôvodné zábery z japonského filmu, pretože ak natáčate remake, mali by ste zachovať tie najpôsobivejšie momenty originálu", vraví režisér. "Potom som samozrejme vychádzal aj z toho, čo desí mňa osobne. Snažil som sa do filmu začleniť svoje osobné horory tak, aby divákov zaujali a súčasne mu dávali zmysel z hľadiska toho, kto videonahrávku vytvoril."

Režisér pokračuje: "Som veľkým fanúšikom hororových filmov. Niektoré z nich sú vytvorené hlavne preto, aby diváka v prvom momente šokovali, ale existujú aj také, ktoré pracujú s vašim podvedomím. Tie vás čiastočne psychologicky manipulujú, aj keď si to neuvedomujete a pôsobia na vás ešte dlho potom, čo si ich pozriete. Všetky hororové filmy však vychádzajú z nejakej základnej situácie, rovnako ako náš film. Rozdiel je len vo forme, akou je príbeh prezentovaný. Tá môže dielo povýšiť nad priemer. Takéto filmy ma najviac inšpirujú a tiež ma dokážu aj najviac vydesiť. V zásade sa jedná len a len o kvalitu remesla, ktoré dokáže prehĺbiť intenzitu prežitku."


autor press kit 24.2.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Horror/Dráma
Minutáż˝: 115 min
Krajina: USA Japonsko
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.