RUŠNÁ HODINA 2

RUŠNÁ HODINA 2

6.0

článok



Stretli sa znovu. Najväčšia držka Západu a najrýchlejšie ruky Východu. Tentokrát budú mať plné práce na Ďalekom Východe, pretože triády nikdy nespia.

FILM: Od ich poslednej akcie prešli krásne tri roky a ako si sľúbili, tak učinili. Lee a Carter, policajní dôstojníci rozličných krajín, ale rovnakej krvi (otcovia boli tiež flojdami), si užívajú voľné chvíle v Hongkongu (no užívajú, ťažko definovať dni, keď vám priateľ Lee rieši temer každý deň iný prípad, no vy si chcete skôr užívať). A tu ich máme zas. Na ambasáde padli za obeť pri bombovom útoku dve tlmočníky a Lee znovu nastupuje do akcie, hoci Carterovi nahovorí, že skočia na jednu párty a potom za jedným chlapíkom atď. Jednoducho sú v kaši až po uši, no skôr ako si Carter túto skutočnosť uvedomí, už sú na zozname dead listu triády, z ktorej sa ťažko uniká. Hop alebo trop! Buď zahlušíte pár šikmookých smrtonosných bojovníkov alebo zahlušia oni nás. A keďže už vieme, že aj nejaké práce na Rush Hour 3 raz asi budú, vieme ako to dopadne...

Rušná hodina 2 Rušná hodina 2 Rušná hodina 2

No budeme sa pochopiteľne celkom dobre baviť. Nebudem vám tu klamať do očí a veľkohubo prehlasovať, že tento deväťdesiatmiliónový blockbuster je najlepšou akčnou komédiou ako vám to potvrdia americkí kolegovia, ktorí si túto letnú popcornovú akčnú zábavu vďaka skvelému načasovaniu fantasticky užili. Nebudem však ani kritizovať a stínať hlavy tvorcom za to, že neprekonali diel prvý a priniesli len sequelovú omáčku priemerných kvalít. Moja hodnotiaca škála sa triasla počas filmu niekoľkokrát, ale skončila na krásnej sedmičke. Prečo?

Pretože tá dvojica je jednoducho neuveriteľná. Ako mi povedala jedna kolegynka, v našich kruhoch už je len to zábavné, že všetci sa tu chceme naučiť poriadne anglicky, mnohí to chcú skúsiť pomocou filmu, no vydajú sa na Rush Hour 2, kde Jackie Chan sem-tam niečo cez zuby precedí či zašušle a Chris Tucker melie rýchlo, nespisovne, slangovo, jednoducho ako mu huba narástla a bavíme sa pri tom. Ale bavíme sa pri tom? Ak by sme boli v USA a sledovali Tuckerove show, určite áno. Ale takto?

Áno, aj takto sa bavíme, pretože tá dvojka je jednoducho neuveriteľne zábavná. Chémia ústredných hrdinov je komická a akčná zároveň a kto si nedokáže užiť tento osemdesiatšesťminútový hamburger, mal by poľaviť na svojej cynickosti.

O humor sa starajú Lee a Carter, o akciu tiež nebude núdza (hoci scéna s bambusom je predvídateľná). Nemôžem napísať, že si tu užijete za 90 melónov najväčšie tresky na plátne či domácom kine a rovnako sa nebudete baviť a rehotať v jednom kole. Ale napriek ľahučkému scenáru a solídnej réžii Bretta Rattnera (ktorý po Rush Hour 2 presedlal na krimisústo v podobe Červeného draka) je tento film správnou oddychovkou v čase, keď vás tento svet štve a chcete si od jeho strastí odpočinúť. Áno, aj to je dôvod, prečo sa točia filmy...

Hlavnou devízou ostáva zábava, Chris Tucker a Jackie Chan (no jasné, ak ich nemáte radi, strhnite si z hodnotenia čo chcete, vám niet pomoci a možnosti tohto filmu), ale zaujímavou sekundárnou úlohou sa mihá Zhang Zyi z Tigra a draka (Crouching Tiger, Hidden Dragon). Jej sa týka aj zaujímavosť, že scény s ňou museli točiť s výdatnou pomocou Jackieho Chana, nakoľko Zhang Zyi nevie po anglicky. Ale máte ju tu, no jej herecké umenie len ťažko v pár scénach budete obdivovať. Ale marketingu poslúžila veľmi dobre...

So I want some mu-shu...

DVD: DVD začína úplne fantasticky. Lee a Carter idú v aute a zrazu Carter spustí a Lee mu odpovedá :  „I am on vacation and I want some mu-shu." - „Are you hungry?"

Rušná hodina 2 Rušná hodina 2 Rušná hodina 2


    
Carterova japončina je úbohá a pod pojmom mu-shu nájdenom pred cca piatimi sekundami v slovníku si už predstavuje pobyt v luxusnom bordeli, no Lee je predsa len lingvista od kosti a pod mu-shu rozumie jedlo. V momente, keď dočítate tento odstavec v recenzii, zapochybujete o mojom guste, ale keď vidíte túto scénu na začiatku DVD, ste správne naladený na :

- samotný film prichádzajúci v širokom formáte 2,35:1 (s obrazom si nerobte starosti, je dostatočne ostrý) a zvukom jednak v Dolby Digitale 5.1 (ale výdatnom, hoci surround efektov nie je prekvapivo až tak veľa) a Dolby Digital 2.0 (sem patrí verzia česká, maďarská, poľská).
- celkom dobrý komentár s režisérom Rattnerom a scenáristom Jeffom Nathasonom (ktorý má čo robiť, aby tú jednoduchú šablónu nejako opísal)
- štandardné informácie v podobe niekoľkých strán textu
- deväťminútovy film o filme, najmä o technike Bretta Rattnera, o jeho schopnostiach, aký je čertovský dobrý a pod. V dokumente sa mihne scéna, v ktorej testovali Chrisa Tuckera a jeho výrazovosť (Crazy Ass Bitch scéna)
- štvorminútový (skôr zbytočný) dokument Fashion of Rush Hour 2 - t.j. o obliekaní hercov, herečky a jednom charaktere - módnom návrhárovi z Las Vegas a jeho hereckom umení
- trojdokument Evolution of the Scene o tom, ako vznikala scéna s krájaním kuraťa a Chrisom Tuckerom (priemerný dokument), o natáčaní scény The Bomb (skvelý dokument, kde uvidíte, ako vlastne film vznikal) a znovu trochu nudy v podobe natáčania ďalších scén - dohromady má Evolúcia scén 20 minút, z ktorých desať stojí za zhliadnutie
- dokument Attaining International Stardom - sedemminútový dokument o tom, ako sa snažili tvorcovia pripraviť kyprú pôdu pre sequel k Rush Hour a získavali si divákov v Afrike a podobne (celkom zbytočný dokument)
- dokument The Language Barrier, ktorý nielenže nevyužije za svoje štyri minúty svoje možnosti, ale viac sa o tejto téme dozviete v iných dokumentoch
- introdukciu Hongkongu z pohľadu Jackie Chana, má len dve minúty, ale je tu len na vyplnenie gigabajtov
- dva teasery (jeden sa podobá na druhý ako dvojičky), klasický kinotrailer
- päť minút Outtakov t.j. prešľapov, ktoré sa nedostali ani do záverečných titulkov filmu, ale niet čo ľutovať
- 11 vyrazených scén v celkovej dĺžke 7 minút a 20 sekúnd (môžete si ich pustiť aj s komentárom režiséra)

Celkovo zhrnuté, film má kopu bonusov, ale taká polovica z nich je zbytočná. Kvantita na úkor kvality sa potvrdzuje na plnej čiare. Takže podľa tohto výroku si pripočítajte / odpočítajte ďalšie percentá kvality na základe množstva a významu bonusov (kto chce kam...).

O prachoch:

Ak vám poviem, že jednotka Rush Hour stála 33 miliónov dolárov a dvojka 90 miliónov, chytíte sa za hlavu. Ak vám poviem, že dvojka je dokonca kratšia, odpadnete. Kam sa podeli tie prachy? Žeby na reklamnú kampaň? To ťažko, marketingové čísla sa do rozpočtu nerátajú. Ale vedzte, že takmer polovicu (40 miliónov) zhltla ústredná dvojica s režisérom. Inak povedané, tých 90 miliónov nie je na plátne vidieť.

Ale predsa len sú zaplatené, takže keď v New Line Cinema prestanú rátať bubáky za trilógiu Pána prsteňov, radi možno odklepnú aj tretí diel Rush Hour. Inak bol prvý víkend filmu bombastický (= $67,4M). Druhý víkend zarobila akčná komédia len $33,1M, ale to už ju videlo strašne veľa ľudí (na sequely sa ľudia viac hrnú v prvých dňoch) a navyše sa všetci išli pozrieť na pokračovanie preťahovania koláča alias American Pie 2. A potom sa film držal zubami-nechtami štyri týždne na druhom mieste a desať týždňov v Top 10. Letmé pády vo veľkosti 35% - 40%, veľká obľuba a opätovná návšteva multiplexov zarobila filmu len v USA $226,1M a vo svete celkovo takmer 350 miliónov dolárov. Quo Vadis, Rush Hour 3?

Všetci sme si mysleli, že na Slovensku Rush Hour 2 bude zrazená na kolená Vanilkovým nebom. Iste, solidná performancia Toma Cruisa 9 582 divákov bola citeľná, ale predstavte si, že viac ako 7,5 tisíca ľudí zhliadlo aj tandem Chan - Tucker.





autor Michal Korec 4.12.2002
Kinema
6.0
Diváci
7.0
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Krimi
Minutáž˝: 90 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
  • Rušná hodina 2 (13.02.2002 10:57:55)
  • Rušná hodinka 2 (28.01.2002 0:45:54)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    Diváci
    7.0
    Ohodnotiť

    Žáner: Akcia/Krimi
    Minutáż˝: 90 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2001
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    9.5 |
    hodnotenie 7/10
    16.5 |
    30.5 |
    hodnotenie 8/10
    15.8 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |KASKADÉR
    0
    hodnotenie 8/10
    |SÚPERI
    1
    hodnotenie 8/10
    |KRÁĽOVSTVO PLANÉTY OPÍC
    0
    hodnotenie 7/10
    |FALLOUT
    2
    hodnotenie 9/10
    |TO SA MI SNÁĎ LEN ZDÁ
    0
    hodnotenie 8/10
    |SPIACI ÚČET
    0
    hodnotenie 6/10
    |PRÍPAD GOLDMAN
    0
    hodnotenie 7/10
    |KNIT'S ISLAND
    0
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6830
    02 |
    návšt. 5561
    03 |
    návšt. 5195
    04 |
    návšt. 3556
    05 |
    návšt. 1375
    06 |
    návšt. 1223
    07 |
    návšt. 882
    08 |
    návšt. 809
    09 |
    návšt. 845
    10 |
    návšt. 589
    REBRÍČEK US
    01 |
    $57,0 mil.
    02 |
    $14,0 mil.
    03 |
    $4,7 mil.
    04 |
    $3,5 mil.
    05 |
    $2,5 mil.
    06 |
    $2,3 mil.
    07 |
    $2,0 mil.
    08 |
    $1,8 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.