TV TIPY 13.4. - 18.4. 2021

TV TIPY 13.4. - 18.4. 2021

článok



Utorok, 13. apríl

Ejzenštejn v Guanajuate (Eisenstein en Guanajuato, Mexiko, Holandsko, Fínsko, Belgicko, Francúzsko, 2015, Peter Greenaway), ČT art, 22:55
Významné obdobie v osobnej aj profesionálnej kariére legendárneho sovietskeho režiséra Sergeja Ejzenštejna sa rozhodol zachytiť iný legendárny tvorca – Peter Greenaway. Jeho príbeh sa začína na začiatku 30. rokov, kedy Ejzenštejn prichádza do Mexika nakrúcať svoju snímku Que viva Mexico! Páči sa mu byť tak ďaleko od domova, kde na obrátkach naberá kritika formalizmu a svoj záujem obracia na mexickú kultúru, ktorá ho naučí úplne inak vnímať smrť a lásku. Ejzenštejn zažíva neslýchanú kreatívnu slobodu, stráca však kontrolu nad natáčaným projektom a neskôr aj nad vlastným životom.

Bublina (Bubble, USA, 2005, Steven Soderbergh), JOJ Cinema, 22:20
Soderbergh nakrútil v roku 2005 podivný kriminálny príbeh na pozadí zvláštneho milostného trojuholníka. Jeho aktérmi sú traja ľudia, ktorí majú spoločnú prácu na rovnakom mieste - v továrni na bábiky. Postaršia Martha a mladý Kyle sú susedia, spoločne chodia aj do práce. Žena má k mladíkovi materský, takmer až majetnícky vzťah. Berie ho ako dobrého priateľa, Kyle ju však berie len ako susedu, známu. Do továrne prichádza slobodná mamička Rose, ktorá o Kylea prejaví záujem, čo Marthu značne zaskočí. O pár dní nájdu mladú mamičku mŕtvu, čo spustí kriminálne vyšetrovanie.

Sweeney Todd: Diabolský holič z Fleet Street (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, USA, Veľká Británia, 2007, Tim Burton), Film+, 22:00
O tom, či je postava Sweeneyho Todda ozajstná sa vedú dlhé polemiky. Jedny vravia, že skutočne žil a dokonca sa o ňom zachovalo niekoľko policajných záznamov. Iní tvrdia, že sa prvýkrát objavil ako zloduch v lacných hororových príbehoch v 19. storočí. Každopádne je jeho príbeh nepochybne populárny, keďže v roku 1979 vznikol o postave muzikál, ktorý bol veľmi úspešný aj na Broadwayi. Podobný úspech mala aj filmová adaptácia v réžii Tima Burtona s Johnnym Deppom a Helenou Bonham Carter v hlavných úlohách.

TV tipy 13.4. - 18.4. 2021


Streda, 14. apríl

Za zatvorenými dverami (Az ajtó, 2012, Maďarsko, Nemecko, Veľká Británia, István Szabó), JOJ Cinema, 15:05
Slávny maďarský režisér a autor historickej trilógie s Klausom Mariom Brandauerom priniesol v roku 2012 na plátno komorný príbeh dvoch osamelých žien, medzi ktorými sa začína vytvárať zvláštne priateľstvo. Film sa odohráva niekedy po skončení druhej svetovej vojny a minulosť zohrá v osudoch postáv dôležitú úlohu. Szabó nakrútil snímku na motívy knihy maďarskej spisovateľky Magdy Szabó a v hlavných úlohách sa predstavili Helen Mirren a Martina Gedeck.

Café Society (USA, 2016, Woody Allen), Film+, 10:55
V okolí Bobbyho nie je nikto, kto by ho udržal doma. Jeho rodičia sa večne hádajú, brat verí, že všetko sa dá vyriešiť hrubou silou. Odchádza do veľkého sveta za svojim strýkom Philom, ktorý pracuje ako agent filmových hviezd. Bobby sa tak razom ocitne v očarujúcom svete hviezd, celebrít, modeliek a playboyov. Stretáva však aj Vonnie, strýkovu krásnu asistentku. Tá má ale vážny vzťah, po jeho konci sa však dá s Bobbym dokopy. Jeho ponuky o sobáš však tvrdošijne odmieta. Zlomený sa tak vracia domov, kde sa chystá usadiť. Plány mu však opäť prekazí Vonnie.

Pravidlá muštárne (The Cider House Rules, USA, 1999, Lasse Hallström), Prima MAX, 20:00
Švédsky režisér začínal filmovú kariéru vari najšvédskejšou prácou – režíroval videoklipy skupiny Abba. Po prvých úspechoch dostal príležitosť pracovať aj v Hollywoode, kde natočil aj túto adaptáciu knihy Johna Irvinga. Na scenári k filmu sa samotný Irving podieľal, ocenený bol aj Oscarom za Najlepší scenár. Hlavným hrdinom je chlapec Homer, ktorý sa zo sirotinca dostal len zásluhou doktora Larcha. Z chlapca urobil svojho pomocníka, na revanš ho však naučil niečo zo svojich schopností. Pri prvej príležitosti vidieť svet však Homer odchádza.

TV tipy 13.4. - 18.4. 2021


Štvrtok, 15. apríl

Muž, ktorý zabil Dona Quijota (The Man Who Killed Don Quixote, Španielsko, Belgicko, Portugalsko, Veľká Británia, 2018, Terry Gilliam), AMC, 15:15
Niektorí tvrdia, že zákulisie tejto snímky je zaujímavejšie ako snímka samotná. To si musíte overiť sami, každopádne je produkcia trvajúca vyše 30 rokov jedným zo slávnych hollywoodskych príbehov. Prvýkrát sa o natočenie pokúšal Terry Gilliam ešte v roku 1989 s Johnnym Deppom, na projekt však nenašiel dostatok financií. Odvtedy boli niekoľkorát herci preobsadzovaní, dokonca sa o výrobe nakrútil dokument Lost in La Mancha. V roku 2018 však už finálna verzia uzatvárala Festival v Cannes.

Pád do tmy (The Descent, Veľká Británia, 2005, Neil Marshall), Film+, 22:00
Prehliadaný je tento horor o skupine žien, ktoré sa vydajú na výlet do jaskyne. Ako to však už v hororoch býva, nič nejde tak, ako by si naši hrdinovia mysleli. V jaskyni sa stane pohroma, ktorá uväzní ženy v podzemí. Sú vystrašené, hladné, zranené, aj to je však lepšie ako to, čo na nich v jaskyni čaká. Pod stresom potom ťažko hľadať v uvažovaní logiku. Skupina musí urobiť všetko, čo je v ich silách, aby sa dostali na svetlo. A čo najrýchlejšie.

Coco Chanel & Igor Stravinsky (Francúzsko, Švajčiarsko, Japonsko, 2009, Jan Kounen), ČT art, 20:15
Príbeh o zakázanej, no aj tak istým spôsobom obohacujúcej lásky medzi kultúrnymi ikonami 20. sotoročia – hudobným skladateľom Igorom Stravinským a módnou návrharkou Coco Chanel. Tí sa stretli ešte v 20. rokoch minulého storočia v Paríži, kde Stravinský spoločne s chorou ženou a štyroma deťmi emigroval. Spoznáva nezávislú a odvážnu Coco Chanel, čo v ňom vzbudí nielen city k nej, ale aj inšpiráciu pre vlastnú tvorbu. Obaja však vedia, že vzťah nemá budúcnosť, nejde ho však ani len tak ľahko ukončiť.

TV tipy 13.4. - 18.4. 2021


Piatok, 16. apríl

Proti múru (Gegen die Wand, Nemecko, Fatih Akin), Dvojka, 22:00
Týmto netradičným milostným príbehom sa medzinárodne presadil nemecký režisér tureckého pôvodu Fatih Akin. Proti múru získalo obrovskú publicitu aj vďaka účasti bývalej pornoherečky Sibel Kekilli v hlavnej ženskej úlohe, tá to nakoniec dotiahla až do Hier o tróny. Hlavnou postavou je stratená existencia menom Cahil Tomruk, žijúca v uličkách Hamburgu zo dňa na deň. Práve stretnutie s krásnou mladou ženou a vyvíjajúci sa cit k nej by ho mohol natrvalo dostať z problémov. Tým ale stále nie je koniec.

Štát vs. Fritz Bauer (Der Staat gegen Fritz Bauer, Nemecko, Lars Kraume), ČT2, 23:35
Historický nemecký film nás vracia do roku 1957 a v tomto čase sa zase vraciame do dôb druhej svetovej vojny. Záporným hrdinom príbehu sa totiž stáva Adolf Eichman, jeden z strojcov holokaustu. Ten sa od konca vojny úspešne skrýva pred očami verejnosti, zdá sa však, že by sa mohol ukrývať pred spravodlivosťou v argentínskom Buenos Aires. Po stopách nacistickéo zločinca sa v tomto filme vydáva prokurátor Fritz Bauer. Ten sa ale spolčí s Mossadom, čím poruší nemecké zákony.

Krstný otec 2 (Godfather 2, USA, 1974, Francis Ford Coppola), Jednotka, 22:55
Pokračovanie úspešnej a oceňovanej adaptácie románu Maria Puzza Godfather dopadlo snáď ešte lepšie než prvý diel. Opäť sa dostávame do rodiny Corleoneovcov a jej širšieho okruhu, kde to okrem rodinnej lásky a cti zaváňa aj podrazmi a násilím. Sledujeme dve dejové línie. Michael Corleone riadi mafiánske impérium zo svojho sídla v Nevade a retrospektívne v 20. rokoch vidíme začiatky Vita Corleoneho a jeho kariéry. 200 minút ubehne ako voda, ba čo viac, celú trilógiu si vychutnáte najlepšie pri celonočnom maratóne.

TV tipy 13.4. - 18.4. 2021


Sobota, 17. apríl

Pomocník (Československo, Maďarsko, 1981, Zoro Záhon), Dvojka, 20:35
Najúspešnejší film slovenského režiséra Zora Záhona podľa románu Ladislava Balleka. V ňom prichádza rodina Riečanovcov do malej dediny na južnom Slovensku, aby prebrala mäsiarstvo spolu s pomocníkom Volentom Lančaričom. Ten je síce nápomocný a rodine pomôže k bohatstvu, jeho cena je však privysoká. Román a teda aj tento film sa vyrovnávajú s náročným obdobím povojnovej rekonštrukcie krajiny. Príbeh z románu adaptoval scenárista Ondrej Šulaj, ktorý spolupracoval aj s Martinom Šulíkom, Jurajom Nvotom či Štefanom Uherom.

Julieta (Španielsko, 2016, Pedro Almodóvar), ČT2, 22:10
Na motívy poviedky spisovateľky Alice Munro nakrútil Pedro Almodóvar ďalšiu zo svojich vydarených melodrám ukazujúcich útrapy žien v strednom veku. Dej presunul z Kanady do súčasného Španielska, inak ide ale o pomerne vernú adaptáciu predlohy. V centre záujmu je problematický vzťah dvoch žien, matky a dcéry, ktoré sa po smrti manžela a otca postupne odcudzili a dievča nakoniec z domova utečie. Julieta sa márne snaží po dcére pátrať už dvanásť rokov, až nakoniec do ich osudov zasiahne náhoda.

Šprtky to chcú tiež (Booksmart, USA, 2019, Olivia Wilde), JOJ, 22:35
Pod mimoriadne hlúpym distribučným prekladom sa inak skrýva výnimočný režisérsky počin herečky Olivie Wilde. Práve vďaka tomuto filmu sa z nej stala jedna z najzaujímavejších režisérok súčasnosti, na ktorej ďalšie projekty čakajú nielen fanúšikovia, ale aj kritici. Snímka Booksmart je klasickým príbehom zo strednej školy – dve nepopulárne dievčatá sa rozhodnú posledný deň na strednej stráviť tak bláznivo, ako to len pôjde. Čaká ich niečo, na čo ich nič, čo vedeli nemohlo pripraviť.

TV tipy 13.4. - 18.4. 2021


Nedeľa, 18. apríl

Krvavé leto v New Yorku (Summer of Sam, USA, 1999, Spike Lee), ČT2, 21:55
Dráma sa odohráva počas neslávne známeho leta z roku 1977, keď New York terorizoval sériový vrah známy ako Samov syn. Na príbehoch niekoľkých postáv Lee zobrazuje paranoju a strach, ktorá sa vtedy šírila mestom. Pred vrahom nebol nikto v bezpečí, tento strach sa rýchlo pretavil do nenávisti voči každému, ktorý sa len trochu líšil od normálu. Skutočný príbeh pripomínajú aj dokumentárne zábery a dobová výprava. Snímka pripomína režisérov najslávnejší film, Do The Right Thing, potvrdzuje ňou aj svoju schopnosť pozorovať obyčajných ľudí a s citom ich prenášať na plátno.

Temný rytier (The Dark Knight, USA, VB, 2008, Christopher Nolan), Prima COOL, 20:15
Jeden z najlepšie hodnotených filmov všetkých čias je druhá časť trilógie Christophera Nolana venujúcej sa postave z DC univerza, Batmanovi, s názvom Temný rytier. Tomu sa do cesty tentokrát postaví nevyspytateľný zločinec Joker. Jeho ciele sú nepredvídateľné, pretože jeho motivácia je rozpútať v Gothame čistý chaos. Temný rytier sa inšpiroval v klasických gangsterských príbehoch, pričom sa ale snaží uspokojiť aj ortodoxných komiksových fanúšikov a tento mix zvládol Nolan dokonale.

Prvý človek (First Man, USA, Japonsko, 2018, Damien Chazelle), JOJ, 20:35
Chazelle očaril snáď celý filmový svet hudobnou drámou Whiplash, neskôr ovládol odovzdávanie Oscarov muzikálom La La Land. V roku 2018 sa pustil do životopisného príbehu o Neilovi Armstrongovi. Sleduje roky pred slávnym vstupom na Mesiac, samotnú vesmírnu exkurziu aj chvíle po návrate na Zem. Kozmonauta skúma aj ako obyčajného muža s rodinou, Chazelle vytvára skvelý Armstrongov protiklad v jeho manželke v podaní Claire Foy. Armstronga si zahral Ryan Gosling.

TV tipy 13.4. - 18.4. 2021


autor Tatiana Rusnáková 13.4.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.