TV TIPY 23.2. - 28.2. 2021

TV TIPY 23.2. - 28.2. 2021

VOD recenzia



Utorok, 23. február

Cabiriine noci (Le notti di Cabiria, Taliansko, Francúzsko, 1957, Federico Fellini), ČT art, 22:50
Federico Fellini dal veľkú úlohu talianskej herečke Giuliette Masine už v legendárnej ceste, ešte viac sa ale jej talent prejavil v Cabiriiných nociach, kde je hlavnou postavou jej prostitútka Cabiria. Tá sa pretĺka životom, ako sa len dá, neustále však naráža iba na zákerných mužov. Jej pasák jej ukradne všetky peniaze a pre herca Alberta je len dočasným rozptýlením. Nádej na radikálnu zmenu môže znamenať nový vzťah so zdanlivo nenápadným úradníkom...

Dvanásty muž (Den 12. mann, Nórsko, 2017, Harald Zwart), JOJ Cinema, 22:10
Počas druhej svetovej vojny sa výcviku v Británii zúčastní tucet Nórov. Ich cieľom je bojovať proti nemeckým okupantom. Keď sa majú po výcviku vrátiť do Nórska, ich akcia je prezradená. Nemci jedného z nich zabijú a desiati sa stávajú zajatcami. Len jedinému sa podarí uniknúť. Ten nedbá na presilu, ani na legendy o mužovi, ktorý mu je v pätách. Bude mu však odhodlanie utiecť gestapu a prekročiť hranice neutrálneho Švédska stačiť v nehostinnom prostredí?

Pasažieri (Passengers, USA, 2016, Morten Tyldum), Dajto, 20:15
Pasažieri je ambiciózny sci-fi film okorenený o romantickú linku. Niet divu, pretože v ňom prevažne hrajú iba dvaja herci, a to Jennifer Lawrence a Chris Pratt. Tí si zahrali dvoch účastníkov medzihviezdnej výpravy za účelom osídlenia novej planéty vo vesmíre. Dvojica je však prebudená z hibernačného spánku o niekoľko desiatok rokov skôr, ako bolo v pláne a bude musieť zistiť, z akého dôvodu sa tak stalo. Nakoniec však uvidíte vo filme hercov viac, napríklad Michaela Sheena alebo Laurencea Fishburnea.

TV tipy 23.2. - 28.2. 2021


Streda, 24. február

Směšný pán (Československo, 1969, Karel Kachyňa), ČT art, 21:40
Karel Kachyňa patrí medzi domácich tvorcov, ktorí sa pravidelne objavujú v našich televíznych tipoch. Medzi ďalšie jeho dielo, ktoré si zaslúži vašu pozornosť, nesporne patrí aj komornejší a pomerne málo známy film Směšný pán. Vladimír Šmeral tu stvárnil postavu staršieho pána zničeného ako režimom, tak životom a my sledujeme počas filmu jeho pobyt v nemocnici. Dej začne časom trochu pripomínať Hitchcockovo Okno do dvora, starý pán totiž začne ďalekohľadom sledovať oproti v byte jednu mladú ženu...

K-19: Stroj na smrť (K-19: The Widowmaker, USA, Veľká Británia, Nemecko, Kanada, 2002, Kathryn Bigelow), AMC, 11:15
Špecialistka na „chlapské“ žánre Kathryn Bigelow v roku 2002 nakrútila napínavý film na základe skutočných udalostí z roku 1961. Prvá sovietska jadrová ponorka sa dostane v severnom Atlantiku do značných problémov, vďaka ktorým by mohlo dôjsť k nukleárnej katastrofe. Čo mohlo v období studenej vojny viesť k rozpútaniu jadrového konfliktu medzi dvoma veľmocami, USA a ZSSR. Harrison Ford a Liam Neeson budú mať plné ruky práce, aby nešťastiu zabránili.

Vlk (Wolf, USA, 1994, Mike Nichols), Film+, 23:35
V rámci tvorby dramatického režiséra Mikea Nicholsa (Kto sa bojí Virginie Woolfovej?) patrí Vlk k anomáliám. Ide o romantický horor ako vystrihnutý z dôb zlatého veku Hollywoodu o  mužovi meno Will, ktorého pohryzie vlk a ten tak získa niektoré jeho vlastnosti. Budú tieto „vlčie“ vlastnosti, ako agresivita alebo priebojnosť predstavovať pre redaktora vydavateľstva možnosť postupu na spoločenskom rebríčku a úspech u žien, alebo budú jeho prekliatím? V hlavných úlohách sa predstavili Jack Nicholson, James Spader a Michelle Pfeiffer.

TV tipy 23.2. - 28.2. 2021


Štvrtok, 25. február

Zrodila sa Astrid (Unga Astrid, Švéd., Dán,, Nem., 2018, Pernille Fischer Christiansen), JOJ Cinema, 12:35
Snímka sa sústredí na detstvo a dospievanie jednej z celosvetovo najúspešnejších spisovateliek. Astrid Lindgrenovú poznajú čitatelia v mnohých krajinách sveta, postavy z jej pera sú súčasťou nejednej detskej knižnice – spomeňme napríklad Pippi, dlhú pančuchu či Emila z Lönnebergy. Koprodukčná dráma sa zameriava na šťastné aj náročné okamihy jej života – po nevydarenom vzťahu so starším kolegom totiž ostala slobodnou matkou a kvôli tomu bola nútená sa aj presťahovať.

Skrýš (Shelter, USA, 2010, Måns Mårlind, Björn Stein), Plus, 23:55
Hlavnou hrdinkou mysteriózneho hororu je psychiatrička Cara, ktorá celú svoju profesionálnu kariéru venovala štúdiu rozdvojenej osobnosti. Aj keď je vedkyňou, charakterizuje ju aj viera v Boha, ktorú nestratila ani po brutálnej vražde svojho manžela a neohrozuje ju ani ateizmus vlastnej dcéry. Všetko sa však mení, keď Cara stretáva nového pacienta a ponára sa čoraz hlbšie a hlbšie do jeho minulosti. Nové poznatky otrasú aj jej skalopevným presvedčením.

Magic Mike (USA, 2012, Steven Soderbergh), Prima MAX, 23:40
Americký režisér Steven Soderbergh vo svojej kariére pravidelne strieda nezávislé artové snímky a komerčnejšie produkty. Tie však vždy nesú punc kvality svojho tvorcu. Do druhej kategórie môžeme zaradiť aj film Magic Mike s prostredia mužského striptízu. V hlavnej úlohe sa predstavil Channing Tatum, mimochodom bývalý striptér, ktorého skúsenosti sa pretavili aj do scenára a v úlohe šéfa skupiny sa predstavil Matthew McConaughey. Nesmie chýbať ani romantická dejová línia ústrednej postavy.

TV tipy 23.2. - 28.2. 2021


Piatok, 26. február

Prekliaty ostrov (Shutter Island, USA, 2010, Martin Scorsese), Jednotka, 22:40
Martin Scorsese nie je špecialistom na mysteriózne príbehy, avšak keď sa už raz pustí do netradičnej látky, tak to skutočne stojí za to. Takmer celý dej Prekliateho ostrova sa odohráva v psychiatrickej liečebni umiestnenej na ostrove. Sem prichádza dvojica agentov vyšetriť záhadné zmiznutie miestnej pacientky. Všetko je ale nakoniec úplne inak, ako sa na prvý pohľad zdá. V hlavných úlohách sa predstavili Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo alebo Ben Kinsley. Atmosféra je tak hustá, že sa už nedá ani krájať…

Million Dollar Baby (USA, 2004, Clint Eastwood), AMC, 18:15
Clint Eastwood sa v autorskom filme predstaví ako klasický hrdina, akého stvárnil už v niekoľkých filmoch – starý, osamelý, večne nahnevaný veterán Frankie. Konkrétne v tomto prípade je tréner, ktorého práve opustil zverenec. Navyše sa s ním nebaví vlastná dcéra a všetko, čo má je stará telocvičňa. Jedného dňa do nej vstúpi Maggie, nahnevaná z večného odstrkovania. Jediné čo chce je, aby jej niekto konečne veril. Frankie ju ale odmieta trénovať. Maggie sa však len tak ľahko nevzdá.

Blázni vo väzení (Stir Crazy, USA, 1980, Sidney Poitier), Film+, 13:50
Legendárna komediálna dvojica Gene Wilder a Richard Pryor hrá v tomto príbehu pár neúspešných umelcov, herca a scenáristu, ktorí sa neprávom dostanú do väzenia na 125 rokov po tom, čo na nich našijú bankovú lúpež. Film zaznamenal masívny komerčný úspech, navyše sa stal prvou snímkou černošského režiséra, ktorá zarobila vyše 100 miliónov dolárov. O päť rokov neskôr sa stanica CBS snažila adaptovať film na seriál, diváci však tento spin-off vôbec neprijali, čo bolo pravdepodobne následkom toho, že do produkcie nebol prizvaný nikto zodpovedný za úspech pôvodného filmu.

TV tipy 23.2. - 28.2. 2021


Sobota, 27. február

Nepriateľ pred bránami (Enemy at the Gates, USA, Nemecko, Veľká Británia, Írsko, Francúzsko, 2001, Jean-Jacques Annaud), ČT2, 20:00
Historický veľkofilm sa vracia do filmovo stále nevyčerpaného obdobia druhej svetovej vojny. V centre záujmu je bitka o Stalingrad, pri ktorej si boli obe strany vedomé, že práve tam sa rozhodne o ich osude a aj o finálnom výsledku zdrvujúceho konfliktu. Príbeh o strete ruského ostreľovača Zajceva a nemeckého majora Koniga je inšpirovaný rovnomennou knihou historika Williama Craiga. Režisér Jean-Jacques Annaud je veľkolepými filmami známy, režíroval aj Meno ruže, Sedem rokov v Tibete alebo Milenca.

Je to len koniec sveta (Juste la fin du monde, Francúzsko, Kanada, 2016, Xavier Dolan), ČT art, 23:40
Xavier Dolan patrí od svojho debutu k najvýraznejším postavám artového filmu. Kanadský režisér sa v svojej šiestej snímke rozhodol pre príbeh spisovateľa Louisa, po dlhom čase sa vracajúceho domov k rodine. Oznámi im, že je smrteľne chorý a čoskoro zomrie. Namiesto krásne strávených posledných chvíľu však táto správa spúšťa šialený kolotoč hádok, obviňovania, výčitiek a ľútostí. Film získal Veľkú cenu na Festivale v Cannes.

Božská Florence (Florence Foster Jenkins, Veľká Británia, 2016, Stephen Frears), Plus, 20:30
Niektorí ľudia majú natoľko veľké sebavedomie, že nedokážu správne odhadnúť svoje schopnosti a talent. Milionárka Florence Foster Jenkins má sen ohúriť návštevníkov Carnegie Hall svojim okuzľujúcim hlasom a nikto v jej okolí nemá odvahu jej s citom oznámiť, že o to nikto nemá záujem. Florencin hlas je totiž skôr biologickou zbraňou. Hlavnú postavu si ale zamilujete, pretože ju stvárňuje Meryl Streep a v koži jej manažéra v podaní Hugha Granta by ste sa rozhodne ocitnúť nechceli.

TV tipy 23.2. - 28.2. 2021


Nedeľa, 28. február

Dubček- Krátka jar, dlhá zima (Slovensko, 2018, Laco Halama), Jednotka, 21:20
Minulý rok sme si pripomenuli 50- výročie vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie v snahe zabrániť politickému prerodu v Československu. Jednou z najvýznamnejších osobností týchto búrlivých čias bol politik Alexander Dubček. Režisér Laco Halama sa sústreďuje práve na toto krátke obdobie a Dubčekovu snahu bojovať za práva nášho štátu v područí rozhodovania sovietskej vlády v Moskve. Príbeh je rozprávaný v retrospektíve, keď začína osudnou cestou autom, pri ktorej štátnik umrel na následky nehody.

Chappie (JAR, USA, 2015, Neill Blomkamp), Film+, 20:05
Sci-fi snímku natočil Neill Blomkamp, juhoafrický režisér úspešných žánroviek District 9 či Elysium. Aj tento titul zarezonoval v kinách, aj v recenziách filmových portálov. Hlavným hrdinom je humanoidný robot, ktorý v blízkej budúcnosti predstavuje vrchol ľuďmi riadenej evolúcie. Chappie je na rozdiel od ostatných robotov až príliš ľudský, má schopnosť samostatného myslenia, dokonca cítenia, vystavuje sa tak obrovskému nebezpečenstvu. Netrvá dlho, a Chappie musí bojovať o prežitie.

Nejako sa to komplikuje (It's Complicated, USA, 2009, Nancy Meyers), Plus, 20:30
Príjemná romantická komédia režisérky Nancy Meyers, ktorá dokazuje, že tento žáner by nemal ostať vyhradený iba pre mladé herecké ročníky. Skôr práve naopak, pokiaľ máte k dispozícii esá typu Meryl Streep alebo Alec Baldwin, tí kvalitnému scenáru môžu dodať ešte viac na presvedčivosti a autentickosti prežívania vzťahu v neskoršom veku. Jane Adler je žena po rozvode s troma dospelými deťmi, ktorá na vlastnej koži zisťuje, že stará láska nehrdzavie a súčasťou života je aj odpúšťanie starých hriechov.

TV tipy 23.2. - 28.2. 2021


autor Tatiana Rusnáková 23.2.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.