KAUZA CIA MÁ VNÚTORNÚ SILU

KAUZA CIA MÁ VNÚTORNÚ SILU

článok



Edward Wilson (Matt Damon), je mladý čestný muž, hrdý na to, že je Američan. Počas štúdií na Yale sa stane členom tajnej veľmi silnej organizácie Skull and Bones. Ako ctižiadostivý vlastenec udá svojho obľúbeného profesora (Michael Gambon) za jeho sympatie k nacistom. Týmto činom si získa vo federálnej vláde niekoľko priateľov, ktorí mu pomôžu odštartovať skvelú kariéru v novozaloženej spoločnosti CIA (Central Inteligence Agency). Vplyvný generál Sullivan (Robert De Niro) mu ponúkne miesto v Londýne. Edward jeho ponuku prijíma, aj napriek tomu, že sa práve oženil s krásnou Clover (Angelina Jolie).

Týmto krokom začína jeho kariéra závratne stúpať a osobný život prestáva pomaly existovať. Ako tajný agent však musí neustále voliť medzi svojou prácou a krásnou manželkou.  Počas práce pre CIA sa jeho ideály menia. Vďaka Studenej vojne, ktorá prebieha okolo, vzrastá nedôvera ku všetkému a ku všetkým v jeho okolí, a tá neberie konca...

                            

Film kriticky nazerá do vnútra jednej z najsilnejších tajných spravodajských agentúr sveta a špionáže. Cez rôzne flashbacky udržuje rytmus, ale nikam zvlášť sa neponáhľa – má obrovskú vnútornú silu. Scenár, je vybrúsený ako diamant a ponúka slušnú dávku emotívnych a vypointovaných scén. Ide o menší epos, nie príliš zameraný na politiku, ale na vzťahy medzi postavami, neistotu a úžasnú dobovú atmosféru, ktorú podčiarkuje bezchybná kamera.

Skutočnou čerešničkou je ale Robert De Niro. Nežiari natoľko pred kamerou, ako za ňou. Úplne suverénne zvláda pasáže intímne i drsnejšie, skvelo sa hrá s detailmi a scény privádza k dokonalosti. Keď k tomu pripíšeme všetkých hercov hrajúcich bez jedinej chybičky a úžasne znepokojivú hudbu, vychádza z toho jeden z najlepších filmov roka 2006.  

Kauza CIA má vnútornú silu Kauza CIA má vnútornú silu

Angelina Jolie (Clover Russel – Wilson)
      
Vaša postava je v tomto filme veľmi rozdielna od tej z Pán a pani Smithovci?

Áno, je úplne iná. Tu hrám utrápenú ženu v domácnosti. Tieto dve nakrúcania boli úplne rozdielne. Hrať tento typ ženy bolo pre mňa trochu zložitejšie. S Clover nemám v podstate nič spoločné.

Vedeli ste hneď zo začiatku, že budete mať s postavou problémy?

Áno, ale zasa na druhej strane nie je až taká dokonalá ako spočiatku vyzerá. Nie je typickou ženou v domácnosti a vo všeobecnosti je na rozdiel od ostatných postáv najhlučnejšia, dokonca je aj temperamentná. Zastaví sa však na jednom bode a ďalej nie je schopná bojovať. Ak by CIA zasahovala do môjho života v takej miere ako do jej života, určite by som bojovala oveľa viac a hlavne iným spôsobom.

Vedeli ste niekedy pred začiatkom natáčania o tlaku, pod ktorým sú zamestnanci CIA a ich rodiny?

Áno, a nielen členovia CIA, ale aj iné oblasti štátnych služieb. Keď pracuje človek pre políciu alebo pre vládu je samozrejmé, že služba štátu je prioritou. V prípade CIA je to  horšie, pretože jej členovia nesmú rozprávať naozaj o ničom, čo sa týka ich práce ani pred najbližšou rodinou ani pred nikým iným.

Prvý raz ste spolupracovali s De Nirom na rozprávke Príbeh žraloka, na Kauze CIA však pod jeho réžiou. Je známe, že nie každý dobrý herec je aj dobrý režisér.

Pracovať s De Nirom je pre mňa splnenie sna. Ako herec sa nesústreďuje výlučne na svoju postavu ale na všetky súvislosti, príbeh, prostredie a do nich vsádza svoj charakter. A tak je to aj keď režíruje film sám. Jeho postavy sú dokonale preštudované, nie je to však celé iba o nich. De Niro je detailista. Je doslova posadnutý detailom.

Film je veľmi prestrihaný. Nevadí vám to? Mohlo vás byť vidieť viac.

Nie, vo filme je všetko presne tak, ako má byť. Ak by ma De Niro požiadali, aby som mala pri tomto filme iba jeden natáčací deň, vzala by som to. Nie je dôležité koľko minút ste na plátne. Dôležité je veriť filmu a role, ktorú hráte. A ja v tento film verím a vždy ho podporím.

Kauza CIA má vnútornú silu Kauza CIA má vnútornú silu

Robert De Niro  (Bill Sullivan)
       
Pracovali ste na scenári k filmu o CIA. Skombinovali ste ho s tým Erica Rotha?

Áno, ale oba sú v podstate dosť rozdielne. Išiel som trochu iným smerom. Nevenoval som sa príliš Studenej vojne, konfliktom medzi východom a západom ani klasike CIA kontra KGB. Venoval som sa neskoršiemu obdobiu a keď som si prečítal scenár ku Kauze CIA, požiadal som Erica, či by sa nepodieľal aj na mojom projekte. Neskôr sme sa však dohodli a ja som súhlasil, že zrežírujem Kauzu CIA.

Tvrdíte, že CIA založili študenti Yale, konkrétne členovia Skull & Bones.

Niečo na ten spôsob. Nie málo členov OSS (Office of Strategic Services) študovalo na Yale alebo Harvarde. Boli to všetko chlapci z vyšších vrstiev.

Bolo jednoduchšie spraviť tento film po 11. septembri?

Nepovedal by som, že by mal tento dátum niečo spoločne s filmom.  Pracoval som na ňom už pred udalosťami okolo 11. septembra.

Nezdá sa vám, že je príbeh dnes oveľa aktuálnejší, než v čase, keď ste začali na ňom pracovať, vzhľadom k dnešnému boju CIA proti terorizmu?

Ako už vieme, CIA dostala pred 11. septembrom niekoľko konkrétnych signálov. Keďže je film o tejto inštitúcii a pomeroch v nej a vychádza von až teraz, áno je to trochu zle načasované...

Myslíte si, že si CIA zaslúži kritiky, ktoré sa s ňou ešte stále nesú?

Myslím si, že nie. Je to oveľa komplikovanejšie ako to vyzerá. Medzi širokú verejnosť sa nedostávajú konkrétne informácie o ich práci. Logicky, keďže ide o tajnú službu. Ich úspechy nie sú viditeľné, ale ich neúspech alebo zlyhanie vidí naozaj každý.

Viem, že ste v rámci príprav na film veľa cestovali..

Áno, prešiel som s Miltom Beardenom Pakistan aj Afganistan. Tiež sme prešli časť bývalého Sovietskeho zväzu a stretli sa tu s niekoľkými bývalými členmi KGB, s ktorými bol Milt v kontakte začiatkom osemdesiatych rokov. Stretnutie s nimi bolo naozaj veľmi zaujímavé. Boli skutoční, veľmi ľudskí a príjemní.

Stretli ste sa s človekom, ktorý vás inšpiroval k tomuto filmu?

Žiaľ nie. Už dlhšie nie je medzi nami. Je mi to ľúto, bol by som naozaj veľmi rád.

Kauza CIA má vnútornú silu Kauza CIA má vnútornú silu

Matt Damon  (Edward Wilson)
       
Film tvrdí, že CIA vznikla zo študentov skupiny Skull and Bones z Yale.

Áno, tak to bolo. Ľudia, ktorí boli pri vzniku a počiatkoch CIA boli členmi skupiny Skull and Bones. Je to založené na reálnych faktoch. Dokonca boli o niektorých členoch napísané biografie. K dispozícii je množstvo informácií, ktoré mapujú udalosti okolo vzniku CIA.

Vaša postava bola tvorená podľa konkrétneho človeka Jamesa Angletona. Je to pravda?

Áno, ale nechceli sme, aby bola moja postava úplne totožná s Jamesom, to by už bolo niečo celkom iné ako náš zámer. Iba sme sa inšpirovali.

Vo filmoch hráte väčšinou serióznych mužov bez emócií.  Ste taký aj v reálnom živote?

Ale nie, v skutočnosti som uvoľnenejší a vtipnejší. Nevadí mi, že som na plátne suchár. Robiť s De Nirom bola pre mňa veľká príležitosť. Počas nakrúcania bol pri nás veľmi blízko, bližšie k nám ako ku kamere a sledoval každý aj ten najmenší pohyb, každé detail. Je výnimočný režisér, orientovaný na detail. Práca s ním je výnimočná a pre mňa veľmi vzácna.

Vo filme, ľudia ako vy boli alebo sú ozajstnými idealistami a patriotmi. Dnes sú vnímaní skôr negatívne ako pozitívne.

Ľudia robia veľa vecí v mene dobra alebo v mene svojich ideálov, ale svet nie je čiernobiely. Často v rámci svojich ideálov robia aj veci, ktoré nie sú zákonite dobré.  Aj keď oni si myslia, že dobré sú, rsp. že sú správne, ale ak by sa na seba pozreli z inej perspektívy, pôsobili by barbarsky, nesprávne a šialene. Pre mňa bolo dôležité pozerať sa na Edwardovo myslenie a činy z dvoch strán a tak pochopiť, prečo konal tak, ako konal. Nemal som s tým problém, pretože scenár bol výborne vystavaný, takže som poznal súvislosti.


autor press kit 27.11.2007
  • Kauza CIA (06.12.2007 16:47:50)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dráma/Triler
    Minutáż˝: 167 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2006
    Homepage www

    Premiéra: 22.12. 2006
    Premiéra SK: 29.11. 2007
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.