FILMOVÉ PREMIÉRY 4.10. 2007

FILMOVÉ PREMIÉRY 4.10. 2007

článok



Šesť nových filmov prichádza práve dnes do slovenských kín. Pestrá paleta žánrov a krajín, sľubuje rôznu úroveň zábavy. Filmami týždňa je dvojica Mr. BrooksRobotníkova smrť – na tú si však napriek dnešnej premiére, budeme musieť ešte pár dní počkať...

Filmové premiéry 4.10. 2007 Filmové premiéry 4.10. 2007 Filmové premiéry 4.10. 2007

GRINDHOUSE – AUTO ZABIJAK

Prvý film z projektu GRINDHOUSE, Tarantinov Auto zabiják. Kurt Russel ako vraždiaci maniak za volantom nepozná zľutovanie. Jungle Julia, najlepšia DJ-ka v meste, sa chystá poriadne to roztočiť so svojimi dvomi kamarátkami. Sexi trojka vyráža na záťah a priťahuje pohľady okoloidúcich ako magnet. Medzi chlapíkmi, čo na ňu čumia je aj kaskadér Mike (Kurt Russell). Rebel pokrytý jazvami sleduje dámsku jazdu spoza volantu svojho auta. Zatiaľ, čo sa dievčatá usádzajú v bare, Mike žhaví svoju zbraň - nadupané kaskadérske auto – do životu nebezpečných otáčok… V ďalších úlohách sa predstavia Rosario Dawson, sám Quentin Tarantino a tiež režisér Eli Roth (Hostel).

Death Proof (USA, 2007, 90 min.)
Réžia: Quentin Tarantino. Scenár: Quentin Tarantino. Kamera: Quentin Tarantino. Hudba: rôzne skladby a piesne. Hrajú: Kurt Russell, Sydney Poitier, Vanessa Ferlito, Jordan Ladd, Rosario Dawson, Tracie Thoms, Zoe¨ Bell, Rose McGowan, Eli Roth, Quentin Tarantino

Filmové premiéry 4.10. 2007 Filmové premiéry 4.10. 2007 Filmové premiéry 4.10. 2007

MR. BROOKS

Earl Brooks (Kevin Costner) práve dostal cenu Muž roka od obchodnej komory a prednáša svoj dojemný, vtipný a hlavne americký prejav vďaky. Len málokto v sále tuší, kto je vlastne Brooks. V noci sa po meste pohybuje ako nekompromisný vrah, ktorý svoje obete vždy vyruší pri milovaní a dvomi dobre mierenými ranami zastrelí. Nezostávajú po ňom žiadne stopy, len telá sú vždy naaranžované do rôznych polôh a vyšetrujúca inšpektorka Tracy Attwoodová (Demi Moore) sa nemôže dopátrať ku žiadnej poriadnej indícii. Naviac má osobné problémy nielen so svojou prácou, ale aj s kriminálnikmi, ktorých dostala do väzenia a s manželom, ktorý ju vydiera, aby získal aspoň časť jej dedičstva po otcovi. Brooks, výborný manažér, milujúci otec a dokonalý vrah je pri jednej vražde vyfotografovaný náhodným svedkom (Dane Cook). Ten to neudá polícii, ale požaduje, aby sa na vraždách mohol zúčastniť. Z tejto situácie sa ani Brooks nemôže dostať poľahky.

Mr. Brooks je film o potlačovaných túžbach a vnútornom súboji každého z nás s našimi vlastnými démonmi. V roli Brooksovho alterega Marshalla sa predstaví vynikajúci William Hurt. Brooks sa snaží vraždenie ukončiť, ale Marshall je v ňom príliš silno zakotvený a tak sa Brooks prepadá stále hlbšie. Podobne ako sa inšpektorka Attwoodová snaží vyrovnať s nepriazňou otca, ktorého sklamalo, že nemá syna. Aj ona, napriek zdanlivému kľudu, prežíva skutočne nepríjemné obdobie.

Film veľmi stroho a šokujúcim spôsobom ukazuje Brooksovu premenu v monštrum a naopak. Scény vrážd sú chladné, odosobnené, iba Brooksov zážitok je znásobovaný rôznymi krátkymi detailmi na umierajúci pár. Vynikajúce herecké výkony všetkých štyroch hlavných protagonistov dodávajú filmu potrebnú civilnú a napínavú atmosféru.

Mr. Brooks (USA, 2007, 120 min.)
Réžia: Bruce A. Evans. Scenár: Bruce A. Evans, Raynold Gideon. Kamera: John Lindley. Hudba: Ramin Djawadi. Hrajú: Kevin Costner, Demi Moore, Dane Cook, William Hurt, Marg Helgenberger, Ruben Santiago-Hudson, Danielle Panabaker

Filmové premiéry 4.10. 2007 Filmové premiéry 4.10. 2007 Filmové premiéry 4.10. 2007

KLIATBA ZLATÉHO KVETU

Čína, desiate storočie. V podvečer festivalu Chong Yang zlaté kvety zaplnia cisársky palác. Cisár (Chow Yun Fat) sa neočakávane vracia so svojím druhým synom, princom Jai. Zámienkou je, že chce sviatky osláviť so svojou rodinou, ale keďže vzťahy medzi cisárom a chorľavou cisárovnou (Gong Li) sú chladné, je to zámienka falošná. Cisárovná a jej nevlastný syn, korunný princ Wan udržiavajú už roky nezákonný pomer. Wan sa cíti uväznený a jeho snom je ujsť s jeho tajnou láskou, dcérou cisárskeho lekára, Chan z paláca. Princovi Jaiovi robí starosti zdravie cisárovnej a jej posadnutosť zlatými chryzantémami. Cisár má tajné plány. Keď ucíti hroziace nebezpečenstvo, odsťahuje lekárovu rodinu na vzdialené miesto. Na ceste ich napadne záhadný nájomný vrah. Chan a jej matka sú nútené vrátiť sa do paláca. Ich návrat dá do pohybu lavínu temných prekvapení. Počas veľkolepej slávnosti sa odhalia mnohé nepekné tajomstvá. Kým cisárska rodina pokračuje vo svojej šaráde, palác napadnú tisícky bojovníkov v zlatých brneniach. Kto stojí za toto brutálnou rebéliou? Na koho strane stojí princ Jai? Kto je víťaz? Láska alebo túžba? Za mesačnej noci budú pošliapané tisíce kvetov chryzantém a v cisárskom paláci potečie krv...

Man cheng jin dai huang jin jia (Čína/Hongkong, 2006, 114 min.)
Réžia: Zhang Yimou. Scenár: Zhang Yimou, Wu Nan, Bian Zhihong. Kamera: Zhao Xiaoding. Hudba: Shigeru Umebayashi. Hrajú: Chow Yun-Fat, Gong Li, Jay Chou, Liu Ye, Chen Jin, Ni Dahong, Li Man, Qin Junjie

             

NABÚCHANÁ

Pred dvomi rokmi nám režisér Judd Apatow veľmi zábavným spôsobom predviedol, ako sa cíti človek, keď je do štyridsiatky panic. Tento raz sa vydal do opačných končín sexuálneho vesmíru, kedˇ si vzal na mušku nešťastnicu, ktorá nechtiac otehotnela v deň svojho kariérneho vzostupu potom, čo sa nechutne opitá vyspala s najväčším úbožiakom, čo sa jej priplietol do cesty. Ak si myslíte, že na tejto téme naozaj nie je nič smiešne, mali by ste vedieť, že Nabúchaná je jedným z najväčších a najpríjemnejších filmových prekvapení tohto roku.

Alison Scott (Katherine Heigl, hviezda seriálu Chirurgovia) je krásna a chytrá novopečená televízna reportérka. Ben (Seth Rogen – 40 rokov panic) je obtlstlý a lenivý povaľač, ktorého jedinou ambíciou je pokračovať v sladkom nič nerobení, pokým sa bude dať. Tí dvaja sa stretli v bare, spoločne sa opili, vyspali a len tak mimochodom počali nového človiečika. Nič netušiac sa ráno ako rozumní dospelí ľudia zahanbili a rozlúčili. Navždy. Potom prišlo Alison nevoľno a Ben prijal telefonát, ktorý jeho dosiaľ sladký život poriadne okorenil. Pred budúcimi rodičmi sa vynorí zásadná otázka: Je ich jediné spojenie – spoločné dieťa – natoľko pevné, že ich navzdory tomu, že sú natoľko odlišní a vôbec sa nepoznajú, udrží spolu? Odpoveď na nešťastie nehľadajú sami, ale za pomoci radu vedľajších postáv, z ktorých za zmienku stoja Benovi blázniví spolubývajúci alebo Alisonina staršia sestra.

Výsledkom je inteligentná romantická komédia s radom nezabudnuteľných momentov, ktorá vás povedie od nechceného počatia až do očakávaného finále, u ktorého si tí, ktorí to už prežili, povedia, že Nabúchaná je na hollywoodsky film až neskutočne pravdivá, a tí, čo ich to iba čaká, si začnú podobne zábavnú deväťmesačnú jazdu priať.

„ Nabúchaná sa odvíja v rovnakom duchu ako 40 rokov panic. Je to tiež trochu nemravný film s drsnejším humorom a dobrým srdcom“, hovorí režisér Apatow. „Moje filmy sú v podstate o tom, ako je ťažké nechovať sa v krízových situáciách ako hlupák a čo všetko musí človek pre to urobiť,“ dodáva. 

Knocked Up (USA, 2007, 132 min.)
Réžia: Judd Apatow. Scenár: Judd Apatow. Kamera: Eric Edwards. Hudba: Loudon Wainwright, Joe Henry. Hrajú: Seth Rogen, Katherine Heigl, Paul Rudd, Leslie Mann, Jason Segel, Harold Ramis, Jay Baruchel, Jonah Hil

             

POSLEDNÁ LÉGIA

Jedno ostrie na obranu, jedno na víťazstvo…tento meč patrí do ruky toho, kto je predurčený vládnuť. Keď sa začne Rímska ríša rozpadať, opustí mladý Romulus Augustus mesto a vydá sa na nebezpečnú cestu, aby vytvoril légiu verných – POSLEDNÚ LÉGIU. Výpravný veľkofilm z obdobia pádu Rímskej ríše, natáčaný aj na Slovensku (Spišský hrad, Červený Kameň).

The Last Legion (USA/UK/Tal./Fran./Slovensko, 2007, 110 min.)
Réžia: Doug Lefler. Scenár: Jez Butterworth, Tom Butterworth. Kamera: Marco Pontecorvo. Hudba: Patrick Doyle. Hrajú: Colin Firth, Ben Kingsley, Aishwarya Rai, Peter Mullan, Kevin McKidd, John Hannah, Thomas Sangster, Iain Glen

             

ROBOTNÍKOVA SMRŤ

Šesť kapitol a šesť podôb robotníckej práce na prelome tisícročia. Dvojhodinový dokument je predovšetkým vizuálnou a zvukovou symfóniou, ktorá zachytáva nezastaviteľný tep fyzickej práce i exotických pracovných organizmov, v ktorých neustále niekto behá, nosí, pracuje, snaží sa.

Ukrajinskí baníci preliezajú nízkymi štôlňami uzavretých šácht, aby vydolovali uhlie na kúrenie, ázijskí nosiči síry podnikajú pred očami zvedavých turistov dlhé pochody so sírou v krehkých košoch. Nigérijskí mäsiari zabíjajú stáda dobytka dlhými nožmi priamo na skrvavenej zemi jatiek. Čínski robotníci budujú obrovské továrne nového impéria, pokým Iránci rozrezávajú zhrdzavený tanker. Zato v Nemecku premenili oceliarne na múzeum pre rodiny s deťmi. Čo dnes znamená byť robotníkom, ktorého pomenovanie je jedným z najviac sprofanovaných slov modernej histórie?

Workingman’s Death (Rakúsko/Nemecko, 2005, 122 min.)
Réžia: Michael Glawogger. Scenár: Michael Glawogger. Kamera: Wolfgang Thaler. Hudba: John Zorn


autor Peter Konečný 4.10.2007
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 6/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
25.4 |
25.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
hodnotenie 7/10
2.5 |
2.5 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SLADKÝ ŽIVOT
2
hodnotenie 6/10
|MANŽELIA STODOLOVCI
0
hodnotenie 7/10
|ÚTEK Z UTÓPIE
0
hodnotenie 8/10
|ROAD HOUSE
0
hodnotenie 5/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.