PROFIL: BRYAN SINGER

PROFIL: BRYAN SINGER

článok



Režisér, producent a občasný scenárista a herec Bryan Singer sa narodil 17. 9. 1965 v New Yorku. Od detstva bol outsiderom (čo ste z jeho filmov určite zistili), ktorý si najlepšie rozumel s 8mm kamerou. Láska k filmom ho už neopustila. Koncom osemdesiatych rokov nakrútil krátkometrážny Lion´s Den s kamarátom Ethanom Hawkeom. Už jeho režijný debut - Public Access (1993) - obdržal Veľkú cenu poroty na festivale Sundance. Podpornú rolu stelesnil režisérov budúci dvorný scenárista, Christopher McQuarrie (jedným z ich budúcich potencionálnych spoločných projektov je remake Loganovho úteku).

Singer prerazil už svojim druhým celovečerným filmom. Zvyčajní podozriví (The Usual Suspects, 1995) je ostrý film plný prekvapení (najväčšie na nás čaká samozrejme na konci). Rolou spomaleného a krívajúceho gauneríka Verbala Kinta prerazil svetu dovtedy prakticky neznámy Kevin Spacey (a vyniesol mu Oscara, druhého si snímka potom odniesla za scenár), ktorý si so Singerom padol do noty nielen ako potenciálny gay (kým Bryan to priznal, u Spaceyho je to možno len fáma... ak niekoho z vás takéto intímne veci vôbec zaujímajú) ale aj ako umelec perfekcionista. Táto bravúrna čierna kriminálka s partiou gaunerov, ktorí sa zaplietajú do pavučiny utkanej záhadným Keyserom Sozeom, ukázala, že Singer na to mal už ako tridsaťročný. A horšie to už nebolo.

Profil: Bryan Singer  Profil: Bryan Singer

No, nebolo. Po stránke kvality určite nie, ale Singer je známy ako režisér, ktorého jednanie s hercami nieje príliš, hm, tolerantné. Do  scény z chlapčenských spŕch z Nadaného žiaka  sa položil tak, že ho rodičia mladistvých účastníkov zažalovali. Ani X-Meni sa nevyhli problémom  s jeho povahou a Alan Cumming (ďalší gay, keby niečo) alias predstaviteľ pomilovania hodného „dobrého modrého diabla“ Nightclawlera sa vyjadril, že Singer je výnimočne talentovaný režisér, ale spolupráca s ním nepatrila medzi najlepšie v Alanovej početnej filmografii. Singer skrátka vie, čo chce – to ale „hereckému materiálu“ málokedy býva po vôli.

Ale po stránke kvality Bryanovi nikdy nebolo čo vyčítať. Dôkazom toho je i nevry trhajúci psychologický triler podľa rovnomennej novely Stephena Kinga Nadaný žiak (Apt Pupil, 1998). Singer si za svoj ďalší film nemohol vybrať lepšie; knižná predloha od kultového spisovateľa plná šokujúcich zvratov a absolútne politicky nekorektného deja. Starý pán dôchodca od vedľa (sir Ian McKellen) je v skutočnosti bývalé nacistické zviera, dokonalý americký chlapec (Brad Renfro) ho odhalí, akurát že to nikomu nepovie  a jeho zvedavá chlapčenská myseľ začne starca vydierať – povedz mi všetko o zverstvách z koncentračných táborov a ja ťa neudám. Vyvolávanie starých duchov má na starcovu a chlapcovu myseľ desivé dopady a ich „vzťah“ je plný zvratov (bezdomovec, mačka, schody, famózny Jan Tříska), kedy hrá mačku a myš každú chvíľu niekto iný.

Komiksy v tej dobe nemali už ani zlé meno, nemali skrátka skoro žiadne. Musel prísť až Singer, aby ich vytiahol takmer až na úroveň umelecky hodnotného diela. Absurdný príbeh, v ktorom postavy lietali vzduchom a  vrhali doslova hromy a blesky na hlavy svojich úhlavných nepriateľov, vrátil do reality vynikajúcimi hereckými výkonmi nielen skúsených starších hercov (najmä pre Iana McKellena bola rola bývalého väzňa v koncentračnom tábore akýmsi ospravedlnením za nacistu Dussandera) ale i mladé tváre (objav Hugh Jackman, Anna Paquinová). Ale až pôsobivý príbeh definitívne Singera prehovoril k réžii (napriek davom fanúšikov marveláckej predlohy z roku 1963, ktorí o vyložene neakčnom a príliš psychologickom Bryanovi nechceli ani počuť). Kľúč k príbehu našiel jednoducho – namiesto utláčaných mutantov si predstavil národnostné menšiny, alebo, ešte lepšie, homosexuálov. Spoločnosť je voči nim podozrievavá a dištancuje sa od nich, nechce sa s nimi ušpiniť, v tom najextrémistickejšom prípade by ich najradšej zmietla z povrchu zemského.

Profil: Bryan Singer  Profil: Bryan Singer

Čo jednotka (X-Men, 2000) naznačila, to strhujúca dvojka (X2, 2003) len potvrdila – výnimočné herecké výkony (homosexuálny McKellen si so Singerom porozumel natoľko, že sa do dvojky utrhol z náročného nakrúcania a dotáčok Pána prsteňov na Novom Zélande), prekvapivo dobrá práca v akčných scénach a hlavne, prepracovaný scenár. Scéna, kedy je mladý mutant na návšteve svojich ustaraných rodičov a tí sa ho pýtajú, či „nemôže byť ne-mutantom“ hovorí za všetko. Kým v jednotke pre zaneprázdnenosť nezložil hudbu Bryanov obľúbený John Ottman, na dvojku si už čas našiel a rovno ju popritom zostrihal (!). Singer započal novú éru komiksových adaptácií.

Ako ukázal  Poslední vzdor, údajne posledné dobrodružstvo žiakov profesora Xaviera, byť ne-mutantom sa naozaj dá! V tejto časti, ktorá z príbehov  teda robí trilógiu (ktorá sa v budúcnosti rozrastie vďaka spin-offom Wolverinea a Magneta), sa nájde liek na „homosexualitu“. Kým niektorí vážne rozmýšľajú nad tým, že si ho zadovážia, pre iných je to iba ďalší dôkaz, že ľudstvo je ochotné, keď to inak nejde, potlačiť odlišnosť vo svojich radoch i za cenu násilného potláčania rozhodnutí Matky prírody. Tohto po komerčnej stránke úspešného uzavretia x-menskej trilógie sa už ale Singer nezúčastnil a to napriek tomu, že sa s mutantmi nerozišiel v zlom on, ani diváci s ním. Naopak, on i diváci si priali, aby to, čo odštartoval, aj ukončil. V kolónke ´réžia´ je ale napísané meno zručného remeselníka Bretta Ratnera. Nech nás teší aspoň to, že Singer, ktorý mal na strednej také príšerné známky, sa tejto pozície vzdal dobrovoľne, lebo  mu vo  Warner Brothers dovolili nakrútiť Supermana, jeho vysnený, odjakživa milovaný projekt. Úcta, ktorú chová k  Donnnerovým filmom, je natoľko silná, že jeho verzia o mimozemšťanovi, ktorý sa maskuje dioptrickými okuliarami, jeho pravou identitou nieje nenápadný novinár ale superhrdina (ako geniálne podotkol David Carradine vo finále Kill Bill 2) a  nosí červené spodné prádlo, nieje remakom ale skôr sequelom.

Profil: Bryan Singer  Profil: Bryan Singer

O tom, akej dôvere sa Bryan Singer (mimochodom, mihol sa aj v celovečernom Star Trek: Nemesis) teší v hollywoodskych megaspoločnsotiach, dokazuje Supermanov rozpočet; číslo pohybujúce sa medzi 200-250 miliónmi dolárov z neho robí jeden z najdrahších veľkofilmov kinematografie. Či na seba napriek svojej (schválnej) naivite o príliš dobrom hrdinovia  príliš démonickom  gaunerovi (Singerov obľúbenec Kevin Spacey, pravdaže holohlavý) dokáže zarobiť je iná vec. Režisér do kín ale pustil film presne taký, aký ho chcel mať. Po temne psychologických X-Menoch je to svieža filmová záležitosť. Ale i tak je otázne, či sa dočkáme pokračovania, ktoré by Singer rád nakrútil (dokonca neváha tvrdiť, že by konečne rád mal svoju komiksovú trilógiu).

Momentálne sa teší povesti jedného z najlepších režisérov komiksových filmov. Ostatne, v konkurencii filmov, ako sú Punisher, Catwoman, Daredevil, Elektra či kontroverzný Angov Hulk to nieje ťažké. Jeho jedinou akcieschopnou konkurenciou v žánri je Sam Raimi so svojimi Spider-Manmi, netopier Nolan a Hellboy. Hollywood pomaly upúšťa od komikových zošitov a vrhá sa skôr na komiksové romány (Z pekla, V ako vendeta, Hranice násilia).

Ťažko povedať, či nieje talentovaného Singera v Hollywoode škoda na „len“ komiksové filmy. Obvyklí podozriví, Nadaný žiak a X-Men 1-2 dokázali, že je to autor, ktorý dokáže i do mainstreamu napchať kvalitný kus psychológie, špičkových hereckých výkonov, prekvapivých zvratov  a hlavne zaujímavých odpovedí. Fascinuje ho šedý priestore medzi Svetlom a Tmou, Dobrom a Zlom. Magneto nieje vyložene zlý, iba má veľký strach o vlastné prežitie, profesor Xavier nieje vyložene kladný, pretože keby do jeho školy vnikli agresívni ľudia, je schopní použiť na obranu seba a svojich žiakov všetky dostupné prostriedky. Uvidíme, čo ukáže budúcnosť. Pretože kým Singerovi „hrdinovia“ svoju pravú tvár skrývajú pred netolerantným svetom, pán režisér nám tú svoju ochotne ukazuje a dobre sa nám na ňu pozerá.


autor Ivan Kučera 8.8.2006
  • Superman sa vracia na 2 DVD (13.12.2006 20:20:06)
  • Superman sa vracia (10.08.2006 14:36:57)
  • Preview: Superman sa vracia (09.08.2006 13:33:32)
  • Klasika: Superman (08.08.2006 13:01:15)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Dobrodružný
    Minutáż˝: 154 min
    Krajina: Austrália USA
    Rok výroby: 2006
    Homepage www

    Premiéra: 21.6. 2006
    Premiéra SK: 10.8. 2006
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.