PROFIL: TOM CRUISE

PROFIL: TOM CRUISE

článok



Od čias, keď v spodnej bielizni tancoval vo filme Riskantný podnik (Risky Business) uplynulo dvadsať rokov. Za ten čas natočil takmer tridsiatku celovečerných filmov. Stal sa megahviezdou, ktorá vypredáva kiná po celom svete. Tom Cruise.

Vizitka:
Skutočné meno:
Thomas Cruise Mapother IV.
Dátum a miesto narodenia: 3. júla 1962, Syracuse, N.Y., USA
Stav: dvakrát rozvedený, s Mimi Rogers a Nicole Kidman.
Deti: dve, adoptované, Isabelle a Connor
Zvláštnosti: Rád varí pre milovanú ženu. Je členom scientologickej cirkvi, ktorej vraj vďačí za svoj úspech.

Cesta nahor tohto miláčika žien rôznych vekových kategórii rozhodne nebola ružová. Tom sa nenarodil ani pod šťastnou hviezdou a nebol obdarený ani fyzickou krásou. Trpel komplexom menejcennosti pre svoj nízky vzrast, krivé zuby a nos poznačený nespočetnými bitkami z detských liet. Navyše bojoval s dyslexiou, čo nenasvedčovalo tomu, že by sa raz práve s touto diagnózou mal stať hviezdou. Paradoxne práve boj s touto chorobou, ho naučil prekonávať prekážky a tvrdo na sebe pracovať.

Tom od mala vyrastal obklopený ženami. Od dvanástich rokoch ho vychovávala matka Mary Jane, ktorá sa s jeho otcom rozviedla (krátko na to zomrel na rakovinu), spolu s troma dcérami. Práve toto prostredie mu pomohlo pochopiť myslenie žien, ako neskôr sám priznal. Ako jediný muž v rodine mal veľkú zodpovednosť. Nielenže bránil česť rodiny v mnohých bitkách, ale tvrdo pracoval, aby uživil "svoje ženy". Neskôr sa matka znovu vydala a Tom sa mohol viac venovať sebe. Svoj handicap dyslexiu sa snažil prekonať športom. Zaujal ho predovšetkým wrestling, ktorého sa musel vzdať po tom, čo si nešťastne zranil koleno.

Profil: Tom Cruise Profil: Tom Cruise

O pár rokov neskôr, už ako čerstvý absolvent strednej školy v New Jersey s 500 dolármi vo vrecku, ktoré zarobil poctivou prácou čašníka či roznášača novín, sa rozhodol zistiť, ako chutí svet. V tom čase prišla nečakaná príležitosť so snímkou talianskeho režiséra Franca Zeffirelliho Endless Love (1981). Hlavnú úlohu si zahrala Brooke Shields a Tom sa musel uspokojiť len s niekoľkými vetami. Na film si dnes spomenú len tí, ktorí vedia, že si v ňom zahrala budúca herecká hviezda Tom Cruise.

V čase hrdinských Rambov a Terminátorov bolo pre sladkú a nevinnú tváričku, akou Tom disponoval, problematické presadiť sa. Tom sa typovo odlišoval od predstáv producentov. Pekní chlapci s vybieleným úsmevom nešli v tom čase príliš na odbyt. Napriek tomu v roku 1983 zabodovala komédia Riskantný podnik (Risky Business, 1983), kde si zahral Tom po boku krásnej Rebeccy De Mornay. Úlohou mladíka zo slušnej rodiny, ktorý nevie čo od dobroty po tom, čo ho nechajú rodičia doma samého, sa stal idolom mnohých žien. Získal nomináciu na Zlatý glóbus a od tých čias stvárňoval predovšetkým úlohy mladých mužov, túžiacich po pravej láske. V tom istom roku sme ho mohli vidieť ešte v ďalších troch snímkach Losin'It (1983), Správna hra (All the Right Moves, 1983) a vo filme režiséra Francisca Forda Coppolu Outsideri (The Outsiders, 1983).

Skutočný prelom a status medzinárodnej hviezdy prišiel s úlohou neskrotného pilota Peta "Mavericka" Mitchella v akčnom trháku režiséra Tonyho Scotta Top Gun (Top Gun, 1986). Ktovie, čo sa vtedy preháňalo mysľou producentom Jerrymu Bruckheimerovi a Donovi Simpsonovi. Ich rozhodnutie obsadiť do hlavnej úlohy práve Toma Cruisea však prinieslo svoje ovocie. Príbeh hrdého a rebelantského pilota, ktorý sa túži stať špičkou vo svojom odbore, pričom porušuje pravidlá, v kombinácii s romantickou láskou, bol ten správny koktail na pritiahnutie diváka. Top Gun získal tri nominácie na Oscara za strih, zvuk a strih zvukových efektov, pričom štvrtú nomináciu za najlepšiu pieseň, premenil na zlatú sošku. S prvými tónmi oscarovej piesne "Take My Breath Away" si snáď každý vybaví tvár Toma Cruisea.

Známa tvár a úspech po celom svete zabezpečili, že Tom si mohol ďalšie úlohy vyberať. A nevyberal si zle. Nasledujúce roky si zahral v snímkach, ktoré zaútočili aj na Oscarovú sošku. Vo filme Martina Scorseseho Farba peňazí (The Color of Money, 1986), si zahral spolu s Paulom Newmanom, ktorý za svoj výkon vyslúžilého hráča biliardu získal Oscara. Tágo vymenil za "šejker" vo filme Kokteil (Cocktail, 1988). Táto úloha uzatvára éru romantických mladíkov, s ktorou prerazil začiatkom osemdesiatych rokov. Nasledujúcimi snímkami Tom dokázal svoje kvality, zúročil hodiny oddreté v hereckých kurzoch a presvedčil divákov i kritikov, že má na vážne a seriózne dramatické úlohy. Prvou takou bola úloha v Oscarom ovenčenej dráme Barryho Levinsona Rain Man (Rain Man, 1988). Postavou Charlieho výborne sekundoval hercovi Dustinovi Hoffmanovi, ktorý stvárnil autistu a za svoj výkon právom získal Zlatý glóbus a Oscara. Celkovo film pozbieral štyroch Oscarov - film, réžia, scenár a herec v hlavnej úlohe a ďalšie štyri nominácie.

Profil: Tom Cruise Profil: Tom Cruise

Už o rok neskôr sa mohol Tom hrdiť prvou nomináciou na Oscara. Stalo sa tak po uvedení vojnovej drámy Narodený 4. júla (Born on the Fourth of July, 1989). V snímke režiséra Olivera Stonea vyžmýkal zo seba to najlepšie čo sa dalo. Ako vojnový veterán z Vietnamu Ron Kovic sa vracia do normálneho života ochrnutý a zničený vojnou. Zo zapáleného vlastenca sa mení na vášnivého odporcu vojny. Z ôsmich nominácii na Oscara získal film Narodený 4. júla iba dve, za réžiu a strih. Tom sa musel uspokojiť so Zlatým glóbusom.

Ďalšie účinkovanie Toma Cruisea bolo úzko späté s jeho osobným životom. Keď mu predstavili jeho partnerku v pripravovanom filme Búrlivé dni (Days of Thunder, 1990), ostal očarený. "Keď som sa s ňou prvýkrát stretol, trafilo ma to ako blesk. Pociťoval som neskonalú vášeň, fyzickú príťažlivosť. Jej zjav a jej energia ma elektrizovali". Príbeh doktorky a automobilového pretekára nápadne pripomínajúci scenár z úspešného Top Gunu, sa preniesol z plátna do reálneho života. V tom čase bol už tri roky ženatý s herečkou Mimi Rogers. S Nicole sa vzali symbolicky na Vianoce, 24. decembra 1990 a časom si adoptovali dve deti. So svojou manželkou si zahral aj v nasledujúcej v historicko-dobrodružnej dráme Navždy a ďaleko (Far and Away, 1992) a v roku 1999 si zahrali v poslednom filme legendárneho režiséra Stanleyho Kubricka, Široko zatvorené oči (Eyes Wide Shut, 1999). Nicole a Tom si vyslúžili nemilosrdnú kritiku za ich "posteľové scény". Možno už toto bolo predzvesťou toho, čo nasledovalo neskôr.

Časy, keď pracoval za pár dolárov, sa zmenili. Dnes sa už Tom môže pousmiať nad sumou 850 dolárov, ktorú inkasoval za film z jeho raných začiatkov Taps (1981). Jeho honoráre sa začali pekne zaokrúhľovať. Koncom deväťdesiatych rokov si vylepšil rozpočet niekoľkými úspešnými filmami. V roku 1992 uspel ako mladý právnik v thrilleri Zopár správnych chlapov (A Few Good Men, 1992). Išlo o filmový prepis pôvodnej divadelní hry Aarona Sorkina, v ktorej si zahral po boku Demi Moore a skvelého Jacka Nicholsona. Film získal štyri nominácie na Oscara. Úloha právnika mu prischla aj v ďalšom úspešnom thrilleri sfilmovanom na motívy románu Johna Grishama Firma (The Firm, 1993). Tu sa stretol s hercami Genom Hackmanom a Edom Harrisonom. S ďalším filmom Tom úplne zmenil tvár. S dlhými vlasmi, bledou pleťou a ostrými zubami prišla aj zmena postavy, ktorá sa typovo vymykala z dovtedy stvárnených rolí. V horore Interview s upírom (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles,1994) natočeným podľa klasického románu Anne Rice sa predstavil ako nebezpečný a úlisný upír Lestat. Zdá sa, že úlohu si Tom patrične vychutnával, a je to poznať aj na jeho hereckom prejave.

Asi každý muž túži po úlohe neohrozeného agenta a lá James Bond, ktorému ležia pri nohách všetky ženy. Zdá sa, že podobný sen mátal aj Toma Cruisea. Ten si splnil s úlohou agenta Ethana Hunta v akčnom filme natočenom podľa úspešného seriálu Mission: Impossible (Mission: Impossible, 1996). Táto nová pozícia akčného hrdinu sa Tomovi zapáčila a tak druhé pokračovanie M:I - 2 (Mission: Impossible II, 2000) uzrelo svetlo sveta už o štyri roky. Zmena nastala v režisérskej stoličke, ktorú obsadil John Woo.

Profil: Tom Cruise Profil: Tom Cruise

V roku 1996 začal Tom spoluprácu s režisérom Cameronom Croweom v dráme zo športového prostredia Jerry Maguire (Jerry Maguire, 1996). Vo filme sa Cruise postaví nešportovému správaniu športového sveta, pretvárke a zákulisným bojom. Druhá šanca v podobe druhej nominácie na Oscara vyšla i tentoraz naprázdno. Zdá sa, že Oscar nie je Tomovou hlavnou prioritou. Oscara si odniesol Cuba Gooding jr. za vedľajšiu úlohu. O päť rokov neskôr sa s režisérom Croweom znova stretol pri natáčaní drámy Vanilkové nebo (Vanilla Sky, 2001). Vo filme sa Tom neváhal predviesť so znetvorenou tvárou. Vanilkové nebo je remake španielskeho filmu Abre Los Ojos z roku 1997. Vo filme si zahral spolu s Cameron Diaz a Penélope Cruz (dvakrát si zahrala tú istú úlohu), ktorá sa po rozvode Toma s manželkou Nicole Kidman, na istý čas stala jeho partnerkou.

Medzitým získal Tom tretiu nomináciu na Oscara za vedľajšiu úlohu v dráme Magnolia (Magnolia, 1999), kde stvárnil moderátora kurzu pre mužov. Ďalším splneným snom Toma Cruisea je spolupráca s priateľom, režisérom Stevenom Spielbergom. Ten sa rozhodol sfilmovať poviedku P.K. Dicka, podľa ktorej vzniklo akčné sci-fi Minority Report (Minority Report, 2002). Vo filme s originálnym scenárom a výbornou réžiou a efektmi, podáva Tom dobrý výkon a za rolu inkasuje doteraz najvyšší honorár 25 miliónov dolárov.

Veľkou výzvou bol pre Toma film Edwarda Zwicka Posledný samuraj (The Last Samurai, 2003), v ktorom stvárnil kapitána Nathana Algrena. Ten pricestuje do Japonska na pozvanie cisára, aby vycvičil vojsko a potlačil vzburu samurajov. Prvé stretnutie so samurajmi však otrasie jeho hodnotami. Spoznáva morálny kódex - bushido. "Vojak, ktorého stvárňujem vo filme vie, že len pochopením a toleranciou voči tým, ktorí sú iní ako my, zabránime konfliktom."  Stať sa samurajom pred kamerou si vyžadovalo dlhú a tvrdú prípravu. "Zo začiatku nakrúcania som si nedočiahol ani na špičky nôh, ledva som si dosiahol na kolená. A k tomu ešte dvadsaťpäťkilová výzbroj.. Nevedel som, či raz dokážem dosiahnuť tú eleganciu, ten pohyb."

Tom Cruise opäť raz mení tvár. Po stvárnení celého radu úloh obdivovaných kladných hrdinov nám ukáže temné stránky profesionálneho vraha Vincenta vo filme Collateral (Collateral, 2004), ktorý práve prichádza do kín. Tom Cruise nezaháľa. Do budúcnosti sa môžeme tešiť na ďalšie, v poradí už tretie pokračovanie Mission: Impossible 3 (2006).

Filmografia:
Mission: Impossible 3 (2006)
Collateral (2004)
Posledný samuraj (The Last Samurai, 2003)
Minority Report (2002)
Vanilkové nebo (Vanilla Sky, 2001)
M:I - 2 (Mission: Impossible II, 2000)
Magnolia (1999)
Eyes Wide Shut (1999)
Jerry Maguire (1996)
Mission: Impossible (1996)
Interview s upírom (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles,1994)
Firma (The Firm, 1993)
Zopár správnych chlapov (A Few Good Men, 1992)
Navždy a ďaleko (Far and Away, 1992)
Búrlivé dni (Days of Thunder, 1990)
Narodený 4. júla (Born on the Fourth of July, 1989)
Rain Man (1988)
Mladé pušky (Young Guns, 1988)
Kokteil (Cocktail, 1988)
Farba peňazí (The Color of Money, 1986)
Top Gun (1986)
Legenda (Legend, 1985)
Správna hra (All the Right Moves, 1983)
Riskantný podnik (Risky Business, 1983)
Panictvo po Americku (Losin´It, 1983)
Outsideri (The Outsiders, 1983)
Taps  (1981)
Endless Love (1981)

 


autor Ľudmila Ontkaninová 20.10.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.