Dmytro Sucholytkyj-Sobčuk oficiálne odštartoval 30. Febiofest

Ukrajinský režisér a scenárista v stredu večer osobne uviedol v priestoroch novozrekonštruovanej SNG slovenskú ...

pridal kinema 18.3.2023 o 18:55
Dmytro Sucholytkyj-Sobčuk oficiálne odštartoval 30. Febiofest


Ukrajinský režisér a scenárista v stredu večer osobne uviedol v priestoroch novozrekonštruovanej SNG slovenskú premiéru filmu Pamfir. Filmový maratón bude pokračovať až do 19. marca aj v kinách Mladosť, Klap na VŠMU a v Jurkovičovej Teplárni.

Pamfir je podľa Dmytra Sucholytkého-Sobčuka reflexiou situácie na Ukrajine v roku 2016. „Vo filme môžete cítiť ozveny hybridnej vojny, ktorú začalo Rusko na Ukrajine dva roky predtým,“ hovorí tvorca a pokračuje: „Potom, čo vlani 24. februára Ukrajinu zasiahla plná invázia Ruska, sa tento film stal historickým. Vidíte iný pohľad na Ukrajinu. Pohľad na ľudí, ktorí sa za ňu obetovali,“ dodáva. Dráma mala premiéru vlani na festivale v Cannes a získala Európsku filmovú cenu ako Európsky objav roka 2022.

Na slávnostnom ceremoniáli sa zúčastnili aj prezident MFF FEBIOFEST Bratislava Peter Dubecký, programový riaditeľ Ondrej Starinský, riaditeľ medzinárodnej vzdelávacej platformy Visegrad Film Forum Jakub Viktorín a aj „otec FEBIOFEST-u“ v Bratislave a Prahe Fero Fenič. „Nečakal som, že z toho bude taká obrovská akcia. V Prahe som to zozačiatku vnímal ako klubovú záležitosť. No hneď na druhý rok za mnou prišiel Peter Dubecký a vravel, že chce, aby na Slovensku vznikla sestra tohto podujatia. A to bolo ešte dôležitejšie, pretože slovenská kinematografia bola v deväťdesiatych rokoch v totálnom rozklade,“ spomína režisér a producent. FEBIOFEST odvtedy prešiel aj mnohými ťažkými obdobiami. „Najmä na Slovensku sa musel vyrovnávať so všetkými existenčnými problémami. Ale ako vidíte, všetko sa podarilo prekonať, lebo ak človek chce, tak to dokáže. Dnes je to jeden z festivalov, ktorý u nás prežil,“ usmieva sa. Moderátorským sprievodcom tohtoročného festivalu je Bruno Ciberej.

Počas nasledujúcich dní uvedie FEBIOFEST slovenské premiéry a snímky, ktoré diváci nikde inde neuvidia. Milovníci filmového plátna sa taktiež môžu tešiť aj na stretnutia s našimi, hollywoodskymi a medzinárodne oceňovanými filmármi. O najlepšom krátkom filme a najlepšom celovečernom filme rozhodne počas víkendu odborná medzinárodná porota. Špeciálnu cenu spojenú s online distribúciou udelí súťažnému celovečernému filmu platforma Dafilms.SK, dlhoročný partner FEBIOFEST-u. Do hlasovania sa budú môcť počas festivalu zapojiť aj diváci a rozhodnúť tak, ktorý súťažný film získa Cenu diváka.

PROGRAM

Popoludnie druhého festivalového dňa bude v Kine Mladosť patriť súťaži krátkych filmov. Neskôr tu tvorcovia a herci s Martinom Hubom predstavia novinku Banditi pre Baladu. Kino KLAP uvedie nezabudnuteľnú historickú drámu režiséra Romana Polanského z roku 2019 Dôstojník a špión, a SNG aktuálneho víťaza Českého leva v kategórii Najlepší dokument Skúška umenia. Snímka Adély Komrzý získala počas minuloročného Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch ďalšie dve ocenenia.

V piatok predstaví FEBIOFEST za účasti širokej filmovej delegácie v priestoroch SNG film režiséra Filipa Sotnyčenka. Príbeh La Palisiada zaujal publikum a porotu na prestížnom festivale v Rotterdame, kde získal cenu FIPRESCI. Súčasťou programu v kine Mladosť bude KaprKód. Film sa stal v Jihlave najlepším českým dokumentom roku 2022 a taktiež je držiteľom Ceny českej filmovej kritiky a štyroch nominácií na Českého leva. Po svetovej premiére na medzinárodnom festivale Berlinale sa v piatok večer v SNG predvedie experimentálne dielo režisérky Viery Čákanyovej Poznámky z Eremocénu. Film následne vstúpi do širokej slovenskej distribúcie. Kultový americký horor Od súmraku do úsvitu v réžii Roberta Rodrigueza, ktorého scenár napísal Quentin Tarantino, si filmoví fajnšmekri pozrú večer v kine KLAP. Po projekcii budú mať jedinečnú príležitosť stretnúť hollywoodskych filmárov, ktorí stáli za vznikom filmov, ako Titanic, Ad Astra, Nehanební bastardi či Kill Bill. Osobne sa im predstavia oscarový majster zvuku Mark Ulano a asistentka zvuku Patrushka Mierzwa. 

Sobotné popoludnie v SNG bude venované deťom. Čarovný francúzsky animovaný film Yuku a himalájsky kvet mal svetovú premiéru na festivale v Annecy a vyhral aj jednu z hlavných cien na Cinekid, jednom z najväčších festivalov zameraných na tvorbu pre deti. Filmovú sekciu otvorí vizuálne podmanivá psychologická dráma s prvkami sci-fi Běžná selhání. Celovečerné dielo režisérky Cristiny Groşanovej, ktoré malo premiéru počas vlaňajšieho festivalu v Benátkach v rámci sekcie Giornate degli Autori, osobne uvedie spolu s filmovou delegáciou aj Vica Kerekes. Film Mimi, ktorý nedávno získal na prestížnom festivale Berlinale cenu Grand prix v kategórii Generation Kplus predstaví režisérka Mira Fornay v sobotu popoludní v priestoroch novej SNG. A večer zavŕši ďalšia snímka, ktorá dorazí po svetovej premiére na Berlinale. Strhujúci film legendy dokumentárnej tvorby Vitalija Manského a mladého ukrajinského filmára Jevhena Titarenka Východný front sa predstavil v Berlíne presne rok po vypuknutí vojny. Febiofest ho uvedie za osobnej účasti Vitalija Manského v sobotu 18. marca večer ako záverečný film v priestoroch SNG a vďaka distribučnej spoločnosti Film Expanded sa onedlho dostane aj do bežnej kinodistribúcie. 

Začiatok posledného dňa FEBIOFEST-u osloví najmä mladšie publikum. Dokumentárny film Živočích bol odmenený v rámci Európskych filmových cien 2022 Cenou mladého publika. Deťom bude venovaný nedeľný workshop s KundyCrew, ktorý sa uskutoční v Jurkovičovej Teplárni.

Diváci v SNG popoludní určite ocenia zaradenie pôvodnej čiernobielej snímky Kým sa skončí táto noc. Film režiséra Petra Solana a scenáristu Tibora Vichtu vznikal na tie časy unikátnym spôsobom. Nemal pevný scenár a nakrúcal sa viacerými kamerami na kontaktný zvuk. Svoje prvé väčšie úlohy tu stvárnili vtedy čerství absolventi a neskoršie herecké legendy Marián Labuda a Stano Dančiak. Film zaujal aj v zahraničí – získal Čestný diplom na festivale v Locarne. Snímku poľsko-francúzskeho režiséra Andrzeja Żuławského Na striebornom glóbuse premietne kino Mladosť. Hostia FEBIOFEST-u tu budú môcť medzi prvými v predpremiére vidieť dokumentárny film Jara Vojteka Turnus. V priestore súčasnej kultúry A4 uvedie festival v nedeľu večer hraný celovečerný debut dokumentaristky Zuzany Piussi Zošalieť.

Organizátorom 30. medzinárodného filmového festivalu FEBIOFEST Bratislava 2023 je Asociácia slovenských filmových klubov v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom. Súčasťou festivalu je opäť aj medzinárodné vzdelávacie a networkingové podujatie Visegrad Film Forum združujúce filmových študentov a profesionálov. Viac informácií na febiofest.sk a visegradfilmforum.com.


Dmytro Sucholytkyj-Sobčuk oficiálne odštartoval 30. Febiofest



Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.