Študentské filmy dominujú medzi výhercami Fest Anča 2022

Ocenenia Anča Awards sú rozdané! Víťazi boli vyhlásení počas slávnostného ceremoniálu, ktorý sa konal 2. júla v ...

pridal kinema 3.7.2022 o 23:41
Študentské filmy dominujú medzi výhercami Fest Anča 2022


Ocenenia Anča Awards sú rozdané! Víťazi boli vyhlásení počas slávnostného ceremoniálu, ktorý sa konal 2. júla v historickej budove Mestského divadla Žilina, čím sa ukončil 15. ročník festivalu. Medzinárodnú porotu presvedčili najmä študentské filmy, ktoré nahliadajú na svet s citom, humorom i nadhľadom.

Celkovým víťazom a držiteľom ocenenia Anča Award za najlepší krátky animovaný film sa stal nemecký film Thing (Vec) od režiséra Malte Steina. Čestné uznanie v rovnakej kategórii získal študentský film zo Španielska In My Chest of Fire There Is Still Place to Temple Your Dagger: A Love Story (Moja horiaca hruď ukrýva dosť miesta na roztavenie tvojho noža: Príbeh lásky) režiséra Pabla Ballarína. Cenu Anča Award za najlepší slovenský animovaný film získal študentský film Sisters (Sestry) od Andrey Szelesovej z produkcie FAMU.

Študentské filmy dominujú medzi výhercami Fest Anča 2022

Medzinárodná súťaž krátkych animovaných filmov

Víťazný film tohtoročnej Fest Anče Thing (Vec) rozpráva krátky príbeh o mužovi, ktorého prenasleduje malá „vec” a nedá mu pokoj. Režisér Malte Stein však nie je pre divákov Fest Anče žiadnym nováčikom. Jeho filmy sú súčasťou oficiálneho výberu festivalu už niekoľko rokov. Porota v zložení – Mihai Mitrică, Saša Bach a minuloročná výherkyňa ocenenia Anča Award za najlepší animovaný film Sarina Nihei vyzdvihli, že aj ichi tento krátky film dohnal až na hranu a vec im vskutku nahnala hrôzu.

Porota sa  rozhodla udeliť špeciálne uznanie filmu In My Chest of Fire There Is Still Place to Temple Your Dagger: A Love Story (Moja horiaca hruď ukrýva dosť miesta na roztavenie tvojho noža: Príbeh lásky), ktorý je o vzťahu medzi dobre známymi postavami z ikonických Pokémonov – Ashom a Pikachuom. Porota na filme ocenila „autorovo svieže vizuálno a úprimné rozprávačské umenie so skvelým zmyslom pre humor. Nadčasovú tému lásky a nenávisti divákom servíruje z pohľadu rozvinutých postáv.”

Ocenenie Anča Award za najlepší študentský animovaný krátky film udelila tá istá hlavná porota francúzskej snímke Mom, What’s Up with the Dog? (Mama, čo je psovi?), ktorá rozpráva o prebudení sexuality u jedenásťročného dievčaťa. Francúzska režisérka Lola Lefevre rozpráva veľmi osobný príbeh s určitou dávkou humoru a úprimnosti, čo ocenila aj medzinárodná porota. Tá dodáva, že „univerzálny príbeh zarezonuje u každého diváka.

Špeciálne uznanie v kategórii študentských filmov dostal film Crumbs of Life (Omrvinky života) od poľskej režisérky Katarzyny Miechowicz. Film s absurdným nádychom je o troch postavách, ktoré bývajú v malom mestečku pri mori. Porota na filme vyzdvihla jeho silnú vizuálnu stránku.

Študentské filmy dominujú medzi výhercami Fest Anča 2022

Súťaž slovenských filmov

V slovenskej súťaži zvíťazil film Sisters (Sestry), ktorý je o vzťahu Malej a Veľkej Sestry, ktorá je uväznená v piesku vo vyprahnutej krajine. Porota v zložení oceňovanej českej režisérky Michaely Pavlátovej, riaditeľky ukrajinského festivalu Linoleum Anastasiye Verlinskej a novinára Jaira Salvadora Floresa Alvareza (alias Kropka) popísala film ako „metaforu na bremeno, ktoré jemne a takmer nebadane naznačuje, že každý koniec má nový začiatok.” Taktiež v danej kategórii porota udelila špeciálne uznanie filmu Sounds Between the Crowns (Zvuky spoza lúky) od Filipa Diviaka. Na filme vyzdvihli „takú dokonalú zmes úžasne nadizajnovaných postáv a vynikajúcej hudby, až sa človeku nechce veriť, že autor je ešte študentom.” Zaujímavosťou je, že obidva ocenené filmy sú prácami študentov.

Výber ocenených filmov vyzdvihuje aj riaditeľka festivalu Ivana Sujová: „Výhra študentov nielen v slovenskej súťaži dokazuje silu autorských hlasov nastupujúcej generácie, ale aj ich vyspelé vizuálne vyjadrovanie.” Zároveň dodáva že už teraz sa môžeme tešiť na to, aké filmy títo autori v budúcnosti vytvoria.

Študentské filmy dominujú medzi výhercami Fest Anča 2022

Súťaž videoklipov a najlepší film pre deti

Spomedzi 23 videoklipov vybrala porota v zložení Kate Jessop, Michaela Mihályi a Dorota Brázdovičová (Seafur) výhercu a špeciálne uznanie. Anča Award za najlepší animovaný videoklip získal francúzsky animátor Charlie Mars za videoklip Coucou Tchoutchou. Porota opísala videoklip ako „vtipný, dynamický, nápaditý, zábavný, a tvorivým spôsobom pracujúci s charakterovou animáciou.” Videoklipová porota sa rozhodla udeliť aj špeciálne uznanie a to videoklipu ku skladbe Cold Heart (PNAU Remix) od dua Elton John a Dua Lipa. Autorom videoklipu je Raman Djafari a porota na jeho klipe ocenila „solídne nadizajnované postavy, fluidný štýl animácie a pôsobivé prepojenie obrazovej a zvukovej zložky”.

O ocenení Anča Award za najlepší animovaný film pre deti rozhodli žiaci tried 1. stupňa základných škôl, ale aj predškoláci zo Žiliny a okolia počas Detských dní pre školy, ktoré prebehli v utorok a stredu 28. a 29. júna. Žiaci a žiačky nakoniec vybrali spomedzi 9 súťažných filmov výherný film Mishou, ktorý rozpráva príbeh o psíkovi, ktorý sa stratil na Arktíde, no našťastie sa ho ujala skupinka zajacov. Na tento film sa môžu detskí diváci tešiť od septembra v rámci distribúcie pod hlavičkou Kino Fest Anča: Najlepšie animované filmy pre deti 2022.

DAFilms

Výherný film detskej súťaže, ale aj súťažné i nesúťažné sekcie krátkych animovaných filmov pre deti si budú môcť priaznivci animácie pozrieť z pohodlia svojich domovov od 4. do 10. júla na platforme DAFilms.sk. Na platforme sa predstaví aj 6 kurátorovaných blokov animovaných filmov pre dospelých. Tie sa budú venovať tohtoročnej festivalovej téme – Ženy v animácii.

Víťazi Anča Awards 15. ročníka Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča 2022

Best Animated Short: Malte Stein – Thing (Nemecko, 2021)

Animated Short Special Mention: Pablo Ballarín – In My Chest of Fire There Is Still Place to Temple Your Dagger: A Love Story (Španielsko, 2020)

Best Student Animated Short: Lola Lefevre – Mom, What’s Up with the Dog? (Francúzsko, 2021)

Student Animated Short – Special Mention: Katarzyna Miechowicz – Crumbs of Life (Poľsko, 2020)

Best Animated Music Video: Charlie Mars – Coucou Tchoutchou (Francúzsko, 2021)

Music Video – Special Mention: Raman Djafari – Elthon John, Dua Lipa: Cold Heart (PNAU Remix) (Nemecko, 2021)

Best Slovak Animated Short: Andrea Szelesová – Sisters (Česká republika, 2021)

Slovak Animated Short – Special Mention: Filip Diviak – Sounds Between the Crowns (Česká republika, 2020)

Best Animated Short for Children: Milen Vitanov – Mishou (Nemecko, 2020)





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.