Cyklus Music & Film v Kine Lumiere uvedie poctu gitaristovi Petrovi Greenovi

Bubeník Mick Fleetwood zhromaždil hviezdnu zostavu hudobníkov a pripravil jedinečné vystúpenie na oslavu hudby ...

pridal kinema 17.5.2022 o 18:56
Cyklus Music & Film v Kine Lumiere uvedie poctu gitaristovi Petrovi Greenovi


Bubeník Mick Fleetwood zhromaždil hviezdnu zostavu hudobníkov a pripravil jedinečné vystúpenie na oslavu hudby zakladateľa skupiny Fleetwood Mac – gitaristu Petra Greena. Vznikol výnimočný bluesrockový koncert, ktorý v stredu 25. mája o 19.30 hod. uvedie cyklus Music & Film v Kine Lumière. Koncertný film Mick Fleetwood & Friends (2021) v réžii Martyna Atkinsa sa bude v kinách na celom svete premietať len počas štyroch dní a divákom prinesie neopakovateľný zážitok.

„Nestáva sa často, aby sa členovia kapiel Fleetwood Mac, The Who, Pink Floyd, Aerosmith, Oasis a Metallica stretli na jednom pódiu. Vlastne sa to stalo len raz,“ pozýva na koncertný film Miro UIman, dramaturg cyklu Music & Film. „Legendárnemu bubeníkovi Mickovi Fleetwoodovi sa podarilo dať dokopy hviezdne obsadenie na jedinečný koncert na počesť prvých rokov kapely Fleetwood Mac a jej zakladateľa Petra Greena. Celkom 2 286 sedadiel londýnskeho Palladia bolo zaplnených do posledného miesta.“

Peter Green bol anglický bluesrockový spevák, skladateľ a gitarista, hral v niekoľkých kapelách. Keď zatúžil po vlastnej bluesovej skupine, v roku 1967 s bubeníkom Mickom Fleetwoodom a gitaristom Jeremym Spencerom založili kapelu Peter Green's Fleetwood Mac featuring Jeremy Spencer. „Ich repertoár pozostával hlavne z bluesových coververzií a originálov, ktoré väčšinou napísal Green. Jeho piesne ako Oh Well, The Green Manalishi, Black Magic Woman či inštrumentálka Albatross bodovali v rebríčkoch singlov a prevzali ich i ďalší hudobníci, napríklad Aerosmith, Status Quo, Black Crowes, Midge Ure, Tom Petty, Judas Priest či Gary Moore. A kapela Santana zaradila Black Magic Woman na album Abraxas a pieseň patrí dodnes k ich najväčším hitom,“ predstavuje Greena a jeho tvorbu Ulman. „V roku 1970 Peter Green z Fleetwood Mac odišiel, no ako zakladateľ kapely bol v roku 1998 uvedený do Rokenrolovej siene slávy. Mnohí rockoví gitaristi hovoria o Greenovi ako o svojom vzore.“

Koncert nazvaný Mick Fleetwood and Friends Tribute to Peter Green, ktorý na počesť Petra Greena zorganizoval bubeník Mick Fleetwood, sa uskutočnil 25. februára 2020 v londýnskom Palladiu. Zúčastnili sa ho také hviezdy ako Noel Gallagher, David Gilmour, Kirk Hammett, Steven Tyler, Pete Townshend, Billy Gibbons, Bill Wyman, ale aj bývalí členovia kapely Fleetwood Mac – Christine McVie a Jeremy Spencer. Mick Fleetwood ho charakterizoval slovami, že „koncert je oslavou raných bluesových dní, keď sme všetci začínali. Je dôležité si uvedomiť, aký veľký dopad mali Peter a pôvodné zoskupenie Fleetwood Mac na svet hudby. Peter bol mojím najväčším mentorom a mám radosť, že môžem vzdať hold jeho neuveriteľnému talentu. Som poctený, že môžem zdieľať pódium s niektorými z mnohých umelcov, ktorých Peter v priebehu rokov inšpiroval a ktorí zdieľajú môj veľký rešpekt pred týmto pozoruhodným hudobníkom.“

„Väčšinou sa koncerty na počesť niekoho usporadúvajú po smrti, napríklad na počesť Freddieho Mercuryho či Georgea Harrisona,“ myslí si Ulman. „Mick Fleetwood usporiadal koncert v čase, keď Peter Green ešte žil. A usporiadal ho práve včas: niekoľko dní po tejto šou sa celosvetový koncertný priemysel zatvoril v dôsledku pandémie covid-19. Päť mesiacov po koncerte, 25. júla 2020, Peter Green zomrel. Je skvelé, že Fleetwood mohol Greenovi usporiadať takú oslavu, akú si zaslúžil, ešte keď bol nažive. I keď recenzent časopisu The Guitar World napísal, že Green nebol v publiku a pravdepodobne o podujatí ani nevedel. Ale myslím si, že ak by tam bol, určite by sa mu tam páčilo,“ hovorí Ulman. Podľa neho by si túto jedinečnú udalosť nemal nechať ujsť žiadny hudobný fanúšik.

Mick Fleetwood, zakladateľ a v priebehu rokov jediný stály člen kapely Fleetwood Mac, zorganizoval koncert so zámerom pripomenúť ich začiatky. „Koncert otvára Fleetwoodova kapela, ktorú okrem neho tvoria ešte traja gitaristi – Rick Vito, Andy Fairweather Low a Jonny Lang, basgitarista Dave Bronze a hráč na klávesové nástroje Ricky Peterson. V závere koncertu zaznie Greenova pieseň Green Manalishi (With the Two-Prong Crown), gitarové sólo v nej hrá Kirk Hammett z kapely Metallica symbolicky na Greenovu gitaru Les Paul z čias, keď vznikla pôvodná nahrávka tejto skladby. A na úplný záver hviezdna zostava zahrá klasiku Elmora Jamesa Shake Your Moneymaker,“ uzatvára Ulman.

Svetová premiéra filmu Mick Fleetwood & Friends (celý názov: Mick Fleetwood & Friends Celebrate The Music Of Peter Green And The Early Years Of Fleetwood Mac) sa uskutočnila v septembri 2021, teraz sa film vracia znovu do kín len na štyri dni, a to od 25. do 28. mája 2022. Album z koncertu sa 7. mája 2021 dostal na 3. priečku rebríčka najpredávanejších albumov v Spojenom kráľovstve.

V júni uvedie cyklus Music & Film v Kine Lumière dokument o súkromnom živote a kariére Georgea Michaela nakrútený ešte pred jeho predčasným odchodom George Michael: Freedom Uncut (2022) pod režijným vedením Davida Austina a samotného umelca (23. 6.).





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.