West Side Story je návratom k poctivému staromódnemu muzikálu

Dlhé mesiace, ba až roky diváci čakali, kým si na vlastné oči mohli pozrieť Spielbergovu verziu jedného z najlegendárnejších...

pridal Tatiana Rusnáková 19.12.2021 o 20:05
West Side Story je návratom k poctivému staromódnemu muzikálu


Dlhé mesiace, ba až roky diváci čakali, kým si na vlastné oči mohli pozrieť Spielbergovu verziu jedného z najlegendárnejších broadwayských muzikálov všetkých čias West Side Story. Po problémoch s pandémiou sa snímka konečne dočkala svojej premiéry. Aj keď sa diváci zatiaľ do kín nehrnú, kritici sa predbiehajú v lepších recenziách a hlásia, že muzikál je žáner, ku ktorému Spielberg smeroval celú svoju úspešnú kariéru. Na portáli Metacritic má snímka hodnotenie 85 %. Recenziu Kinemy nájdete TU.

The Guardian (100 %)

Remake West Side Story nie je historicky aktualizovaný, no nie je ani rekonštrukciou záber po zábere. Reprodukuje atmosféru pôvodného obdobia s precíznou pozornosťou na detail New Yorku neskorých 50. tých rokov – detail potom stavia vedľa sebavedomú teatrálnosť. Na veľkom plátne je efekt hyperreálny, ako keby ste sa zrazu ocitli v halucinácii 70 rokov dozadu, do hľadiska počas premiéry broadwayského muzikálu a zároveň do ulíc vtedajšieho New Yorku. Nemohol som sa na film pozerať bez toho, aby som párkrát počas úvodných sekvencií nehíkal.

Slash Film (95 %)

Spielberg zdôrazňuje, ako veľmi postavy mladé a naivné, navyše sa necíti byť povinný vysvetľovať, prečo vlastne spievajú. V istom momente, niekedy v posledných dvadsiatich rokoch - dostalo niekoľko režisérov ten istý "skvelý“ nápad a v muzikáloch začali ospravedlňovať hudobné čísla. Spielberg ale vie, že staromódne muzikály nič také nevyžadujú, v snímke nie je teda prítomný jediný moment, kedy by tanečná alebo hudobná sekvencia pôsobili nepohodlne, či nebodaj trápne. Všetko to do seba zapadá ako mágia.

The Hollywood Reporter (90 %)

Podobne ako Richard Beymer pri Natalie Woodovej v pôvodnom filme z roku 1961, aj Ansel Elgort je pri Rachel Zeglerovej trochu fádny, čo ale môže súvisieť s naivitou postavy. Ako Maria je Zeglerová skutočne úchvatným objavom, je delikátna akoby sa vznášala na obláčiku – tento pocit len znásobuje jej rytmický soprán.

Rogerebert.com (88 %)

Vo West Side Story je toľko krásy. Spája niekoľko vecí, ktoré formovali pop-kultúru – od pôvabnej Spielbergovej precíznosti (ktorý mal stále v zmysle choreografie svojich scén oko muzikáloveho režiséra), cez majstrovské piesne nedávno zosnulého Stephena Sondheima a Leonarda Bernsteina, až po brilantný scenár Tonyho Kushnera o imigrantskej skúsenosti v USA. Hneď od začiatku vás príbeh chytí za srdce a vhodí vás priamo do centra diania.

IndieWire (83 %)

Steven Spielberg nikdy nerežíroval muzikál pred touto odvážnou a kde-tu dokonca dychberúcou adaptáciou West Side Story, napriek tomu sa zdá, ako by muzikály boli jeho prioritným žánrom. Spielbergove zábery tancujú za zvuku tak plynule, že ich nemožno oddeliť. Indiana Jones možno nevybuchne v pieseň počas Raiders of the Lost Ark/Dobyvateľov stratenej archy, ale jeho dobrodružstvá sú štylizované s tanečnou expresiou, ktorá evokuje An American in Paris/Američana v Paríži do takej miery ako archeológa v Peru. The Adventures of Tintin/Tintinove dobrodružstvá možno nie sú obľúbeným filmom divákov Disneyoviek, avšak ani Disney nenakreslil pohyby tak kineticky rytmické. Jeho The Color Purple/Purpurová farba inšpirovala šou na Broadwayi, podobne ako Catch Me If You Can/Chyť ma, ak to dokážeš.

Variety (80 %)

Ariana DeBose vyžaruje ako Anita úžasnú prírodnú silu a legendárna Rita Moreno (v pôvodnom filme Anita) je po ruke ako Valentina. 89-ročná herečka ukradne každú scénu, v ktorej je a jej prevedenie piesne Somewhere je čerešničkou na torte. Celý film pôsobí súčasne. Len si prajem, aby mal aj záverečné dejstvo, ktoré by nepôsobilo ako prehnané uisťovanie sa o tom, že divák pochopil posolstvo príbehu.

The Playlist (75 %)

Ako veľmi môže zlý herecký výkon pokaziť celý film? To je nešťastná otázka, ktorá mi napadá pri sledovaní Spielbergovej West Side Story, očarujúceho a energetického filmového muzikálu. Narušiteľom je ale Ansel Elgort v ústrednej postave Tonyho – je mimoriadne fádny – jeho prejav, jeho pohyby, jeho výrazy sú drevené, navyše trpí absolútnou absenciou akejkoľvek uveriteľnosti. Na túto rolu je príliš súčasný, rýchlo si uvedomíte, že je zle obsadeným, priemerným hercom. Filmu navyše škodia Elgorta sprevádzajúce obvinenia zo sexuálneho násilia, ktoré zatieňujú tento, inak mimoriadne kvalitný titul.

Slant Magazine (63 %)

Kushner vylepšil scenár tak, že Tonymu a Marii dal pozadie, vytvoril z nich detailnejšie postavy: Tony sa práve dostal na slobode po roku vo väzení za to, že takmer zabil portorického tínedžera a Maria strávila posledných päť rokov starostlivosťou o svojho otca. Teraz sa ale prisťahovala do New Yorku za svojím bratom. Táto nová West Side Story je premyslená, precízne vystavaná, každý záber je poctivo pripravený.

Screen Rant (60 %)

Jasné, muzikálové čísla sú skvelé choreografované a štylizované zaujímavým spôsobom. Kamery zachytávajú pohyby hercov a krásne kostýmy (navrhnuté Paulom Tazewellom), ich energiu a intenzitu, vďaka čomu sú zapamätateľným filmovým zážitkom. Kamera Janusza Kamińskiho je hlboká a ponurá, ladí s tónom filmu; postavám sa priblíži, ak sú emócie vybičované, dodáva nuansu už aj tak komplexnému príbehu a vo väčšine silnému obsadeniu. Ariana DeBose podáva vynikajúci výkon ako Anita, plná radosti a vášne. Jej prítomnosť na plátne je úžasne magnetická. Je odsúdená na úspech.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.