Týždeň slovenského filmu predstaví tvorbu uplynulého roka. Film si vyberú aj diváci

Prehliadka Týždeň slovenského filmu už sedem rokov predstavuje tvorbu uplynulého roka. Jej aktuálny ročník ...

pridal kinema 15.11.2021 o 16:34
Týždeň slovenského filmu predstaví tvorbu uplynulého roka. Film si vyberú aj diváci


Prehliadka Týždeň slovenského filmu už sedem rokov predstavuje tvorbu uplynulého roka. Jej aktuálny ročník uvedie viac ako dvadsať celovečerných hraných a dokumentárnych filmov a pásmo krátkych animovaných filmov, ktoré mali premiéru v kinách v minulom roku. Pripravený je aj bohatý sprievodný program s dôrazom na rozmanitosť a vitalitu slovenskej audiovízie. Z dôvodu pandémie sa Týždeň slovenského filmu už druhý rok presúva z jarného termínu na jesenný, uskutoční sa v dňoch od 29. novembra do 5. decembra v bratislavskom Kine Lumière.

Prehliadka Týždeň slovenského filmu každoročne predstavuje filmy, ktoré mali v predchádzajúcom roku premiéru. V pandemickom roku 2020 sa k divákom dostávali zložito. „Vlani 10. marca museli kiná na Slovensku v súvislosti s nárastom ochorení na covid-19 a v záujme ochrany zdravia návštevníkov zatvoriť. Následná situácia viedla v kinodistribúcii k veľkému poklesu. Počet premiér domácich filmov klesol o 53 percent a do kín prišlo o 64 percent divákov menej ako v roku 2019. Kiná na Slovensku boli zatvorené 116 dní, čo predstavuje takmer tretinu roka a aj keď boli otvorené, čelili problémom s nedostatkom filmov, obmedzeniami kapacity a s obnovením dôvery divákov,” hovorí Miro Ulman programový dramaturg prehliadky. Týždeň slovenského filmu je teraz príležitosťou zrekapitulovať si tvorbu uplynulého roka, vidieť všetky filmy naraz, na jednom mieste a na veľkom plátne.

Prehliadka ponúkne vlaňajšie divácke hity Šarlatán (2020) Agnieszky Holland, Sviňa (2020) Marianny Čengel Solčanskej a Rudolfa Biermanna, dokument V sieti (2020) Víta Klusáka a Barbory Chalupovej, oceňovanú snímku Služobníci (2020) Ivana Ostrochovského či dokumenty Raj na zemi (2019) Jara Vojteka, FREM (2019) Viery Čákanyovej a Salto je kráľ (2020) Pavla Barabáša. Medzi animovanými snímkami sa predstaví napríklad aj krátky animovaný film Sh_t Happens (2019), ktorý bol vlani uvedený na prestížnom festivale Sundance. V hlavnom programe sa celkovo premietne deväť dlhometrážnych hraných filmov, jedenásť dlhometrážnych dokumentárnych filmov a pásmo piatich krátkometrážnych titulov.

Podujatie v slovenskej premiére otvorí film Atlas vtákov (2021) Olma Omerza v hlavnej úlohe s populárnym českým hercom Miroslavom Donutilom. Omerzov nový film preniká do sveta moderných komunikačných technológií a poukazuje na to, ako vedia využiť naše slabé miesta, skomplikovať medziľudské vzťahy a rozvrátiť podnikanie v rodinnej firme. V predpremiére prehliadka uvedie rodinný animovaný film Myši patria do neba (2021) režisérskej dvojice Jan Bubeníček a Denisa Grimmová pre deti aj dospelých o priateľstve medzi malou myškou a veľkým lišiakom.

Bohatý je aj sprievodný program. V nadväznosti na zámer prehliadky – ako ho pomenúva Ulman –  „zmapovať domácu filmovú tvorbu a zároveň vytvoriť priestor pre jej odbornú reflexiu a podnietiť dialóg medzi teoretikmi, tvorcami a divákmi,“ sa uskutočnia panely na tému hraných, dokumentárnych a animovaných filmov v uplynulom roku. Panel o slovenskej filmovej vede bude venovaný fillmologickému časopisu Kino-Ikon, ktorý tento rok oslavuje 25 rokov od svojho vychádzania.

Počas prehliadky sa uskutoční diskusia Audiovizuálna tvorba, distribúcia a ich podpora v čase pandémie, ktorej sa zúčastnia zástupcovia producentov, distribútorov, kinárov i Audiovizuálneho fondu. Pripravený je aj interdisciplinárny seminár venovaný slovenskému spisovateľovi Petrovi Pišťankovi a jeho dielam spracovaným do filmovej a divadelnej podoby. Súčasťou seminára bude krst DVD s filmami, ktoré vznikli podľa predlohy tohto výnimočného autora 90. rokov. Počas podujatia sa bude krstiť aj DVD s kultovým filmom režiséra Štefana Semjana Na krásnom modrom Dunaji (1994) pri príležitosti špeciálnej projekcie aktuálne nakrúteného filmu o tomto filme od Juraja Johanidesa, jedného z predstaviteľov filmu. Súčasťou sprievodného programu sú tiež krsty publikácií, výstava aj Filmový kabinet deťom.

Na pôde Týždňa slovenského filmu budú udelené Cena Petra Mihálika za celoživotný prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy, Cena Pavla Branka za sústavný a hodnotný prínos v oblasti slovenskej filmovej kritiky a publicistiky a Cena Orbis Pictus za významný publikačný či editorský počin v oblasti slovenskej filmovej vedy. Novinkou aktuálneho ročníka je divácke hlasovanie o najlepší film roku 2020. Diváci budú môcť svoj hlas odovzdať jednému filmu prostredníctvom formulára zverejneného na stránke podujatia alebo v priestoroch Kina Lumière. Divácke hlasovanie bude prebiehať od 15. novembra do 5. decembra. Jeden vyžrebovaný divák získa darčekovú kartu Lumierka, nástenný Filmový kalendár Martin Šulík na rok 2022 s autogramom režiséra a výber z edičných produktov SFÚ.

Týždeň slovenského filmu organizuje Slovenský filmový ústav, partnermi podujatia sú Kino Lumière, Audiovizuálny fond, Stredoeurópsky dom fotografie, Slovenská asociácia producentov v audiovízii, Asociácia slovenských filmových klubov, Febiofest Industry, DAFilms a Bratislavské kultúrne informačné stredisko. Podujatie sa koná s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Upozornenie: Vstup do prevádzky Kina Lumière je povolený len plne zaočkovaným osobám.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.