Nepokojné srdce Ameriky: retrospektíva režiséra Roberta Minerviniho online

Keď taliansky režisér Roberto Minervini v roku 2018 predstavil na filmovom festivale v Benátkach svoj posledný ...

pridal kinema 11.5.2021 o 21:53
Nepokojné srdce Ameriky: retrospektíva režiséra Roberta Minerviniho online


Keď taliansky režisér Roberto Minervini v roku 2018 predstavil na filmovom festivale v Benátkach svoj posledný film Co uděláš, až svět vzplane? (What You Gonna Do When the World’s on Fire?, 2018), netušil, že už o pár rokov sa názov jeho filmu doslova splní. Snímka, ktorá zachytila napätie v afroamerickej komunite po sérii rasovo motivovaných vrážd, sa po udalostiach v Minneapolise stala znepokojivo aktuálna. USA nedávno prežívali najväčšie rasové protesty za posledné roky. Taliansky režisér, žijúci v Amerike, vo svojich filmoch odhaľuje podhubie rasového a sociálneho napätia. Od 10. mája 2021 majú diváci po prvýkrát na Slovensku možnosť zhliadnuť retrospektívu režiséra Roberta Minerviniho online na streamovacej platforme DAFilms.sk.

Filmový program doplní exkluzívny živý stream diskusie s režisérom, ktorý v stredu 19. mája od 19.00 povedie v anglickom jazyku Giona Nazzaro, umelecký riaditeľ prestížneho festivalu v Locarne. Viac informácií nájdete na: www.dafilms.sk/live

Prvá slovenská retrospektíva Roberta Minerviniho

V Benátkach, Lipsku i Turíne oceňovaný Roberto Minervini je príkladom autorského filmára, ktorý pri pozorovaní života na periférii dnešnej Ameriky unikátnym spôsobom kombinuje postupy hranej a dokumentárnej kinematografie. Minerviniho tvorba trpezlivou observáciou a voľbou hrdinov z okraja americkej spoločnosti ukazuje na korene problémov súčasných Spojených štátov. Prehliadka jeho filmov, nazvaná Nepokojné srdce Ameriky, odkazuje k hlavným hrdinom jeho snímok, ktorí sa často musia vysporiadať so svojimi vnútornými démonmi a nespravodlivosťou, zastrešenou štátnym systémom. Slovenskí diváci môžu na DAFilms.sk vidieť jeho štyri celovečerné filmy s českými titulkami. Za poplatok 2,50 Eur si môžu prehrať jednotlivé tituly alebo vidieť celú prehliadku v rámci predplatného.

Amerika ako ju nepoznáme

Minervini divákom ukazuje Ameriku, ktorá vo filmovom alebo mediálnom prostredí nie je bežne k videniu. Dokáže pracovať s bezstarostnou atmosférou a zároveň upozorniť na pálčivé spoločenské problémy. Neherci v hlavných úlohách autenticky odhaľujú svoje často drsné životy, ktoré sužujú zdravotné problémy, potýčky so zákonom a nedostatok peňazí. Minervini dosahuje veľkú intimitu svojich filmov obmedzením počtu členov štábu, zrieknutím sa umelého svietenia a neprerušovaným natáčaním na digitálnu kameru. Protagonistov nesúdi, ale zároveň si od nich nedrží odstup. Pri odkrývaní vzťahov a sveta sociálnych hercov sa riadi svojou empatiou a zvedavosťou.

Roberto Minervini sa stal predovšetkým vnímavým pozorovateľom vidieckeho života v Amerike, ktorý dokázal zachytiť s výrazným vizuálnym štýlom a estetikou. "Tvorbu Roberta Minerviniho sledujeme už niekoľko rokov, počas ktorých nás fascinovala ľahkosť, s akou divákom podáva mnohokrát zdrvujúce životné osudy jeho hlavných postáv. Sme nadšení, že na portáli DAFilms môžeme teraz jeho filmy ponúknuť a navyše sprostredkovať diskusiu s týmto talentovaným filmárom, o ktorého diele ešte v budúcnosti budeme počuť, "hovorí výkonná riaditeľka DAFilms Diana Tabakov.

Taliansky režisér a americké reálie

Hoci sa Minervini narodil v talianskom Ferme, celá jeho filmová kariéra sa odohrala v Spojených štátoch, kam v dospelosti odišiel. S titulom z ekonomickej fakulty si v New Yorku našiel prácu obchodného konzultanta. Udalosti 11. septembra 2001 ho ale o zamestnanie pripravili. Začal preto študovať mediálne štúdiá a zúčastnil sa okrem iného kurzu vedeného priekopníkom metódy direct cinema D.A. Pennebakerom. Po absolvovaní newyorskej New School University v roku 2004 nakrútil niekoľko krátkych filmov. Hybridnú metódu réžie uplatnil v zárodočnej podobe už pri práci na celovečernom debute The Passage (2011), prvom diele tzv. "Texaskej trilógie". Neherci v pripravených aj náhodne zachytených scénach prehrávajú scény inšpirované ich životmi a prednášajú vety, ktoré si sami vymysleli. Texaská trilógia pokračovala observačnými filmami Odliv (Low Tide, 2012) a Zastvit bušící srdce (Stop the Pounding Heart, 2013). Po úspechoch predovšetkým na dokumentárnych festivaloch prišiel prelom v podobe doku-fikcie z prostredia rurálnej Ameriky Druhá strana (The Other Side,2015), ktorá v roku 2015 zarezonovala v sekcii Un Certain Regard na festivale v Cannes. Prvá polovica originálne komponovaného filmu sleduje život Marka a Lisy, drogovo závislého páru z Louisiany. Druhá časť je venovaná americkým pravicovým extrémistom, pripravujúcim sa na obranu vlasti. Vrcholom v režisérovej doterajšej filmografii sa stal zatiaľ jeho posledný film Co uděláš, až svět vzplane? (What You Gonna Do When the World 's on Fire?, 2018). Táto filmová výpoveď o černošskej komunite na americkom juhu, ktorou otriasla v roku 2017 séria rasovo motivovaných vrážd, mu na filmovom festivale v Benátkach vyniesla hneď päť cien a následné uvedenie na desiatkach festivalov po celom svete.

Živý stream diskusie s režisérom

O osobnom prístupe k filmovému natáčaniu a vzťahu k sociálnym hercom bude Roberto Minervini diskutovať s rešpektovaným kritikom a umeleckým riaditeľom festivalu v Locarne Gionom Nazzarom počas exkluzívneho živého streamu. Diskusia, do ktorej sa môžu zapojiť aj sami diváci, prebehne online v stredu 19. mája 2021 od 19.00 na facebookovej stránke DAFilms.sk alebo na webe DAFilms.sk v sekcii Live.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.