Víkendové televízne tipy o filmoch One, two, three, Youth, Wolf of Wall Street

Čierna komédia Martina Scorseseho nakrútená na základe spomienok Jordana Belforta je okrem trojhodinovej zábavy ...

pridal Tatiana Rusnáková 30.10.2020 o 20:08
Víkendové televízne tipy o filmoch One, two, three, Youth, Wolf of Wall Street


Piatok, 30. október 

Coco (USA, 2017, Lee Unkrich, Adrian Molina), JOJ, 20:35

Príbeh animovanej rozprávky začína v dávnych časoch. Vtedy totiž mladé dievča opustil jej milovaný kvôli hudbe. Odvtedy dievča zanevrelo na hudbu a hudobníkov, prenášajúc túto „kliatbu“ z pokolenia na pokolenie. Všetko by chcel zvrátiť až Miguel, ktorý hudbu miluje a chcel by sa jej venovať. Prababička Coco je však vehementne proti a snaží sa chlapca presvedčiť, aby pokračoval v rodinnej obuvníckej tradícii. Blíži sa však Sviatok zosnulých a chlapec dostane príležitosť napraviť minulosť a vyhnúť sa dileme, či si vybrať lásku k rodine alebo lásku k hudbe.

Duch (Ghost, USA, 1990, Jerry Zucker), Doma, 20:30       

Neboli by to Dušičky bez tohto filmu. Aj tento rok televízie ponúknu super romantický príbeh Molly a Sama, ktorých v živote rozdelí ľudská túžba po peniazoch. Sam je však aj po smrti pripravený napraviť krivdu, ktorá ostáva po jeho násilnej smrti a okrem toho túži ešte poslednýkrát rozprávať sa s Molly a povedať jej to, čo nestihol za života.  Popri tom však odhalí aj zradu a podvody, ktorých odhalenie prinesie len ďalšiu skazu. V hlavných úlohách Patrick Swayze a Demi Moore, vo vedľajšej úlohe Oscarom ocenená Whoopi Goldberg.

Kto seje vietor (Inherit the Wind, USA, 1960, Stanley Kramer), ČT2, 23:45                                 

Slávny americký film Kto seje vietor rozpráva príbeh učiteľa, ktorý pripravuje svojich žiakov na prednášku o evolúcii a o Darwinovej teórii. Namiesto prednášky však učiteľa čaká väzenie. Škola sa totiž nachádza v malom južanskom mestečku Hillsboro, ktoré je natoľko konzervatívne, že reči o evolúcii sú preň len výmyslami. Navyše je to v Biblii opísané úplne inak. Učiteľovi prichádza na pomoc právnik, jeho starý priateľ Drummond. V ostrom súboji so žalobcom sa tak začína jeden z najslávnejších filmových procesov, inšpirovaný skutočnou udalosťou.  V rolách právnikov si kontrujú Spencer Tracy a Fredric March, v jednej z úloh sa objaví aj Gene Kelly.

Sobota, 31. október

Adéla ještě nevečeřela (Československo, 1977, Oldřich Lipský), Plus, 15:00

Legendárna československá komédia výnimočného Oldřicha Lipského, v hlavnej úlohe s Michalom Dočolomanským. Ten stvárňuje geniálneho detektíva Nicka Cartera, ktorý do Prahy cestuje až z New Yorku. Ešteže je cesta taká dlhá, aspoň sa stihol naučiť česky. Pripraviť sa musí na záchranu kvetu nevinnosti krásnej Libušky pred zlým grófom von Katzmar. Film je napísaný podľa námetu a scenára Jiřího Brdečku. O vizuálnu stránku sa postaral výtvarník a filmár Jan Švankmajer a kostýmy navrhol Theodor Pištěk. Okrem skvelého štábu sa vo filme zišli aj skvelí herci – Dočolomanského dopĺňa Rudolf Hrušinský a Miloš Kopecký.

Raz, dva, tri (One, two, three, USA, 1961, Billy Wilder), ČT2, 13:25                             

Billy Wilder je filmovým fanúšikom známy ako režisér komédii Niekto to rád horúce, Byt alebo drám Sabrina či Sunset Blvd. Trošku zabudnutá je ale táto veselohra, písaná na motívy jednoaktovky Ferenca Molnára. Z predlohy ale Wilder použil len kostru príbehu, adaptoval ju totiž na vtedajšiu politickú situáciu rozdeleného Berlína. Film úspešne kopíruje zbesilé tempo doby. Zaujímavosťou je, že ozajstná situácia v Berlíne bola úplne iná po filme než pred ním. Počas nakrúcania totiž mesto rozdelil múr, ktorý tam ostal ešte pár desiatok rokov potom.

Mladosť (Youth, Taliansko, VB, USA, 2015, Paolo Sorrentino), ČT art, 21:55

Napriek názvu Mladosť nám Paolo Sorrentino ponúkol príbeh dvoch postarších noblesných pánov, ktorí prichádzajú do luxusných kúpeľov trocha zrelaxovať a možno naposledy v živote obdivovať telesné krivky mladých žien v plavkách pri procedúrach v bazénoch. A možno si dobre poklábosia aj s Diegom Maradonom. Dvojicu svojráznych chlapíkov si s chuťou zahrali Michael Caine a Harvey Keitel. Strednú generáciu zastupuje Reichel Weisz, tú mladšiu zase Paul Dano. A samozrejme Jane Fonda vyzerá stále úžasne.

Nedeľa, 1. november

Anjeli (Česko, Slovensko, 2014, Allice Nellis), Jednotka, 22:25

Hrdinami tohto príbehu sú štyria anjeli, ktorých úlohou je previesť svojich zverencov ich najťažším dňom. Marián Labuda, Vojtěch Dyk, Eliška Křenková a Vladimír Javorský sa všemožne snažia pozmeniť smerovanie, ktorým sa plánujú vydať ich zverenci. Jeden sa totiž ocitol v citovo vyprahnutom manželstve, druhá sa prestala baviť s dlhoročnou priateľkou, tretí sa plánuje zabiť, lebo mu kamarát prebral ženu. Aj v tragickom príbehu však Nellis a autor predlohy Michal Viewegh dokážu nájsť pozitívnejšiu stránku.

Rocketman (Veľká Británia, Kanada, USA, 2019, Dexter Fletcher), HBO, 18:00

Fletcher len pár mesiacov pred premiérou tohto filmu dokončoval za Bryana Singera iný film o britskej legende – skupine Queen.  Rocketman je ale vskutku len Fletcherovým úspechom. Výpravný muzikál o detstve, dospievaní a profesionálnej kariére jedného z najvýznamnejších hudobníkov Eltona Johna je zmesou fantazijných ale aj kruto realistických prvkov. Film sa nebojí ukázať svoj subjekt v zlom svetle, čo je nepochybne aj dôkazom skvelej kreatívnej spolupráce medzi režisérom a samotným Johnom. Film ponúka aj najznámejšie hity, ktoré ale neprezentuje v rámci chronologickej línie, ale využíva ich na posúvanie deja.

Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street, USA, 2013, Martin Scorsese), ČT2, 21:50

Čierna komédia Martina Scorseseho nakrútená na základe spomienok Jordana Belforta je okrem trojhodinovej zábavy a implicitnou kritikou nekontrolovateľného kapitalizmu aj ukážkou, ako dokážu moc a peniaze zmeniť ľudský charakter. Lenže FBI nikdy nespí a i keď sa zdá, že niekedy možno pracuje pomaly, svojho cieľa sa nikdy nevzdá. Scorsese nakrútil vo svojej filmografii pomerne nekonvenčne pojatý film a snaží sa aj experimentovať. Leonardo Di Caprio si svoju úlohu nesmierne užíva.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.