Televízne tipy na víkend o filmoch Tranzit, Nočné zvieratá, Cena za nežnosť..

Film vznikol v časoch silnejúcej migračnej krízy, ktorá zachvátila celý svet, najmä Európu. Nemecko vtedy ...

pridal Tatiana Rusnáková 18.9.2020 o 20:46
Televízne tipy na víkend o filmoch Tranzit, Nočné zvieratá, Cena za nežnosť..


Piatok, 18. september

Černí baroni (Československo, 1992, Zdeněk Sirový), CS Film, 18:00
Černí baroni nás zavedú do päťdesiatych rokov medzi tzv. pétépákov, aby nám sprostredkovali ich „starosti a slasti pri službe vlasti“. Ide o čistokrvnú komédiu s množstvom nezabudnuteľných hlášok, takže na autentické zobrazenie historickej reality zabudnite, tu sú postavy jasne danými typmi s tými správnymi komentármi k situáciám. No a od prvého pozretia už viete, že ak sa vás niekto opýta, či ste sa už niekedy videli, tak odpoviete, že nie, jedine, že by ste spolu sedeli na Pankráci.

Bounty (The Bounty, 1984, VB, USA, Roger Donaldson), Prima MAX, 20:00
3. celovečerná verzia slávneho príbehu ponúka trochu odlišný pohľad na udalosti vzbury na lodi Bounty. Zatiaľ čo verzie z rokov 1935 a 1964 celkom jasne rozdelili postavy na vinníkov a obete, tak Donaldsonov film sa pozerá na celú záležitosť o niečo ambivalentnejšie. Bounty verzia 1984 zaujme plejádou legendárnych hereckých mien, ako Anthony Hopkins, Laurence Olivier alebo Edward Fox, z mladšej generácie tu figurujú Mel Gibson ako vzbúrenec Fletcher, Daniel Day- Lewis a Liam Neeson. Nemožno opomenúť ani Vangelisovu hudbu.

Tranzit (Transit, Nemecko, Francúzsko, 2018, Christian Petzold), Cinemax, 16:35
Film vznikol v časoch silnejúcej migračnej krízy, ktorá zachvátila celý svet, najmä Európu. Nemecko vtedy s otvorenou náručou prijalo migrantov, čo neskôr vyvolalo búrlivé reakcie iných štátov, ale aj samotných Nemcov. Tranzit sa pokúša prísť na koreň európskej identity a migrácie. Hlavná postava Georg chce pre utiecť z Francúzska, preberá totožnosť ľudí, ktorých na ceste stretáva a ktorí na ceste zomierajú. Stretáva mnoho utečencov, s ktorými sa baví na jednoduchšie aj ťažšie témy. Petzold filmom upozorňuje, že aj predkovia ľudí, ktorí sa možno teraz búria boli utečencami. Taktiež nie je zaručené, že sa do podobnej situácie nedostaneme aj my.

Sobota, 19. september

Jurský svet (Jurassic World, USA, 2015, Colin Trevorrow), JOJ, 16:25
Od čias zobrazených v prvom dieli ubehlo už vyše 20 rokov, teraz však na ostrove funguje nový park podľa vízie starého profesora Hammonda. Parku sa darí, návštevníkov rátajú v tisícoch. Keď však začne predaj vstupeniek klesať, rozmýšľa vedenie nad tým, ako by park pritiahol návštevníkov. Manažérka parku preferuje vedecké experimenty, to sa však nepáči ošetrovateľovi Owenovi, cítiac potenciálne nebezpečenstvo. Konflikt skutočného záujmu o zvieratá a ekonomických výnosov prinesie situácie, na ktorých konci sa ukáže, koho pohľad bol v skutočnosti bezpečnejší.

Nočné zvieratá (Nocturnal Animals, USA, 2016, Tom Ford), JOJ, 22:55
Známy módny návrhár Tom Ford natočil tento svoj, v poradí druhý film po úspechu, ktorého sa dočkal jeho debut Single Man s Colinom Firthom a Julianne Moore. Nočné zvieratá sú adaptáciou románu Austina Wrighta, Amy Adams hrá hlavnú úlohu ženy, Susan, ktorá začína čítať novú knihu svojho bývalého manžela Tonyho. V knihe však razom nachádza paralely s vlastnou minulosťou. V knihe sa manželia spoločne s dcérou vydávajú na cestu, v noci ich však prepadnú násilníci a ani pomoc detektívna nebude stačiť k nájdeniu ženy a dcéry. Až teraz si Susan uvedomuje, ako veľmi exmanželovi ublížila.

Táto krajina nie je pre starých (No Country for Old Men, USA, 2007, Joel Coen, Ethan Coen), Prima MAX, 00:55
Ocitáme sa na začiatku osemdesiatych rokov v americkom Texase, kde si miestna polícia nevie poradiť s obchodníkmi s drogami. Zhodou okolností nájde miestny chlapík Llewelyn Moss kufrík s peniazmi patriacemu mafii. Muž sa rozhodne peniaze si ponechať, čo ale vyvolá patričnú odozvu. Skôr než klasickým trilerom s obohratou zápletkou je Táto krajina nie je pre starých polemikou o násilí v Amerike, čomu zodpovedá aj počet mŕtvol. Muža si zahral Josh Brolin, zabijaka v službách mafie Javier Bardem a šerifa Tommy Lee Jones.

Nedeľa, 20. september

Ďaleko od hlučného davu (Far From the Madding Crowd, VB, USA, 2015, Thomas Vinterberg), Prima MAX, 9:10
Koprodukčná adaptácia románu Thomasa Hardyho síce nedosahuje možno kvalít adaptácie Johna Shlesingera z roku 1967, každopádne kratšia stopáž jej zabezpečuje rýchlejšie tempo a Carey Mulligan pôsobí v úlohe sebavedomej statkárky Bathsheby Everdene predsa len jemnejšie ako Julie Christie v pôvodnom filme. Niet preto divu, že muži majú o ňu veľký záujem. Ktorý z trojice chlapov jej života sa ukáže ako ten pravý? Film režíroval nezávislý dánsky režisér Thomas Vinterberg (Idioti).

Cena za nežnosť (Terms of Endearment, USA, 1983, James L. Brooks), Cinemax2, 13:05
Cena za nežnosť si odniesla zlatú sošku za najlepší film roka 1983. Okrem toho získala ďalšie štyri Oscary. Rodinná melodráma o matke, jej dcére a ich milostných vzťahoch, pričom do hry zasiahne aj smrteľná choroba. V úlohe potenciálneho páru vo vyššom strednom veku sa predstavili Shirley MacClaine a Jack Nicholson a ako správne tušíte, aj oni získali Oscara. Ttoho by si zaslúžila asi aj Debra Winger ako dcéra, ale ostalo iba pri nominácii. V jednej zo svojich vydarených dramatických úloh sa predstavil Jeff Daniels.

Všichni dobří rodáci (1968, Československo, Vojtěch Jasný), CS Film, 20:00
Povojnová, respektíve „pofebruárová“ kolektivizácia patrí medzi háklivé témy československých dejín a tým pádom zaujala aj viacerých filmárov. Na Slovensku povedal toho dosť k téme Martin Hollý ml. v Ochádzaní v daždi, Česi majú zase Jasného novovlnný kúsok Všichni dobří rodáci. Postavy sú na dedine rozdelené jasne na tých dobrých a tých zlých, napriek tomu má film ďaleko od klasických českých dobrosrdečných komédii „pre každého“. Film si oniesol cenu z MFF v Cannes.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.